Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Циссус: догляд в домашніх умовах, розмноження, хвороби, особливості ромболістного, антарктичного та інших видів

  1. Опис походження та зовнішнього вигляду «кімнатного винограду»
  2. Фотогалерея: циссус в інтер'єрі
  3. Фотогалерея: антарктичний, ромболістний, різнокольоровий, амазонський (амазонка) та інші види циссуса
  4. Посезонно догляд за циссуса
  5. Таблиця: оптимальні умови для вирощування циссуса
  6. Відео: важливі нюанси догляду за «берізкою»
  7. Як доглядати в домашніх умовах
  8. Трохи менше води краще, ніж надлишок
  9. внесення підгодівлі
  10. Що робити взимку
  11. Як формувати ліану і проводити обрізку
  12. Таблиця: чому сохнуть, никнуть, опадає листя, з'являються чорні плями на держаку
  13. Шкідливі комахи, що вражають рослина
  14. Таблиця: як розпізнати шкідніків и боротися з ними
  15. жівцювання
  16. Відео: живцювання циссуса
  17. розмноження насінням

Ліси часто називають легенями планети. Наші зелені друзі забирають з повітря вуглекислий газ, а видихають корисний для нас кисень. А чи є подібні легкі у вашому особистому планети - квартири? Чи легко вам дихається будинку? Щоб повітря стало освіжаючим кисневим коктейлем, поселите у себе циссус. Його різьблені листочки не тільки служать повітряним фільтром, поглинаючи шкідливі випари, а й знищують хвороботворні бактерії. Він дуже швидко росте. Буйна зелень циссуса допомагає боротися з алергією і захворюваннями дихальних шляхів. Адже чисте і свіже повітря (а його циссус вам забезпечить сповна) - найкращі ліки. І ще один аргумент на користь цієї ліани - своєю візерункової зеленню вона пожвавить будь-який нудний куточок, а догляд в домашніх умовах не відніме багато часу.

Опис походження та зовнішнього вигляду «кімнатного винограду»

Циссус - ліана родом з благородного сімейства виноградних (Vitaceae). Ось тільки природа обділила його смачними плодами, зате нагородила іншими достоїнствами. Прекрасна, пишна, мереживна зелень - головна прикраса циссуса. Крім того, ця рослина відрізняє невимогливий і поступливий характер. Циссус пристосовується практично до будь-яких умов.

На півдні з цієї ліани формують живоплоти, в країнах з більш холодним кліматом її вирощують як кімнатна рослина. Декоратори часто використовують циссус для вертикального озеленення офісних і торгових приміщень, різних установ. Зелена стіна або колона робить привабливим будь-який інтер'єр. За пишну яскраву зелень циссус високо цінують квітникарі-аматори з різних країн. Вони називають його просто - домашнім виноградом, а в Росії охрестили ласкаво берізкою. Листочки циссуса ромбовидного нагадують різьблений лист самого російського белоствольной дерева.

Ліси часто називають легенями планети

У тропіках і субтропіках циссус зеленіє круглий рік, довгі ліани обплітають стовбури дерев

У середній смузі Росії в відкритому грунті циссус, звичайно, не виживе. Дикі різновиди цієї ліани воліють вологий і теплий клімат. Вони населяють тропічні і субтропічні ліси всіх континентів. Вічнозелений циссус - це чагарник, який розповзається по землі або забирається на дерева. Для пересування у нього є спеціальне пристосування - вусики або повітряні корені.

Стебла у циссуса тонкі, пружні, гнучкі, довжиною до 3 метрів. Листя глянцеві, частіше темно-зелені, бувають червонуватого відтінку або з плямами. У дикій природі можна побачити цвітіння циссуса. Бутони зібрані в парасольки невиразного білуватого кольору. Потім утворюються пензлика дрібних плодів. При вирощуванні в горщику циссус цвіте вкрай рідко.

Основна його цінність - пишна і узорная, яскраво-зелена (у деяких різновидів строката) шапка листя. Він дуже буйно обростає молодою зеленню. Посадіть його в підвісне кашпо, і звідти будуть мальовничо звисати пагони. Дайте опору - він перетворить її в прекрасний зелений стовп. Натягніть біля горщика ряди мотузки, він підійметься вгору, чіпляючись вусиками, і тоді стіну або вікно закриє смарагдова фіранка. Залиште циссус в спокої, надавши широку ємність, він розповзеться по землі, а потім звісивши через краю горщика. Варіантів безліч, тільки застосуєте фантазію, а вже рослина її оцінить.

Циссус вражає стрімкістю свого зростання. Ця ліана отримала визнання у квіткарів як одна з найлегших в догляді і невибагливих. З неважко завданням без проблем впорається навіть той, у кого регулярно гинуть кактуси.

Фотогалерея: циссус в інтер'єрі

Види і сорти, вирощувані в домашніх умовах

У дикій природі існує близько 350 різновидів циссуса. Деякі з них майже не змінили свій вигляд, перекочувавши в наші будинки і квартири. Найбільш популярний у квіткарів циссус ромболістний.

Види циссуса, вирощувані в домашніх умовах:

  1. Циссус ромболістний. Ліана з рясно розгалуженим стеблами довжиною до 1,5 м. Листя складаються з трьох частин, що нагадують ромби, зверху вони зелені, знизу - червонуваті. Цегляним пушком покриті пагони і вусики рослини. Зелені квіти зібрані в кисті. Плід - блідо-червона ягода. Циссус ромболістний предпочтітаю обвиватися навколо опори. В іншому це дуже невимоглива до умов рослина. Воно додає в рік до 0,5 м в довжину. На його основі виведено безліч селекційних гібридів. Найбільш поширені: Ellen Danica (перисті листки з витонченим візерунком); Mandianna (великі блискучі листя), Fionia (різьблена листова пластина, за розміром мало поступається віялу).
  2. Циссус антарктичний, він же «ліана кенгуру». Вічнозелена ліана з еластичним стеблом довжиною до двох з гаком метрів і з зубчастими по краях листям. Формою вони схожі на сердечка. Пагони покриті рідкісними бурими волосками. Суцвіття зелені, бутони дрібні. Рослина любить легку тінь і прохолоду. Є мініатюрні гібриди.
  3. Циссус чотирикутний. Незвичайне рослина. У ліани товсті, з чотирма гранями пагони, які можуть витягуватися до 1,5 м. Листя дрібне шкірясті, розділені на три частини. Основна відмінність від інших циссуса - повільне зростання.
  4. Циссус різнокольоровий. Поки в Росії зустрічається рідко. Але це дуже декоративна ліана, яка виростає до 2 м. Її подовжені листя пофарбовані в кілька кольорів. Верхня сторона темно-зелена з сріблястими плямами, нижня - фіолетово-бордова. Суцвіття-парасольки жовті. У догляді більш примхливий, ніж інші різновиди. Рослина вимогливо до вологості повітря.
  5. Циссус смугастий (стріата). Ніжна ліана, стебла можуть виростати до 10 м. Пагони червонуваті. Листя (найдрібніші в роду) розділені на три або п'ять частин. Молоді листочки рожевого кольору. Квіти світло-зелені. Плоди - маленькі чорні ягоди.
  6. Циссус амазонський (амазонка). Ліана з цікаво забарвленим листям - сріблясто-блакитними з більш світлими прожилками. Знизу вони пурпурні, як і стебла. Цікава форма листової пластини - цілісна, вузька, злегка зубчастий, з загостреним кінчиком. Довжина листя може становити 12 см, але при сухуватий повітрі вони дрібнішають. Через дефіцит світла забарвлення може поблёкнуть.
  7. Циссус тубероза (каудексний). Дуже екзотичну рослину. Його відмітна ознака - каудекс (потовщення внизу стовбура зразок пляшки), в якому зберігаються поживні речовини. У молодого рослини каудекс зелений, з віком він «одягається» в світло-сіру кору. Щорічно вона оновлюється. У пазухах стебел утворюються повітряні корені. Вони, вкоренилася, дають молоді пагони. Листя схожі з канадським кленом. Але є і вусики, характерні для циссуса. До каудексним (пляшковим) різновидам ставляться циссус Юта і циссус Байнеза.

Фотогалерея: антарктичний, ромболістний, різнокольоровий, амазонський (амазонка) та інші види циссуса

Чим циссус відрізняється від роіціссус

Історія циссуса з листками у формі ромба досить заплутана. У старих виданнях з ботаніки і квітникарства ромболістного циссуса немає зовсім, а є ромбічний роициссус (Cissus rhombifolia). Так вважав і корифей англійського квітництва доктор Д. Г. Хессайон, працюючи над стала класичною книгою «Все про кімнатні рослини».

Ліани циссус і роициссус - дуже близькі родичі, вони дуже схожі зовні і за умовами проростання. Але все ж це різні рослини. Родина роіціссус - південна Африка, а циссус розселений по всіх континентах. Роіціссус - вкрай невибаглива ліана, а ось деякі різновиди циссуса - досить ніжні створіння.

Але повернемося до ліанах з ромбоподобнимі листям. Згідно з останніми змінами, внесеними в таксономії, Cissus rhombifolia - це ромболістного різновид циссуса. А роициссус c листям у формі ромба в якості домашнього рослини майже не вирощують. У квітникарстві поширений капский роициссус, у нього широка цільна листова пластина, яскраво-зелена і блискуча з лицьового боку і коричнева з легкої опушкою з вивороту.

Посезонно догляд за циссуса

Циссус невибагливий до умов утримання. Він терпимо ставиться до деякого нестачі світла. Навіть готовий рости в приміщенні зовсім без вікон (за умови наявності штучного підсвічування, що працює не менше 16 годин в день). Пряме сонце швидше нашкодить цьому жителю тропіків. Але і зовсім без освітлення його не варто залишати, через це зростання може сповільнитися.

Вологість циссус воліє високу, як на історичній батьківщині. А ось температуру циссуса подавати не тропічну, а помірну, взимку для антарктичного - зовсім прохолодну, близько 12оС. Він не виносить спеку і духоту. Найменш вибагливий циссус ромбоподібний. Він готовий знести все: сонце і тінь, холод і спеку.

Таблиця: оптимальні умови для вирощування циссуса

Одне важливе додавання. Циссус вирощують через його буйної зелені. Листя у нього досить великі (10-12 см в довжину), тому легко збирають пил. Покриті її товстим шаром рослини виглядають сумно. Вона не просто погіршує зовнішній вигляд рослини, а шкодить його здоров'ю:

  • закриває пори на листках, а це заважає газообміну з навколишнім середовищем;
  • утворює плівку, яка уповільнює процес фотосинтезу;
  • може містити шкідливі для рослини речовини, що розжарюється у міру того, як її шар потовщується;
  • приховує характерні сліди, залишені шкідниками.

Тому час від часу циссуса потрібно влаштовувати генеральне прибирання. Краще в першій половині дня, щоб до ночі зелень просохла. Протирайте листя м'якою вологою тканиною. Перед цим для полегшення прибирання можна помити рослина в душі або обприскати.

Перед цим для полегшення прибирання можна помити рослина в душі або обприскати

Циссус з чистим блискучим листям виглядає дуже ошатно, на відміну від пильного рослини

Щоб зробити циссус ще більш привабливим, після збирання пилу можна покрити його листя спеціальним складом. Полірування не варто робити строкатим різновидів - у них занадто ніжні листочки. А циссус антарктичний і ромболістний без проблем перенесуть наведення блиску. Засоби для полірування продають у спеціалізованих магазинах, краще брати в аерозольній упаковці.

Якщо не хочете використовувати препарат з магазину, спробуйте народні засоби. Квітникарі радять застосовувати для полірування пиво, слабкий розчин оцту, але вони не дають хорошого блиску, на відміну від оливкової олії, але на нього швидко сідає пил. Отже, озбройтеся ганчіркою або ватяним диском, виберіть засіб для полірування і приступайте. Молоду поросль чіпати не варто. Дорослі листя поліруйте обережно, нижню поверхню не чіпайте, вона часто покрита пушком. Не натискайте сильно на лист, щоб не травмувати його.

Відео: важливі нюанси догляду за «берізкою»

пересадка квітки

Молоді циссус пересаджують щороку, поки їм не виповниться п'ять років. Після цього рослині змінюють горщик через два роки. Пересадку треба робити навесні, до початку періоду активного росту.

Вибираючи контейнер для циссуса, потрібно враховувати особливості рослини. Ліані не потрібен занадто високий або широкий горщик. Ємність повинна бути приблизно однаковою по висоті і діаметру. Якщо ви хочете отримати ампельна рослина, візьміть підвісне кашпо. У звичайному горщику перед посадкою встановіть опору: грати, палички, стовпчик. Щоб циссус краще виглядав, в одну ємність поміщають кілька рослин. Подбайте, щоб коріння не було тісно.

Циссус пересаджують методом перевалки, не руйнуючи земляний кому

На дно горщика насипте дренаж: керамзит, бита цегла, гравій, перліт, пінопласт. Він повинен займати не менше п'ятої частини обсягу горщика. Підготуйте грунт для циссуса. Він повинен бути з хорошою влагопроводность, повітропроникний, нейтральний або зі зниженою кислотністю. Зразкові склади:

  • готовий універсальний грунт для декоратівноліственних рослин;
  • земля дернова і листова, перегній, торф і пісок (в рівних пропорціях);
  • листова і дернова земля, торф, пісок, дрібні шматочки деревного вугілля (3: 2: 2: 1: 1).

До якості грунту циссус особливих вимог не пред'являє - цілком підійде універсальний грунт для декоратівноліственних кімнатних рослин

У самій пересадці немає нічого складного:

  1. Рослина обережно дістаньте зі старого горщика, намагаючись не зруйнувати земляний кому.
  2. Огляньте коріння, якщо є пошкоджені і висохлі, обріжте їх.
  3. Земляний кому поставте в нову ємність по центру. Акуратно засинайте свіжий грунт і злегка утрамбовують його.
  4. Після пересадки можна підрізати верхівки пагонів. Це стимулює ріст і утворення нових гілочок. Циссус стане більш «кущистим».
  5. Полийте рослину, поставте на постійне місце, обприскати. Пересадка для циссуса - це стрес, а вологе повітря допоможе «заспокоїтися».

Як доглядати в домашніх умовах

Циссус невибагливий в догляді і здатний «пробачити» квітникарю багато його помилок. Але це не означає, що про рослину можна просто забути. Ліана потребує поливу, регулярних підгодівлі і обрізку.

Трохи менше води краще, ніж надлишок

Циссус - швидко зростаюча ліана. У рік вона може подовжиться на 0,5 м. І це не голі стебла, а безліч досить великих листів. Така зелена маса потребує рясного поливу, адже кожен листочок випаровує вологу. Тому під час періоду активної вегетації (навесні і влітку) циссус поливають багато і часто, м'якою водою, відстояною або пропущеного через фільтр.

Періодичність поливу визначайте по вологості грунту. Як тільки просох верхній шар, пора братися за лійку. Восени і взимку обсяг води скорочуйте, збільшуючи перерви між поливами. Земля в горщику повинна просихати приблизно на дві третини. Якщо здається, що рослині не вистачає вологи, краще обприскати його листя. Взимку це особливо важливо, батареї роблять повітря дуже сухим для тропічної рослини.

Циссус погано відноситься до браку води, але ще гірше - до перезволоження грунту. Ця рослина часто страждає через загнивання коренів.

внесення підгодівлі

Під час росту циссус регулярно удобрюють. Інакше ліана швидко витратить всі поживні речовини з грунту і буде голодувати. Досить одного разу на два тижні. Вибирайте комплексне добриво для декоративних кімнатних рослин: Pokon, Bona Forte, Квітковий Рай або інші аналогічні засоби.

Вибирайте комплексне добриво для декоративних кімнатних рослин: Pokon, Bona Forte, Квітковий Рай або інші аналогічні засоби

Циссус поливають живильним розчином, приготованим згідно з вказівками в інструкції

Тим, хто з підозрою відноситься до будь-яких хімікатів, квітникарі рекомендують підгодовувати циссус неміцним чорним чаєм або настоєм ромашки аптечної. У цих розчинах є невелика кількість поживних елементів.

Восени і взимку підгодівлі циссуса не проводять. Це час відносного спокою для рослини, всі процеси сповільнюються або майже припиняються. Ліана не засвоїли поживні речовини, і вони осядуть в грунті, обтяжуючи її.

Що робити взимку

Зима - це час відпочинку для циссуса. У цей період сповільнюються всі процеси. Рослина потребує більш низькій температурі. Постарайтеся створити йому відносну прохолоду. Особливо любить її антарктичний циссус, він готовий зеленіти навіть при 8 ° С. А 20оС - для нього це вже спека. Для різнобарвного циссуса потрібні більш м'які умови, що не менше 18оС. Це неженка, люблячий тепло і стабільно високу вологість. Якщо умови не підходять його трепетному вподоби, він скидає листя. Правда, по весні обростає заново.

Втім, підвищення вологості з вдячністю сприймуть і інші різновиди циссуса, за винятком чотирикутного, який ближче до сукулентів. Так що обприскуйте свої ліани, ставте поруч з ними відкриті ємності з водою, піддони з мокрою галькою або мохом, зволожувачі повітря - буде тільки краще.

Як формувати ліану і проводити обрізку

Швидке зростання циссуса спочатку радує квітникаря. Але безконтрольне збільшення зеленої маси може призвести до того, що у вашому будинку з'явиться кошлатий неохайний монстр. Якщо його не контролювати, він заплетёт все, до чого зможе дотягнутися. Тому безжально видаляйте пагони, які полисіли, некрасиво вибиваються з акуратною «зачіски» або деформувалися. Обрізка і прищіпка для ліани - все одно що фізичні вправи для наших м'язів. Прибрали один пагін, а натомість виростуть два бічних. Рослина стане тільки пишніше, зеленішою і міцніше.

Рослина стане тільки пишніше, зеленішою і міцніше

Безконтрольно розростається циссус виглядає досить неохайно

Для стрижки вибирайте стебла достовірніше і постарше, з невеликим числом листя. Обрізуйте їх не повністю, а наполовину або на третину довжини. Міру теж дотримуйтесь. Зовсім «під нуль» підстригати циссус не треба. Є небезпека, що рослині не вистачить зелені для нового зростання.

Кращий час для процедури - весна, але невелику корекцію можна проводити протягом всього року. Займіться стрижкою після пересадки рослини або перед початком підгодівлі. Так ви досягнете кращого результату.

Таблиця: чому сохнуть, никнуть, опадає листя, з'являються чорні плями на держаку

Сохнуть листя циссуса свідчать про низьку вологості в приміщенні

Шкідливі комахи, що вражають рослина

Циссус, за яким правильно доглядають, володіє хорошим імунітетом. Він рідко хворіє і страждає від атак комах. Але інфекції та шкідники можуть потрапити в будинок разом з іншими рослинами. Нашкодити циссуса здатні щитівка, тля і павутинний кліщ.

Таблиця: як розпізнати шкідніків и боротися з ними

Фотогалерея: загрозліві циссуса Шкідники

Три способи розмноження

Циссус піддається розмноженню трьома способами. Найпростіші та ефективні - живцювання і ділення куща. Складніше і довше пророщувати насіння.

жівцювання

Розмноження живцями краще поєднати з щорічної весняної «стрижкою» ліани. Ті стебла, що ви зріжете, стануть в нагоді в якості посадкового матеріалу. Можна отримати його і влітку. Виберіть добре розвинені пагони, на кожному повинно бути не менше двох нирок. Зріжте їх під кутом.

Далі два варіанти. Перший - укорінення в воді:

  1. Поставте черешки в розчин зі стимулятором росту (Епін, Циркон) - 2-3 мл на літр води.
  2. Дочекайтесь появи коренів і висадіть живці в невеликі горщики.

З укоріненням живців циссуса проблем не виникне навіть у початківця квітникаря

Другий варіант - укорінення в грунті:

  • зрізи живців обробіть активованим вугіллям і підсушіть протягом 2-3 годин;
  • невеликий горщик заповніть дренажем і субстратом для циссуса;
  • прикопайте живці в грунті;
  • розмістіть саджанці в теплому місці (20-22оС) з хорошим освітленням;
  • субстрат в горщику зволожуйте регулярно (обприскуйте), не допускаючи пересихання;
  • живці повинні дати корінці приблизно через дві або три тижні.

Відео: живцювання циссуса

Розподіл куща

Пересаджуючи циссус навесні, ви також можете розмножити рослина розподілом. Процедура ця дуже проста:

  • дістаньте рослину із земляною грудкою зі старого горщика;
  • огляньте коріння, виберіть стебла, які можна розділити найбільш безболісно;
  • чистим заточеним ножем обережно розріжте великі кущі на частини;
  • розсадите кожну з них в окремі горщики, в які попередньо насипте дренаж і грунт для циссуса;
  • ємності тримайте при кімнатній температурі, грунт зволожуйте у міру підсихання;
  • обприскуйте саджанці щодня, це допоможе їм прижитися;
  • після вкорінення доглядайте за новими рослинами, як за дорослими циссуса.

При розподілі куща циссуса намагайтеся заподіювати коріння мінімальні пошкодження

розмноження насінням

Цей вид розмноження циссуса майже не застосовується. Занадто довго чекати результату, і він не завжди позитивний. Крім того, насіння в домашніх умовах рідко визрівають. Але якщо вони у вас є, спробуйте їх посіяти.

  1. У ємність помістіть невеликий дренажний шар і грунтовий субстрат.
  2. Насіння розподіліть по поверхні, злегка вдавлюючи в грунт.
  3. Посіви зволожите з розпилювача.
  4. Накрийте склом або плівкою і поставте в теплому приміщенні (з температурою 23-25оС).

    Домогтися цвітіння циссуса в домашніх умовах дуже складно, відповідно, і насіння не визрівають

  5. Проростають насіння циссуса дуже неквапливо і нерівномірно: перші сходи можуть з'явитися через місяць, а можуть і затриматися на півроку.
  6. Коли на паростках з'явилися по два справжніх листа, проведіть пікіровку, видаливши слабкі рослини.
  7. Зачекайте, коли сіянці зміцняться, і розсадите їх по окремим горщикам.

Кожен з нас мріє про затишний і комфортному будинку, в якому панує здорова атмосфера. Невибаглива і буйно зелена ліана циссус вам допоможе втілити мрію в життя. Недарма це улюблене рослина квітникарів-декораторів, які сповідують екостиль. Зелена стіна у вітальні, водоспад з листя в кухні або передпокої (циссус може примиритися з недоліком світла), смарагдовий полог листя в спальні, ліани, що звисають зі стелі в дитячій, - це і багато іншого під силу скромному циссуса. Приділіть йому трошки часу, і тоді ви отримаєте чисте повітря і тропічну екзотику, якої так не вистачає в міських джунглях.

А чи є подібні легкі у вашому особистому планети - квартири?
Чи легко вам дихається будинку?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама