Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Тютюн самосад - опис рослини, посадка, вирощування і догляд, захист від шкідників і хвороб

  1. Опис рослини тютюн
  2. Вирощування культури з розсади
  3. Посадка розсади у відкритий грунт
  4. Як правильно удобрювати тютюн
  5. прибирання самосаду
  6. Види і сорти тютюну
  7. Можливі шкідники і хвороби, що вражають тютюн
  8. Персикова попелиця або попелиця тютюнова
  9. Борошниста роса
  10. Чорна ніжка
  11. мозаїка
  12. коренева гниль
  13. бактеріальна рябуха
  14. вовчок звичайна
  15. Увага, супер налітав!

Тютюн - це однорічна пасльонових культур, що містить нікотин. У народі тютюн має назву самосад і в висушеному подрібненому вигляді з нього виготовляють шановні всіма курцями самокрутки.

Існує близько п'ятдесяти видів цієї рослини, але культурними вважаються тільки два з них. З сировини одного сорту отримують махорку, з іншого - тютюн.

Опис рослини тютюн

Опис рослини тютюн

насіння у рослини дуже маленькі, чимось нагадують макові зернята. В одному тільки грамі налічується до 15 тисяч насіння. Ось з однієї такої крихти виростає пишний кущ висотою до півтора метрів.

На розгалуженою кореневою системою, яка глибоко проникла в грунт, розташовується прямий стебло рослини. На ньому виростає близько 15-40 листя, розмір, форма і колір яких залежить від сорту тютюну.

На верхівці стебла розташовується волотисте суцвіття красивих рожевих квіток, які прикрашають рослину близько місяця. Тільки потім вже з'являється плід тютюну - багатонасінні коробочка.

Листя тютюну використовуються в тютюновій промисловості для виготовлення цигарок, сигарет і рубаного сировини для трубки.

Вирощування культури з розсади

Тютюн - дуже теплолюбна рослина. Навіть в південних районах його намагаються виростити за допомогою розсади в парниках або теплицях з підтримкою певного теплового режиму, так як вже при 10 ° С ріст рослини припиняється.

У невеликих кількостях розсаду можна вирощувати навіть у себе на сонячному підвіконні в стаканчиках або коробочках, створюючи їм умови міні-парника, накривши кришкою або плівкою. Але хоча б раз в день розсаду потрібно відкривати і провітрювати. Грунт повинна бути вологою, але не мокрою, інакше рослина може згнити.

Насіння для розсади починають садити вже в березні в суміш садової землі, піску і перегною (1: 1: 2). До появи перших сходів потрібно підтримувати температуру не нижче 26 градусів Цельсія. А при появі перших листочків її можна знизити до 18 градусів, але за умови хорошого освітлення.

Поливати розсаду слід не чекаючи повного засушіванія грунту , За сім днів до висадки її у відкритий грунт потрібно скоротити полив і буквально за два дні припинити його повністю.

На момент висадки розсада повинна бути хоча б з п'ятьма листочками і висотою близько 13 см. Зростає розсада 35-50 днів в парнику і дорощують на відкритому грунті від 70 до 150 днів.

Посадка розсади у відкритий грунт

Вирощування тютюну в теплиці

Після припинення загрози заморозків вже сміливо можна висаджувати розсаду тютюну у відкритий грунт на заздалегідь підготовлену ділянку, який захищений від вітру і добре висвітлюємо сонцем.

Рослина не вимагає особливої ​​грунту, при коректній підгодівлі воно дасть хороші паростки на будь-якій землі, не переносить тільки солонец - грунт з підвищеним вмістом хлору. Не варто садити тютюн після томатів, перцю, картоплі, баклажанів та фнезаліса. А ось після бобових і злакових культур він росте добре.

Перед посадкою тютюну грунт потрібно удобрити перегноєм: досить 2 кг на 1 кв.м, а потім полити. Висаджувати розсаду потрібно поглиблюючи її в грунт на 3 або 4 см, можна і глибше, але не вище точки зростання. На одному квадратному метрі повинно бути 4 крупнолистового або 6 середньолистовий сортів тютюну.

Відразу після пересадки протягом двох тижнів рослина хворіє. І тільки на третьому тижні починає розвиватися активніше і викидати нові листочки.

Полив тютюну здійснюється в залежності від висихання грунту і в міру розвитку рослини. Після поливу грунт потрібно розпушити. Перед планованої збиранням врожаю поливати культуру слід значно рідше.

Тютюн любить тепло, але температура повітря вище 35 градусів не бажана для рослини, вона затримує його в розвитку і передчасно висушує листя.

Для більшої гарантії якості сировини в період вегетації тютюн пасинкують шляхом видалення бічних пагонів і видаляють суцвіття. Кілька кущів з пишними суцвіттями можна залишити для збору насіння і на наступний рік їх вже не потрібно буде купувати.

Як правильно удобрювати тютюн

У перший вегітаціонний період тютюн потребує азотних добривах, але слід пам'ятати, що передозування ними значно знижує якість продукції: тютюн грубіє і при згорянні дуже неприємно пахне. Азотні удорення використовуються перед посадкою рослини і не більше, ніж 2 столових ложки на 1 кв.м.

м

суцвіття тютюну

Протягом усієї вегетації тютюн потребує і в інших видах добрива. Для більш раннього цвітіння і дозрівання листя використовується фосфор. Але його надлишок веде до старіння листя.

Під осіннє перекопування грунту вноситься калію сульфат 1/3 склянки, його передозування теж не бажана, так як може помітно знизитися якість тютюну.

При посадці рослини можна вносити мікс добрив калію, фосфору й азоту в рівних пропорціях: всього 2 столові ложки на один квадратний метр.

Для гарного росту і розвитку рослини дуже ефективно використовуються органічні добрива: їх вносять по середині міжрядь.

прибирання самосаду

Коли листя тютюну вже починають набувати легкий жовтуватий відтінок, можна збирати урожай.

Першими знімаються нижні три листка з кожного з кущів . При повторному зборі знімають до 5 листків. При третьому зборі - до 7. У наступний зборах кількість зірваних листків скорочують.

Прибирати листя тютюну потрібно пізнім ранком при повному висиханні роси або ж увечері. Зібране листя складають черешок до черешка і нанизують на шпагат, зберігаючи між ними невелика відстань - для провітрювання і рівномірного висихання. Вивішують їх в тіні на добре провітрюваному місці або на горищі. Зберігати зібране листя тютюну найкраще в паперових мішках.

У міру необхідності можна діставати листя, нарізати гострим ножем або спеціальним різаком на тонкі смужки до 1 см і готувати самокрутки.

Види і сорти тютюну

цвітіння тютюну

Батьківщиною тютюну називають Болівію і Перу, в Європу його завіз великий мореплавець Христофор Колумб.

Традиційними районами обробітку вважаються Китай, Індія, Північна Америка, Мала Азія. На колишній території СРСР тютюн звичайний вирощували в Узбекистані, Казахстані, Молдові, Криму, Україні і Краснодарському краї.

До найпоширеніших видів тютюну відносяться:

Тютюн справжній, віргійскій або справжній. У висоту він сягає 3 метрів, вирощується в теплий регіонах багатьох країн світу, має велику кількість сортів.

Тютюн сільський або махорка звичайна. Висота куща - тільки 1,2 метра, рослина менш вибаглива, містить в два рази менше нікотину, обробляється практично по всій території Росії.

Нижче перерахуємо ті сорти тютюну, які найбільш стійкі до хвороб.

  • Самсун-85 - середньостиглий сорт, врожайність досягає 50 листів з одного куща;
  • Трапезонд-92 - стійкий до вірусних захворювань, має короткий вегітаціонний період;
  • Трапезонд Кубанець - містить 2,6% нікотину, близько 27 технічно придатних листя;
  • Гостролист-316 - пізньостиглий сорт з низьким вмістом нікотину;
  • Ювілейний новий-142 - вегітаціонний період становить 80 днів, нікотин - 2,0%, стійкий до хвороб і вірусів.

Існує велика кількість сортів тютюну, але селекція не стоїть на місці і з кожним роком виводиться багато нових, продуктивних і стійких до хвороб, які мають відмінну характеристику.

Можливі шкідники і хвороби, що вражають тютюн

Тютюн самосад може пошкоджуватися цілим рядом шкідників : Підгризаючими совками, проволочниками, хрущами і іншими шкідниками. На деяких з них зупинимося більш детально.

Персикова попелиця або попелиця тютюнова

Невелика плантація тютюну samosad

Один з найнебезпечніших шкідників рослин. Він харчується за рахунок багатьох дикорослих і культурних рослин. Попелиця покриває всю рослину і висмоктує з нього всі соки. Це веде до значного зниження врожаю або взагалі до втрати рослини.

Борошниста роса

Після висаджування рослини в грунт, нижнє листя покриваються борошнистим нальотом. Він, з часом покриє всю рослину. Виживає гриб на статки рослин.

Чорна ніжка

Масова загибель розсади супроводжується утончаемостью і загниванням нижньої основи стебла. Збудник знаходиться в грунті.

мозаїка

Відбувається відмирання тканини рослини у вигляді плям. Джерело зараження - залишки хворих рослин.

коренева гниль

Хвороба вражає як розсаду, так і дорослі рослини. Уражені рослина в'януть, жовтіють і засихають, на кінці кореня утворюються чорні плями. Причина хвороби - надлишок вологи або невідповідна рослині грунт.

бактеріальна рябуха

На краях рослини або кінчиках листя з'являються темні мокнучі плями. Від надлишку вологи вони загнивають, а з ними гниє і вся рослина. Збудники хвороби знаходяться в грунті .

вовчок звичайна

Здорова молодь тютюну

Хвороба широко поширена в Казахстані. Паразитує на коренях тютюну у вигляді помилкового гіллястого стебла фіолетового кольору, розмножується насінням, що залишилися в землі.

З усіма шкідниками і хворобами потрібно боротися, для цього існує безліч спеціально призначених і універсальних препаратів. У наш час вони доступні в будь-яких садівничих магазинах.

Під час перегляду відео ви дізнаєтеся про вирощування тютюну.

Рослина тютюн містить нікотин, а це сильнодіючий нейро- і кардіотоксін, який викликає короткочасну ейфорію. Але слід пам'ятати, що куріння, нюхання або жування тютюну викликає звикання і навіть фізичну і психологічну залежність. Крім того, він токсичний і містить концерогени. Куріння, а тим більше зловживання тютюном, небезпечно для вашого здоров'я.


Увага, супер налітав!

Лікарські рослини

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама