Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Алое догляд в домашніх умовах фото, розмноження, пересадка

  1. Алое догляд в домашніх умовах
  2. Квітка алое: походження, опис, фото
  3. Алое: види і сорти
  4. Алое в домашніх умовах
  5. Місцезнаходження
  6. освітлення
  7. полив
  8. підживлення
  9. обрізка
  10. температура
  11. Вологість повітря
  12. субстрат
  13. пересадка
  14. розмноження алое
  15. Процес пересадки алое
  16. Хвороби і шкідники алое
  17. Особливості посадки і догляду в домашніх умовах за різними видами алое
  18. деревоподібне
  19. мікс
  20. Остистий
  21. строкате
  22. алое віра
  23. цвітіння рослини
  24. Проблеми вирощування рослини при неправильному догляді

ЗМІСТ СТАТТІ:

Алое догляд в домашніх умовах

Кожному квітникарю відомо рослина алое. Екзот з Африканських пустель легко переносить важкі умови існування. Але столітник підкорив квітникарів не тільки невибагливістю, він є справжнім домашнім лікарем і вирощується як лікарська рослина. Крім лікарських видів, виведена маса декоративних різновидів з красивою забарвленням листя і незвичайною зовнішністю. Ця стаття розповість вам про секрети алое догляд в домашніх умовах, розмноження, пересадка, різновиди. Невеликі поради допоможуть виростити здоровий квітка, який неодмінно порадує свого володаря.

Квітка алое: походження, опис, фото

Алое відноситься до сукулентних рослин, оскільки батьківщиною його є пустельні області Африки, Аравії. Рід налічує понад 500 видів і відноситься до підродини асфоделових. Раніше було виділено в самостійне сімейство. Назва роду з грецької перекладається як «дає сіль», з латині - «гіркий». Сік екзота дійсно гірко-солоний на смак.

Це цікаво! Практично кожній людині відомі цілющі властивості соку алое, але мало хто знає, що природа наділила його гіркотою для захисту куща від травоїдних тварин.

Габітус представників роду різний - від трав до деревовидних особин. Залежно від різновидів у екзотів є стовбур або стебло, облиственний м'ясистим пластинками. За формою лінійно-ланцетні листя нагадують мечі завдовжки до 60 см. Вони зібрані навколо стебла в щільні спіральні розетки.

Краї пластинок природа оформила різноманітно - зубцями, шипами, віями, а деяким листю залишила гладкий край. Розміри розеток і висота екзота залежать від видової приналежності. Так, розетки можуть бути маленькими 8-12 см або величезними з розмахом листя до 3 м. Зростання деяких представників роду сягає 15 м.

Алое відноситься до ксерофітам, т. Е. Мешканцям посушливих областей. Для сукулентів характерно акумулювати вологу, постійно підтримуючи невеликий запас на випадок посухи. Якщо розглянути зріз листа під мікроскопом, можна побачити невеликі осередки, з яких складена м'якоть. Така будова дозволяє довго зберігати запас вологи і витрачати її при необхідності. Захист від втрати вологи також передбачає змикання пір шкірки для попередження випаровування.

Знайте! Російськомовне назва рослини - столітник. Походить від повір'я, що екзот цвіте раз в сотню років.

Насправді ж, дикорослі багаторічники зацвітають уже на 3-5 році життя. З центру розетки здіймається довгий цветонос, на верхівці якого формується гроновидні суцвіття. У кисті зібрані дзвонові квітки з пониклі головками. Довжина віночка до 5 см, пелюстки забарвлені в білі, жовті, помаранчеві і червоні тони. Після в'янення формуються плоди-коробочки циліндричної форми. Плід розділений на три камери, всередині яких знаходяться дрібні тригранні насіння.

Сік і м'якоть екзота багаті антиоксидантами, вітамінами групи B, аскорбінової кислотою, токоферолом, бета-каротином. Настільки корисний склад був помічений ще 3 тисячі років тому. Традиційна і народна медицина використовує препарати на основі алое для лікування захворювань шлунково-кишкового тракту, туберкульозу, опіків, очних хвороб, анемії. Згущений сік - сабур, застосовується як проносний і стимулятора травної системи. Перед використанням природного ліки слід ознайомитися з протипоказаннями, зважити користь і шкоду для організму.

Алое: види і сорти

У звичного нашому погляду суккулента більше 500 родичів, в культурі зустрічається близько 30 видів. На підвіконні найчастіше можна зустріти такі різновиди алое:

  • деревоподібна - столітник;
  • строкате або тигрове;
  • алое вера - індійське, барбадос;
  • остисте.

Столітник - екзот родом з Південної Африки. Має габітус карликового дерева або чагарнику висотою до 5 м. На підвіконні столітник виростає до 1 м. Чагарник сильно гілкується, має прямостоячий стовбур, що досягає товщини 30 см. Знизу пагонів видно рубці від старого листя. У прикореневій зоні наростають бічні пагони, які використовуються для вегетативного розмноження.

Черговість листя немов обіймає стебла. Поверхня пластинки гладка сизо-зелена з шипами по краях. На маківці стебла листя формує щільну розетку діаметром до 80 см. Мечоподібного листя масивні, опуклі знизу і увігнуті зовні. Довжина пластинки 20-60 см, ширина до 6 см, а товщина 1-1,5 см.

Довжина пластинки 20-60 см, ширина до 6 см, а товщина 1-1,5 см

У природі цвіте щорічно, а вдома практично ніколи. На маківці довгого квітконоса бутони збираються в щільне гроновидні суцвіття. Віночки пофарбовані в оранжевий колір, довжина пелюстки 4 см. Будинки насіння не визрівають.

На замітку! Столітник вирощується як цілюща рослина, використовується в косметології та медицині.

Тигрова різновид являє собою кущик заввишки близько 30 см, позбавлений стебла. Насичено-зелене листя покрита білими смугами або плямами, має шипуватий край. Трикутні пластинки досягають довжини 15 см, біля основи ширина 5-6 см. Навесні викидає довгий цветонос з гроном червоних або рожевих бутонів. Коренева система потужна, добре розвинена, швидко росте. Тигрова різновид являє собою кущик заввишки близько 30 см, позбавлений стебла

Алое віра родом з Канарських островів, але широко поширився по всіх куточках світу завдяки цілющим властивостям. Його вирощують у багатьох країнах, використовуючи цінну сировину для виробництва медичних препаратів, косметичних засобів, продуктів харчування. При слаборозвиненою кореневою системою формує щільні листові розетки діаметром до 60 см. Строката м'ясиста листя усипана білими цятками, має гострі шипи по краю. Цвіте навесні трубчастими квітками жовтого або оранжевого відтінку.

Остистий алое - ще одна популярна кімнатна різновид. Багаторічник має щільні м'ясисті листя, зібрані в розетку діаметром 60 см. Поверхня пластинки шорстка, покрита білими цятками, по краю сидять дрібні колючки. Відноситься до лікувальних видам, цвіте рідко. Квітки пофарбовані жовтувато-помаранчевим кольором, щільно сидять в багатоквітковою кисті.

Знайте! Недосвідчені квіткарі плутають даний вид з хавортії смугастої. Кущики виглядають ідентично, але у хавортии немає ості на маківці пластинок.

Великий інтерес для кімнатних квітникарів представляє алое Рауха. Ряболисті рослина лягло в основу безлічі декоративних культиварів. Сорт Донні має темно-зелені пластинки з рожевою окантовкою. У Сноуфлейк практично біла листя. Великий інтерес для кімнатних квітникарів представляє алое Рауха

До великих представників, які вирощують в оранжереях, відносять такі види:

  • Марлота;
  • приосадкувате;
  • дихотомічне;
  • сільноветвістое;
  • колпачковідное;
  • белоцветковая;
  • віялове;
  • страхітливе.

Останній різновид виростає до 3 м у висоту. Назва вид отримав завдяки червоному відтінку листя і великим червоно-коричневим шпильок, розташованим як по краю, так і по поверхні пластинки. Навесні з'являється довгий цветонос з 5-12 кистями червоно-помаранчевих кольорів. Величезні розетки вирощують в промислових масштабах для видобутку лікувального сировини. Сік використовується у фармакологічній промисловості, для створення косметичних засобів.

Віялове. Багаторічник представлений невеликими деревами або кущами висотою 3-5 м. На кожній гілці розташовуються у вигляді віяла сірувато-зелене листя.

Це цікаво! Серед представників роду є дуже рідкісні рослини. Наприклад, aloe helenae (Олени) - ендемік Мадагаскару, що нараховує не більше 30 дорослих особин.

Алое в домашніх умовах

У невибагливості африканського багатолітника ви можете переконатися самостійно. Досить правильно підібрати місце для екзота і час від часу цікавитися його станом. Такий зелений вихованець вважається ідеальним для зайнятих людей, а декоративні різновиди здатні порадувати володаря цікавою формою або забарвленням.

Місцезнаходження

Вибираючи місце для багаторічників, слід враховувати його підвищену потребу в освітленні. Сусідство з опалювальними приладами для квітки не перешкода, зайвої вологості повітря він не терпить. Переважно виставляти горщики на південні або південно-західні вікна, але намагатися розміщувати кущики далеко від протягу.

освітлення

На батьківщині багаторічна рослина росте в пустелях, де сонце нещадно палить з ранку і до пізнього вечора. Для правильного розвитку забезпечте екзотів максимальний рівень освітлення на протязі всього року. Навіть в період спокою розетки повинні ніжитися в сонячних або штучних променях.

Знайте! Попадання прямих сонячних променів не зашкодить куща, але якщо він ріс при помірному освітленні, буде потрібно адаптація до нових умов. Ненадовго затіните горщики.

полив

Зелений вихованець неймовірно стійкий до посухи. Можна сказати більше - зайва волога згубна для нього. Перед зрошенням обов'язково переконайтеся в повному висиханні земляної грудки. Влітку полив проводять методом занурення раз в 7-10 днів.

Поставте горщик в таз і дочекайтеся, коли грунт насититься вологою. Ближче до зими полив скорочують так, щоб в період спокою зрошення проводилося раз в 30-35 днів. Неприпустимий полив зверху. Якщо на листя або всередину розетки потрапить вода, африканець захворіє і може загинути від загнивання.

підживлення

Суворі умови пустель зробили багаторічна рослина невибагливим до наявності добрив, але декоративних форм для підтримки розкішної зовнішності потрібно підживлення. З цією метою придбайте універсальне добриво для сукулентів або кактусів. Краще брати рідкі підгодівлі і розводити їх водою для поливу. Гранульований підживлення обпечеться кореневу систему.

Вносьте добрива, в період активної вегетації, починаючи з квітня і до кінця літа. Кратність підгодівлі раз в 2-3 тижні. Поки посаджені кущі повністю не приживуться вносити підживлення не можна. Це ж правило поширюється і на хворі особини.

На замітку! Навіть якщо ви забудете внести добриво вчасно або повністю виключіть його з «меню» квітки, зовнішність розеток не зіпсується.

обрізка

Кущі не вимагають формування, але обрізку застосовують в наступних випадках:

  1. Для підтримки естетичної зовнішності видаляють відмерлі листя.
  2. При витягуванні розетки оголилися коріння - можна зрізати верхівку і укоренити розетку заново.
  3. При необхідності отримання лікувального сировини зріжте один з найнижчих листя. Використовуйте стерильний інструмент і видаліть пластинку повністю якомога ближче до стебла.
  4. Видалення зайвих дочірніх розеток обрізанням не називають, але при надмірному продукуванні молодої порослі обов'язково прибирайте дітки.

температура

Температурний фон для багаторічників варіюється в залежності від пори року. Восени і навесні оптимальна кімнатна температура в районі 18-20⁰C.

На літо горщики виставляють на балкон або в сад, стежачи за відсутністю прямих сонячних променів з 12 до 16 годин. Екзот без шкоди для здоров'я перенесе температуру понад 30⁰C. Зимове утримання вимагає організації періоду спокою зі зниженням температурного фону до 13-14⁰C. Такий режим витримують з листопада до лютого, а потім поступово повертають колишні умови.

Увага! Слідкуйте, щоб взимку температура повітря не опускалася нижче 10⁰C. Настільки холодний клімат згубний для пустельного мешканця.

Вологість повітря

Чого пустельний житель не переносить, так це надмірної вологості. Правило діє не тільки поливу, але і для вологості навколишнього повітря. Зливайте залишки рідини з піддону, щоб не було зайвих випарів. Обприскувати розетки не можна!

субстрат

Для нормального розвитку розетки багаторічників потрібен спеціальний субстрат. Використовуйте при посадці і пересадці покупної почвогрунт для кактусів. Бажаючим самостійно зробити грунтосуміш, потрібно з'єднати по одній частині піску і дернової землі, додати 2 частини листової землі. Перед змішуванням компонентів всипте трохи деревного вугілля і дрібних фрагментів цегли.

пересадка

Коренева система рослини стрімко розвивається, а грунт в горщиках має властивість швидко виснажуватися. Помітивши уповільнення зростання, потрібно провести пересадку. Юної порослі дана операція необхідна щорічно, а зрілим примірників раз в 2-3 року.

розмноження алое

Розмножити багаторічник можна насіннєвим способом або вегетативно.

Знайте! Насіннєве розмноження не зберігаються сортові особливості, трудомістким і тривало, тому їм користуються рідко.

До кінця зими міні-тепличку заповнюють землею для кактусів і висівають насіння. Усередині тари постійно підтримують високу вологість, температурний фон 20⁰C. Паростки доведеться чекати довго, розвиток у сіянців повільне. Коли поросль відростить 2-3 листа можна распикировать кожен екземпляр в окрему ємність.

Для вегетативного розмноження використовують верхівку куща, листочки або «дітки». Найпростіше підчепити прикореневу поросль і відсадити в окрему ємність. Верхівкову частину зрізають і подвяливают 2-3 дня, поки не перестане виділятися сік. Укореняти верхівку можна в воді з додаванням 1 таблетки активованого вугілля або відразу висадив в грунт. Листочки для розмноження беруть знизу, зрізують біля основи і підсушують. Зріз підлягає обробці деревним вугіллям. Укорінюють пластинки в піщаному субстраті. Для вегетативного розмноження використовують верхівку куща, листочки або «дітки»

Між листям іноді утворюються пасинки (бічні пагони). Такий матеріал теж підходить для вегетативного розмноження. Зрізаний пасинок присипають товченим вугіллям, підсушують і укорінюють у воді або піску. Коли у матеріалу з'являються коріння, його переносять в окремі горщики і вирощують як доросла рослина.

Важливо! При укоріненні в грунті підтримуйте підвищену вологість, але не накривайте матеріал, щоб не спровокувати процеси гниття.

Процес пересадки алое

Щоб пересадити кущі, скористайтеся наступними порадами:

  1. Кращий час для пересадки - середина весни, коли закінчиться період спокою. Але в окремих випадках пересаджувати особини можна незалежно від вегетації, наприклад, при хворобі.
  2. До досягнення п'ятирічного віку розетки пересаджують щорічно, потім раз в 3 роки.
  3. Кожна наступна ємність повинна бути в діаметрі більше попередньої на 2 см. Підбирайте діаметр горщика такого ж розміру, як зростання куща.
  4. Переважно використовувати керамічні горщики, пропускають повітря і сприяють висновки зайвої вологи. Простежте за наявністю дренажних отворів.
  5. Грунт для пересадки візьміть того ж складу, в якому суккулент ріс раніше.
  6. Прикрийте дренажні отвори черепками, насипте шар керамзиту. Досипьте 3 см свіжої почвосмеси.
  7. Вийміть багаторічна рослина зі старої тари. Краще робити це коли земляний кому повністю просохне.
  8. Помістіть кущ разом з грудкою землі в новий горщик і засипте по краях свіжим грунтом. Ущільните землю за допомогою олівця.
  9. Крапку зростання залиште вище поверхні землі на 1,5-2 см.

Увага! Відразу після пересадки багаторічна рослина не поливають. Перше зрошення проводять через 2-3 дня.

Щоб прискорити процес адаптації притените кущики і підвищить температуру до 22-25⁰C.

Щоб прискорити процес адаптації притените кущики і підвищить температуру до 22-25⁰C

Хвороби і шкідники алое

Тропічний гість рідко піддається атаці шкідників. Іноді на листі поселяється попелиця або щитівки. Комах знищують інсектицидами. Щитівку можна просто видалити з листя, а тлю збирають намиленої ганчірочкою.

У суккулента слабкий імунітет до грибків, особливо до гнильним захворювань стебла і коренів. Виявити хворобу на ранній стадії практично неможливо, тому більшість особин при зараженні грибками гине. Якщо вчасно помітити початкову стадію гнилі, можна вжити заходів з порятунку, зрізавши верхівку для подальшого вкорінення. Боротьба з перебігом захворювання безглузда, тому переважні превентивні заходи - помірний полив після висихання грунту, низька вологість.

Особливості посадки і догляду в домашніх умовах за різними видами алое

Практично всі описані правила догляду застосовні для різних видів африканського суккулента, але невеликі відмінності все ж є.

деревоподібне

Знаменитий столітник відрізняється від побратимів особливої ​​статтю і високим зростанням. Найчастіше чагарник ламається під вагою крони, тому йому необхідно підв'язування до опори. Екзот любить свіже повітря, але боїться протягів. Незважаючи на настільки цікаву назву, кожна особина живе не більше 20 років.

Даний вид вимагає періодичної обрізки, оскільки швидко нарощує пагони. Всього за 3 роки кущ здатний витягнутися на висоту до півтора метрів. Контролюйте темпи розвитку за своїм бажанням. Розмноження вегетативне з використанням верхівкових живців бічних пагонів. Для застосування в лікувальних цілях використовуються всі частини куща.

Важливо! Якщо столітник вирішить порадувати вас яскравими квіточками, поспішіть видалити його подалі від постійного місця перебування людини. Сильний аромат бутонів викликає головні болі.

мікс

Мікс - це зовсім не сорт, а суміш з різних насіння. Відповідно, доведеться докласти чимало зусиль, щоб отримати бажане різноманітність сортів. Перед покупкою насіння зверніть увагу на термін збору. Посівний матеріал дуже швидко втрачає схожість, тому необхідні тільки свіже насіння. Перед посадкою їх замочують на добу у вологому тканини, можна додати у воду стимулятор росту.

Щоб сіянці краще розвивалась, краще відразу візначаті насіння в ОКРЕМІ горщики. Умови вирощування опісані немного вищє, в розділі про розмноження. У міру розвитку проводять періодичні пересадки. Суміш Мікс дозволить виростити відразу кілька різних сортів.

Остистий

Остистий алое невимогливе до складу субстрату. Підійде садова земля, змішана з піском. Зелений вихованець нерідко зацвітає в домашніх умовах, при дотриманні хорошій освітленості. Полив проводять тільки теплою відстояною водою, інакше кущик може скинути листя. Розмножується дітками, не вимагає обрізки.

строкате

Розкішний багаторічник виділяється незвичайною забарвленням, має цілющі властивості. Через швидкого розвитку потужної кореневої системи в обов'язковому порядку вимагає систематичних пересадок. Щоб підтримати декоративну зовнішність, з підгодівлі можна використовувати добрива для сукулентів або овочевий відвар, зольний настій. Розмножується дітками і верхівковими нащадками.

Знайте! Цей різновид стійка до гнильним захворювань.

алое віра

На відміну від побратимів зелений доктор вважає за краще ніжитися під прямими сонячними променями. Через повільних темпів зростання не вимагає занадто частих пересадок, удобрюються тільки через 6 місяців після пересадки. Обов'язкове дотримання помірного поливу, періоду спокою, хорошого освітлення. Чи не обприскуйте зеленого підопічного і бережіть його від протягу.

цвітіння рослини

У дикій природі тропічний гість регулярно цвіте, випускаючи з центру розетки довгий цветонос. Спостерігати цвітіння можна щорічно з приходом весни або влітку, а деякі кущі цвітуть двічі за рік. У колосовидному суцвітті зібрані великі трубчасті або дзвонові квітки діаметром близько 1 см і довжиною до 5 см. Бутони виглядають ефектно, містять багато нектару. У забарвленні пелюсток переважають теплі тони - жовтий, оранжевий, рожевий, червоний. Вкрай рідко зустрічаються екземпляри з білими віночками.

Будинки такого видовища доведеться чекати більше десятка років, причому цвітіння настане тільки при сприятливих умовах. Кімнатні екземпляри не приносять насіння, цветонос набагато коротше, а квітки дрібніші. Після в'янення віночків стрілку слід видалити.

Проблеми вирощування рослини при неправильному догляді

Більшість проблем зі здоров'ям екзота або втратою декоративності пов'язано з порушенням правил вирощування.
При частому або рясному зрошуванні тропічному гостю загрожує загибель від ураження гниллю кореневої системи і нижньої частини стебла. При цьому листя розм'якшується, а стебла опускаються. При такому розкладі врятувати розетку практично не вдається.

Єдиний дієвий спосіб - укоренити верхівку, після чого висадити в новий горщик. Профілактикою даної проблеми стане дотримання більш ніж помірного режиму поливу. Перед зрошенням дочекайтеся, поки земляний кому грунтовно просохне.

Недолік вологи на жителя пустель позначається тільки через 2-3 місяці від останнього поливу. В'яне кущик вкрай рідко, але і такий варіант можливий. Помітивши зморщені і в'ялі пластинки, обов'язково полийте свого зеленого підопічного.

Дефіцит світла протипоказаний екзотичному гостю. Якщо ви побачите витончення листя і розрідженість крони, значить, необхідно подбати про додаткові джерела освітлення.

Порада! В якості додаткового джерела світла можна використовувати лампи холодного світіння.

Остання проблема, з якою може зіткнутися квітникар - зупинка зростання. Досить збільшити площу харчування кущика, шляхом пересадки в новий горщик. Обов'язково поновіть грунт.

Укладення

Знаючи правила догляду за алое в домашніх умовах, ви зможете виростити як декоративні, так і лікарські форми даної рослини.

Відео-поради з догляду та вирощування алое будинку

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама