Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Особливості вирощування винограду в Сибіру

  1. Підготовка до посадки
  2. Посадка "сибірського" винограду
  3. Обрізка пагонів винограду
  4. Зимівля винограду в Сибіру
  5. Вихід із зимівлі

Перші експерименти з вирощування винограду в Сибіру закінчилися не дуже вдало, тому на довгі роки про виноградарство на Сибірських просторах було практично забуте Перші експерименти з вирощування винограду в Сибіру закінчилися не дуже вдало, тому на довгі роки про виноградарство на Сибірських просторах було практично забуте. Але завдяки Р. Шарова - селекціонерові-любителю, який організував школу сибірських виноградарів, зараз все більше садівників розводять на своїх ділянках чудові ягоди, отримуючи непогані врожаї. На сьогоднішній день існує досить багато зимостійких сортів, виведених спеціально для культивування в сибірських кліматичних умовах. Проводяться навіть досліди з вирощування неукривного винограду , Який на зиму просто знімають зі шпалер без подальшого укриття.

Підготовка до посадки

Прийнявши рішення про розведення на садовій ділянці винограду, треба як слід підготуватися до його посадки. Місце для нової садової культури вибирається сонячне, яке добре провітрюється, бажано без наявності близьких грунтових вод. Щоб навесні висадити виноград на постійне місце проживання, восени риють траншею шириною і глибиною близько 70 см. Її довжина буде залежати від кількості молодих рослин, які передбачається посадити. На дні канавки необхідно влаштувати хороший дренаж (осколки цегли, керамзит і т. П.), А зверху насипати крупнозернистий пісок (10-12 см). Наступний шар - земля, змішана з торфом, піском, перегноєм. Для збагачення грунтової суміші можна з'єднати органіку (перепрілий гній) і мінеральні добавки - азот і фосфор.

Підготовлену ділянку вимагає хорошого поливу, мокра земля менш схильна до промерзання. Після зволоження траншею рекомендується прикрити соломою, зверху покласти дошки і накрити поліетиленовою плівкою або схожим матеріалом. Ці дії допоможуть запобігти глибоке промерзання грунту, що дозволить їй навесні швидше розморозити.

Посадка "сибірського" винограду

Будь садівник мріє про гарний урожай, тому велику увагу варто приділити посадкового матеріалу. Щоб виноградна лоза успішно росла і зимувала, треба вибирати сорти, що відрізняються стійкістю до холодів і хвороб. Для весняних посадок підійдуть однорічні та дворічні рослини, придбані в спеціальних магазинах або розплідниках. Це саджанці, які виросли з живців, або відведення, що перезимували в прохолодному місці. У кліматичних умовах Сибіру добре ростуть і вчасно дозрівають сверхранние, ранні та середньоранні сорти винограду. За літо у них, крім ягід, повністю визріває лоза, що дуже важливо для успішної зимівлі.
Рослини, придбані в маленьких горщиках ранньою весною, доведеться пересаджувати в більш місткі ємності, що мають внизу отвори для стоку зайвої води. Вона не повинна бути холодною, а виключно теплою і відстояною. Поливати треба тільки підсохлу землю. Майбутню виноградну лозу ставлять в найсвітліше місце, наприклад підвіконня, намагаючись уникнути зіткнень зі склом. Перед посадкою в грунт саджанці потребують загартовуванні, яке полягає в поступовому звикання до свіжого повітря і ультрафіолетових променів. Для цієї рослини періодично виносять з приміщення.

Але найкраще посадку саджанців виробляти безпосередньо на постійне місце, без попередньої пересадки в контейнери або горщики. Справа в тому, що у винограду швидко розвиваються коренева система з великою кількістю дрібних периферійних корінців. При пересадці можливість їх травмування дуже висока, що може негативно позначитися на приживлюваності лози.

При настанні теплих днів, коли мине загроза заморозків, виноград обережно висаджують разом з грудкою землі в підготовлену з осені траншею на глибину 40-60 см. Саджанці засипають землею до зелених пагонів і поливають теплою водою. Посадку проводять в похмуру погоду або ввечері, інакше молоді рослини ризикують не прижитися. На виноградних «грядках» встановлюють шпалери, щоб прив'язувати до них зростаючу лозу.

Обрізка пагонів винограду

Всім, хто вирішив вирощувати виноград в умовах сибірського клімату, треба знати, що протягом перших двох-трьох літніх сезонів зав'язі найкраще обривати, а пагони не обрізати. Нехай лоза вільно росте і пристосовується до погодних умов, нарощує коріння, готуючись до майбутнього плодоношення.

Рослинам, вже дає урожай, щоосені роблять обрізку або карбування, позбавляючись від верхівок гілок з молодим листям і зайвих пагонів (пасинків). Тим самим прискорюється процес визрівання лози, що призводить до морозостійкості винограду під час зимівлі. Детальніше про видалення пагонів винограду.

Зимівля винограду в Сибіру

Восени, поки не почалися перші заморозки, лозу готують до зими . Гілки рівномірно розподіляють по обидва боки траншеї, пригнувши і прикріпивши їх до землі. Зверху рослина накривають коробом, висота якого становить 20-25 см. Поверх нього кладуть суху траву і натягують поліетиленову плівку. Як правило, взимку в Сибіру випадає багато снігу. Він служить хорошим додатковим укриттям для винограду. Але буває і так, що в грудні можуть стояти досить сильні морози при невеликому сніговому покриві. Сніг в цьому випадку можна згрібати і накидати на виноградне «житло». Перебуваючи під надійним захистом, лоза добре перезимує. Незважаючи на багатошарове ретельне укриття, до рослин все ж забезпечується доступ повітря, що перешкоджає розвитку цвілі.

Вихід із зимівлі

При настанні ранньої весни зведене «споруда» можна трохи відкрити для провітрювання. Коли температура повітря стане плюсовою, а це буває зазвичай в квітні, можна зняти з теплиці (короба) плівку або руберойд, і до початку літа більше нічого не чіпати. У Сибіру заморозки можуть бути аж до середини червня, тому не треба поспішати відкривати рослини. Захищена від весняно-літніх заморозків, лоза в парнику почне добре розвиватися і рости. Знімають укриття вже після загрози підмерзання, виноград обережно піднімають і підв'язують до шпалери.

Вирощування сонячної ягоди в Сибіру - справа досить непроста, вимагає зусиль і певних знань. Але, маючи велике бажання виростити в своєму саду чудову у всіх відносинах ягоду, вибравши правильні сорти, наполегливі та цілеспрямовані садівники отримають відмінне винагороду за працю.

Садовод http://www.uralferm.ru

Виноград в середній смузі Росії

Що потрібно знати початківцю північному виноградарю, щоб успішно виростити цю чудо-культуру. Детальніше

Виноград, як відомо, культура теплолюбна і вирощується в основному в південних регіонах. Однак і там можуть статися заморозки. Холодна погода погано впливає на виноград і в цьому випадку врожайність залежить від кількох дуже важливих факторів. Детальніше

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама