Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Деревна і вугільна зола як добриво (для картоплі, квітів, винограду та ін)

  1. Різниця між деревної та вугільної золою, вміст корисних речовин
  2. Детальніше про вплив на різні типи грунту
  3. удобрюємо картопля
  4. Застосування для зростання і врожайності інших плодово-овочевих культур
  5. Городні культури, в вирощуванні яких вам допоможе зола
  6. Використання в якості добрива для садових квітів
  7. Відео про використання золи в якості добрива

Зола, що залишилася в печі або каміні, може послужити вам у саду і городі. Вона є хорошим добривом і відома в цій якості досить давно. Ми розповімо вам, як можна використовувати золу на вашій ділянці. Головне, що потрібно усвідомити в першу чергу - якість золи і її цінність залежить від того, що було спалено для її отримання.

Різниця між деревної та вугільної золою, вміст корисних речовин

Найчастіше для удобрення грунту і боротьби з шкідниками садівники використовують деревну і вугільну золу, а так же ту, що залишається після спалювання трав'янистих рослин.

Зола може використовуватися як комплексне добриво, тому що в неї входять:

  • калій;
  • кальцій;
  • бор;
  • фосфор;
  • магній;
  • марганець;
  • залізо;
  • цинк;
  • молібден;
  • сірка.

До того ж, в золі практично немає хлору, тому вона відмінно підходить для удобрення ґрунтів під культурами, які негативно реагують на цей елемент, наприклад, картопля і ягоди.

Калій і фосфор в золі знаходяться в формі, найбільш доступною для живлення рослин. Натуральний фосфор в цьому випадку навіть краще суперфосфату. Тому золу можна нанести на поверхню грунту врозкид перед переорюванням, або насипати в підготовлені під рослини лунки.

Зола, що залишилася в печі або каміні, може послужити вам у саду і городі

Зола - джерело необхідних елементів для рослин

Вміст калію в золі визначає її цінність. Наприклад, трав'янисті рослини - стовбури соняшнику, гречка, стебла злакових та інше, при спалюванні утворюють залишок, в якому міститься близько 36% калію.

У виробництві деревної смоли краще віддати перевагу листяним породам дерев. Наприклад, зола з берези містить найбільше калію. Торф'яна зола бідна на вміст калію і фосфору, але містить багато кальцію.

Зола з кам'яного вугілля не підходить в якості добрива саду або городу, оскільки в ній практично немає таких необхідних елементів, як фосфор, калій і кальцій. Але зате вона містить оксиди кремнію, до 60%. Це дозволяє застосовувати її для поліпшення структури глинистих вологих форм, їх осушення.

Серед іншого у вугільній золи є наступна особливість. Великий вміст сірки призводить до появи сульфатів, тому така зола, на відміну від деревної, підкисляє ґрунт, а не нейтралізує. Тому вона добре підходить на засолених грунті, але непридатна для кислих і піщаних.

Детальніше про вплив на різні типи грунту

Тепер обговоримо, яку саме золу слід використовувати для того чи іншого типу грунту, щоб город був врожайним.

  1. На піщаних, супіщаних, болотних і дерново-підзолистих грунтах достатньо буде внести 70 г золи на 1 м.кв. поверхні. Це кількість забезпечить потребу в борі у більшості рослин.
  2. Майже будь-які типи грунту (крім солонцюватих) відмінно сприймають деревну і трав'яну золу, яка містить необхідну кількість лугу: кислі дерново-подзёмістие, болотні і болотно-підзолисті, сірі лісові. Грунт збагачується, знижується її кислотність, поліпшується структура. Удобрювання досить проводити 1 раз в 4 роки.
  3. Так само деревна і трав'яна або солом'яний зола добре підходить для глинистої і суглинистой грунту і вноситься восени під перекопування. Якщо така зола використовується на піщаних і супіщаних грунтах, то вносити слід навесні.
  4. Торф'яна зола і зола горючих сланців з вмістом близько 80% вапна зазвичай використовується для того, щоб нейтралізувати кислотність ґрунту. Вноситься з розрахунку 650-670 г на 1 м.кв.

Деревна зола добре знижує кислотність грунту

Зверніть увагу! Золу часто використовують при створенні компосту. Невелика кількість золи в компостній купі не тільки сприяє швидкій переробці органічних речовин в перегній, але і збагачує його необхідними елементами.

Зберігайте золу тільки в сухому місці, оскільки вплив вологи вимиває з неї калій. До того ж, досвідчені садівники радять не змішувати золу з аміачною селітрою і гноєм.

Якщо у вас під рукою немає ваг, щоб визначити необхідну кількість золи, скористайтеся такими розрахунками:

  • в 1 ч.л. міститься 2 г золи;
  • в 1 ст.л. - 6 г;
  • в 1 сірниковій коробці - 10 г;
  • в 1 гранований склянці - 100 г;
  • в 1 банку 0,5 л - 250 г.

А тепер розглянемо докладніше, як потрібно застосовувати золу як добриво для рослин у вашому саду і городі.

удобрюємо картопля

Для хорошого врожаю картоплі велике значення має саме те, що калій в деревної золи міститься в вигляді карбонатної солі, а хлор відсутній. Інші елементи так само дуже корисні для цієї рослини. Як правило, внесення 1 кг речовини в грунт дає приріст врожаю майже на 8 кг бульб.

Деревну золу вносять в грунт під картоплю як навесні, так і восени, перед оранкою, з розрахунку 200-300 г на 1 м.кв. щоб використання було економним, спробуйте вносити золу безпосередньо в лунки при посадці, приблизно по 1-2 столових ложки в кожну лунку. Таким чином, кількість добрива зменшується в два, а то і три рази.

Використання золи в якості добрива значно підвищує врожайність картоплі

При першому окучивании картоплі рекомендується внести золу ще по 2 столових ложки під кущ. Друге підгортання проводиться в період формування бутонів. В цей час золу вносять з розрахунку 0,5 склянки під кущ.

Торф'яна зола так само використовується як добриво під картоплю, але в ній вміст поживних речовин нижче. Щоб досягти оптимального результату, її потрібно вносити на 20-30% більше, ніж деревної.

Зола не тільки підвищить урожай картоплі, але і поліпшить смакові якості бульб. До того ж, вона виступає захисником рослини від фітофторозу та інших хвороб і шкідників. Для того, щоб уникнути появи і розвитку личинок колорадського жука, листя і стебла картоплі опудривают сухий золою. Від такого впливу личинки гинуть через пару днів.

Застосування для зростання і врожайності інших плодово-овочевих культур

Кожне культурна рослина, від якого ми чекаємо високого врожаю, вимагає певної кількості добрив і умов внесення. Дія золи досягне більшого ефекту, якщо ви використовуєте її з перегноєм, торфом або компостом.

  1. Патисони, огірки, кабачки зажадають 1 стакан золи перед скопуванням і 2 столові ложки при висадці розсади в кожну лунку. В середині вегетаційного періоду потрібно внести підгодівлю з розрахунку 1 стакан на 1 м.кв, закласти в грунт і полити.
  2. Для баклажанів, томатів і перців потрібно 3 склянки на 1 м.кв під перекопування і жменю в кожну лунку при висадці розсади.
  3. Під капусту будь-яких сортів слід вносити золу під перекопування з розрахунку 1-2 склянки на 1 м.кв, під розсаду - жменю в лунку.
  4. Для озимого часнику і цибулі зола вноситься під осінню перекопування, 2 склянки на 1 м.кв. Навесні досить зробити підгодівлю з 1 склянки на метр, із закладенням грунту.
  5. Горох, салат, квасолю, редис, кріп, столова буряк, редька, петрушка, морква висаджуються по весні, після того, як зола внесена з розрахунку 1 стакан на 1 метр під перекопування.

Золою можна удобрювати будь-які садові та городні культури

Так само використовуйте золу як засіб боротьби з хрестоцвіті блішки і капустяної мухою. Зробіть суміш золи і тютюнового пилу 1: 1, і коли на капусті, редисці, брукви і редисці сформуються 2-3 повноцінних листа, опудрить їх.

Городні культури, в вирощуванні яких вам допоможе зола

Допомога винограднику

Зола містить в собі оптимально збалансований комплекс речовин, необхідних винограднику для його зростання і розвитку. Перевага в тому, що такого добрива вистачає надовго, а його компоненти засвоюються в потрібній кількості. Калій, що міститься в золі, особливо важливий для винограду.

Схема застосування золи, рекомендована досвідченими виноградарями, така:

  1. Восени, коли збір винограду закінчено, кожен кущ рясно поливається п'ятьма відрами води. Останнім відро потрібно додати близько 300 г деревної золи.
  2. Навесні навколо куща потрібно зробити лунки. У кожну внесіть приблизно по 2 кг золи і засипте грунтом.
  3. Через деякий час (зазвичай на початку літа) грунт під кущем винограду рясно посипається попелом і ретельно мульчують. Це допоможе зупинити розвиток грибка, знищити його суперечки, а так само поліпшить харчування кореневої системи після поливу і дощів.

Деревна зола дуже хороша як позакореневого підживлення. Потрібно залити її водою в співвідношенні 1: 2 і залишити на 3 дня, розмішуючи час від часу. Після того, як розчин відстоїться, рідину потрібно злити і додати стільки води, щоб обсяг збільшився в 3 рази. Цим настоєм обприскуйте кущі винограду після того, як зайде сонце. Обприскування повинно бути рівномірним по обидва боки. Це допоможе вам впоратися з грибковими захворюваннями.

Це допоможе вам впоратися з грибковими захворюваннями

Для росту і врожайності виноградних кущів зола - незамінний помічник

Майте на увазі! У золі високий вміст карбонату калію, який створює лужну середу в водних розчинах. Якщо ви будете регулярно вносити велику кількість деревної золи під кущі винограду, може виникнути хлороз, особливо на нейтральних і слабколужних грунтах.

Одного внесення золи в грунт, на якій ростуть виноградник, буде досить майже на 4 роки. Оптимальна кількість підгодівлі - 1 раз в 3 роки.

Після збору врожаю восени, або навесні перед підготовчими роботами старі виноградні лози обрізають і утилізують. Якщо ви спалить ці гілки, то отримаєте найбільш збалансоване безхлорне добриво для винограду, в якому містяться 20-25% калію і близько 17% фосфору.

Використання в якості добрива для садових квітів

Хіба можна уявити собі повноцінний сад без квітів? Чим здоровіше їх коріння, чим міцніше стовбури і листя, тим пишніше і яскравіше вони цвітуть. І тут особливо важливо правильно застосувати добрива.

Зола в даному випадку оптимально підходить як за своїми якостями, так і по доступності. Троянди, лілії, чорнобривці і багато інших дуже добре сприймають речовини, що містяться в деревної і трав'яної золі. І особливо цінно відсутність хлору, шкідливого для окультурених квітучих рослин.

Використовуючи золу як добриво для квітів, ви отримаєте ефективну віддачу вже в перший рік. Найголовніше - знати особливості ґрунту на вашій ділянці, щоб не помилитися при внесенні золи того чи іншого типу.

У палісадники або клумби зола зазвичай вноситься розсипом і ретельно мульчують. В цьому випадку внесення в лунки перед висадкою розсади небажано, а от додати жменю під кожен кущ багаторічного квітки буде дуже до речі.

Для садових троянд зола - найпоширеніше і доступне добриво

Найчастіше золу для квітів використовують як підгодівлю рослини в ході його вегетативного періоду.

  • для кореневого підживлення візьміть 100 г золи на 10 літрів води, протримаєте протягом 2 днів і використовуйте для поливу.
  • для позакореневого підживлення слід розчинити 200 г золи в 10 л води, настояти 2 дні і використовувати для ретельного обприскування у вечірній час.

Таким же чином золу можна використовувати і для кімнатних рослин, якщо ви не пересаджували їх в спеціально підготовлений грунт, яку можна купити в магазині. У квітковому горщику дуже мало простору в порівнянні з відкритим грунтом, тому намагайтеся дотримуватися правильних співвідношень і пропорцій.

Відео про використання золи в якості добрива

Ми впевнені, що наша стаття допоможе вам зробити ваш присадибна ділянка гарніше і врожайніший. Поділіться з нашими читачами в коментарях своїм досвідом в цій темі, і задайте запитання. Нехай сад і город завжди радують вас! Успіхів!

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама