Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Про деякі перспективних гібридних формах винограду в Білорусі

Результатами випробувань деяких гібридних форм і сортів винограду на своєму винограднику в умовах Пінська з нами ділиться Сергій Леонідович Рудаков, відомий в середовищі білоруських виноградарів своєю великою колекцією і випробуванням новинок винограду в Білорусі. Сергій Леонідович не тільки ентузіаст і працелюб. Це відкритий чарівний, товариський, доброзичливий і гостинний чоловік.

У 2014 р вперше дали пробний урожай деякі р ф. винограду (Бажена, Забава, Зірниця, Мадонна, Нащадок Різамата). На багатьох 2-річних кущах було по кілька невеликих грон з ягодою хорошої якості. Найбільше мені сподобалися р ф. Капелюшного Василя Уляновича - Мадонна і Нащадок Різамата. Наводжу їх короткий опис.

МАДОННА (Талісман х Віра) - їдальня форма дуже раннього терміну дозрівання (100-105 днів) МАДОННА (Талісман х Віра) - їдальня форма дуже раннього терміну дозрівання (100-105 днів). Квітка двостатеві. Кущ дуже великої сили росту. Гроно велика - до 30 см і більше. Ягоди зелено-жовті, дуже великі до 15 г і більше, розміром 40-28 мм, дуже красиві з гострими носиками, дуже гармонійні, з легким мускатним ароматом. Шкірка у ягід тонка, при їжі не відчувається. Ягоди не лопаються, можуть довго висіти, не втрачаючи товарних якостей. Дуже врожайний. Обрізка на 8-12 очок. Стійкість до мілдью, оїдіуму і сірої гнилі 2,0-2,5 бала. Морозостійкість -25 * С.

У мене в 2014 р на 2-річної Мадонни було 12 грон. На деяких пагонах по 2 шт. Ягода в цьому сезоні загорошіла, і де була розміром Аркадії і менше, виявилася вся бессемянним. Де ягода була розміром до 4 см, в ягоді було по одній маленькій кісточці. Кущ дуже сильнорослий, і, при навантаженні 12 грон, лоза визріла до верху. Дуже добре для цього року. Ягоди досягли споживчої зрілості до 16 серпня, з огляду на невеликий перевантаження. Думаю, в майбутньому, на моїй дільниці на дорослому кущі, при нормальному навантаженні, буде дозрівати в першій декаді серпня

НАЩАДОК РІЗАМАТА (Талісман х Різамат) - їдальня форма дуже раннього терміну дозрівання (95-105 днів) НАЩАДОК РІЗАМАТА (Талісман х Різамат) - їдальня форма дуже раннього терміну дозрівання (95-105 днів). Квітка двостатеві. Кущ великої сили росту. Гроно середньої щільності, завдовжки до 40 см, масою 1000-1500 г і більше. Ягоди соскоподібні, янтарно-рожеві (при тривалому знаходженні на кущі стають темно-червоними), масою 18-20 г і більше. М'якоть щільна, м'ясисто-соковита, гармонійного смаку, при повному дозріванні з легким мускатним ароматом. Визрівання лози високе. Обрізка 8-12 очок. Морозостійкість -25 * С. Стійкість до мілдью, оїдіуму і сірої гнилі 2,0-2,5 бала.

У мене в 2014 р на 2-річки Нащадка Різамата було 7 грон, хоча і невеликих. Головне, що сподобалося, градобоїнамі на ягодах майже повністю зарубцювалися і ягоди досягли споживчої зрілості 9 серпня. На цей момент були добре пофарбовані. А на інших сортах, схожих за формою і кольором ягід, в цей час ще не було забарвлення і дозрівання.

Сподіваюся, що в міру дорослішання кущів ці р ф. покажуть ще кращий результат. За іншими новим р ф. результат побачимо в наступному сезоні. Адже з'явилося багато перспективних р ф.

Примітка. Орієнтуючись на терміни дозрівання мого винограду, треба врахувати, що мій виноградник знаходиться в 20 км від Пінська, в умовах, де терміни дозрівання зсуваються майже на тиждень в порівнянні з термінами дозрівання винограду в межах міста.

Сергій Рудаков
м Пінськ

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама