Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Канни. Красиві квіти на вашій ділянці. вирощування канн

  1. Місце для посадки канн
  2. Грунт для канн
  3. Підготовка кореневищ канн перед посадкою у відкритий грунт
  4. Висадка канн у відкритий грунт
  5. Догляд за канной
  6. Пропонуємо кілька комплексних прикладів, як підгодувати канни:
  7. цвітіння канн
  8. Підготовка канн до зимівлі. Зберігання канн взимку
  9. Хвороби і шкідники канн
  10. сорти канн

Квіти канни відносяться до сімейства Канновие. Найчастіше, вирощувані канни, це гібридні сорти індійських канн. А так, як рослини досить теплолюбні, то зимувати в умовах середньої смуги, Сибіру, ​​а тим більше північних районів канни не можуть, тому використовуються для літньої висадки в грунт.

Квітникарями канни цінуються за дивовижну красу і декоративність. Квітки канн дуже яскраві, вони зібрані в колосовидні суцвіття. Забарвлення квіток канн різна: від жовтих тонів до оранжевого, від рожевих до яскраво-червоних. Забарвлення стебла і листя буває зеленого або темно-бурого кольору.

Вирощування канн на ділянці не таїть в собі особливих труднощів, але є моменти, з якими все ж варто рахуватися. Подаруйте рослинам турботу і догляд, і тоді ваші канни будуть просто чудові, винагородивши вас за праці яскравим і тривалим цвітінням.

Місце для посадки канн

Місце для посадки канн потрібно підбирати світле, тепле, захищене від сильних і холодних вітрів. Слід надавати перевагу південна і південно-східна сторона ділянки, так де більше кількості світла протягом дня.

Квітки канн зібрані в колосовидні суцвіття

Грунт канни воліють пухку і поживну, багату органічними добривами і досить зволожену.

Якщо на вашій ділянці протікає струмок, спробуйте знайти вільне від каменів місце, засипте родючу землю і посадіть канни. Уздовж струмка ці прекрасні створіння будуть відчувати себе дуже добре.

Канни відмінно себе почувають також на поораних цілинних землях, такі грунти мають хороший дернової шар. Головною умовою вирощування на таких землях буде достатній полив і підгодівлі, так як канни дуже вологолюбні, вимогливі до підживлення рослини. Якщо забезпечити рослинам канн гідний догляд, вони дадуть відповідь вам вдячністю. А саме допоможуть облагородити ваш цілинний ділянку, так, як після їх вирощування грунт стає рихлим і практично не залишається бур'янів.

Грунт для канн

Грунт для канн

Канни з темно-бурим забарвленням листя

Після того, як визначилися з місцем посадки потрібно підготувати грунт.

Для цього ділянку під канни потрібно глибоко перекопати і внести близько 5 кілограмів перегною на 1 м2. Потім зробити посадкову суміш, яку будемо засипати в підготовлені лунки. Вона складається в рівних частках з листової землі, торфу і крупнозернистого піску.

Можна влаштувати і «теплу подушку» зі свіжого кінського гною. Для цього необхідно викопати траншейку глибиною 70-80 сантиметрів і укласти в неї гній шаром в 15-20 сантиметрів, після чого щедро засипати родючою землею шаром в 30 сантиметрів.

Після того, як місце під висадку канн підготовлено необхідно підготувати посадковий матеріал.

Підготовка кореневищ канн перед посадкою у відкритий грунт

Насправді кореневища канн готують задовго до посадки їх у відкритий грунт. В кінці зими (останні числа лютого або початку березня) закладені на зберігання кореневища заносять в тепле місце (кімнатна температура близько + 22 ° С) для того, щоб розбудити нирки.

Як тільки з'являться нирки (кінець березня) з кореневищ обтрушують землю, добре оглядають, здоровий посадковий матеріал ділять, залишаючи на кожній частині кореневища по 2-3 бруньки відновлення. Коріння (занадто довгі) підрізають на 5-6 см.

Розподіл виробляють розрізанням кореневища гострим ножем. Місця розрізів присипають товченим деревним вугіллям або деревною золою, підсушують протягом 2-3-х днів.

Потім в прозорі ємності з кришками (в таких швидше з'являться корінці) насипте теплий пісок (пісок краще заздалегідь прожарити). Розмістіть деленки поверх піску, щільно один до одного. Нирки поновлення розташуйте горизонтально. Присипте зверху піском. Ємність закрийте кришкою, залиште на світлі при температурі (+ 20 ... 24 ° С). Час від часу обприскуйте розсадник теплою водою.

Час від часу обприскуйте розсадник теплою водою

Кореневище канни з двома нирками відновлення

Як тільки кореневищам, яке випустило листя, стане тісно в парнику, розсадите їх в окремі горщики діаметром 10-12 см або в ящики шириною в 25 см по кілька штук.

Дуже хороший спосіб посадки кореневищ канн в пластикові пляшки. Для цього зріжте верхню частину пляшки, а нижню частину розріжте уздовж на дві половинки, потім з'єднайте ці половинки за допомогою скотча. Цей прийом насправді дуже зручний. Під час висадки канн в грунт, потрібно буде просто обережно надрізати скотч канцелярським ножем і вийняти кореневище, не пошкодивши коріння.

Перед посадкою потрібно підготувати грунтову суміш для канн. Вона складається з чорнозему, торфу і піску змішаних в рівних частках. При посадці кореневище сильно заглиблювати не потрібно. Не забудьте про дренаж на дні ємностей. Перед посадкою можна потримати корінці канн в розчині гетероауксину, для кращої приживлюваності.

Поливайте канни раз в десять днів розчином марганцівки (2 г на 10 л води) і при пересиханні грунту теплою водою.

Ємності з каннами виставите в світле місце при температурі не вище (+ 16 ° С). Це робиться для того, щоб рослини підросли, але не витягнулися і зміцніли.

За два тижні до висадки канн у відкритий грунт виносьте ємності з ними на свіже повітря, розташовуючи їх в півтіні.

Висадка канн у відкритий грунт

Посадка канн здійснюється в другій половині травня або початку червня, минаючи весняні заморозки, все залежить від погодних умов і регіону. Справа в тому, що грунт повинен досить прогрітися і бути не нижче (+ 10 ° С).

Кореневища канни навесні

На підготовленій ділянці потрібно викопати лунки глибиною не менше 20 см. Відстань між лунками коливається від 40 до 80 см. У лунку насипають підготовлену заздалегідь посадкову суміш і перемішують з основною грунтом.

Кореневище канни встановлюють вертикально в лунку і акуратно засипають все коріння.

Кореневу шийку заглиблюють в грунт на 2 сантиметри.

Грунт навколо саджанця злегка плескали, а рослина канни рясно поливають теплою водою (вода при поливі +25 ° С) в обсязі від 5 до 10 літрів на одну рослину. При поливі можна використовувати розчин марганцівки або гетероауксину.

Після поливу грунт навколо висадженої канни мульчують мульчуючими матеріалами (агровермікуліт, перліт і ін.), Грунтом (компост, перегній, торф) або органічної мульчею (хвоя, соснові шишки, тріски, деревна тріска, кора і ін). Можна висадити почвопокривні рослини, які підходять за умовами вирощування (аліссум, живучка, портулак та ін.).

Догляд за канной

У перші тижні догляд за каннами полягає в поливах і обов'язковому розпушуванні грунту. Надалі доглядати за канной потрібно дотримуючись періодичний полив, грунт під рослинами повинна бути постійно вологою, але занадто заливати теж не потрібно.

Канна листяна

Краще встановити щотижневий рясний полив, тобто один раз в тиждень, з постійним розпушуванням. У спекотні дні і в період цвітіння полив збільшити.

До кінця літа поливи поступово скорочують (в північних районах), в південних районах поливи обмежують у вересні - жовтні. Це сприяє кращому визріванню кореневищ.

Прополка грунту також поєднується з розпушуванням.

Крім поливу, розпушування і прополки догляд за каннами полягає в підгодівлі як кореневих, так і позакореневих.

Пропонуємо кілька комплексних прикладів, як підгодувати канни:

  • Мінеральні кореневі підживлення канн комплексним добривом «Агрікола для квітучих рослин» проводяться один раз в 15 днів;

або:

  • Проводити 2-3 підгодівлі, з інтервалом в 14 днів органічними добривами. Для цього залийте курячий послід водою в розрахунку (1:10), дайте настоятися, поливайте по 0,5 літра під кожну рослину. При відсутності курячого посліду, розведіть по 20 грам нітроамофоски на кожну рослину і полийте під корінь.
  • В період бутонізації та цвітіння, розсипте під рослинами по жмені деревної золи.
  • За весь період розвитку рослин канн рекомендується проводити мінімум дві позакореневе підживлення, обприскуючи листя водним розчином мікроелементів. Розчин приготувати по інструкції. Обприскування проводити у вечірній час або в похмуру погоду;

або:

  • За весь період канни підгодовують 2-3 рази мінеральними добривами. Для цього гранули добрива розсипають навколо рослини, з подальшим розпушуванням. На 1 м 2 потрібно 40-50 г суміші з калійного, азотного і фосфорного добрив (співвідношення 10:15:25);

або:

  • Раз на десять днів на грунт під рослинами канн розсипають гранули марганцівки, після чого виробляють полив або розводять крупинки в воді в співвідношенні 2 г на 10 літрів води. Це прийом стимулює цвітіння і служить дезінфекцією.
  • Кращим варіантом кореневого підживлення є мінерально-органічний комплекс. Для цього гранули мінеральних добрив (азот (10 г), фосфор (15 г), калій (25 г) розсипають під кущами канн після поливу, а грунт розпушити. Мінеральне внесення добрив провести 3 рази за сезон.
  • Перед цвітіння і вчасно, з інтервалом в два тижні підгодуйте канни органікою. Розведіть курячий послід водою 1:10 і пролийте під корінь.

Який би спосіб підживлення ви не вибрали, пам'ятайте, що перша підгодівля повинна містити максимальну кількість азоту, а наступні максимальну кількість фосфору і калію, азот поступово потрібно скорочувати.

Також дуже добре для кущів канн чергування мінеральних і органічних добрив.

цвітіння канн

Цвітіння канн починається через півтора-два місяці після висадки в грунт. Зазвичай перші квітки розпускаються в кінці липня і продовжують цвісти до перших заморозків. Для того, щоб кущ канни не втратив своєї декоративність, необхідно видаляти відцвітають суцвіття нижче перших квіток, не даючи зав'язуватися насінням, які в майбутньому перешкоджають утворенню нових суцвіть.

Якщо восени ще квітучі канни викопати з грудкою землі і пересадити в горщики або ящики висотою 30-40 см, а потім перенести їх в тепле (+ 25 ... + 26 ° С) і світле місце, то цвітіння канн можна продовжити.

Підготовка канн до зимівлі. Зберігання канн взимку

Якщо ви вирощуєте невелику кількість кущів канн, то зимівля канн може пройти в горщиках. Для цього перед першими заморозками викопайте кущ канни разом з грудкою землі і пересадити в великий вазон або горщик. Протягом всієї зими утримуєте садову канну як домашнє рослина на підвіконні при кімнатній температурі. Поливати помірно, підгодівлі не потрібні. Пожовкле листя потрібно буде обрізати, залишаючи пеньки довжиною в 3 см від рівня грунту в вазоні.

Якщо канна зацвіте в лютому, то це нічого страшного, на подальший розвиток рослини це не вплине. З настанням весни починайте підгодовувати канну, а з приходом теплих днів поступово виносьте кущ канни на вулицю в півтінь.

Якщо є можливість утримувати канну при температурі повітря (+ 12 ... + 15 ° С) і в світлому приміщенні, то молоді бруньки будуть розвиватися повільно протягом всієї зими і до настання весни добре визріють. Відмирають стрілки і листя потрібно обрізати на висоту 10-15 см. Цей варіант зберігання ідеально підходить для канн, вирощуваних у великих діжках і вазонах. Їх потрібно буде просто перенести з вулиці на місце для зберігання.

З приходом весни кореневища канн витягують з горщиків, в яких вони зимували і ділять по числу молодих паростків, після чого висаджують у великі горщики. Якщо кореневища будуть висаджуватися у відкритий грунт, то великі горщики не будуть потрібні.

Якщо кореневища будуть висаджуватися у відкритий грунт, то великі горщики не будуть потрібні

Якщо кількість рослин не дозволяє розташувати їх на зимівлю в домашніх умовах, то перед настанням холодів, не чекаючи перших заморозків, обріжте стебла на висоті 18-20 см і викопайте кореневище з грудкою землі, не пошкодивши його. Викопувати канни на зимівлю краще в суху і сонячну погоду.

Якщо стебла і листя канн все ж підмерзли, то негайно видаліть їх, зрізавши дощенту, зрізи присипте золою або меленим вугіллям.

Після того, як викопали, на тиждень помістіть кореневище на дерев'яний піддон або ящик і залиште в прохолодному, але не в промерзають приміщенні при температурі (+5 ... + 10 ° С) для просушування.

Після того, як просушили, кореневища канн обережно обтрушують від землі, але не миють. Кореневища потрібно ретельно оглянути і видалити підгнилі ділянки або місця виділяють неприємний запах. Зрізані місця обробити, присипавши деревним попелом або меленим деревним вугіллям, також можна обробити місце зрізу йодом або зеленкою, за допомогою ватної палички.

Зберігання кореневищ канни в піску

Оброблені кореневища укладаються в дерев'яні ящики або картонні коробки, в яких потрібно виконати отвори з боків. Кореневища по кореневі шийки присипають тирсою НЕ хвойних дерев, піском, сухим торфом і термо-і ін.

Зберігають кореневища канн всю зиму при температурі (+ 6 ... + 8 ° С), але не вище (+ 10 ° С). Вологість повітря в приміщенні повинна бути 70-80%. Якщо в приміщенні занадто сухе повітря, то субстрат, в якому зберігаються кореневища канн іноді потрібно зволожувати.

Якщо кореневища зберігаються в підвалі або підполі, то не забувайте розкласти отруту від гризунів. Кореневища канн є ласощами для мишей і щурів.

Також кореневища слід перевіряти кілька разів за період зберігання. Уважно оглянувши і побачивши загнивання, необхідно зрізати зіпсовану тканину до здорової частини, а зрізи присипати товченим деревним вугіллям або золою.

Якщо ж немає можливості зберігати кореневища канн вищезгаданими способами, тобто ще два варіанти.

Зберігання канн в холодильнику. Після того, як викопали кореневища, промийте їх під проточною водою, потім помістіть на добу в розчин марганцівки (для дезінфекції), після чого просушують протягом тижня, а вже після цього кожне кореневище канн окремо загортають в газету і укладають в ящики для зберігання овочів .

Зберігання канн на закритій лоджії. Для цього промиті і пройшли дезінфекцію кореневища підсушують і поміщають в пластикове відро, засипавши їх сухою землею. Кореневища повинні опинитися в середині насипаної землі. При температурі повітря (-15 ° С) кореневища будуть в безпеці, а ось при більш низькій температурі відра з кореневищами слід занести в будинок і залишити біля балконних дверей до підвищення температури на вулиці.

Хвороби і шкідники канн

Канни, як і багато інших культурних рослини піддаються нападу комах-шкідників і схильні до захворювань.

Іржа на листках канни

З шкідників канн можна виділити таких як: тля, червоний кліщ, павутинний кліщ, личинки білявки капустяної, слимаки, равлики. Для боротьби з ними використовуйте інсектициди (Актара, Максі, Конфідор та ін.). Деякі квітникарі практикують перед посадкою занурювати кореневища канн в розчин «Актари», захищаючи тим самим їх на весь сезон від шкідників.

Підступним комах-шкідником канн є коренева нематода. Вона поїдає коріння і рослина чахне. Для боротьби з цією напастю потрібно вирвати вражений кущ, а місце обробити препаратами, які можна придбати в спеціалізованих магазинах.

Хвороби канн, найчастіше виражаються в підгнивання кореневищ, це можна попередити, правильно поливаючи рослини, надлишок вологи також згубно впливає на рослину, не менше, ніж її недолік. При зберіганні підгнилі частини кореневища обрізають і обробляють деревною золою, вугіллям, зеленкою, йодом.

Іржа на листках канн лікується фунгіцидами, які розбризкуються по листю і стеблах. Попередньо уражені частини рослини необхідно обрізати і спалити.

сорти канн

Найбільш поширені сорти канн:

«Президент», «Феуер Фогель» - рослини канн з зеленим листям і вогненно-червоними квітками;

«Мальпомена» - сорт з лососевою-жовтогарячими квітками;

«Звільнення» - сорт з золотисто-оранжевими квітками;

«Фелікс Рагу» - сорт з жовтими квітками;

«Зоря», «Артек», «Ялта» - з рожевими квітками;

«Гумберт», «Вогняний чарівник», «Ліхтенштейн» - сорти з темно-червоним листям.

Виберіть сорт канн, який прикрасить вашу ділянку. Пам'ятайте, що рослини, вирощені з любов'ю, будуть радувати Вас протягом усього сезону. Успіхів!

джерело - ogorodland.ru

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама