Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування кабачків: поради та рекомендації від садівників

  1. Умови для плодоношення Прекрасно ростуть кабачки в теплиці і на городі. На півдні їх висівають прямо...
  2. підготовка грядок
  3. Посів і вирощування розсади
  4. Висадка в грунт
  5. догляд
  6. Збір і зберігання
  7. Відео «Практичні рекомендації для садівників і городників»

Умови для плодоношення

Прекрасно ростуть кабачки в теплиці і на городі. На півдні їх висівають прямо на город, в середній смузі розсада кабачків може бути висаджена в грунт на початку літа. За три теплих місяця можна отримати 10 - 20 плодів з кожної рослини. Кабачок - це однорічна кущова рослина, споріднене гарбузі і огірків, зустрічаються напівчагарники і длінноплетістие види. У нього великі гарні листи, світло-зелені або темно-зелені, міцне стебло, найчастіше опушений.

Коренева система більш розгалужена порівняно з огірками, тому кабачки здатні переживати посушливі періоди. Квіти обох статей - великі жовті дзвіночки. Плоди мають циліндричну форму, бувають майже білі, зелені, дуже темні, смугасті або яскраво-жовті.

Вирощування кабачків на городі (або теплиці) має відповідати правилам сівозміни. Так не вирощують кабачки після родинних культур - огірків, гарбузів, патисонів - їх коріння розташовуються приблизно на одному горизонті, а значить, корисні речовини з цього рівня грунту вже обрані, а ось мікроби і хвороботворні бактерії, небезпечні для родинних рослин, скупчилися. Краще кардинально поміняти види рослин, посадити кабачки після цибулі, часнику, петрушки, бобових, моркви, томатів або картоплі. Оскільки розсада кабачків висаджується не раніше червня, то можна встигнути виростити сидерати на місці майбутньої грядки.

Оскільки розсада кабачків висаджується не раніше червня, то можна встигнути виростити сидерати на місці майбутньої грядки

Кабачкам потрібні тепло і волога, але вирощувати їх краще подалі від грунтових вод. Ростуть вони добре, поки температура тримається в діапазоні +18 - +25 градусів, безболісно переносять, якщо вона на деякий час знизиться до +5 градусів.

Відео «Як виростити хороший урожай на місяць раніше»

Показовий відео з прикладами з вирощування кабачків, а також поради, як виростити хороший урожай на місяць раніше.

підготовка грядок

Місце на городі для кабачків вибирають сонячне, але безвітряне. У тіні вони не будуть рости погано, але сильно витягнута і плоди не наберуть належну кількість корисних речовин. Крім того, тінисте місце знизить врожайність, тому що буде погано дозрівати пилок жіночих квітів. При короткому світловому дні цвітіння і саме дозрівання плодів прискорюється.

Грунт потрібна пухка й родюча, найкраще підійдуть чорноземи і суглинки. Як вирощувати кабачки, якщо грунт не підходить? Дуже просто - потрібно підготувати грядку, яка їм сподобатися. Цим потрібно зайнятися ще восени - прибрати всі бур'яни, глибоко перекопати ділянку, внести необхідні корективи і добрива, мінеральні і органічні. Якщо грунт глинистий, додають по піввідра торфу, піску і перегною, 2 склянки золи деревної і 1 столову ложку комплексного добрива для кожного квадратного метр посадкової пощади.

Якщо грунт глинистий, додають по піввідра торфу, піску і перегною, 2 склянки золи деревної і 1 столову ложку комплексного добрива для кожного квадратного метр посадкової пощади

Якщо на ділянці піщаний грунт, в неї обов'язково потрібно додати ціле відро торфу, перегною і дернової землі, 2 склянки золи і 1 столову ложку нітрофоски. У торф'яну грунт вносять крім компосту або перегною (половину відра) 1 відро глинистої або суглинистой грунту, 2 склянки золи і 1 столову ложку комплексного мінерального добрива. Це кількість речовин для одного квадратного метра.

Підготовлену або підправлену грунт потрібно дуже добре перекопати, розрівняти, сформувати грядки, краще високі, шириною до 80 см. Кабачки добре ростуть на унавоженной землі, але якщо не внесли його з осені, навесні можна вносити тільки перепрілий гній, ніяк не свіжий. Якщо органічних добрив не вистачає, то вони вносяться безпосередньо в кожну лунку. Так кожну лунку можна збагатити, перемішавши з грунтом перегній (1 л), золу деревну (1 столову ложку), мінеральні добрива (1 чайну ложку). Коли грунт зовсім вже бідна, можна вирити ямки 30 на 30 см, заповнити їх гноєм або перегноєм, зверху насипати грунт 15-сантиметровим шаром, а в нього вже посадити рослини.

Кабачки в теплиці садять на відстані півметра один від одного. Перед цим грунт знезаражують 1-процентним розчином марганцівки, причому 1 квадратному метру землі має дістатися не менше 3 літрів розчину. На городі кабачки висаджують рядами з відстанню 70 см і між рослинами теж залишають 50 - 70 см. Рослини не повинні тіснитися і затінювати один одного, та й коріння потрібно багато місця.

Посів і вирощування розсади

Непідготовлені насіння можуть погано сходити, тому перед посівом з ними проводять ряд маніпуляцій. Перш за все, їх потрібно прогріти, це зручно зробити, прив'язавши (або просто поклавши) їх до теплої батареї парового опалення на ніч. Потім насіння потрібно знезаразити, для цього їх замочують ненадовго теплим однопроцентним розчином марганцівки.

Радять на кілька годин ще замочити їх у теплу воду, можна використовувати не просто воду, а розчин золи, нітроамофоски або мінеральних добрив. Після цього насіння миють і розкладають між шарами вологої тканини. Після появи «носиків», довжиною більше 0,5 см - пора висівати.

Після появи «носиків», довжиною більше 0,5 см - пора висівати

Якщо весна прийшла остаточно, ґрунт прогрівся до 14 градусів, можна сіяти насіння прямо на грядку. 2 або 3 насінини заглиблюють на 3 см «носиками» вниз, засипають землею, зверху добре б замульчувати торфом. З появою у сіянців справжнього листочка, вони проріджуються так, щоб в лунці залишилося одне рослина, інші відщипують, а не висмикують, тому то у них дуже ніжні коріння. Так надходять, коли вирощують без розсади. Але найчастіше спочатку в домашніх або тепличних умовах ростять розсаду, а потім висаджують її на ділянку. Так можна раніше отримати плоди.

На грядку розсаду переміщують у віці 20 або 30 днів. Знаючи це, з огляду на терміни приходу тепла в вашому районі, легко можна визначитися з тим, коли ж сіяти. Таким чином, якщо потрібно висаджувати кабачки з 20 травня по 10 червня, то сіяти треба 20 квітня - 5 травня. Якщо догляд за кабачками передбачається в закритому грунті, посів роблять раніше, 10 - 20 квітня. Кабачки прекрасно зберігаються довгий час, так ось для зберігання стиглих плодів до весни наступного року краще обійтися без розсади, а насіння посіяти в червні прямо на грядку - плоди визріють пізніше, але будуть довго зберігатися.

Для розсади готують грунтосуміш так: змішують дернову землю (5 частин), торф (3), перегній (2); додають на 1 відро цієї грунту суперфосфат (20 г), аміачну селітру (10 г), сульфат калію (5 г), деревну золу (1 склянка). Все це розкладають по банках або горщиком приблизного розміру 10 на 10 см, проливають марганцівкою (1%). Насіння заглиблюють на 2 см, висаджують зазвичай по 2 в кожну ємність, а після появи справжнього листочка слабенький паросток відщипують.

Вирощувати розсаду потрібно при температурі +18 - +22 градуси, поливати щотижня теплою водою, не допускаючи пересихання землі. У віці одного тижня сходи підгодовують, розвівши 5-ю літрами води 1 столову ложку суперфосфату і половину столової ложки сечовини. Другий раз розсаду підгодовують ще через тиждень. Для другої підгодівлі розводять 5-ю літрами води 1 столову ложку будь-якого комплексного мінерального добрива. Пікірувати не потрібно.

Висадка в грунт

Висаджувати розсаду потрібно, коли вона досягне місячного віку, коли вже тепло міцно влаштувалося на городі. Потрібно пам'ятати, що корінці у юних кабачків дуже тендітні, тому рослини виймають обережно разом із земляною грудкою, поміщають в лунки, які перед цим полили теплою водою, засипають ґрунтом, злегка утрамбовують землю навколо. Якщо є хоч найменша загроза заморозків, саджанці потрібно вкрити, для цього використовують зазвичай плівку або неткане полотно.

догляд

Як доглядати за кабачками? Як і за всякими овочами на городі - виполювати бур'яни, рихлити землю, поливати, при необхідності підгодовувати, вчасно збирати плоди. Поливають кабачки щотижня тільки теплою водою, кожній рослині має дістатися до 2 л води. Коли плодоношення стає масовим, поливають частіше (через 3 дні) і більше. Воду лити треба не під самий корінь, а в пристовбурні кола у стебла (з радіусом 20 см). Бур'яни потрібно прибирати, не залишати між рядами, щоб не створювати небезпеку зараження або умови для шкідників. Землю потрібно рихлити, щоб забезпечити надходження повітря до коріння.

Кущові рослини прищипувати не потрібно, але коли рослина зацвіло, краще прибирати листя з центру куща, щоб комахою було легше запилювати квіти, а до зав'язі краще надходив світло. У плетистих рослин можна прибирати батоги без зав'язі, щоб на них рослина не витрачала сили. Якщо немає запилюють комах (особливо в теплиці), то можна запилювати так - відірвати чоловічу квітку, акуратно прибрати чашолистки і потерти їм маточки жіночих квітів (3 - 4 квітки).

Якщо немає запилюють комах (особливо в теплиці), то можна запилювати так - відірвати чоловічу квітку, акуратно прибрати чашолистки і потерти їм маточки жіночих квітів (3 - 4 квітки)

Станом грунту можна регулювати підгодівлі. На родючих ділянках кабачки прекрасно ростуть і плодоносять без єдиної підгодівлі, але коли грунт збіднена, проводять до трьох кореневих підгодівель за сезон. Перший раз - після двох тижнів після висадки. Використовують коров'як, десятикратно розведений водою, або гнойову рідину з нітрофоскою.

Другий раз добрива вносять, коли починається цвітіння: в 10-і літрах води розводять 1 стакан золи деревної і 1 столову ложку комплексного мінерального добрива. Коли формуються плоди, можна підгодувати розчином курячого посліду, або взяти по 1 столовій ложці подвійний суперфосфат, сечовину і сульфат калію, розвести 10-ю літрами води. Розчином сечовини можна обприскувати кущі, вони прекрасно поглинають добрива, тільки потрібно не обпекти зелений кущ - на 10 л води потрібно брати лише одну столову ложку добрива.

Кабачки можуть хворіти грибковими захворюваннями і іншими інфекціями. Іноді вони уражуються борошнистою росою, кореневою гниллю та бактеріозом. Провокує хвороби перепад температур, полив холодною водою, надмірна вологість - всього цього потрібно уникнути. Якщо занадто багато вологи, кабачків можуть загрожувати слимаки. Боротися з ними допоможе зола, розсипана навколо стебел, або зубний порошок. Серйозної шкоди можуть завдати гусениці совки. Боротися зі шкідниками можна хімічними препаратами або відварами і настоями цибулі, часнику, чистотілу.

Боротися зі шкідниками можна хімічними препаратами або відварами і настоями цибулі, часнику, чистотілу

Збір і зберігання

Найніжніші і смачні плоди збирають, коли вони досягають 15 - 20 см, це значить, пару раз за тиждень. Зрізуючи плоди, ми стимулюємо утворення нових і весь час маємо на столі ніжне вітамінне дієтичне блюдо. Але для закладання на тривале зберігання кабачки повинні повністю дозріти. У такого плода скоринка товста і міцна, а на стук він відгукується гучним звуком, як стиглий кавун. Плоди зрізають гострим ножем, залишаючи 5 см плодоніжки, перед морозами, зберігають їх у підвалі або холодильнику. Перед тим, як відправити на зберігання, кабачки не миють - тільки суха обробка.

Відео «Практичні рекомендації для садівників і городників»

Інформація для садівників і городників з перевіреними способами і секретами, які допоможуть виростити хороший урожай.

Як вирощувати кабачки, якщо грунт не підходить?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама