Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Черешня Чорний Принц: опис сорту, фото, відгуки

  1. Опис черешні сорту Чорний Принц
  2. посадка черешні
  3. Особливості вирощування та догляду
  4. обрізка
  5. Відео: обрізка черешні
  6. підживлення
  7. попередження хвороб
  8. збереження врожаю
  9. Відгуки

Черешня - одна з найперших ягід. Ціни на ринку на неї досить високі. Але і в своєму саду можна виростити дерево, яке буде рясно плодоносити. Садівники радять звернути увагу на черешню Чорний Принц. Неможливо залишитися байдужим до ягодам, в яких гармонійно поєднуються смак, користь і краса.

Опис черешні сорту Чорний Принц

Черешня сорту Чорний принц найкраще росте в зоні помірного клімату. Дерево середньоросле, рідко досягає у висоту більше 3,5 м. Крона середньої раскидистости, добре облистнені. Стовбур і пагони прямі. Листя великі, овальні, звужені біля основи і на кінчику, темно-зеленого кольору. Квітки білі, великі, зібрані в суцвіття по 2-3. Цвітіння рясне. Плоди формуються на букетний гілочках. Ягоди великі, округло-серцеподібної форми, інтенсивно бордові, до чорноти в зрілому стані. Середня вага плодів - 5,8 м Шкірка щільна, рідко покривається тріщинами. М'якоть щільна, соковита, солодка, відмінного смаку. Плоди добре переносять транспортування. Використовуються в свіжому вигляді, кулінарних виробах і домашніх заготовках.

Використовуються в свіжому вигляді, кулінарних виробах і домашніх заготовках

Плоди черешні Чорний Принц темно-бордові, майже чорні

Черешня сорту Чорний Принц середніх термінів дозрівання. Урожай збирають в липні. Сорт скороплідний, в плодоношення вступає з 3 років. При забезпеченні сусідства запилювачів, незважаючи на компактність, з одного дерева можна зібрати до 20 кг ягід.

Сорт морозостійкий, але при тривалих холодах страждають генеративні бруньки.

посадка черешні

Перед посадкою саджанців важливо визначитися з місцем на ділянці. Для черешні вибирають сонячні місця, захищені від вітру, вище рівня залягання грунтових вод мінімум на 1,5 м, так як культура не виносить ні холоду, ні тіні, ні застою води. Грунт повинна бути слабокислою або нейтральною, родючої, за механічним складом піщаної або легким суглинком. Для сорту необхідна наявність запилювачів, які повинні знаходитися на відстані 3 м.

Кращими запилювачами, співпадаючими за термінами цвітіння, для Чорного Принца є сорти черешні: Іпуть, Овстуженка, Присадибна жовта, Фатеж, Ярославна.

Черешня не виносить ні холоду, ні тіні, ні застою води, це потрібно враховувати при виборі місця для її посадки

Садять черешню зазвичай навесні (до того, як розпустилися бруньки, але земля вже досить тепла). Саджанці краще купувати у надійних постачальників у великих розплідниках. При виборі посадкового матеріалу необхідно оцінити стан коренів, кори, нирок. На рослині не повинно бути сухих ділянок, плям, слідів гнилі.

Саджанці з закритою кореневою системою (в контейнерах) менше страждають від перевезення, зневоднення і краще приживаються.

Для посадки:

  1. Викопують яму розмірами 70х70х70 см.
  2. Відокремлюють поверхневий родючий шар грунту і змішують з якісним перегноєм, компостом і піском в рівних пропорціях.
  3. На дно ями насипають щебінь шаром в 15-20 см.
  4. Підсипають грунтову суміш і розміщують саджанець так, щоб коренева шийка височіла над рівнем грунту на 5-6 см. Надалі грунт осяде, але шийка при цьому не виявиться заглиблених.
  5. Закріплюють посадковий кол і підв'язують саджанець.
  6. Досипають залишки грунту, не залишаючи пустот.
  7. Добре утрамбовують грунт навколо саджанця і формують поливну лунку.
  8. Рясно поливають до тих пір, поки вода не перестане вбиратися.
  9. Мульчують пристовбурні кола (це перешкоджають випаровуванню вологи і росту бур'янів).

Відразу ж після посадки рекомендується обрізати штамб на висоті 60-65 см.

Відразу ж після посадки рекомендується обрізати штамб на висоті 60-65 см

При посадці черешні кореневу шийку потрібно залишити над поверхнею грунту

Особливості вирощування та догляду

Головні складові догляду за черешнею: обрізка, полив, підживлення, попередження хвороб.

обрізка

Черешня цього сорту не відрізняється інтенсивним зростанням і висотою дерев, тому обрізка зводиться до формування і подальшого підтримання розріджені-ярусної форми крони для забезпечення максимальної освітленості гілок, що дозволяє отримати максимальний урожай великих ягід.

Черешня цього сорту не відрізняється інтенсивним зростанням і висотою дерев, тому обрізка зводиться до формування і подальшого підтримання розріджені-ярусної форми крони для забезпечення максимальної освітленості гілок, що дозволяє отримати максимальний урожай великих ягід

Формування розріджені-ярусної крони дозволяє забезпечити хорошу освітленість всім гілкам

Рекомендується у дорослих дерев після остаточного формування крони щовесни видаляти слабкі, що ростуть усередину, перехрещуються, травмовані або хворі гілки.

Щовесни необхідно видаляти слабкі, що ростуть усередину, перехрещуються, травмовані або хворі гілки

Відео: обрізка черешні

полив

Для поливу черешні сорту Чорний Принц потрібно переконатися, що грунт дійсно потребує вологи (помацати її під шаром мульчі). Якщо земля волога, не варто поспішати з поливом, надлишок і застій води можуть привести до загнивання коренів. Є чотири періоди, в які садівники обов'язково поливають черешню:

  • цвітіння;
  • формування зав'язі;
  • відразу після збору врожаю;
  • перед підготовкою до зими, за місяць до заморозків.

В інший час слід керуватися станом грунту в пристовбурних кіл, особливостями клімату в вашому регіоні. У дощове літо поливати слід менше, в посуху забезпечувати водою щедро.

У дощове літо поливати слід менше, в посуху забезпечувати водою щедро

Режим поливу черешні потрібно скорегувати в залежності від кількості природних опадів

підживлення

Якщо при посадці в грунтову суміш було внесено досить органіки, в найближчі 3-4 роки черешня в підгодівлі не потребує. М'яко збагачує грунт поживними речовинами мульчування пристовбурних кіл свіжоскошеної травою протягом літа. При цьому пригнічується ріст бур'янів і зберігається волога.

попередження хвороб

Для попередження сонячних опіків восени рекомендується білити стовбур і скелетні гілки. Щоб захистити черешню Чорний Принц від коккомікоза і монилиоза, потрібно провести профілактичні обприскування навесні 1% -м розчином мідного купоросу або бордоською рідини. При дотриманні правил агротехніки вдається виростити сильні витривалі дерева, а доглянуті рослини мають достатнього імунітету для опору хворобам.

При дотриманні правил агротехніки вдається виростити сильні витривалі дерева, а доглянуті рослини мають достатнього імунітету для опору хворобам

Побілка захищає дерево від гризунів, шкідників, сонячних опіків

збереження врожаю

Яскраві солодкі ягоди черешні привабливі для птахів. Для збереження врожаю, здається, випробувані всі засоби: яскраві компакт-диски, опудала та імітації хижаків, блискуча мішура, але все це не дуже ефективно, так як пернаті досить скоро розбираються в ситуації. Досвід промислових виробників черешні свідчить про ефективність застосування мереж.

Досвід промислових виробників черешні свідчить про ефективність застосування мереж

Найдієвіший засіб для захисту врожаю від птахів - сітка, накинута на дерево

Для забезпечення гідного догляду за деревом потрібно стежити за станом пристовбурного кола, знищувати бур'яни, рихлити ґрунт і вчасно видаляти опале листя і ягоди. Не можна закладати хворі листя в компост, потрібно відразу ж їх спалити. Сорт черешні Чорний Принц морозостійкий, але краще молоді саджанці укрити лапником, який захистить не тільки від морозів, але й вбереже тендітні деревця від зайців.

Відгуки

Перше плодоношення моєї трирічної Шпанка: не густо, звичайно, але половина ягід вже повністю дозріла, і продегустіроавана. Солодка, просто смакота. І це при тому, що моя черешня Чорний Принц - повністю зелепуга.

Все, що потрібно черешні для поширення на дачних ділянках: скороплодность, врожайність, морозостійкість, - є у сорту Чорний Принц. До того ж садівникам сподобається невеликий розмір дерева, який дозволяє без проблем доглядати за рослиною і збирати урожай чудових соковитих ягід. .

Доброго дня! У світі стільки різних тем! Сподіваюся, що співпрацюючи з цим сайтом, зможу поділитися з іншими своїми думками і знаннями. Оцініть статтю: Поділіться з друзями!

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама