Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Виноград Конвалія: опис сорту з характеристикою і відгуками, особливості посадки і вирощування, фото

  1. Історія вирощування сорти винограду Конвалія
  2. Опис сорту винограду Конвалія
  3. Основні характеристики сорту
  4. Переваги і недоліки сорти Конвалія
  5. Сильні сторони сорти:
  6. Тонкощі вирощування сорти винограду Конвалія
  7. Укриття винограду на зиму
  8. Використання плодів винограду Конвалія
  9. Відгуки

Здавалося б, зовсім недавно виноград вважався теплолюбних рослиною, і вирощувати його можна було тільки в південних районах з м'яким кліматом. Завдяки зусиллям виноградарів-селекціонерів, почали з'являтися сорти, здатні витримувати суворі зими і сьогодні їх вже безліч. Виноград Конвалія - ​​яскравий представник таких новинок.

Історія вирощування сорти винограду Конвалія

Виноград Конвалія - ​​десертний гібрид, виведений українським виноградарем-селекціонером В.В. Загорулько в г. Запорожье. За вихідні були взяті сорти Талісман і Кишмиш променистий. В результаті схрещування і проведення селекційних заходів і з'явився Конвалія.

В результаті схрещування і проведення селекційних заходів і з'явився Конвалія

Великі красиві грона Конвалії - прикраса будь-якого подвір'я

У числі інших сортів і гібридних форм сорт Конвалія з моменту створення брав участь у багатьох фермерських конкурсах і міжнародних виставках, де неодноразово отримував найвищі нагороди.

Опис сорту винограду Конвалія

Конвалія - гібридна форма столового винограду среднераннего терміну дозрівання. Вегетація триває близько 130 днів. Кущ сильнорослий з потужними пагонами. Квіти двостатеві, завдяки чому запилення відбувається, навіть якщо поруч немає інших сортів. Урожайність сорту висока, регулярна. Конвалія, через свою молодість, поки ще мало вивчений і тільки проходить апробування в різних кліматичних зонах. Однак автор заявляє його як морозостійкий, здатний з легкістю переносити зниження температури до -21 ° С і до 30оС з укриттям.

Основні характеристики сорту

Кисть винограду Конвалія має правильну, злегка витягнуту конічної форми, полурихлая. Вага її нерідко перевищує півкілограма. Плоди в грона знаходяться у вільному стані, не стискуються і не мнуться.

Плоди в грона знаходяться у вільному стані, не стискуються і не мнуться

Кисть винограду Конвалія має вигляд правильного конуса

Ягоди дуже великі, гарної овально-подовженої форми. Розміри виноградин вражають - довжина в середньому 3,5 см, діаметр більше 2 см. Середня вага ягоди від 14 до 18 і більше грам. Шкірочка винограду яскраво-жовта з лимонним відтінком, досить щільна, проте не псує смаку ягоди. Соковита солодка м'якоть дуже гарного смаку і дивовижною суміші ароматів мускату і конвалії.

Переваги і недоліки сорти Конвалія

Конвалія - ​​дуже перспективний сорт, який зібрав в собі безліч плюсів, але, незважаючи на всі зусилля селекціонерів, уникнути мінусів поки не вдається.

Сильні сторони сорти:

  • відмінний смак і аромат плодів;
  • гарний зовнішній вигляд грона і ягід;
  • висока врожайність;
  • хороша лежкість і транспортабельність плодів;
  • морозостійкість;
  • легкість в розмноженні - легко приживається при висаджуванні і живцями, і саджанцями.

Слабкі сторони сорти:

  • слабка вивченість сорти і, як результат - немає даних про те, як поводиться Конвалія в різних кліматичних зонах (врожайність, захворювання, зимівля);
  • середня стійкість до мілдью і оїдіуму і, як наслідок - необхідність регулярних профілактичних обробок кущів.

Відео: Конвалія

Особливості посадки винограду Конвалія

Для посадки винограду сорту Конвалія перш за все необхідно вибрати відповідне місце. Добре якщо це буде сонячний ділянку, з заляганням грунтових вод не вище 2,5 метра. При близькому розташуванні підземних вод потрібно продумати дренажну систему.

Добре росте виноград з південного боку будинку, де він захищений від північних вітрів. Грунт воліє легку, повітропроникну, родючу. Якщо місце, обране під саджанець, підтоплюється талими водами або під час дощів, то для посадки необхідно зробити невелику насип або пагорб.

Вибираючи місце під виноград Конвалія важливо врахувати його майбутні розміри, а це сильноросле рослина. При посадці кількох кущів необхідно залишати між ними відстань не менше трьох метрів, а між рядами - 5 метрів.

При посадці кількох кущів необхідно залишати між ними відстань не менше трьох метрів, а між рядами - 5 метрів

Під час висадки винограду Конвалія рядами необхідно залишати достатньо місця, так як це сильнорослий сорт

Садити виноград Конвалія краще навесні, коли прогріється грунт. При осінній посадці важливо розрахувати час, щоб саджанець встиг вкоренитися до морозів - в запасі потрібно мати не менше місяця. Рослинам, висаджених восени, знадобиться серйозне укриття на зиму.

Покроковий процес посадки винограду сорту Конвалія

  1. Викопати яму, глибиною і шириною не менше 70 см - чим гірше земля, тим більше яма. У центр вбити кілок, а на дно укласти дренаж - шар щебеню, керамзиту або гальки. Насипати шар родючої землі з органічними і мінеральними добривами, потім шар звичайної грунту. Яма повинна відстоятися не менше двох тижнів.
  2. Коли яма буде готова, можна готувати саджанець до посадки. Для кращої приживлюваності коріння рослини опустити на 12 годин на розчин «Епін-екстра».
  3. Підготовлений саджанець опустити в лунку, що не заглиблюючись кореневої шийки, розправити коріння і присипати, злегка ущільнюючи грунт. Робити це потрібно дуже акуратно, тому що коріння винограду тендітні і легко ламаються.
  4. Посаджений виноград підв'язати до кілка, полити водою і замульчувати лунку торфом або перепрілими тирсою.

Правильна посадка винограду Конвалія - ​​перша сходинка на шляху до врожаю

Епін - штучний біостимулятор рослин з антистресову дію. Застосування цього препарату сприяє укоріненню живців будь-яких культур, допомагає рослинам виробити імунітет проти хвороб і шкідників, а також впоратися зі стресовими погодними умовами.

На перших порах саджанець бажано прикрити нетканим полотном, щоб сюрпризи погоди - сонце, вітер або раптове похолодання не завадили йому вкоренитися. Через 2-3 тижні укриття можна зняти.

Тонкощі вирощування сорти винограду Конвалія

Конвалія досить невибагливий, тому догляд за ним мало чим відрізняється від вирощування інших сортів винограду.

У період вегетації можна допускати його пересушування - поливати регулярно, але без надлишку, не допускаючи застою води. Підживлення перші 2-3 роки не будуть потрібні, якщо при посадці яма була заправлена правильно. Надалі навесні вносити органічні добрива - компост або перегній, а восени фосфорно-калійні. Осінні підгодівлі мінеральними добривами грають важливу роль - допомагають визріти лозі і підготуватися куща до зимівлі.

До і після цвітіння, необхідно обприскати виноград проти грибкових захворювань. Для цих цілей можна використовувати фунгіциди «Топаз», «Каратаєв», «Швидкість» або інші препарати подібної дії.

Восени розрісся кущах Конвалії потрібно обрізка. Як правило, на кожному пагоні залишають 10 очок. Формування куща винограду - своєрідна філософія, адже вибір форми залежить і від кліматичних умов, і від сорту, і від місця розташування на ділянці. А обрізка диктується обраної формою.

Обрізка винограду при формуванні бесштамбовиє форми куща

Укриття винограду на зиму

На зиму необхідно укрити виноград. У районах з суворими зимами пригнути до землі пагони, зафіксувати, прикрити лапником, потім щільною плівкою і зверху нетканим полотном. Тканина притиснути цеглою або дошками. Вкривати виноград треба після перших морозів, коли температура повітря не вище 5оС і знімати укриття до настання тепла - інакше лози можуть випріти.

Використання плодів винограду Конвалія

Завдяки відмінному смаку і дивовижному аромату, краще використання плодів цього сорту, звичайно ж, вживання в свіжому вигляді. Але якими б прекрасними не були ягоди - багато їх не з'їси. І тут на допомогу приходять всі способи консервування. Соки, компоти, джеми, сиропи, вино - Конвалія хороший в будь-якому вигляді. Креативні господині використовують ягоди винограду для прикраси страв, приготування соусів і як складову овочевих і м'ясних салатів.

Креативні господині використовують ягоди винограду для прикраси страв, приготування соусів і як складову овочевих і м'ясних салатів

Торт, прикрашений виноградними ягодами - родзинка святкового столу

Відгуки

Конвалія, поки ще молодий і недостатньо вивчений, але судячи з усього, дуже перспективний сорт. Оцінивши за відгуками (якщо іншої можливості поки немає) все його позитивні якості, можна підключитися до досліджень і посадити цей виноград на своїй ділянці. Зробити це нескладно, адже він легко розмножується і приживається без особливих проблем.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама