Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Японська айва посадка і догляд фото сортів

  1. Опис і види рослини
  2. хеномелес японський
  3. хеномелес Маулея
  4. айва Прекрасна
  5. хеномелес китайський
  6. Короткий опис популярних сортів
  7. Гейша Герл
  8. Yukigoten (Юкіготен)
  9. Elly Mossel
  10. Nicoline
  11. Pink lady
  12. Sargentii
  13. Як правильно посадити айву японську
  14. Як розмножувати айву японську в домашніх умовах
  15. розмноження насінням
  16. розмноження живцями
  17. Розмноження кореневими відростками
  18. Правила догляду за японською айвою
  19. Правила обрізки японської айви
  20. Як захистити японську айву від хвороб

Хочете посадити на садовій ділянці айву японську і не знаєте, з чого почати? У нашій статті ви познайомитеся з поширеними сортами, дізнаєтеся про розведення, обрізку та посадці цієї культури. Ми розповімо не тільки загальну інформацію по рослині, але і особливості агротехніки в таких регіонах, як Підмосков'ї і Сибір.

Ви знайдете фото високої якості і подивіться відео про вирощування айви японської в російських умовах. Читайте, дивіться, і насолоджуйтеся.

Опис і види рослини

Батьківщиною хеномелесу є Японія та Китай. Саме з території цих країн в кінці 19 століття рослина стало поширюватися по всій земній кулі.

У Росії рослина отримало народну назву «айва японська». Ви будете здивовані, але насправді під таким «ім'ям» може продаватися рослина чотирьох видів:

  • Хеномелес японський (Ch. Japonica);
  • Хеномелес Маулея (Ch.maulei);
  • Айва Прекрасна (Ch. Speciosa (Sweet) Nakai);
  • Хеномелес китайський (Chaenomelescathayensis).

Кожен з них має свої особливості, з якими ви можете ознайомитися нижче. Ця інформація корисна при виборі та купівлі рослини.

хеномелес японський

Саме цей вид називають японської айвою. Чагарник досить високий, близько 3 метрів. Колір листя змінюється з віком рослини, від бронзового до темно-зеленого. Квітки близько 5 см в діаметрі, червоні, в російських умовах з'являються раніше листя. Початок цвітіння, як правило, в травні. Для рослини цього виду характерною особливістю є нерівномірне цвітіння, розтягнуте на місяць. Плоди айви японської їстівні, розміром до 6 см, шкірка яскраво-жовта.

Хеномелес японський найбільше підходить для вирощування в Підмосков'ї і Сибіру завдяки морозостійкості. Навіть в дуже холодні зими, коли стрілка термометра опускається нижче -300С, японська айва Не вмирає, можливо лише незначне промерзання верхніх нирок. Інші особливості дивіться в таблиці.

Вид Річний приріст Розмноження Застосування Ch. Japonica Незначний, 3-5 см - насінням;
- кореневими нащадками;
- відводками;
- живцями . - живоплоти ;
- одиночні і групові посадки.

Найбільш відомі сорти цього виду - Папеля, Гайарда, Маларді.

хеномелес Маулея

Низький колючий чагарник, висота не перевищує метра. Листя яскраво-зелені, квітки дрібні, 2-3 см, зібрані в суцвіття. Протягом 2-3 тижнів цвітіння кущ буквально усипаний червоними, з коричневим відтінком, квіточками. Плоди невеликі, 2-3 см в діаметрі, з ароматом ананаса. У російських умовах дозріти не встигають, дозрівання відбувається в лежанні.

Популярні сорти і їх висота:

  1. Діамант - 1,2 м.
  2. Голландія - 1,5 м.
  3. Ніколіна - 1 м.
  4. Ніваліс - до 2 м.
  5. Візувіус - 1 м.

Ці сорти добре себе почувають в Європі. У російських умовах, в суворі зими і при ранніх заморозках, підмерзають гілки і нирки. Тому на зиму кущі потрібно вкривати снігом або лутрасилом. При дотриманні умов можливе вирощування в південній частині Сибіру. У європейській частині Росії Маулея приживеться у всіх регіонах, за винятком північних.

айва Прекрасна

Кущ висотою від 70 см до метра, має колючки. Листя подовжені, при розпусканні червоні, влітку смарагдово-зелені, восени багряні. Цвіте в травні не більше 20 днів. Залежно від сорту, суцвіття бувають від ніжно-рожевого і білого, до червоного кольору.

Розглядати докладно цей вид ми не будемо, в кліматичних умовах Росії він приживається погано. Але, якщо ви все ж бажаєте ознайомитися з кущами цього виду - нижче фотографії декількох сортів Айви Прекрасної.

хеномелес китайський

Крупний чагарник, що досягає у висоту до 3 метрів. Листя темно-зелені, глянцеві. Квітки густо-рожевого забарвлення, зібрані в суцвіття. Плоди великі, дозрівають до кінця вересня - початку жовтня. Рослина цвіте і плодоносить щороку, тому в Європі і Середній Азії використовується як озеленювач для вулиць. У Росії приживається погано, в Москві і Підмосков'ї кущі слабкі, висотою не більше 1,5 метра. Хеномелес китайський можна розводити в Краснодарському краї (особливо на чорноморському узбережжі) і в Криму.

Тепер ви знаєте, який вид айви японської підійде для вашого регіону. А про сортах читайте далі.

Короткий опис популярних сортів

Видів і сортів айви японської настільки багато що впору енциклопедію писати. Тому зупинимося на декількох найцікавіших сортах і коротко їх опишемо.

Гейша Герл

Належить до виду «айва прекрасна» Належить до виду «айва прекрасна». Чагарник висотою 1-1,5 метра, гілочки густо всипані темно-зеленим листям. На такому тлі вигідно виділяються кремово-рожеві суцвіття, що з'являються на рослині з першого тижня травня.

Рослина теплолюбива, віддає перевагу сонячним ділянкам. Можете використовувати Гейша Герл як в групових, так і в одиночних посадках, кущик однаково красиво виглядає при різних варіантах озеленення ділянки.

Yukigoten (Юкіготен)

Істотний недолік сорту - вкрай повільне зростання Істотний недолік сорту - вкрай повільне зростання. За 5 років життя хеномелес досягає висоти всього 30 см. За 10 років - близько метра. Але, якщо ви наберетеся терпіння, Юкіготен порадує вас білими квітами, з легким зеленим відтінком.

Кущ буквально усипаний ними і, в поєднанні з смарагдово-зеленим листям, має благородний вид.

Elly Mossel

Цей невисокий кущ (від 0,4 до 0,6 метра) прикрасить вашу ділянку своєї яскраво-зеленим листям Цей невисокий кущ (від 0,4 до 0,6 метра) прикрасить вашу ділянку своєї яскраво-зеленим листям. Вогненно-червоні квітки мають жовте середину. Виглядає сорт яскраво, його можна використовувати для акцентування уваги на певній ділянці вашої дачі.

Чудовим рішенням стане використання Elly Mossel в квіткових композиціях на альпійських гірках.

Nicoline

Сорт виду Маулея, підходить для вирощування в умовах Сибіру, ​​Москви і Підмосков'я Сорт виду Маулея, підходить для вирощування в умовах Сибіру, ​​Москви і Підмосков'я. Це низький чагарник з розлогою кроною: при висоті не більше 1,2 м, діаметр крони 1,5 метра. Цвітіння відбувається в останніх числах травня, суцвіття яскраво-червоні, великі.

Вдалим рішенням стане використання сорту Nicoline для формування живоплотів.

Pink lady

Сорт привертає швидкістю зростання: всього за 2 роки досягає максимально можливої ​​висоти в 1,2 метра Сорт привертає швидкістю зростання: всього за 2 роки досягає максимально можливої ​​висоти в 1,2 метра. Крона овальної форми, пишна, густо усипана темно-зеленим листям. Суцвіття сорти Pinklady рожеві, ніжні, середина жовта. Ця айва японська морозостійка, в сильні морози трохи уражаються лише молоді пагони.

Використовуйте Pinklady при влаштуванні альпійських гірок та розаріїв.

Sargentii

Яскравий і привабливий кущ, якому легко можна надати кулясту форму Яскравий і привабливий кущ, якому легко можна надати кулясту форму. Цвіте 3 тижні. Квіти оранжевого кольору, різного відтінку: від темного, до яскравого. Підходить для вирощування на будь-яких грунтах, за винятком високо-лужних.

Використовувати Sargentiiможно як в одиночній посадці, так і в групових композиціях.

Ознайомитися з іншими сортами ви можете в процесі читання статті на фотографіях.

Ознайомитися з іншими сортами ви можете в процесі читання статті на фотографіях

Сорт айви Камео

Як правильно посадити айву японську

Поширена помилка початківців садівників - купити десяток саджанців екзотичних рослин і потім роками з ними возитися, нарікати на невдачі і шукати рішення проблем. Купіть кілька кущів айви японської і посадіть, дотримуючись порад. Хеномелес відмінно розмножується, і ви зможете скористатися цим при розведенні рослини.

Роботи по посадці починаються з планування місця. Враховуйте, що корінь айви японської йде глибоко в землю, тому пересадку рослина переносить погано. Ділянка повинна відповідати наступним вимогам:

  1. Гарна освітленість.
  2. Захист від північних вітрів.
  3. Грунт будь-яка, за винятком торф'яної.
  4. Кислотність не більше 6,5pH.

Ямки під посадку розташовуються на відстані не менше 1-1,5 метра один від одного. Враховуйте особливість крони обраного вами сорти: чим вона ширше, тим більшу відстань між рослинами повинна бути.

Вибравши місце, підготуйте грунт. Робити це потрібно з осені. Ви можете застосувати спосіб з таблиці, або підібрати інший, схожий.

Компоненти Роботи, що виконуються Лісова земля і пісок 2: 1

  • видаліть бур'яни;
  • рівномірно розсипте по поверхні компоненти;
  • перекопайте грунт на глибину 10-15 см.

Компост 10 кг / м2 Фосфорні добрива 40 г / м2

Такий склад не тільки удобрить грунт, а й зробить її воздухопроницаемой, що важливо для незміцнілих корінців айви японської.

Не турбуйтеся, якщо кислотність грунту вище норми. Знизити pH можна одним з таких способів:

  • гашене вапно - 0,5 кг / м2;
  • вапняна мука 0,5-0,6 кг / м2;
  • крейда - 0,3 кг / м2.

Грунт підготовлена, навесні можна висаджувати айву японську. Купуючи саджанці - віддавайте перевагу рослинам у віці 1,5-2 роки. Продаються вони в контейнерах, мають розвинені коріння, добре приживаються.

Ями для посадки копайте по приблизно таким розмірам:

  • діаметр - 0,5 м;
  • глибина -до 0,8 м.

Для більш молодих саджанців робіть ямки менших розмірів.

Технологія правильної посадки:

  1. Викопавши яму, підготуйте посадкову суміш. Для цього змішайте відро перегною, 0,5 кг деревної золи і 300 г суперфосфату.
  2. Засипте суміш в яму, присипте зверху тонким шаром землі.
  3. Помістіть саджанець в посадкову лунку з таким розрахунком, щоб коренева шийка була на рівні поверхні грунту.
  4. Засипте коріння землею, злегка ущільнюючи її.
  5. Полийте водою з розрахунку відро на кущ.

При дотриманні рекомендацій японська айва приживається легко.

Як розмножувати айву японську в домашніх умовах

Рослина найкраще розмножувати одним з нижчеперелічених способів:

  • насінням;
  • живцями;
  • кореневими нащадками.

Читайте докладний опис способів і вибирайте той, який вам найбільше симпатичний.

розмноження насінням

При цьому способі сіянці добре приживаються, та й розмножувати насінням айву японську найпростіше. Збираючи восени плоди айви, акуратно витягніть насіння. Промийте їх і відразу ж висівають на постійне місце.

Якщо не виходить посіяти насіння восени (наприклад, плоди не встигли дозріти), потрібно провести стратифікацію посадкового матеріалу. Для цього помістіть насіння в контейнери з зволоженим піском на 2-3 місяці. Температура стратифікації 5-100С. Цим способом можна розмножувати хеномелес в Підмосков'ї і Сибіру.

розмноження живцями

Цей спосіб менш ефективний, ніж попередній: приживлюваність становить не більше 80%. Але плюсом є те, що нові кущі зберігають сортові якості батьківської рослини, на відміну від розмноження насінням.

Правильна технологія робіт:

  1. Матеріал заготовлюйте на початку липня, рано вранці і при сухій погоді. Живці повинні мати 1-2 міжвузля і «п'яту» - торішній ділянку довжиною не більше 1 см.
  2. Помістіть живці в стимулятор росту на добу. Використовуйте 0,01% р-р ІМК або препарат «Корневин».
  3. Живці висаджують під нахилом, кут приблизно 35-450. Для посадки необхідна суміш торфу і піску в пропорції 1: 3. Температура повітря повинна бути 20-250С, при таких умовах живці вкорінюватися через місяць.

При цій технології приживлюваність хеномелесу не перевищує 70%. Результат можна підвищити, якщо робити щеплення. В якості підщепи використовуйте сіянці айви японської. Відмінні результати дає щеплення на сіянці горобини, глоду або груші «дички». При цьому вік культури повинен бути не менше 3 років.

Метод щеплення - окулірування . Технологія наступна:

  1. Зріжте нирку з прилеглою ділянкою кори окулірувальним ножем. Матеріал (щиток) заготовлюйте в серпні, коли рух соку рослини найбільш активно.
  2. На висоті 60 см від поверхні землі зробіть Т-подібний надріз в корі підщепи.
  3. Акуратно відігніть куточки кори, вставте підготовлений щиток.
  4. Щільно стисніть обидві частини айви японської, обмотайте і змастіть місце щеплення садовим варом.
  5. На наступний рік по весні перевірте щеплення, якщо нирка прижилася - зніміть обв'язку.

Маючи досвід і дотримуючись техніки щеплення, ви можете добитися результату 80% приживлюваності.

Пам'ятайте, що рослини, отримані таким способом, погано переносять морози, тому потрібно утеплювати їх на зиму.

Розмноження кореневими відростками

Японська айва дає таку поросль, що у недосвідченого садівника виникає бажання її вирубати. Не поспішайте: ламати - не будувати. Цей матеріал прекрасно підходить для розмноження рослини.

Акуратно викопайте кореневої відросток, намагаючись захопити якомога більше коренів. Потім посадите на нове місце в вертикальному положенні, а прилеглий до стовбура ділянку грунту замульчируйте тирсою, деревною стружкою або перегноєм.

Пам'ятайте,

що для цього способу вам потрібні пагони товщиною не менше 5 мм і висотою 10-15 см.

Недолік цього способу розмноження - перший час рослини повільно ростуть і вимагають ретельного догляду.

Правила догляду за японською айвою

Рослина в догляді невибагливо, пильну увагу вимагають лише молоді саджанці. На що треба звернути увагу?

  1. Не перестарайтеся з поливом: зволожена грунт повинен бути для молодого куща, віком рік-два. Надалі зайва вологість призведе до загнивання коренів і погіршення розвитку айви.
  2. Влітку потрібно рихлити ґрунт навколо куща на глибину 8-10 см.
  3. Не забувайте про мульчі, присипайте землю навколо айви японської: стружкою, тирсою, торфом. Пам'ятайте, що ширина мульчувати шару повинна бути дорівнює діаметру крони.
  4. Ні в якому разі не застосовуйте рідкі добрива в перші два-три роки життя рослини, інакше пошкодите коріння. Більш доросла рослина можна удобрювати за допомогою компосту і суперфосфату (300 г на кущ). Допустимі рідкі підгодівлі: пташиний послід, розведений водою в пропорції 300 г на 3 літри. Можете розводити аміачну селітру, 20 г на кожен кущ.

Рослина теплолюбива, тому потрібен захист від морозів. Особливо це актуально для Підмосков'я і Сибіру. На зиму пригни стебла до землі і засипте опалим листям, ялиновим гіллям, соломою. Для компактних невисоких сортів бувалі садівники використовують картонні коробки. За відгуками, якщо зверху накрити коробкою кущик, потім присипати листям, а зверху снігом, айва японська не пошкоджується морозами.

Правила обрізки японської айви

Багато садівники не проводять обрізку рослини через колючок. Це поширена помилка: хеномелес потребує обрізання не тільки з метою надання кущу потрібної форми, а й для гарного росту.

Ранньою весною видаляйте сухі і пошкоджені морозами гілки, змащуючи місце зрізу садовим варом для захисту від хвороб. Видаляйте і кореневу поросль протягом усього сезону, залишаючи лише 2-3 зростаючих вертикально втечі, висотою 20 см. Не шкодуйте стелеться по землі і слабку поросль: вона загущающих крону і забирає у куща життєві сили.

Не шкодуйте стелеться по землі і слабку поросль: вона загущающих крону і забирає у куща життєві сили

Японська айва віком старше 8 років вимагає омолодження. Огляньте кущ, якщо річний приріст становить менше 10 см - потрібна омолоджуюча обрізка. Для цього залишайте 5-10 найміцніших і сильних пагонів, інші сміливо вирізуйте. Не забудьте обробити місця зрізу садовим варом.

Як захистити японську айву від хвороб

Хеномелес має високу стійкість до різних захворювань, але в холодний і дощовий рік може захворіти. В цьому випадку не виключена поява таких хвороб:

  • некроз листя - по краях з'являється сірий наліт, який поширюється по всій площі листа, що призводить до його засихання;
  • рамуляріозу - на листі з'являються плями бурого кольору;
  • церкоспоріоз - плями округлої форми, темно-коричневого кольору, з часом стають світлішими.

Для лікування хворого куща використовуйте 0,2% розчин фундазола або 10% розчин мідного купоросу. Ці кошти ефективно справляються з хворобами айви японської.

На закінчення подивіться відео ролик, що розповідає про рослину.

Сподобалася стаття? Оцініть і поділіться їй друзями в соціальних мережах. Якщо виникли питання - задавайте їх у коментарях, із задоволенням відповімо.

На що треба звернути увагу?
Сподобалася стаття?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама