Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Досвід вирощування капусти бригадир F1 в ФГ Сольський В.Д. (Вінницька обл.)

"Бригадир" ЗНАЄ, ЩО РОБИТИ В ЗАСУХУ!

Відеоматеріал http://youtu.be/TfXGW2uKgjI

У славному с.Вінніцкіе Хутори під Вінницею на благословенних півтораметрових чорноземах вирощують безкраї поля капусти. Це місце в народі жартома називають «капустяним раєм». І дійсно, капуста тут росте, як на «дріжджах». Полив проводиться небесними дощувальними машинами типу «хмара», завдяки чому зростають величезні поля капусти. Але з кожним роком небесні ірігатори роблять великі перерви в постачанні води, настає посуха, період, коли потрібно зупинитися, озирнутися назад і проаналізувати і переосмислити все, з молитвою звернутися до Бога.

Не оминули насущні проблеми по нестачі води і городника в третьому поколінні Василя Дмитровича Сольского, який з 1997 р вирощує овочі на 60 га. Василь Дмитрович, людина активна і енергійна, він завжди любить бути «у штурвала». Сам керує трактором під час посіву, і ось сьогодні він за кермом ЗІЛа, керує збором Капусточка і готовий ділитися секретами успіху. Так як попередній рік був фінансово складний для більшості городників України, каже фермер, можливості встановити крапельне зрошення не було, та й не всі поля мають підведення води. Треба було шукати вихід. Як то кажуть, «по молитвам Вашим воздасться Вам», так і сталося. Василь Дмитрович підібрав для себе посухостійкий гібрид, який вже давно облюбували терпопольчане з Лановецької філії «капустяного раю» за його стійкість до посухи, хвороб і найголовніше - прекрасні смакові якості, якими славляться всі гібриди французької селекції. Адже, при перенасиченому ринку люди особливу увагу починають звертати на якість, тому жорстку капусту, яка має гіркоту, купувати ніхто не хоче. Секретний гібрид звуть відповідальним словом Бригадир F1.

Як виростити його, по-батьківськи, розповідає Василь Дмитрович. «Головне - правильно посіяти,» - каже господар. Посів проводився 10 квітня овочевою сівалкою СО-4 радянського виробництва, норма висіву 125 тис. Рослин на га, це приблизно 0,5 кг. Насіння Бригадира F1 завжди оброблене від хвороб Тірам, але також обробляю насіннєвий матеріал від Блохи протруйників Круізер. При появі сходить фермер спокійний - шкідник не знищить майбутній урожай. Від бур'янів проводиться обприскування гербіцидом Бутізан 400 в період набухання насіння нормою 2 л / га. Потім, за 2-3 дня до сходу проводить обприскування Раундапом. Далі проводиться одна ручна просапка, обробка Бутізан в суміші з Фюзілат Форте і 3 міжрядні розпушування для кращої аерації, в міру злежування грунту. Після формування 5 листка проводиться проріджування і пересадка капусти. З 1 га отримуємо ще додатково 1,5 га рассадной капусти. Варто відзначити, що завдяки потужній енергії росту Бригадир F1 прекрасно приживається, головне не перетримати розсаду. Завдяки основному осінньому внесенню 350 кг / га нітроамофоски, рослини прекрасно розвиваються лише підтримуючись листовими підживлення комплексними добривами Розасоль з акцентом на Фосфор, Кальцій, Бор на початкових етапах і Калій, Фосфор, Сірка, Молібден в період наливу головки. Нурел-Д + Бітоксибацилін, Енжі + Боверин, Спінтор + Ліпідоцід, Актара + Боверин - це обов'язкові інсектицидні обробки, що чергуються в міру появи шкідників, особливу увагу звертаю на трипс.

Завдяки потужному восковому нальоту Бригадир F1устойчівее інших гібридів до трипсу і хвороб, зокрема фузаріозу. Але без фунгіцидних обробок не обходиться: Квадріс, Ридоміл, Амістар Екстра, Дітан-М, тіофен Джет, мидян Екстра - ось така послідовність обробок. Варто відзначити, що в минулому році я спробував біопрепарат Фітоцид і Биокомплекс БТУ для овочевих, які відразу показали результат. Збираємо з гектара в середньому по 80 т / га товарної Капусточка.

На питання «Чому вам сподобалася капуста Бригадир?", Василь Дмитрович дав впевнену відповідь - «Бригадир F1 - це середньо-пізня капуста, яка довго стоїть в поле і стійка до розтріскування. Це дуже важливо, особливо в цей рік, коли інші гібриди попереростали і почали тріскатися. Завдяки потужному корені, великий листовій масі (вранці, коли велика посуха, мию руки в росі з листя) і сильним восковим нальотом вона прекрасно переносить посуху і температуру в 40 ° с, яка стояла на Вінниччині 3 місяці. Не знаю, як це вдається французьким сіл екціонерам, але вони з'єднали непоєднуване - прекрасний смак, як свіжої капусти, так і квашеної, хорошу лежкість і стійкість до хвороб і посухи. Я дуже задоволений Бригадиром F1. Мене спершу налякала ціна на насіння (в порівнянні з вітчизняними сортами), але коли я отримав такі результати, я зрозумів, що насіння коштує більшого. Зараз не час економити, тому що зекономлена тисяча гривень на насінні, дає великі «мінуси» на якості, врожаю і купі витраченого часу і нервів, щоб реалізувати другосортних продукт.

З Бригадиром F1 мені приємно працювати, половину у мене відразу розібрали оптовики, а іншу половину заклав до березня в власне овочесховище. Думаю, що вийду на хорошу ціну, так для супермаркетів, з якими працюю, потрібно безперервне постачання якісної капусти. Ще однією перевагою Бригадира F1является то, що висаджуючи його в кількості 35 тис.раст. / Га можна зробити великий тоннажу, головки капусти будуть по 6 кг для армії і квашення, а якщо зробити густоту 43,5 тис.раст. / Га, отримаємо головки по 3-3,5 кг одна в одну для свіжого ринку і зберігання. Як то кажуть: «Що посієш - те й пожнеш!", - Я сію якісне і отримую якісне, а ринок мене дякує хорошим попитом і прибутком, чого і Вам бажаю! "

Їдучи з поля Василя Дмитровича, мене переповнювало відчуття якоїсь невимовної радості і гордість за таких позитивних працьовитих людей, як Василь Дмитрович і багато інших трудівників, які успішно працюють на капустяних полях України. Приємно усвідомлювати, що насіння, які створили селекціонери CLAUSE, помножені на досвід і праця, приносять людям користь, радість і душевний спокій!

Розмову з фермером Сольським В.Д.
вів Александ Джига,
агроном-консультант компанії «Владам-Юг»

РАБОТА РАЗОМ, СТВОРЮЄМО ВАШЕ МАЙБУТНЄ!


На питання «Чому вам сподобалася капуста Бригадир?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама