Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Перемикач двоклавішний з 3 місць схема. Чотири точки управління і більш

  1. Різновиди вимикачів і схеми їх підключення
  2. Одноклавішний вимикач. Схема підключення
  3. Двоклавішний вимикач. Схема підключення
  4. Прохідний вимикач. Схема підключення
  5. Перехресний вимикач. Схема підключення
  6. установка вимикача
  7. Як працює такий пристрій?
  8. типи пристрої
  9. Принцип управління з двох місць і установка
  10. Пристрій вимикача в трьох місцях
  11. Приклад монтажу прохідного перемикача з двох клавіш
  12. конструкція
  13. монтаж
  14. Технічні характеристики
  15. Управління освітленням з двох місць за допомогою прохідних вимикачів
  16. Управління освітленням з трьох і більше місць
  17. Як працює схема управління освітленням з трьох місць за допомогою прохідних і перехресного перемикачів
  18. "Як знайти спільну клему (зажим) у прохідного вимикача"
  19. Використання схем з трьома вимикачами
  20. Елементи і складові частини схеми підключення

Вимикачі і розетки - важлива деталь електрообладнання приміщення. Адже, чим краще контакт при включенні вимикача, між розеткою і виделкою, тим менше він буде нагріватися і відповідно знижується ймовірність загоряння.
Нижче йде список популярної електрофурнітури
Легранд (Legrand)
АББ (AВВ)
Поло (Polo)
Віко (Vi-ko)
Макел (Makel)

Різновиди вимикачів і схеми їх підключення

Існує кілька видів вимикачів і відповідно, різних типів підключень:
,
,
,

Також існують вимикачі з підсвічуванням, правда, при підключенні такого типу вимикачів бажано звернути увагу на тип джерела освітлення, наприклад, люмінісцентні лампи в ланцюзі з вимикачем з підсвічуванням, в вимкненому стані буде злегка світитися.

Одноклавішний вимикач. Схема підключення

Найпростіша ланцюг у одноклавішного вимикача і регулятора потужності.

Одноклавішний вимикач має всього два контакти і що-небудь в ньому переплутати досить складно
Одноклавішний вимикач має всього два контакти і що-небудь в ньому переплутати досить складно. Комутується ланцюг так: Знаходимо провід живлення: нуль і фазу, потім нульовий провід подаємо відразу на лампу (світильник, люстру), а фазний - на вимикач. Після цього, від вимикача прокидає провід до джерела світла. Зазвичай ланцюг комутується через распредкоробкі, де дроти скручуються належним чином.


Зазвичай ланцюг комутується через распредкоробкі, де дроти скручуються належним чином

Регулятор потужності також має два контакти, з тією лише різницею, що цей регулятор не просто вмикає і вимикає світло, а плавно його регулює.
Прошу звернути увагу, що не всі лампи працюють з цим пристроєм. Тому, перед монтажем регулятора потужності бажано уточнити це у електрика або продавця.

Двоклавішний вимикач. Схема підключення

Двоклавішний вимикач працює як два одноклавішних.
Єдина різниця між ланцюгом двох одноклавішних і одного Двоклавішний є відсутність дублюючих проводів.


Тобто не має сенсу протягувати дві «нейтрали» до ламп, які розташовані поруч.
Двоклавішний вимикач має три контакти. Образно кажучи, один вхід і два виходи. Тут важливо знайти спільну (вхідний) контакт, а то підключивши невірно, лампи будуть включатися неправильно. Важливо знати де вхід, а зміна проводів на виході лише змінить клавіші, які відповідають за включення тієї чи іншої групи ламп.

Прохідний вимикач. Схема підключення

Правильніше було б його що назвати не вимикач, а перемикач. Суть його в тому, що він перемикає подачу струму з одного проводи на другой.Как правило, їх використовують в парі. Прохідні вимикачі, часто використовують в довгих коридорах, сходових прольотах і ін. Дивіться схему, думаю, на ній все зрозуміло.


Прохідний вимикач має також три контакту, як і двоклавішний, тільки, як бачите, працює по-іншому
Прохідний вимикач має також три контакту, як і двоклавішний, тільки, як бачите, працює по-іншому. У ньому, як і в Двоклавішний, є один вхідний контакт і два виходи. Важливо знати де вхід, а зміна проводів на виході лише змінить становище клавіші. При неправильному підключенні прохідних вимикачів, ланцюг буде працювати неправильно.

Перехресний вимикач. Схема підключення

Цей тип вимикачів використовується в разі, якщо потрібно включення-виключення одного джерела світла з трьох і більше місць, рідше для перемикання подачі полярності електропітанія.В першому випадку його використовують разом з двома прохідними. Тобто, ланцюг з вимикачів повинна починатися і закінчуватися прохідним вимикачем, а між ними можна встановити теоретично нескінченна кількість перехресних.


Перехресний вимикач має чотири контакти: два вхідних, два вихідних
Перехресний вимикач має чотири контакти: два вхідних, два вихідних. Суть перемикання в тому, що в одному положенні перший вхідний провід замкнутий з першим проводом на виході, другий вхідний замкнутий з другим вихідним проводом, в іншому становищі, дроти як би, міняються місцями тобто перший вхідний замкнутий з другим вихідним, другий входной- з першим вихідним. Тут важливо не переплутати і звертати увагу на позначення, а то ланцюг працювати не буде правильно.

установка вимикача

Прохідний вимикач представляє собою пристрій декількох місць в приміщення, віддалених один від одного, з яких можна робити включення і відключення світильників.

Часом підключення прохідних вимикачів просто необхідно. Це можуть бути випадки, при яких виникають такі ситуації.

  • При висвітленні довгих коридорів або великих актових або концертних залів, дуже незручно здійснювати включення або відключення світлових приладів з одного місця. Набагато зручніше замість того, щоб бігати по всьому простору створити кілька точок відключення.
  • У спальнях, де відпочивають кілька людей, набагато зручніше зробити кілька місць для відключення, наприклад, поруч з кожним спальним місцем. Це дозволить кожному управляти приладами освітлення і при цьому не залишати ліжка.
  • Якщо в будинку є кілька поверхів. І вони пов'язані між собою межетажной сходами знаходиться в загальному холі. І буде не зовсім зручно робити включення або відключення, і при цьому спускатися або підніматися по сходах.

І тому у багатьох виникає питання - як зробити вимикачі прохідними?

Як працює такий пристрій?

Головний принцип організації роботи даного пристрою полягає в з'єднання провідників (реверсних).

Всі з'єднання відбувається в коробці розподілу. Перемикач входить у з'єднання з провідником (харчування і освітлення). При використанні ще одного пристосування, провідники будуть з'єднуватися. Обидва цих вони мають певний фазний принцип роботи. Так що для їх монтажу використовується тільки кабель з трьома жилами.

Важливо знати! Описуваний метод з'єднання провідників і їх влаштування підходить виключно для створення двох точок.

При необхідності встановити вимикач з трьома місцями для управління приладами освітлення, слід збільшувати кількісні характеристики наведені вище на один.

типи пристрої

Є три поняття за допомогою, яких проводитися поділ прохідного вимикача

  1. Кількість точок створюваних для управління освітленням. Точки управління можуть створюватися в одне, двох, трьох або більше місцях. Все це залежить від необхідності найбільш зручного здійснення роботи.
  2. Кількість управлінь використовуваних у вмикач для здійснення освітлення з однієї точки управління. Пристрої бувають - клавішними, сенсорними або, наприклад, керовані за допомогою пульта управління. Хоча сучасні пристрої на пульті управління самі по собі нівелюють необхідність створення декількох точок виключення.
  3. Спосіб, при якому відбувається управління освітлення.

Принцип управління з двох місць і установка

На початковому етапі необхідно знайти перемикач. У них є по 3 контакту. Кожен з контактів має два стани, в кожному з яких знаходитися поперемінно. Але один з контактів такого перемикача стане загальним для двох, що залишилися контактів. І від його положення буде залежати, з ким із контактів він буде в той момент замикатися.

Далі за допомогою нульового проводу відбувається з'єднання електропостачання та коробки для распределнія. Потім цей же провід з'єднає блок керування із освітлювальним пристроєм. Провід на фазу, з'єднуючись з коробкою, йде на пристрій освітлення. Така система з'єднання передачі даних для обох перемикачів.

Усередині самої коробки здійснюється з'єднання обох перемикаються контактів перемикача номер один з перемикачем номер два.

Потім схема прохідного вимикача з двох місць - монтується. Для пристрою відбувається вибір найкращого місця. Від кожного з встановлених перемикачів робиться відведення трьохжильного кабелю. Безпосередньо на необхідних місцях проводитися монтаж освітлювальних приладів. робиться паралельне з'єднання один з одним. Від світильників проводитися відведення двожильного кабелю.

Найголовнішим на наступному етапі буде чітко і правильно провести монтування розподільчої коробки . У неї заводяться кабелі від світильників, від джерела електропостачання і відповідно від самих перемикачів (рис.1).

Важливо! Необхідно дуже правильно підійти до вибору місця для розташування розподільної коробки. Найкраще якщо вона буде розташовуватися не далеко від прохідного перемикача , Але не стояти на заваді.

В принципі основна робота по створенню прохідного перемикача з двох місць практично готове. Тепер важливо переконатися, що все зроблено правильно, і не виникне не якихось непередбачених ситуацій. Для цього потрібно перевірити всі з'єднання і ще раз переконатися в точності і надійності підключень. Потім зробити запітиванія системи і пробні включення. Ні повинно виникати, ні будь іскор або запізнень із включенням.

Пристрій вимикача в трьох місцях

В общем-то, схема включення, при якому відбувається монтаж пристрою в трьох місцях, мало чим відрізняється від способу для двох точок. Найчастіше подібний перемикач носить назву перехресного. Цей пристрій служить для виконання наступних функцій:

  • служити в якості транзисторного апарату, при цьому не взаємодіяти з двома іншими вмикачами освітлення;
  • діяти як самостійний пристрій - розмикати схему і служити для забезпечення роботи приладів освітлення, без застосування залишилися.

Як стало відомо вище - прохідний вимикач для двох точок має кабель з трьома жилами. А ось для третьої точки необхідно п'ять контактів. Так з них два контакти підуть на з'єднання з одним з маршових перемикачів, ще дві для підведення до другого. Що залишився третій буде використаний для транзиту (рис.2).

Важливо! Цей транзитний контакт буде грати особливо важливу роль. Саме завдяки йому стане можливим включити в ланцюг третю точку підключення. І налагодити її роботу.


І налагодити її роботу

Приклад монтажу прохідного перемикача з двох клавіш

Такий вимикач потрібен для того, щоб забезпечити включення відразу декількох ламп або в порядку черговості. За внутрішнім наповненням двухклавішний механізм - це поєднання в одному корпусі двох одноклавішних.

І так порядок монтажу такий.

  • вибирається місце для розподільної коробки і здійснюється її монтаж;
  • на наступному етапі встановлюється подразетнік;
  • далі проводитися монтаж проводу складається з трьох жив;

Пам'ятайте! Починаючи роботу пов'язану з монтажем кабелю або створенням з'єднань - потрібно переконатися у відсутності в мережі напруги.

  • в залежності від способу - прокладається кабель до коробки распрделенія, а від неї до підрозетника;

На замітку! Для зручності підводиться кінці проводів до розподільної коробки потрібно робитися більше приблизно п'ятнадцять сантиметрів.

  • дроти підводяться до першого джерела освітлення, далі до другого;
  • згідно зі схемою зазначеної на вимикачі робимо підключення його в схему.

Таким чином, прохідний вимикач двох Двоклавішний типу вважається завершеним. І тепер кожен зможе сам підключити і знає як расключіть прохідний вимикач. Але потрібно пам'ятати, що таку роботу краще довіряти фахівцям своєї справи.

Для зручності споживачів електроенергії часто освітлювальні прилади підключаються до кількох пунктів управління - це дозволяє контролювати світло на одній лампі з декількох точок. Саме з такими цілями використовується двухклавішний або одноклавішний перехресний вимикач, у якого схема підключення дозволяє відключати світло з різних частин квартири або будинку.

конструкція

Перехресні вимикачі (Легранд, Шнайдер Електрик і інші) мають не три контакту (як більшість стандартних блоків управління), а чотири. Така конструкція дозволяє одночасно відключати або включати по два контакти. Завдяки цьому, одночасно замикається або, навпаки, розмикається кілька ліній живлення (в даному випадку, дві).

Фото - схема роботи перехресного вимикача

Головною відмінністю прохідних вимикачів від перехресних є те, що перші можуть використовуватися самостійно, а другі - ні. Перехресні моделі застосовуються тільки в комплекті з прохідними, але, при цьому їх позначення на схемах ідентично.

Вони являють собою два спарених одноклавішних вимикача (Іноді одноклавішний), контакти яких з'єднані за допомогою спеціальних металевих перемичок. Головним зручністю такої конструкції є те, що при необхідності їх можна зробити своїми руками. Така модель має всього одну кнопку, що відповідає за роботу системи контактів.


Така модель має всього одну кнопку, що відповідає за роботу системи контактів

Фото - принцип підключення

Існує два типи таких перемикачів за принципом роботи:

  1. клавішні;
  2. Поворотні.

У поворотних контакти замикаються за допомогою поворотного механізму. Вони трохи дорожче звичайних, але мають більш різноманітні дизайнерські варіанти.

І два з варіантів монтажу:

  1. Накладний (Unica Q, Лезард);
  2. Вбудований (Леграді, АВВ).

Зовнішній монтується поверх стіни. Для його установки не потрібно пробивати поверхню будинку і встановлювати в стіну додатковий блок. Це дуже зручно, якщо планується дизайнерський ремонт або просто немає бажання повторно обробляти приміщення. Але такі моделі вважаються недостатньо зручними в експлуатації - вони схильні до фізичних впливів і впливу агресивного навколишнього середовища.


Фото - схема управління світлом з трьох місць

Вбудовані використовуються для монтажу в стіни. Їх застосовують для розведення проводки в усіх типах будівель. Для їх монтажу попередньо необхідно підготувати отвір в стіні, відповідне коробці перемикача.

Особливості перемикачів перехресного типу виконання:

  1. Для їх підключення використовуються виключно чотирижильного дроти. В крайньому випадку, фахівці рекомендують використовувати два двожильних з гарною ізоляцією, але таке рішення недоцільно;
  2. Такий перемикач може бути одноклавішний, двох і трьохклавішний. Але його рекомендується встановлювати тільки при необхідності вимикати світло з трьох різних місць (скажімо, на початку, середині і наприкінці коридору). У всіх інших випадках можна використовувати класичні прохідні варіанти;
  3. Проміжний перемикач встановлюється виключно на етапі розведення проводки по будинку або квартирі. Це основний його недолік. Через під'єднання декількох контактних груп для підключення системи потрібна велика кількість проводів, що може створити певну пожежонебезпека;
  4. Серед достоїнств конструкції високі показники зносостійкості. З огляду на, що контакти перехресних моделей частіше замикаються, ніж прохідних або звичайних, перемички виконані з міцного корозії металева найчастіше - це мідь або легована сталь. У більшості варіантів є додатковий захист від впливу конденсату, пилу і вологи.


У більшості варіантів є додатковий захист від впливу конденсату, пилу і вологи

Фото - підключення перехресного одноклавішного перемикача

монтаж

Розглянемо, як підключити перехресний подвійний вимикач фірми Legrand. Спочатку потрібно розробити план і схему з'єднання, це дозволить заощадити на кабелях і добірних елементах. Також перед початком монтажних робіт проводиться штробірованіе стін.

Покрокова інструкція, як підключити спарений і два прохідних вимикача для контролю декількох ламп з трьох місць:

  1. На першому етапі робіт підключення проводиться за стандартною схемою для контролю світла прохідними моделями. У розподільну коробку від щитка простягається нульовий провід. З розгалуджувача його перекидають на контакти лампи;
  2. Наступним з щитка простягається фазний кабель. Але після його установки в розподільних коробках робочий провід відводиться не на лампу, а на контакти вимикача (в даному випадку, це один з прохідних);
  3. Через розподільну коробку проводиться послідовне з'єднання контактів. Спочатку фаза перекидається на перехресний вимикач, який повинен розташовуватися між двома прохідними з урахуванням мінімальних витрат проводів, а після на другий прохідний;
  4. Після цього від загального контакту другого прохідного вимикача здійснюється з'єднання з лампою. Після закінчення протягання здійснюється монтаж розподільної коробки на стіну. Вона також як і перемикачі може встановлюватися поверх стіни або безпосередньо в підготовлений отвір.

При роботі такої схеми відбувається одночасне перекидання імпульсу на кілька контактних груп. Незважаючи на зручність і простоту реалізації, таке з'єднання досить рідко використовується сучасними електриками - вважається, що кілька прохідних моделей працюють більш надійно.

Відео: як підключити прохідний вимикач разом з проміжним

Технічні характеристики

Купити перехресний вимикач можна в будь-якому електричному магазині, ціна залежить від моделі і фірми-виробника. Розглянемо характеристики декількох відомих перемикачів.

ABB Basic 55 білий:

Перехресний Schneider Electric SDN:

Legrand Valena (його аналог Anam):

Viko Carmen (за характеристиками і ціною у Віко є китайський аналог - Макел).

Вітаю всіх читачів мого! У черговій статті я розповім на численні прохання як керувати освітленням з двох, трьох, чотирьох, п'яти і т.д. місць.

Зараз я покажу більш складну схему для того, щоб керувати освітленням з трьох і більше місць.

Це можна зробити наприклад за допомогою перехресних перемикачів. Що це таке і як вони виглядають? Але давайте про все по порядку.

Де може в будинку знадобитися включати світло з трьох місць?

Так в принципі будь-де, наприклад в спальні у кожної тумбочки біля ліжка встановити вимикач плюс вимикач біля дверей Так в принципі будь-де, наприклад в спальні у кожної тумбочки біля ліжка встановити вимикач плюс вимикач біля дверей.

Зайшли в спальню, включили світло біля дверей, потім лягли спати і вимкнули світло у прикроватной тумбочкі- погодьтеся що це зручно.

Ще варіант освітлення довгого коридору, тоді можна умовно розділити його на три ділянки і на початку кожної ділянки поставити вимикач.

або ще способ- освітлення під'їзду в триповерховому будинку. Зайшли в под'езд- включили світло, піднялися на свій поверх-вимкнули. Жителі під'їзду можуть на будь-якому поверсі включати і вимикати під'їзний освітлення.

Важливе зауваження: освітлення в цьому випадку буде включатися / відключатися одночасно на трьох поверхах!

Якщо ж буде потрібно управляти кожною лампочкою окремо з будь-якого поверху (наприклад на першому поверсі управляти лампою третього поверху або на другому-першого поверху і т.п.) то доведеться на кожну лампу збирати окрему схему управління з трьох і більше місць.

Так, до речі, схема для управління освітленням з трьох місць універсальна, її можна легко продовжити для управління з чотирьох, шести, десяти і більше місць))) Але про це трохи пізніше, а поки я хочу почати з повторенія- з більш простий схеми-

Управління освітленням з двох місць за допомогою прохідних вимикачів

Зовні прохідні вимикачі, а правильне їх назва прохідні перемикачі виглядають як звичайний одноклавішний вимикач.

А чомусь перемикач? Тут справа в тому, що цей пристрій при будь-якому положенні клавіші не розриває електричний ланцюг, а тільки перемикає з одного контакту на інший. тому и- перемикачі.

Ось типова схема управління освітленням з двох місць за допомогою прохідних перемикачів:


При натисканні на клавішу будь-якого перемикача можна включити / вимкнути лампу незалежно від того в якому становищі знаходиться інший перемикач.

Фазний провід у мене показаний червоним кольором, нулевой- синім, перемикачі для зручності підписані №1 і №2.

При натисканні на клавішу перемикача №2 лампочка згасне, тому що в ньому при цьому "рветься" фазний провід , В тому місці де закінчується червона лінія (зелена стрілка показує в який бік рухається контакт):


Після цього натискаємо на клавішу прохідного перемикача №1 і включаємо лампу- шлях проходження електричного струму по фазному проводу позначений червоною лінією (так буде на всіх малюнках нижче):


Натискаємо клавішу прохідного вимикача №2, контакт перекидається догори і гасить лампу освітлення:


Потім натискаємо перемикач №1, його контакт перекидається догори і включає лампочку:


Так працює схема прохідного вимикача для управління освітленням з двох місць. Запам'ятати її в принципі не складно, незважаючи на її складність, що здається.

Треба головне знайти на перемикачі загальну клему контакту, тобто ту клему, в якій він не перемикається і де контакт зафіксований однією стороною.

Знайшовши ці клеми на обох перемикачах просто до одного перемикача підключаємо на цю клему фазний провід, а до другого- провід від лампочки.

А дві що залишилися клеми між перемикачами з'єднуємо в будь-який послідовності-без різниці. нульовий провід як зазвичай в схемі вимикача йде на лампочку безпосередньо через распредкоробкі.

Разом в распредкоробкі у цієї схеми прохідного вимикача буде 5 з'єднань проводів.

До речі прохідні перемикачі бувають ще й двойние- тобто в одному корпусі розміщені два окремих незалежних прохідних перемикача, виглядає як звичайний двоклавішний вимикач і має шість клем.

Управління освітленням з трьох і більше місць

Для цього знадобиться як я вже згадував перехресний перемикач. Фотографію я його показувати не буду так як на вигляд це теж самий звичайний одноклавішний вимикач.

Єдине зовнішнє відмінність-чотири клеми на зворотному боці для підключення проводів.

Так само як і подвійні переключателі- перехресні перемикачі теж є подвійні, для підключення проводів у них вісім клем.

Отже, для того щоб керувати освітленням з трьох місць знадобиться два прохідних перемикача і один перехресний.

Прохідні перемикачі встановлюються на початку і в кінці лінії, а перекрестний- між ними, ось схема підключення прохідних і перехресного перемикачів:


Чому перехресний перемикач так названий? Справа в тому, що через цей перемикач проходять дві незалежні електричні лінії і він перемикає їх в хрест.

Що б це зрозуміти я зробив два малюнки. Малюнок перший-перехресний перемикач з'єднує електричні лінії безпосередньо, в паралель:


Малюнок перший-перехресний перемикач з'єднує електричні лінії безпосередньо, в паралель:

А ось на цій схеме- електричні лінії перехрещуються між собою, звідси і назва-"перехресний":


А ось на цій   схеме- електричні   лінії перехрещуються між собою, звідси і назва-перехресний:

Ну а зараз Докладніше-

Як працює схема управління освітленням з трьох місць за допомогою прохідних і перехресного перемикачів

Перехресний перемикач позначений буквою ікс (Х). Робота схеми позначена по аналогії з вищеописаної схемою прохідних вимикачів.

Уявіть що це управління освітленням в під'їзді триповерхівки. Прохідний перемикач №1 встановлено на 1 поверсі, перехресний перемикач-на 2 поверсі, а прохідний перемикач №2- на третьому поверсі.

Отже, включаємо світло (натискаємо клавішу перемикача №1) - лампочка горить, електричний струм по фазному проводу проходить як намальовано червоною лінією:



Піднімаємося на другий поверх і перевіряємо перехресний перемикач-натискаємо клавішу, вмикається світло:


Піднімаємося на другий поверх і перевіряємо перехресний перемикач-натискаємо клавішу, вмикається світло:

Натискаємо кнопку назад, вимикаємо світло:


Натискаємо кнопку назад, вимикаємо світло:

Піднімаємося на третій поверх до другого прохідного вимикача, натискаємо у нього клавішу- вмикається світло:


Піднімаємося на третій поверх до другого прохідного вимикача, натискаємо у нього клавішу- вмикається світло:

Ми залишаємо прохідний перемикач №2 в цьому положенні, спускаємося на 2 поверх і натискаємо клавішу перехресного переключателя- вимикаємо світло:


Ми залишаємо прохідний перемикач №2 в цьому положенні, спускаємося на 2 поверх і натискаємо клавішу перехресного переключателя- вимикаємо світло:

Знову ж-залишаємо в такому положенні перехресний перемикач і спускаємося на перший поверх, натискаємо клавішу першого прохідного переключателя- світло включається:


Знову ж-залишаємо в такому положенні перехресний перемикач і спускаємося на перший поверх, натискаємо клавішу першого прохідного переключателя- світло включається:

Ось таким чином і працює схема управління освітленням з трьох місць за допомогою прохідних і перехресного перемикачів.

При такій схемі в распредкоробкі вже буде 7 з'єднань.

Якщо необхідно управляти освітленням ні з трьох, а з чотирьох, п'яти і більше місць, то для цього просто додають ще необхідну кількість перехресних перемикачів між прохідними, ось і все!

Наприклад ось як на цій схемі що я намалював:


Якщо ж управляти кожною лампочкою з будь-якого поверху-то доведеться встановлювати по три вимикача на кожному поверсі на першому і третьому поверсі по три прохідних вимикача, а на другому поверсі три перехресних вимикача.

І збирати три таких схеми- за однією схемою на кожну лампу. Можна зробити і по одному подвійному, одному простому прохідного вимикача на першому і третьому поверсі, а на другому зробити так само один подвійний перехресний і плюс одинарний перекрестний- в цьому випадку на кожному поверсі буде по дві настановні коробки під вимикачі.

Але схеми збирати все одно доведеться три)))

На цьому у мене все, сподіваюся зрозуміло пояснив схеми прохідних вимикачів?

Наостанок-відео по темі

"Як знайти спільну клему (зажим) у прохідного вимикача"

Буду радий вашим коментарям, якщо є якісь технічні питання-то прошу задавати їх на форумі, саме там я відповідаю на питання-.

підписуйтесь на мій канал на Ютубі ! Дивіться ще багато відео по електриці для дома!

Дізнайтеся першим про нові матеріали сайту!

зміст:

Доцільність застосування прохідних вимикачів обумовлена ​​індивідуальним плануванням приміщення зі світильниками, які вимагають регулювання з різних точок. Таким чином, забезпечуються додаткові зручності і комфорт. У подібних випадках досить часто застосовується схема підключення прохідного вимикача з трьох місць. У разі необхідності можливе задіяти і більшу кількість точок.

Використання схем з трьома вимикачами

Використання системи управління світлом з трьома вимикачами дає можливість вмикати і вимикати освітлення з будь-якого зручного місця. Прохідні вимикачі добре зарекомендували себе на сходових маршах, в великих кімнатах, під'їздах, а також у дворі або на присадибній ділянці.

У довгих коридорах встановлюється кілька перемикачів, на початку, в середині або в кінці. Та ж сама схема використовується при наявності декількох входів в різні приміщення. Тобто, на початку коридору світло можна включити, а в середині або в кінці - вимкнути. Для того, щоб освітлювальний прилад вмикається і вимикається з трьох різних точок приміщення, необхідно використовувати схему підключення з трьома прохідними вимикачами.

Елементи і складові частини схеми підключення

До складу даної схеми входить сполучна коробка, освітлювальні прилади, перемикачі та дроти. Як джерела освітлення використовуються не тільки звичайні лампи розжарювання, а й різні види світлодіодних і енергозберігаючих світильників. Вимикачі, які використовуються в схемі, поділяються на прохідні і перехресні. У свою чергу, прохідні перемикачі можуть бути перекидними, дублюючими або сходовими. Їх монтаж займає набагато більше часу, в порівнянні з.


Класична схема підключення прохідного вимикача з трьох місць вимагає використання двох і одного перехресного. Зовнішній вигляд дублюючих пристроїв майже такий же, як і у одноклавішного приладу. У будь-якому положенні клавіш такого перемикача з'єднання електричного кола не переривається, відбувається лише перемикання контактів. Механізм переключення в прохідних вимикачах розташований по центру контактів.

Прилади можуть бути одно- або Двоклавішний. У другому випадку два пристрої об'єднуються в одне при наявності шести контактів. У схемах нерідко використовуються одноклавішний перемикачі світла, не розрізняються між собою. Кожен з них обладнаний трьома контактами. У першого приладу до одного контакту підключається фазний провід, а до двох інших - проміжні дроти. У третього вимикача, навпаки, до одного контакту приєднується проміжний провід, а до двох інших - вихідні фазні лінії.


У третього вимикача, навпаки, до одного контакту приєднується проміжний провід, а до двох інших - вихідні фазні лінії

Перемикач встановлюється посередині, виконує функцію перехресного вимикача. У нього є чотири контакту, від яких йде по два дроти до кожного перекидному вимикача № 1 і № 3. У разі замикання проміжного електропроводи на будь-якому з перекидних пристроїв, відбудеться включення світла. При зміні стану клавіші ланцюг розривається і світло гасне. Якщо виникла необхідність збільшити кількість точок управління світлом, досить додати перехресні вимикачі в необхідній кількості в наявну ланцюг.

Для правильного виконання монтажу системи управління, необхідно дотримуватися певні рекомендації. Якщо в приміщенні вже є електрична мережа , То до дублюючим перемикачів потрібно підвести окремі мережі відкритого або закритого типу. У другому випадку в стінах потрібно. Може знадобитися спеціальний інструмент і будівельний гіпс для кріплення гофрованої труби . Прокладка нових ліній виконується трьох- або чотирижильним кабелем.

Як підключити прохідний вимикач з 3 х місць

І тому у багатьох виникає питання - як зробити вимикачі прохідними?
Як працює такий пристрій?
Що це таке і як вони виглядають?
Де може в будинку знадобитися включати світло з трьох місць?
А чомусь перемикач?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама