Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

бруньковий кліщ на смородині: як боротися навесні і восени, необхідні заходи профілактики + фото

  1. Ознаки присутності почкового кліща
  2. Чим небезпечний шкідник
  3. Почковий кліщ: як з ним боротися
  4. Обробка хімічними засобами та іншими препаратами
  5. народні методи

Смородину можна побачити майже на будь-якій ділянці Смородину можна побачити майже на будь-якій ділянці. Вона є однією з улюблених садівниками ягідних культур. Але хорошого врожаю не буде без відповідного догляду за кущами, який включає комплекс заходів, що проводяться як навесні, так і восени, по боротьбі і профілактиці від шкідників. Особливо великої шкоди смородині приносить бруньковий кліщ. Боротися з ним непросто, але існують різні способи позбавлення від даного шкідника. А щоб упевнитися в присутності паразита, краще подивитися на фото, як виглядає заражена їм нирка рослини.

Ознаки присутності почкового кліща

Ці кліщі мають мікроскопічні розміри, в результаті чого розглядати їх неозброєним поглядом вкрай складно. Самки трохи більше, ніж самці. Їх розміри складають до 0,2 мм, у самців ж вони і того менше. Цими шкідниками уражаються переважно нирки смородини , Саме там кліщі і живуть. Вони влаштовуються всередині неї на зимівлю, з настанням же тепла починається розмноження цих небезпечних для культури паразитів.

Про присутність на смородині небезпечного шкідника легко зрозуміти восени, коли опаде листя, по нирках рослини. При ураженні кліщем на рослині можна побачити два типи нирок:

  • здорові - виглядають як зазвичай, вони подовжені за формою або злегка округлі;
  • уражені - більш круглі, немов роздуті, нагадують за зовнішнім виглядом мініатюрний качан капусти.

нирки смородини

Навесні і літній період про присутність почкового кліща можна судити по змінах в формі і кольорі листових пластин і верхівок молодих гілочок, а також по відсутності росту пагонів.

Чим небезпечний шкідник

З настанням теплих днів самки почкових кліщів починають активно розмножуватися. Тільки за сезон самка відкладає до декількох тисяч яєць. І чим тепліше варто погода, тим менше короткий період розвитку личинок, які швидко поповнюють армію шкідників. Коли уражена нирка висихає, кліщі, що знаходяться в ній, перебираються на сусідні. Шкідники легко переносяться на сусідні гілки і кущі, вражаючи і їх, вітром, дощем або на одязі людини, що переміщається по ділянці.

Увага! Якщо не вживати ніяких заходів по боротьбі з кліщем, шкідник може повністю погубити кущ смородини всього лише за сезон.

Почковий кліщ: як з ним боротися

Боротьба з почковим кліщем ускладнюється тим, що цей шкідник практично весь час знаходиться в нирці рослини, а це служить йому певним захистом. Найбільш поширені хімічні і народні методи впливу на паразита. Якщо шкідників на смородині поки ще трохи, від них можна позбутися і їх фізичним усуненням, зрізавши з кущів хворі нирки і гілочки. Їх при зрізку потрібно відразу зібрати в одне місце і спалити.

Порада. Якщо кущ вражений сильно, краще зрізати його під пеньок. Протягом сезону відросте нові пагони, хоч врожаю в цей рік і не буде. Це вже міра досить кардинальна, але така обрізка піде смородині лише на користь, омолодив кущ.

Чимале значення має і комплекс агротехнічних заходів, що проводяться своєчасно. Поливи в достатніх обсягах, проведення підгодівлі і обробок кущів - все це підвищить імунітет смородини, зробить її стійкіше до поразки шкідниками.

Поливи в достатніх обсягах, проведення підгодівлі і обробок кущів - все це підвищить імунітет смородини, зробить її стійкіше до поразки шкідниками

Нирки, уражені шкідником

Важливо звернути увагу і на комплекс профілактичних заходів щодо захисту смородини від ураження почковим кліщем. Необхідні заходи профілактики включають:

  • використання здорового посадкового матеріалу;
  • своєчасне очищення ділянки від бур'янів, опалого листя;
  • обрізка кущів навесні і восени з оглядом смородини на предмет присутності шкідників.

Обробка хімічними засобами та іншими препаратами

Інсектициди проти почкових кліщів не працюють. Для боротьби з ними застосовують акарицидні засоби. Також використовуються інсектоакарициди. Обробку роблять перед цвітінням рослин і після знімання врожаю, в іншому випадку ягоди не можна буде вживати. Засоби хімічного дії застосовують відповідно до інструкції, багато хто з них досить небезпечні для живих істот. Більш безпечними в цьому плані є біопрепарати акарицидного впливу.

Досить ефективні результати в боротьбі з почковим кліщем показує колоїдна сірка і препарати на її основі. Для приготування розчину з колоїдної сірки беруть 10 г цього кошти на 10 л води, обприскуючи отриманим складом уражені кущі до моменту цвітіння. Після закінчення цвітіння обробляють повторно, тільки склад готують вже менш концентрованим.

Для профілактики можна використовувати народні засоби

народні методи

Серед народних способів найпоширенішим і ефективним можна назвати обливання кущів окропом. Це метод використовується і в якості профілактики, і для боротьби з кліщем. Обробку кущів виробляють з садової лійки рано навесні, коли нирки ще не набрякли, або пізно восени після опадання листя. Краще використовувати не окріп, а злегка остиглий, приблизно до 90 градусів.

Для боротьби з кліщем часто використовуються і настої, що готуються зі свіжого часнику, цибулиння, коренів і листя кульбаби, тютюну. Шкідники погано переносять запах часнику і цибулі. Тому під кущами смородини можна висадити ці культури. У безпосередній близькості з ними бруньковий кліщ погано розмножується, ніж можна значно знизити кількість шкідника.

Виявивши на смородині почкового кліща, не варто зволікати, потрібно відразу ж починати діяти по його знищенню. Чим раніше буде вжито необхідних заходів впливу, тим більше ефективними виявляться результати в підсумку. І, звичайно, не варто забувати про профілактику, щоб навіть не допускати появу цього паразита на своїй ділянці.

Боротьба з почковим кліщем: відео

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама