Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Агрус Неслуховський - один з кращих ранніх сортів

  1. Опис і відмінні риси агрусу сорту Неслуховський
  2. Переваги і недоліки сорти - таблиця
  3. Терміни і місце посадки
  4. підготовка ділянки
  5. вибір саджанців
  6. Покроковий процес посадки
  7. Догляд за рослиною
  8. обрізка
  9. Обрізка агрусу - відео
  10. підживлення
  11. Графік внесення добрив - таблиця
  12. Укриття рослини на зиму
  13. Хвороби і шкідники
  14. Профілактика та боротьба з хворобами агрусу - таблиця
  15. Збір і зберігання врожаю
  16. Відгуки садівників

Любителі агрусу, незважаючи на гострі шипи і, як наслідок, труднощі при зборі врожаю, висаджують чагарники цієї смачної і корисної ягоди. Багато хто вважає, що саме сорти з численною кількістю шипів дають врожаї плодів, які за смаковими якостями перевершують своїх Безколючкова побратимів. Агрус сорти Неслуховський володіє відмінним смаком, а також цінується за раннє дозрівання, крупноплодность і рясну врожайність. А невибагливість у догляді і відмінна морозостійкість дозволять без праці вирощувати плодовий чагарник навіть початківцям садівникам.

Опис і відмінні риси агрусу сорту Неслуховський

Сорт агрусу Неслуховський виведений в філії Інституту садівництва УААН шляхом схрещування сортів Сливовий і Мліївський червоний в 1970 році. Автори - К. Н. Копань, В. П. Копань, З. А. Шестопал. Неслуховський належить до європейсько-американської групи і вважається одним із найсмачніших сортів агрусу.

Кущі слабораскідістий, з компактною кроною середньої густоти. Дорослий чагарник досягає висоти до 1,5-2 м. Гілки міцні, товсті, не прогинаються під вагою врожаю. Шипи одинарні та подвійні, перпендикулярні побіжу. Листя агрусу п'ятилопатеве, насиченого зеленого кольору, злегка опушені.

Любителі агрусу, незважаючи на гострі шипи і, як наслідок, труднощі при зборі врожаю, висаджують чагарники цієї смачної і корисної ягоди

Кущ Неслуховський середньорослий, з міцними гілками і численними шипами

Ягоди агрусу сорту Неслуховський овальної форми. Забарвлення від темно-червоного до фіолетового, з легким восковим нальотом. Середня маса ягоди - 4-6 г. Смак кисло-солодкий, десертний, м'якоть ніжна і соковита. Шкірочка щільна, гладка, з незначним опушенням, досить міцна, завдяки чому ягоди відмінно транспортуються і зберігаються.

Сорт Неслуховський є одним з рекомендованих для вирощування в Московській області, оскільки має високу стійкість до перепадів температур. Головними відмінними рисами сорти вважають його міцні гілки, абсолютно не потребують опори під час дозрівання врожаю, а також щільне розташування ягід.

Головними відмінними рисами сорти вважають його міцні гілки, абсолютно не потребують опори під час дозрівання врожаю, а також щільне розташування ягід

Ягоди Неслуховський великі, опукло-овальної форми, з приємним смаком і запашним ароматом

Переваги і недоліки сорти - таблиця

особливості посадки

Агрус сорти Неслуховський, як і багато інших його побратими, не має особливих вимог до складу грунту, висадка саджанця не викличе складнощів і буде під силу навіть початківцю садівникові.

Терміни і місце посадки

Кращим часом для посадки агрусу сорту Неслуховський вважається кінець вересня - початок жовтня. В цей час саджанець встигає добре вкоренитися в грунті і комфортно пережити зиму.

Агрус Неслуховський абсолютно невимогливий до складу грунту, з успіхом розвивається і дає хороші врожаї практично на будь-яких її типах. Єдиною умовою, що перешкоджає вдалою посадці, є занадто близьке протікання ґрунтових вод. Зайву закіслённость грунту краще нейтралізувати за допомогою деревної золи або вапна.

Місце під посадку слід вибирати сонячне, без сильних протягів і різких поривів вітру. При нестачі сонячного світла врожайність значно знизиться, а якість ягід погіршиться. Але при цьому необхідно врахувати, що сильно пекуче сонце протягом тривалого часу теж може негативно позначитися на стані чагарнику, незважаючи на його стійкість до посухи.

Оптимальним варіантом для посадки буде ділянку вздовж паркану, біля стін будинку або інших господарських будівель.

підготовка ділянки

Основна підготовка ділянки до посадки агрусу не забирає багато часу. Вона проводиться за 2 тижні до висадки і полягає в глибокій оранці, при якій потрібно грунтовно розпушити грунт, розбивши всі грудки. Крім цього, в грунт закладають необхідну кількість добрив у вигляді суміші 8-10 відер перегною з 100 г суперфосфату і 450 г деревної золи з розрахунку на 1 м2 - для зниження рівня рН.

Суха грунт повинен бути зволожена і очищена від бур'яну і залишків коренів і плодів попередніх культур.

вибір саджанців

Для посадки використовують чистосортні, здорові однорічні або дворічні саджанці, які мають добре розвинену кореневу систему і надземну частину, що складається з 2-4 сильних пагонів

Вибираючи саджанець одно- або дволітка, в першу чергу варто звернути увагу на те, наскільки добре розвинена його коренева система, а також провести ретельний огляд на предмет гнильних і пошкоджених ділянок. Коріння повинні бути досить зволоженими.

При нестачі вологи їх обмотують мокрою тканиною при перевезенні, а перед посадкою поміщають в воду на добу.

Надземна частина саджанця також повинна бути здоровою. Молоді пагони агрусу сорту Неслуховський мають міцну і гнучку структуру, коричнево-зелений відтінок кори без опушення і темні товсті шипи, розташовані перпендикулярно або зі скосом вниз по відношенню до втечі.

Покроковий процес посадки

При посадці слід добре розправляти коріння в сторони і в глибину

Дотримуючись певну послідовність дій при посадці, навіть початківець садівник забезпечить саджанця максимально швидку і комфортну приживлюваність на території своєї присадибної ділянки. Для посадки агрусу сорту Неслуховський необхідно:

  1. Підготувати посадочні ями розміром 50х50 см і глибиною 60 см, враховуючи відстань між посадками в 1,5-2 м один від одного.
  2. На дно кожної ями викласти суміш з родючого грунту з 2-3 відрами перегною, 2 склянками суперфосфату і 1 склянкою хлористого кальцію. При надмірній закіслённості грунту вносять 1 кг доломітового борошна, а важка глиниста земля розбавляється відром чистого річкового піску.
  3. Саджанець ставлять на родючий шар грунту, сформований у вигляді горбка, таким чином, щоб поглиблення коренів було не більше 13-15 см, і пересипають землею. Шари грунту слід злегка утрамбовувати руками.
  4. Готову посадку полити 1-2 відрами води, а на наступну добу замульчувати перегноєм або торфом шаром 5-6 см.Посадка і подальший догляд за агрусом - відео

Догляд за рослиною

Для повноцінного розвитку агрус сорту Неслуховський потребує відповідного догляду. Регулярний полив, грамотна обрізка і внесення підгодівлі, а також профілактика хвороб додадуть рослині сили, підвищать імунітет і забезпечать здоровий ріст протягом усього життя.

обрізка

Правильна щорічна обрізка підвищує опірність куща до різних захворювань і покращує врожайність.

Перша обрізка проводиться відразу після посадки - все пагони вкорочують на третину.

Щорічно навесні проводиться санітарна обрізка, під час якої видаленню підлягають сухі, пошкоджені заморозками або хворобою гілки, а також неправильно ростуть і лежать на землі пагони. Також обрізають старі гілки, вік яких досяг 10 років.

При кожній обрізку з метою формування куща залишають 3-4 найбільш сильні скелетні гілки. Таким чином, до десятирічного віку дорослий кущ матиме по кілька гілок від кожного року життя.

Обрізка - важливий етап догляду, так як надлишок пагонів призводить до нестачі харчування рослини, в результаті агрус слабшає, а його тканини легко уражаються хворобами

Обрізку проводять гострими садовими ножицями або ножем, не залишаючи пеньків. Місця зрізів необхідно змащувати садовим варом, щоб запобігти проникненню хвороботворних мікробів або грибків.

Обрізка агрусу - відео

полив

Після посадки протягом 3-4 тижнів саджанець регулярно поливають, щоб грунт був постійно зволоженою. Розрахунок поливу проводиться, виходячи з погодних умов і ступеня вологості.

Кращим способом поливу для дорослих кущів вважається метод дощування. Його зазвичай проводять в ранкові та вечірні години, коли сонце не так активно. На кожен кущ достатньо 2-3 відер води.

Важливо уникати калюж і застоїв води, так як це може призвести до гниття коренів і відставання в розвитку рослини. У тиждень полив дорослої чагарнику здійснюють 2-3 рази.

У пору плодоношення поливу необхідно приділити особливу увагу, так як в цей час відбувається закладка нирок на наступний рік.

підживлення

Від регулярності внесення добрив залежить зростання, розвиток рослини і його врожайність. Якщо в процесі посадки в яму була внесена підгодівля, наступні 2 роки агрус не потребує додаткових добривах. З третього року життя чагарник слід підгодовувати мінеральними і азотними добривами.

Графік внесення добрив - таблиця

Всі сорти агрусу, включаючи Неслуховський, мають особливу сприйнятливість до хлору, тому слід виключити добрива, в яких міститься цей елемент.

Укриття рослини на зиму

Сорт агрусу Неслуховський має високу стійкість до морозів, але щоб уникнути можливого підмерзання рекомендується забезпечити рослині комфортну зимівлю. Для цього за кілька днів до укриття агрус поливають 3-4 відрами води, розпушують і мульчують землю в пристовбурних кіл. Така процедура забезпечує захист кореневої системи.

Наземну частину кущів пов'язують в один пучок за допомогою шпагату, нахиляють до землі і закріплюють за допомогою заздалегідь встановлених гачків. Потім кущ вкривають мішковиною, а зверху засипають землею шаром 5-7 см.

Хвороби і шкідники

Як і будь-яка плодово-ягідна культура, агрус сорту Неслуховський потребує дотримання профілактичних заходів з метою захисту рослини від захворювань і періодичних атак шкідливих комах.

Профілактика та боротьба з хворобами агрусу - таблиця

Захворювання агрусу на фото

Профілактика та боротьба з шкідливими комахами - таблиця

Комахи-шкідники на фото

За місяць до збору врожаю все обробки хімічними препаратами припиняють, однак настої і відвари домашнього приготування можна використовувати в будь-який час, так як вони не проникають всередину плодів і не несуть загрози для здоров'я людини.

Збір і зберігання врожаю

Плодоношення агрусу сорту Неслуховський починається через 2 роки після посадки, а дозрівання ягід припадає на кінець червня - початок липня. Урожай з одного чагарника становить 5-9 кг.

Ягоди зріють практично одночасно, після дозрівання міцно тримаються на кущі і не опадають.

Плоди довго зберігаються на кущі, не втрачаючи смакових якостей

Завдяки щільному шкірці агрус відрізняється хорошою лежкості, а при транспортуванні не втрачає смакові і споживчі якості.

Ягоди агрусу сорту Неслуховський вживають свіжими на стадії повної стиглості. Плоди зберігають у замороженому вигляді, а також використовують для приготування варення, компотів, джемів і інших видів заготовок.

Плоди зберігають у замороженому вигляді, а також використовують для приготування варення, компотів, джемів і інших видів заготовок

З ягід Неслуховський виходять смачні і ароматні зимові заготовки

Відгуки садівників

Агрус Неслуховський - ранній сорт української селекції з великими ягодами приємного десертного смаку. Відрізняється морозостійкістю, скороплодностью і щедрою врожайністю, а також здатність зберігати смакові якості протягом тривалого часу. Ягоди не обсипаються з гілок навіть після повного дозрівання. Неслуховський - один з найпопулярніших сортів для вирощування в Підмосков'ї.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама