Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Що спільного? | Журнал Популярна Механіка

У 1931 році фермери Нової Зеландії зіткнулися з несподіваною епідемією: джинси [А] на них починали раптово і сильно розігріватися і загорятися, а то і вибухали від випадкової іскри, спека або просто від тертя. Багато хто отримав серйозні опіки, були і загиблі.

Багато хто отримав серйозні опіки, були і загиблі

Розслідування вказало на винного - гербіцид хлорат натрію (NaClO3), яким інтенсивно обробляли пасовища, борючись з інвазивними і отруйними бур'янами крестовника. Рідина потрапляла на одяг і в поєднанні з волокнами бавовни давала вогне- та навіть вибухонебезпечний матеріал. «Випадок з палаючими штанами» описав історик з новозеландського Університету Мессі Джеймс Уотсон, за що в 2005 році був удостоєний Ігнобелівської премії, а в 2006 році його міркування перевірили - і підтвердили - провідні телешоу «Руйнівники легенд». Справді, хлорат натрію проявляє високу активність, завдяки якій він застосовується в складі хімічних генераторів кисню [B], де при нагріванні тут же розпадається, інтенсивно виділяючи газ для дихання. Якщо, наприклад, салон літака виявиться розгерметизовано, а пасажири будуть змушені скористатися масками, то хлорат натрію забезпечить їх киснем на наступні 10-20 хв. Такі «кисневі свічки» застосовуються і на борту МКС, і на підводних човнах, проте поганий характер хлората раз у раз дає про себе знати. У 2007 році один з них спричинив аварію на британському атомному ракетоносці HMS Tireless [C], який виконував завдання в околицях Північного полюса. Масло, що просочилося з гідравлічних вузлів і смешавшееся з хлоратом натрію, призвело до того, що суміш при нагріванні не загорілася, а вибухнула. Субмарині довелося зробити екстрену спливання - на щастя, справжньої катастрофи не сталося.

Стаття «Що спільного?» Опублікована в журналі «Популярна механіка» ( №10, Грудень 2018 ).

Стаття «Що спільного?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама