Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Догляд за виноградною лозою

Як доглядати за виноградом
Всім, хто займається вирощуванням винограду, або цікавиться цією темою, знайомі основні правила вирощування цієї благородної рослини. Про ці правила написані сотні інструкцій, де все розказано гранично просто навіть для недосвідченого в даному питанні людини. Однак, в процесі вирощування все одно виникає безліч невеликих питань, які, тим не менш, можуть значно зіпсувати загальну картину. Долати такі «підводні камені» можна навчитися, тільки виростивши не один кущ винограду і набравшись необхідного досвіду. Ось тоді, людина і починає отримувати дійсно - хороший урожай, які не можна отримати без індивідуального підходу до кожного куща, з повним і своєчасним задоволенням всіх його потреб.
Спочатку, необхідно звернути увагу на те місце, де ви будете вирощувати виноград. Зазвичай, якщо є можливість, перевага віддається південним і південно-західних схилах, так як саме там присутня найбільша освітленість. Малоефективними є південно-східні, а також західні схили менш придатні для якісного вирощування винограду, а північний не підходить для цих цілей зовсім. Намагайтеся вибрати для вирощування рівну площадку, так як шпалери необхідно розташовувати рівно, з невеликим допустимим ухилом. Самі шпалери розташовуються або поодиноко, або об'єднуються в довгі ряди. Дивіться, щоб пагони були спрямовані з півдня на північ. Якщо виноград вирощується на схилах, то шпалери розташовуються поперек. У північних районах, там, де вирощування винограду відбувається укривним способом, необхідно використовувати одноплощинного вертикальну шпалеру. Ширина такої шпалери становить 4 метри, а висота 2 метри 20 сантиметрів. Перша дріт натягується в 50 сантиметрах від поверхні землі, а наступні розташовуються в 30 сантиметрах один від одного. Сама дріт повинна бути натягнута жорстко, провисання неприпустимі. У такому положенні, виноград в нічний час буде отримувати додаткове тепло від нагрітої днем ​​землі, а також залишиться чистим після дощу. Рукава до 6 метрів можна розмістити в 2-3 яруси не боячись, що їх зламає вітер. Такий підхід дозволить плодовим стрільцям займати весь простір на шпалері, а це значить, що з мінімальної площі виноградника буде отримано максимальний урожай.
Шпалер дозволяє значно знизити час, необхідний на обслуговування куща. До куща легко підійти з усіх боків, і немає необхідності тягнутися, щоб дістати до самих важкодоступних місць. Багатьом відомий той факт, що виноград не терпить протягів, це згубно позначається на його врожайності. Але з іншого боку, він також не терпить і брак свіжого повітря. Це відбувається, коли виноград росте дуже щільно, і повітря не може ефективно циркулювати між частинами куща. У цих випадках, рослина стає вразливим різних захворювань. Конструкція шпалера забезпечує обдування листя винограду легким вітерцем, що дозволяє випаровуватися зайвій волозі і зменшує ризик зараження хворобами.
Як доглядати за виноградом   Всім, хто займається вирощуванням винограду, або цікавиться цією темою, знайомі основні правила вирощування цієї благородної рослини Важливою деталлю для гарного врожаю є факт того, що деякі рослини, посаджені поруч з виноградним кущем, стимулюють його розвиток. Правда, є такі, які садити категорично не рекомендується, а також і такі, які діють на виноград нейтрально. З корисних рослин, можна виділити наступні (розташовані в порядку убування корисності): щавель кислий, горох посівний, гірчиця жовта, цибуля ріпчаста, редька городня, мангольд, капуста цвітна, редис, шпинат городній, буряк столовий, люцерна посівна, диня, буряк цукровий , айстри, суниця, еспарцет, пшениця м'яка, морква, огірок, жито, гречка польова, резеда, чортополох, кріп. Також, в порядку зростання, розташовані рослини-антагоністи, що негативно впливають на виноград, ось їх перелік: баклажани, петрушка, картопля, перець стручковий (будь-який), кульбаба, соняшник, полин, дикий клематис, кропива пекуча, подорожник, календула, волошка синя , конопля, оман, салат-латук, гвоздика, пирій повзучий, цибуля-порей, щавель кучерявий, томати, шніт-цибуля, кропива дводомна, просо, пижмо, хрін, молочай, березка польова, кукурудза, паслін чорний, суріпиця, деревій.
Крім усього цього, не слід забувати і про такий момент, як прокладка дренажної труби. Прокладати її треба в грунт, на глибині приблизно 80 сантиметрів. Коли кущ молодий, то дана конструкція не потрібно, однак, починаючи з четвертого року життя, прокладка труби допоможе проводити підгодівлю куща, разом з його поливом. За даними трубах, разом з водою, до коріння надходять поживні речовини, які засвоюються майже моментально. Припустимо, така система виявляється вельми корисна в сильну спеку, коли верхні шари грунту повністю пересихають і поверхневий полив рослини проводити недоцільно. При застосуванні такої технології, вашим кущі не буде страшна ніяка спека, і вони завжди будуть великими і виглядати дуже здорово.
Багатьом людям, які займаються вирощуванням винограду, не вдається отримати хорошого врожаю і за 10 років. Все відбувається тому, що продавець, який продав їм саджанці, забув чи не захотів згадати, що вони набувають функціонально-жіноче рослина. Проблема вирішувана, придбанням запилювачів для куща.
В осінній період, коли виноград наливається соком, він може залучити ос, які можуть злетітися на нього у величезних кількостях. Для того, щоб позбутися від них, радимо обробити кущі антітліном і «рідким димом». Оси дуже не люблять запах диму або тютюну, і це змусить їх облітати ваші виноградники стороною.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама