Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Реставрацію пам'ятника Пушкіну в Москві завершать до Дня міста

Столичні реставратори завершують роботу над пам'ятником Олександру Пушкіну на Пушкінській площі. В даний час вже відреставрували ступені (стилобат) і підстава монумента.

Також скульптуру очистили від сажі забруднень, пилу і нашарувань кіптяви, видалили пізні поверхневі мастіковкі - ділянки, вкриті мастикою, що маскує нерівності і дефекти металу.

На даному етапі будуть проведені роботи по відновленню рівного шару благородної патини (нальоту, що покриває бронзу).

Столичні реставратори завершують роботу над пам'ятником Олександру Пушкіну на Пушкінській площі

Пам'ятник класику російської літератури Олександру Пушкіну роботи скульптора Олександра Опекушина був встановлений в Москві в 1880 році на початку Тверського бульвару

За даними прес-служби столичного департаменту культурної спадщини, рішення патинувати монумент було прийнято 4 серпня цього року в рамках об'єднаного науково-методичної ради при відомстві.

Тоді експерти, вивчивши зразки патини, вирішили не тільки зберегти природне покриття, але і локально відновити благородне покриття в тих місцях, де воно порушилося. Відомо, що для цього буде використано хімічну патірованіе - на поверхню завдадуть спеціальний склад, який схожий на натуральний. Дані заходи допоможуть вирівняти колір.

- Мета завершального етапу реставрації скульптури - загальне вирівнювання сформувалася патини на скульптурі. Це природна захисна плівка, яка утворилася на бронзовому пам'ятнику за кілька десятків років. Вона має різні відтінки зеленого і коричнево-чорного кольорів. Городяни сприймають скульптуру саме в такому кольорі, і для пам'ятника його збереження є вірним рішенням, - уточнив керівник Департаменту культурної спадщини Москви Олексій Ємельянов.

Також він зазначив, що комплексна процедура по відновленню пам'ятника була розділена на етапи. Всі роботи завершать до Дня міста, повідомляє офіційний портал мера і уряду Москви.

ДОВІДКА «ВМ»

Пам'ятник класику російської літератури Олександру Пушкіну роботи скульптора Олександра Опекушина був встановлений в Москві в 1880 році на початку Тверського бульвару, на Страсний площі (нині Пушкінська). У 1950 році монумент перемістили на протилежну сторону площі. За час існування він реставрувався всього двічі - в 1993 і 2003 роках, але роботи носили фрагментарний і поточний характер.

Пушкінська площа увійшла в програму міського благоустрою «Моя вулиця» в минулому році. Однак основні роботи по реставрації пам'ятника Олександру Пушкіну були заплановані на 2017 рік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Відкриття монумента приурочать до Дня пам'яті жертв репресій

У столиці почалася установка монумента жертвам політичних репресій «Стіна скорботи». Про історію його створення «ВМ» розповів скульптор Георгій Франгулян. Бронзовий двосторонній горельєф з рядом арок. П'ятсот людських фігур, впритул притиснутих один до одного ( далі ... ).

Підписуйтесь на канал "Вечірньої Москви" в Telegram!

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама