Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Позбутися від білокрилки на домашньому лимоні

  1. Опис і фото
  2. причини появи
  3. симптоми зараження
  4. Як боротися з білокрилка
  5. Також допоможуть різні настої і відвари
  6. Хімічні засоби проти білокрилки

Маленькі білі метелики, кружляють над вашим лимоном, здаються абсолютно нешкідливими. Здавалося б, як вони можуть викликати загибель деревця. Але метелики ці - білокрилки, досить небезпечні паразити. Що робити і як позбутися від білокрилки на домашньому лимоні, ви дізнаєтеся з цієї статті.

Опис і фото

Білокрилки (або алейродіди Aleyrodidae) - комахи дрібного розміру з загону равнокрилих, за зовнішнім виглядом нагадують білих метеликів або моль. Наукова назва в перекладі з грецького означає «мука». У російській варіанті комаха зветься «білокрилкою», тому що у нього є дві пари білих крил. Дорослі шкідники своїм зовнішнім виглядом нагадують маленьких метеликів. Розміри їх коливаються в межах одного-трьох міліметрів.

Розміри їх коливаються в межах одного-трьох міліметрів

Дорослі особини нагадують маленьких метеликів або моль, вони відкладають яйця на зворотному боці аркуша

Тіло молодих щойно вилупилися личинок напівпрозоре і плоске.
У раціоні харчування білокрилок сік рослини, вони висмоктують його і цим шкодять рослині. Під час харчування білокрилки п'ють набагато більше, ніж їм потрібно для насичення. Надлишок соку вони виділяють з їх організму у вигляді липкої рідини - «медяної роси».
Білокрилки колоніального, живуть на нижньому боці листків, тому якщо комах мало, їх можна навіть не помітити. Самки яйцекладущие, для яєць воліють молоде листя. В одній кладці близько 10-20 яєць, розташованих знизу листа.

З яєць вилуплюються личинки, які деякий час дуже активні. Потім вони припиняють рух і починають харчуватися соками рослини. Через якийсь час личинка виростає в доросла комаха з крилами, а дорослі метелики вже розселяються по всій рослині.

причини появи

Щоб на лимоні почали паразитувати білокрилки, потрібно певне поєднання умов: тепло і підвищена вологість повітря в приміщенні. Саме тому часто ці паразити заводяться в будинку жарким і дощовим літом. Відсутність хорошої вентиляції і дуже близьке розташування рослин один до одного теж є причиною зараження вашого зеленого вихованця.

Відсутність хорошої вентиляції і дуже близьке розташування рослин один до одного теж є причиною зараження вашого зеленого вихованця

З появою білокрилки на аркуші може також з'являтися наліт - сліди активності паразита

симптоми зараження

Як же розпізнати діяльність цього паразита на своєму лимоні? Є ряд ознак, за якими можна розпізнати присутність шкідника.

Незважаючи на їх малі розміри, білокрилку можна помітити. Якщо доторкнутися до зараженого рослини, потривожені комахи почнуть злітати з нього. При огляді лимона, зі зворотного боку листя можна помітити сіруваті освіти, по морфології нагадують цвіль. А озброївшись лупою, вийде розгледіти в цих місцях кільцеві колонії комах.

Самі білокрилки мають невеликий розмір, але якщо трясти рослина, то буде помітно як вони злетять

На листках з'являються жовтуваті плями, а також медяна роса, або падь. Це така блискуча липка рідина, результат життєдіяльності паразита. Поступово на ній починає розмножуватися грибок сажі, що порушує процес фотосинтезу.
Деревце в цілому починає повільно зростати. Його листя засихають, закручуються, частково або повністю жовтіють. Пригнічуються фізіологічні процеси, в тому числі фотосинтез , Починаються хлорози. Якщо вчасно не побороти паразита, лимонне деревце може і зовсім загинути.

Белокрилка - досить небезпечний шкідник, так як вона може переносити різні вірусні інфекції, що викликають небезпечні захворювання цитрусових.

Як боротися з білокрилка

У разі, якщо шкідник був помічений не надто пізно і його чисельність невелика, можна спробувати позбутися від білокрилки за допомогою підручних засобів.

Для початку потрібно провести огляд лимонного деревця і прибрати їх вручну, за допомогою губки або ганчірки, змочених розчином господарського мила. Всі уражені, сухі і пожовклі ділянки рослини потрібно видалити.

Перше що робимо, коли помітили зараження на рослині - промиваємо все листя губкою з господарським милом

На білокрилок згубно позначається холод, так що варто перемістити лимон в будь-яке місце з невисокою температурою, наприклад, на балкон.

Дорослих білокрилок можна зловити в пастки. Сама простий варіант - липка стрічка для мух. Підвісьте її близько лимонного деревця, шкідники повинні приклеїтися до неї.
Другий варіант - саморобна пастка. Береться невеликий шматочок фанери і забарвлюється в жовтий або білий колір (вони найбільш привабливі для білокрилки). Далі цю фанерку треба намазати вазеліном або каніфоллю з медом. Готова пастка кладеться в горщик змащеній стороною вгору або підвішується над рослиною. Періодично вона очищається, змащується і використовується заново.

Періодично вона очищається, змащується і використовується заново

Білокрилку можуть зловити розміщені близько рослини липкі стрічки

Також допоможуть різні настої і відвари

Настій часнику. Цей простий настій допоможе позбутися від найрізноманітніших комах-паразитів, в тому числі і від білокрилки. Для його приготування візьміть 150 грам часнику, дрібно поріжте або пропустіть через Часничниці, а потім залийте отриману масу літром води. Залиште настоюватися на п'ять днів. Отриманим настоєм потрібно обприскувати лимон з пульверизатора.

Отриманим настоєм потрібно обприскувати   лимон   з пульверизатора

Сильний запах часнику відлякає білокрилку

Солодкий розчин. Ще один простий, але дієвий розчин. Для приготування потрібно змішати склянку води і 2 столові ложки цукрового піску. Рідиною поприскать хворе рослина. А через тиждень обмити деревце звичайною водою, для видалення з листків цукрового плівки.

Настій деревію звичайного. Для приготування цієї настоянки потрібно взяти 80 г подрібненої трави деревію і ошпарити його окропом, долити води так, щоб отримати один літр і прибрати в темне місце настоюватися 24 години. Готової настоянкою змочити ватний диск і протирати уражені листя.

Але всі ці методи подіють, і допоможуть позбутися від білокрилки, тільки якщо її чисельність невелика. Якщо паразитів занадто багато, побороти їх можна тільки використовуючи хімічні препарати.

Хімічні засоби проти білокрилки

Для більш ефективної боротьби краще використовувати не один препарат, а поєднувати кілька інсектицидів один з одним. Між обробками необхідно витримувати тижневий термін.

Найпоширеніші інсектициди - Актара, Актеллік, Адмірал, Командор, Моспилан, Танрек, Оберон. Використовувати їх можна різними способами. Перший спосіб - використовувати хімікати для обприскування рослини, як це прописано в інструкції. Інший спосіб, який вважається більш ефективним - використання хімікатів для поливу деревця. Тоді отрута буде діяти зсередини, так як отруйними стануть соки, якими харчується шкідник. Після такого харчування комахи швидко отруяться і загинуть.

Засоби від білокрилки можна купити практично в будь-якому садовому центрі

Перед застосуванням обов'язково прочитайте інструкцію з усіма дозуванням і запобіжними засобами. Під час обробки необхідно захищати обличчя і руки і надягати рукавички і медичну маску. Також перед обробкою необхідно прибрати з приміщення домашніх тварин і харчові продукти.

Боротьба з білокрилкою - процес довгий і трудомісткий, тому як цей паразит вкрай живучий і розмножується цілий рік. Але якщо поєднувати хімічні інсектициди з рослинними настоянками, то ваш зелений вихованець буде врятований.

профілактичні заходи

Запобігти появі на багато легше, ніж позбутися від білокрилки на домашньому лимоні. По-перше, слід не створювати сприятливе середовище для життєдіяльності білокрилки: частіше провітрювати кімнату, в якій міститься лимон , Що не обприскувати під час вологої погоди, дотримуватися температурного режиму в приміщенні.
Кожне нове рослина, що з'являються в будинку, для початку повинні бути піддані ретельному огляду і відправлені на карантин.
Частіше влаштовуйте своєму лимону водні процедури - протирайте листя вологою ганчірочкою, а кілька разів на місяць обполіскуйте вся рослина водою з душу.

Частіше влаштовуйте своєму лимону водні процедури - протирайте листя вологою ганчірочкою, а кілька разів на місяць обполіскуйте вся рослина водою з душу

нехай виш домашній лимон завжди буде здоровим і радує вас хорошим урожаєм

Дотримуючись всіх цих простих рекомендацій, ви збережете своє лимонне деревце зеленим і здоровим. А тут можна прочитати про інші можливі хвороби і шкідників на домашніх лимонах .

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама