Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вага деревини різних порід при природній вологості: поняття та розрахунки

  1. розрахунки
  2. Розбивка сортів деревини на групи
  3. фактори вологості
  4. вага тирси

Питома вага або щільність деревини визначається як відношення її маси до одиниці об'єму. Параметр цей вкрай нестабільний і представляється зазвичай у вигляді середнього значення. Величини можуть сильно відрізнятися навіть для зразків однієї і тієї ж породи і в значній мірі залежать від умов застосування або експлуатації. Одиницею виміру питомої ваги є кілограм на метр в кубі (м3).

Одиницею виміру питомої ваги є кілограм на метр в кубі (м3)

розрахунки

При обчисленні питомої ваги конкретного вихідної сировини маса визначається шляхом зважування, а об'ємний показник розраховується за спеціальною методикою, яка враховує не тільки основне тіло заготовки, а й наявність пустот в ній. Підсумкове значення цього параметра визначається як різниця між обсягами деревної маси і рідини, що заповнює порожнечі. Зазвичай питома вага розраховують за умов природної вологості для конкретної породи деревини і заносять в таблиці. Так що дані завжди можна отримати з них.

З іншого боку, за питомою масою і обсягом можна обчислити вагу пиломатеріалу (бруса або дощок). Так, для того щоб дізнатися, скільки важить куб дощок, - досить знайти в таблиці показник щільності для даного виду дерева і помножити його на одиницю.

Спостерігається дуже тісний зв'язок між щільністю розташування волокон в деревній сировині та його міцністю. При цьому щільні зразки матеріалу, як правило, більш міцні.

Розбивка сортів деревини на групи

Всі відомі людині породи дерев мають певні відмінності по густоті волокон, що пояснюється особливостями їх внутрішньої структури (пористістю матеріалу). Цю залежність можна виразити таким співвідношенням. При зміні щільності в межах від 300 до 800 кг на кубометр пористість деревини знижується з 81 до 55%. Зрозуміло, що чим більше пористість, тим менше щільність і тим менше важить ліс (деревина).

За цим параметром всі відомі деревні сорти (починаючи від простої осики і закінчуючи дорогим і рідкісним самшиту) розбиваються на наступні групи:

  • деревина малої щільності;
  • породи із середнім значенням цього показника;
  • дуже щільне і сухе деревна сировина.

деревина малої щільності;   породи із середнім значенням цього показника;   дуже щільне і сухе деревна сировина

Серед дерев, які ростуть в Росії, до першої з цих груп можна віднести сосну, осику, тополя, сибірську ялицю (380), вербу (420).

Далі до категорії середнього по щільності матеріалу слід зарахувати всі види модрини, клен, горобину, платан та інші породи.

До групи порід з великою питомою вагою слід віднести дуб, а також такі поширені в середній смузі сорти дерев, як акація біла і знайома всім звичайна береза ​​(її іноді називають залізною).

У таблиці наводяться зведені дані по щільності найбільш поширених порід.

фактори вологості

Основним показником, що робить істотний вплив на показник щільності деревного матеріалу, є вологість, яка в свою чергу залежить від наступних умов:

  • вид деревини (її порода);
  • час (сезон) вирубки;
  • клімат в даній місцевості.

вид деревини (її порода);   час (сезон) вирубки;   клімат в даній місцевості

Через великого розмаїття поєднань цих факторів вимог чинних нормативів питома вага деревини визначається як усереднене значення.

Важливо! Ці стандарти вимагають передбачається фіксоване значення вологості використовуваного в виробничих і будівельних цілях матеріалу, що не перевищує 12%.

Фахівцями доведено, що найменш стійкими до впливу природних факторів є бук і груша, а найбільш стабільними з точки зору їх змін - дуб, бамбук і деякі інші.

Сплавні, нагодовані водою стовбури мають практично однаковий питома вага (близько 950 кг / м3), що не залежить від породи.

вага тирси

Тирса, що залишаються після розпилювання дров або обробки деревних заготовок на циркулярної пилки, вважаються дуже корисним витратним матеріалом, використовуваним як в побутових, так і в будівельних цілях.

Оскільки вони відносяться до розряду відходів, їх якість та інші характеристики не підлягають нормуванню і не прописані в положеннях діючих стандартів (ГОСТ). Для визначення ваги обрізних тирси (березових, соснових і будь-яких інших) зазвичай застосовуються емпіричні методи (досвідчені, практичні), а в ряді випадків для знаходження цього параметра беруться табличні дані.

Зверніть увагу! У зведених таблицях показник ваги визначається з урахуванням такого важливого параметра, як середня насипна щільність сипучого матеріалу, яка на кшталт того ж показника для деревини та вимірюється в тих же одиницях.

Отже, основним фактором, що визначає плотностние або вагові характеристика пиломатеріалу, сирої деревини або тирси, є їх вологість. Строгий і точний облік цього параметра дозволяє провести розрахунок питомих показників з достатнім ступенем точності.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама