Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як боротися зі слимаками і равликами на городі народними засобами: боротьба в теплиці »eТепліца

  1. Хто такі слимаки і равлики, і який від них шкоди?
  2. Профілактика появи слимаків та равликів
  3. Фізичні методи боротьби і скорочення популяції
  4. електричні бар'єри
  5. Біологічний спосіб скорочення чисельності слимаків та равликів
  6. Хімічний спосіб боротьби зі слимаками і равликами
  7. Фіто-бар'єри на грядках
  8. Кілька народних способів боротьби з равликами і слимаками
  9. Боротьба зі слимаками і равликами на городі - відео

Овочевим культурам рослин на городньої або тепличної грядці, величезний шкоди завдають слимаки і садові равлики Овочевим культурам рослин на городньої або тепличної грядці, величезний шкоди завдають слимаки і садові равлики. Ці черевоногі молюски під час сонячної і сухої погоди ховаються в різних сирих і затишних місцях, а з настанням темряви, як справжні шкідники народного господарства, виповзають і починають робити свою «чорну справу». Як боротися зі слимаками і равликами на присадибній ділянці сучасними і народними методами детально описано нижче в статті.

Хто такі слимаки і равлики, і який від них шкоди?

Слимаки - вони ж слимаки, це різновид черевоногих молюсків, що досягають в довжину від 2-3 см до 10 см. Тіло слимака товсте, червоподібне і все покрито слизом. Слимаки є родичами равликів, однак в процесі еволюції вони втратили свої раковини, що в підсумку дозволило їм на відміну від равликів жити не тільки на відкритих місцях, а й ховатися в грунті.

Слимаки є родичами равликів, однак в процесі еволюції вони втратили свої раковини, що в підсумку дозволило їм на відміну від равликів жити не тільки на відкритих місцях, а й ховатися в грунті

Слимаки псують плоди овочевих і ягідних культур

Слимаки доставляють величезну кількість проблем садівникам. По-перше, вони псують безпосередньо самі плоди овочевих і ягідних культур. Слимаки проїдають наскрізь кабачки, гарбуз, картопля, морква, буряк, їдять полуницю і суницю. При цьому, зрозуміло, що, наприклад, один слимак з'їсти цілий кабачок не в змозі, однак зіпсований і над'еденний плід не тільки втрачає свій зовнішній вигляд, але і починає швидко загнивати і псується прямо на городньої грядці.

По-друге, крім шкоди плодам, слимаки також поїдають листя багатьох рослин, через що рослина втрачає можливість нормально розвиватися надалі і, власне швидко в'яне і гине. Треба сказати ще про одне дуже неприємний момент для садівників і городників, під час осіннього зниження температури, слимаки поступово починають переселятися з городньої грядки в льоху і інші сховища для зібраного врожаю, де вони повільно і методично продовжують поїдати все, що було вирощено.

Треба сказати ще про одне дуже неприємний момент для садівників і городників, під час осіннього зниження температури, слимаки поступово починають переселятися з городньої грядки в льоху і інші сховища для зібраного врожаю, де вони повільно і методично продовжують поїдати все, що було вирощено

Равлики псують урожай в городі, а так же плоди фруктових дерев

Равлики - також різновид черевоногих сухопутних молюсків, відрізняються від слимаків тим, що на спині у них є захисний Спіралевидний панцир, в який вони ховаються при найменшій загрозі. Пересуваються так само, як і слимаки, повільно. Однак шкоди від них ще більше ніж від слимаків, так як равлики псують не тільки плоди низько розташовані біля поверхні грунту, а й досить часто завдають шкоди плодам фруктових дерев. Нерідкі також випадки, коли равлики завдають шкоди бутонам декоративних квітів, таких як: айстри, півонії та троянди.

Профілактика появи слимаків та равликів

Так як боротися з равликами і слимаками досить проблематично, то набагато простіше попередити їх появу на садовій ділянці. Головною профілактичним заходом проти появи сухопутних шкідників є грамотний підхід до садівництва в цілому. Сад, дачну ділянку, городні або тепличні грядки повинні постійно підтримуватися в нормальних санітарних умовах. Тобто, не треба допускати на садовій ділянці куп з покладами торішнього листя, опале зіпсовані такі плоди як груші, яблука і абрикоси необхідно збирати і виносити за територію саду.

Тобто, не треба допускати на садовій ділянці куп з покладами торішнього листя, опале зіпсовані такі плоди як груші, яблука і абрикоси необхідно збирати і виносити за територію саду

Для профілактики появи слимаків, ділянку необхідно підтримувати в чистоті

Ще один спосіб профілактики появи великої кількості слимаків на дачній ділянці, це залучення птахів. Здавалося б дрібниця, але що варто повісити 2-3 невеликих годівниці в саду і тим самим раз і назавжди позбавиться не тільки від слимаків, але і від інших не менш поганих комах шкідників. Що мешкають в саду птиці самі по собі будуть скорочувати чисельність слимаків, равликів, колорадського жука, гусениць і медведок.

Увага! Купа старої торішнього листя - це будинок і безпечний притулок для слимаків та равликів, а опале на землю і гниють плоди - це їх делікатес, здатний заманити на вашу ділянку всієї слимаків з сусідніх городніх ділянок.

Методи боротьби зі слимаками і равликами

  • фізичне скорочення популяції;
  • електричні бар'єри;
  • біологічне скорочення чисельності слимаків;
  • фіто-бар'єри на грядках;
  • хімічна обробка;
  • різні народні методи.

Кілька годівниць для птахів на ділянці нададуть неоціненну допомогу в боротьбі зі слимаками

Фізичні методи боротьби і скорочення популяції

Незважаючи на те, що слимаки і равлики люблять вогкість і вологу, у відкритій воді вони не здатні жити. З огляду на це в теплицях або на городніх грядках, багато садівники встановлюють водні бар'єри. Водний бар'єр є неглибокий металевий або пластиковий жолоб, наповнений звичайною водою. Дані жолоби встановлюють навколо грядок або по внутрішньому периметру теплиці.

Як захист зовсім молодий розсади застосовують прозорі ковпаки з пластика. Найпростіший спосіб виготовити захисний ковпак - це взяти і розрізати на дві частини порожню пластмасову пляшку від води.

Пастка для слимаків та равликів з пивом

Слимаків та равликів можна збирати вручну. Звичайно, це довгий процес і абсолютно всіх виловити на ділянці нереально, проте їх чисельність таким чином можна істотно скоротити. Зібраних в відро слимаків та равликів ні в якому разі не можна випускати поруч з вашим ділянкою. Їх або віддають на поталу домашній птиці, або випускають на волю на значній відстані від присадибної ділянки.

Якщо ручне збирання шкідників займає багато часу, то можна встановити спеціальні пастки для равликів. Дані пастки є накриті купольної кришкою блюдця. У саме блюдце в якості приманки наливають трохи пива або ягідного соку, а в самій купольної кришці передбачають кілька великих отворів, що дозволяють равликам заповзати в блюдця.

електричні бар'єри

Даний спосіб не зменшить кількість шкідників, а лише обмежить їм доступ до рослин і плодів. Тому електричні бар'єри найкраще використовувати в теплицях. Конструктивно бар'єр є самоклеящуюся стрічку з оголеними провідниками струму.

Конструктивно бар'єр є самоклеящуюся стрічку з оголеними провідниками струму

Електричний бар'єр від слимаків

Увага! Сила струму і напруга в електричних бар'єри настільки малі, що вони не те щоб небезпечні для людини, людина навіть не здатний відчути розряд.

Принцип дії електричного бар'єру полягає в тому, що коли слимак або равлик стикаються з провідниками, вони отримують невеликий розряд, входять в замішання і «передумують» просуватися далі до наміченої мети у вигляді стиглого кабачка або патисони.

Біологічний спосіб скорочення чисельності слимаків та равликів

Даний спосіб полягає в обприскуванні і поливі грядок водним складом, в який спеціально була введена паразитична нематода - мікроскопічні живі круглі черв'яки, які вбивають равликів і слимаків. В цілому, нематода сама по собі завдає шкоди сільському господарству. Однак, паразитний черв'як - хробакові ворожнечу. Саме круглі черв'яки - Phasmarhabditis hermaphrodit абсолютно нешкідливі для рослин, людини і домашніх тварин, а ось для черевоногих, тобто, слимаків, вони становлять смертельну загрозу.

Хімічний спосіб боротьби зі слимаками і равликами

Існують препарати на основі метальдегида, який приваблює і вбиває слимаків та равликів. Як правило, ці препарати виготовляють у вигляді гранул, які мають у своєму розпорядженні по периметру городу і на стежках між грядками. Рідше подібні препарати зустрічаються у вигляді рідкої суспензії для обприскування.

Рідше подібні препарати зустрічаються у вигляді рідкої суспензії для обприскування

Хімічний препарат від слимаків

Увага! Метальдегід - це сильна отрута не тільки для слимаків, але і для людини і домашніх тварин. Використовувати його необхідно строго по інструкції, дотримуючись усіх запобіжних заходів. Найкраще цей спосіб не використовувати, якщо на рослинах вже утворилися достигають плоди. Ідеальний час для цькування хімією слимаків - це весна або пізня осінь.

Фіто-бар'єри на грядках

Незважаючи на назву, даний спосіб боротьби зі слимаками самий екологічний і гуманний. Нікого труїти і вбивати не треба. Принцип фіто-бар'єрів полягає в посадці безпосередньо на грядках певних рослин, які своїм запахом відлякують від грядки шкідників. До таких рослин відносять: часник, череду, лаванду, щавель, шавлія, лавр, розмарин і чебрець. В якості профілактики дані рослини можна не тільки висаджувати на грядках з іншими культурами, а й виготовляти з них настій, яким після цього періодично можна обприскувати грядки.

В якості профілактики дані рослини можна не тільки висаджувати на грядках з іншими культурами, а й виготовляти з них настій, яким після цього періодично можна обприскувати грядки

Часник своїм запахом відлякує слимаків та равликів від грядок

Кілька народних способів боротьби з равликами і слимаками

Слимаки і равлики не переносять кави. З огляду на це для відлякування слимаків та равликів з грядки, виготовляють розчин міцної кави, яким обприскують рослини і грунт. Якщо ж ви любитель заварного кави, то вважайте, що ви вже перемогли всіх шкідників. Щоразу після варіння кави залишається велика кількість гущі. Дану гущу насипають прямо на грунт між рослин, утворюючи, таким чином, доріжки, які стануть серйозним відлякувачем для слимаків.

Дану гущу насипають прямо на грунт між рослин, утворюючи, таким чином, доріжки, які стануть серйозним відлякувачем для слимаків

Слимаки не переносять звичайну кухонну сіль, з її допомогою можна спорудити перешкоди

Можна виготовити самостійно засіб для відлякування слимаків: 50 г гірчичного порошку залити 300 мл окропу. Давши настоятися настою, його розбавляють ще 600-700 мл води. Отриманим складом обприскують листя і плоди рослин.

Якщо на грядці посаджені тільки коренеплоди, тобто, морква, буряк, редис і т. П., То таку грядку можна сміливо обприскати розчином гашеного вапна. Для приготування розчину потрібно 10 л теплої води, в якій необхідно розвести 300 г сухої гашеного вапна.

Боротьба зі слимаками і равликами на городі - відео

Боротьба з равликами і слимаками - фото

Боротьба з равликами і слимаками - фото

Хто такі слимаки і равлики, і який від них шкоди?
Хто такі слимаки і равлики, і який від них шкоди?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама