Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як зберігати саджанці до посадки в квартирі?

  1. Зберігання саджанців на присадибній ділянці
  2. Особливості зберігання саджанців в квартирі
  3. Як зберегти саджанці різних садових рослин

Саджанці винограду, яблуні, вишні, смородини, інших рослин найкраще висаджувати у відкритий грунт восени, до настання перших холодів Саджанці винограду, яблуні, вишні, смородини, інших рослин найкраще висаджувати у відкритий грунт восени, до настання перших холодів. У переважній більшості випадків вони переживають зиму, адаптуються до екстремальних умов і відмінно розвиваються, починаючи вже з наступної весни. Але що робити, якщо ви придбали посадковий матеріал занадто пізно і хотіли б зберегти його до першого весняного тепла? Відповідь на це питання ви можете знайти в нашій статті.

Зберігання саджанців на присадибній ділянці

Якщо ви живете в приватному будинку, то зберігати саджанці можна прямо на вулиці. Ви побоюєтеся, що вони замерзнуть вже з першими морозами? Ми пропонуємо два однаково простих і ефективних способу захистити їх від холоду:

  • так зване снегованіе. Даний спосіб дозволяє зберігати саджанці до посадки в тих регіонах країни, де всю зиму лежить сніг, де висота його покриву становить не менше 15 сантиметрів. Сніг відмінно зберігає тепло, тому під ним вашим майбутньому рослинам буде дуже затишно. Щоб забезпечити максимально комфортні умови для зберігання, досить, по-перше, прикопати саджанці на глибину 8-10 см в сніг, а по-друге, присипати їх зверху приблизно таким же шаром тирси. Вони стануть виступати в якості додаткової теплоізоляції і виключать танення снігу в короткострокові відлиги. Нарешті, з таким захисним шаром рослинам будуть не страшні навіть сильні температурні перепади;
  • якщо зі снігом в вашому регіоні проблема, пропонуємо зберігати саджанці в прикопа. Він являє собою траншею глибиною 60-70 сантиметрів і шириною до півметра. Довжина залежить від тих рослин, які ви маєте намір занурювати під шар грунту. Обов'язково переконайтеся, що на ділянці відсутній ризик високого підйому ґрунтових вод, що коріння не згниють через підвищеного рівня вологості. Також вам буде потрібно добре утеплити прикопа - для тієї мети ми рекомендуємо використовувати гілки сосни або інших хвойних рослин, мох або тирсу. Якщо траншея споруджується на важкі ґрунтах, краще полегшити їх, змішуючи з торфом і піском. Це дозволить знизити навантаження на саджанці і легко витягти їх перед посадкою.

Читайте також: Як вдома випрати піджак

Перед зануренням рослин в сніг або земляну траншею їх необхідно ретельно підготувати. Для цього здійснюються наступні процедури:

  • видалення зайвих, а також хворих листя;
  • занурення коренів в чисту воду на 3-5 годин для того, щоб вони наситилися вологою;
  • видалення відмерлих ділянок кореневої системи.

У вас немає ніякої можливості зберігати рослини до посадки на присадибній ділянці? Тоді пропонуємо створити для них максимально комфортні умови прямо в звичайній міській квартирі

Особливості зберігання саджанців в квартирі

Де можна зберігати посадковий матеріал в квартирі? Для цієї мети відмінно підходить холодильник, який не дасть засохнути кореневій системі і забезпечить ідеальні умови для того, щоб рослина пережило зиму і відмінно збереглося до посадки. Даний спосіб накладає деякі обмеження на розміри саджанців, тому використовувати його можна далеко не для всіх плодових дерев і чагарників.

Підготовка лози або паростка до холодильного зберігання здійснюється в кілька етапів:

  • готуємо кілька (за кількістю саджанців) поліетиленових пакетів, а також набуваємо в будь-якому спеціалізованому магазині поживний субстрат для розсади;
  • розпарює склад і добре охолоджуємо його до кімнатної температури;
  • занурюємо рослина в пакет і поступово досипати туди субстрат, щоб він повністю зайняв собою простір між корінням;
  • воложимо склад і щільно зав'язуємо пакет. Трохи пізніше вам буде потрібно виконати кілька отворів в целофані, щоб забезпечити нормальну вентиляцію і виключити гниття коренів;
  • поміщаємо пакет в так звану «зону свіжості» холодильного агрегату або просто на нижню полицю, де температура становить стабільні 2-5 градусів вище нуля.

Дуже добре, якщо у вас є гараж з погребом або засклений (але не утеплений) балкон. В цьому випадку ви зможете забезпечити ефективне збереження і великих саджанців плодових дерев.

Головне завдання, яке переслідує приміщення рослин на холод, полягає в тому, щоб не допустити їх раннього пробудження і розпускання бруньок. Регулярно перевіряйте їх наявність.

Як зберегти саджанці різних садових рослин

Наведені вище способи універсальні і дозволяють ефективно зберігати до посадки куплені восени або взимку саджанці найрізноманітніших рослин. Але все ж кожне з них має свої особливості, які ми опишемо в даній статті:

  • плодові дерева найкраще зберігати в погребі, а не в прикопа або сніговий ямі - так ви зможете постійно контролювати стан їх кореневої системи. Якщо відразу після покупки ви виявили сильне пересихання коренів, обов'язково зволожите їх, замочивши в чистій воді на кілька годин. Крім того, потрібно регулярно зволожувати субстрат, хоча б раз в два тижні перевіряти, чи не розпускаються бруньки;
  • саджанці винограду дуже вимогливі до температури навколишнього повітря. При нулі градусів їх коріння можуть просто засохнути, а при +5 вже починається процес пробудження. Тому за температурою доведеться ретельно стежити. Найкраще організувати зберігання лози на балконі або в підвалі в спеціально підготовлених контейнерах все з тим же поживним субстратом або в целофанових пакетах. Додатково до суміші потрібно додати зволожений пісок, що забезпечує необхідний приплив повітря до кореневої системи. Відкриємо невеликий секрет - щоб підтримувати оптимальну температуру і рівень вологості, можна укласти на поверхню субстрату сніжок незначних розмірів. Він буде дуже повільно танути, створюючи сприятливі умови для рослини і виключаючи його передчасне пробудження.

Досить примхливими є і саджанці троянд, які висаджувати у відкритий грунт не рекомендується до настання справжнього весняного тепла. Зберігати їх до посадки ми рекомендуємо декількома уже відомими вам способами, але з деякими корективами:

  • якщо ви облаштовуєте прикопа, дуже важливо також наявність сніжного покриву. В цьому випадку в заздалегідь підготовлену і утеплену хвоєю яму укладаються паростки і присипаються живильним субстратом. Щоб рослині було тепло, зверху поміщається шар спанбонда, який одночасно з цим буде підтримувати нормальний рівень вологості;
  • щоб забезпечити ефективне холодильне зберігання, досить лише уважно стежити за корінням. Вони повинні бути постійно зволожені, щоб не висохнути і не загинути ще до посадки;
  • якщо рослина все ж прокинулося і пустило листя, єдиним способом зберегти його до пересаджування у відкритий грунт буде приміщення в спеціальні контейнери з рихлим грунтом. При цьому важливо помістити ємності в темне приміщення (щоб виключити передчасний зростання) з температурою не менше +10 градусів і добре запакувати в целофанову плівку. Крім того, коренева система повинна постійно зволожувати. Але важливо не перестаратися, щоб коріння не згнили до посадки.

Ефективно зберігати саджанці, особливо в зимовий період, досить складно. Однак якщо ви скористаєтеся нашими порадами, то зможете без праці впоратися з вирішенням цього завдання. При цьому вам не потрібно регулярно стежити за рослинами - досить заглядати до них раз у 1-2 тижні, щоб забезпечувати оптимальні умови.

Читайте також: Як почистити чавунну сковороду від нагару

Незалежно від того, який з перерахованих вище способів зберігання ви виберете, важливо стежити за станом паростків або виноградної лози. Не давайте їм передчасно розпускатися, намагайтеся створювати такі умови, щоб максимально уповільнити зростання, якщо не вдалося запобігти появі листя, а також підтримуйте оптимальну температуру і рівень вологості. Все це дозволить висадити у відкритий грунт рослина, яке візьметься без проблем і буде нормально розвиватися весь перший рік.

Але що робити, якщо ви придбали посадковий матеріал занадто пізно і хотіли б зберегти його до першого весняного тепла?
Ви побоюєтеся, що вони замерзнуть вже з першими морозами?
У вас немає ніякої можливості зберігати рослини до посадки на присадибній ділянці?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама