Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Полуниця Чорний принц: опис сорту, відгуки та фото

  1. Опис і характеристика сорту
  2. кущ
  3. терміни плодоношення
  4. зимостійкість
  5. Вибір місця для посадки
  6. відповідна грунт
  7. Захист від вітру
  8. Вологість грунту
  9. Рослини-сусіди
  10. Підготовка розсади і грядок
  11. особливості посадки
  12. Особливості догляду за сортом Чорний принц
  13. полив
  14. підживлення
  15. Після збору врожаю
  16. висновки

Про садової полуниці з романтичною назвою «Чорний принц» вітчизняні садівники дізналися відносно недавно. Але, незважаючи на це, культура впевнено набирає популярність. Створена італійськими селекціонерами, вона включає в себе масу корисних і потрібних якостей, серед яких висока врожайність, відмінні смакові якості, незвичайний зовнішній вигляд і багато інших.

Опис і характеристика сорту

Насичений суничний аромат.

М'якоть соковита, кисло-солодка.

Привабливий зовнішній вигляд.

Великі, досить одномірні плоди.

Тривале плодоношення.

Чорний принц характеризується розлогими і потужними кущами, які швидко розростаються. Дорослі рослини, які досягли 4-5-річного віку, настільки високорослі, що видали їх можна сплутати з кущиками картоплі або томата.

кущ

  • Листя середнього розміру, насиченого зеленого кольору, з глянцевою поверхнею, злегка гофровані.
  • Пагони високі, міцні, з великою кількістю зав'язей.
  • Під час дозрівання врожаю вони схиляються буквально до землі під вагою великих плодів.
  • Усообразованіе нижче середнього, і з кожним роком кількість товстих вусів стає все менше.

ягоди

Головною відмінною рисою сорту є темна, насичене забарвлення ягід.

Головною відмінною рисою сорту є темна, насичене забарвлення ягід

На фото видно, що ягоди сорту такі темні, що здалеку їх дійсно можна прийняти за чорні.

  • Плоди Чорного принца пофарбовані в настільки густий червоний колір, що видали здаються чорними. Характерно, що насіння всередині ягід також чорного кольору. Саме завдяки настільки дивної забарвленням сорт і отримав свою назву.
  • Всі ягоди великі, що досягають 50 г, з гладкою глянцевою поверхнею. Форма плодів - усічений конус. Ще однією перевагою сорту є той факт, що протягом усього сезону ягоди не дрібніють.
  • М'якоть також насиченого червоного кольору, соковита, дуже щільна, без внутрішніх пустот, характерних для багатьох сортів полуниці. Завдяки цій особливості Чорний принц прекрасно переносить перевезення, і може зберігатися, чи не деформуючись, протягом 1-2 тижнів.
  • Ягоди мають характерний суничним ароматом і дуже приємним смаком з легкою ноткою кислинки. Невеликим недоліком є ​​сильно випирають насіння, через які на дотик плоди здаються трохи колючими.

терміни плодоношення

Чорний принц є сортом среднераннего терміну дозрівання, з тривалим періодом плодоношення.

Чорний принц є сортом среднераннего терміну дозрівання, з тривалим періодом плодоношення

Вже на початку червня на кущах з'являються зелені ягоди.

Перші ягоди визрівають в середині червня, і кущі продовжують приносити урожай протягом усього літа. В середньому, за сезон можна зібрати з одного дорослого рослини 0,7-1,2 кг великих соковитих ягід. При цьому, чим більш зрілим є кущ, тим вище буде цей показник.

На відміну від переважної більшості інших сортів суниці садової, Чорний принц здатний активно плодоносити протягом 6-7 років, тобто в два рази довше, ніж звиклі сортів. При забезпеченні полуниці належного догляду , Цей термін можна з легкістю продовжити ще на пару років.

При розведенні цього сорту слід враховувати ще одну важливу особливість: вуса він дає тільки перші кілька років після посадки. Тому слід заздалегідь потурбуватися про посадковому матеріалі.

зимостійкість

Чорний принц досить добре переносить холодні зими з пониженням температури до -20 ° С. Також йому не страшні несподівані весняні заморозки. А ось посуху сорт переносить набагато гірше.

Цей сорт універсальний, і в рівній мірі ідеально підходить як для вживання в чистому вигляді, так і для виготовлення різних джемів, варення, вин, лікерів. Завдяки своєму оригінальному зовнішньому вигляду, високим смаковим якостям і транспортабельності, цей сорт найчастіше вирощують на продаж.

Вибір місця для посадки

Грядки під полуницю повинні добре висвітлюватися сонцем.

Найбільш підходящим часом для посадки розсади полуниці Чорний принц є рання осінь.

Якщо дозволяє клімат, цю процедуру можна проводити в кінці квітня - травні.

відповідна грунт

Чорний принц здатний плодоносити протягом довгого часу, але тільки за умови, що спочатку йому було підібрано відповідне місце. Так, цей сорт воліє пухкі, легкі, повітропроникні грунту. В ідеалі це має бути легкий суглинок, супіщаний грунт або ж лісової Сероземи. Якщо на ділянці чорнозем, то перед посадкою полуниці його слід розбавити річковим піском.

Не варто навіть намагатися садити полуницю цього сорту в важких грунтах, оскільки вона просто не почне плодоносити через швидке загнивання кореневої системи. В цьому випадку не допоможе навіть повноцінний дренаж.

У бідний грунт обов'язково додають компост.

Захист від вітру

Ділянка для вирощування Чорного принца повинен бути добре освітленим, і при цьому надійно захищеним від холодних вітрів з півночі або північно-західного боку.

При відсутності такого укриття коріння полуниці будуть промерзати навіть при температурі -10 ° С. Це відбувається через те, що сильні вітри видувають сніговий настил, і кущики залишаються без природного покриву. При забезпеченні належного захисту від протягів полуниця здатна без втрат витримати зниження температури до -20 ° C.

Вологість грунту

Для посадки не варто вибирати ділянку з крутими підйомами та вологими низинами. Якщо грунтові води знаходяться до поверхні ближче, ніж 70 см, це стане причиною загнивання коренів полуниці.

Рослини-сусіди

Відмінними сусідами для садової суниці стануть злаки, будь-які бобові, морква, цибуля. А ось сусідства з капустою, картоплею або баклажанами варто відмовитися.

Підготовка розсади і грядок

Грядку під полуницю рекомендується готувати заздалегідь.

  1. За кілька тижнів перед посадкою розсади ділянку перекопують на глибину до 30 см, одночасно збагачуючи землю перегноєм або перепрілим гноєм. Незайвим буде внесення добрив з гумин або торфом: завдяки їм можна розпушити грунт і значно поліпшити її складу.

    Необхідно ретельно перекапать грядку, видаляючи всі бур'яни.

  2. Для полегшення боротьби з бур'янами, землю рекомендується попередньо обробити будь-яким підходящим гербіцидом.
  3. Перед посадкою слід з'ясувати рівень кислотності грунту. Чорний принц особливо добре росте і плодоносить в грунтах із слабокислою або нейтральною реакцією. Для підвищення кислотності застосовують лігнін, а для зниження - доломітове борошно .

    Кислотність грунту можна визначити за допомогою спеціального тесту.

  4. За 1-2 діб до посадки коріння розсади Чорного принца необхідно вимочити в розчині Епін - це простимулює їх подальше зростання. Для дезінфекції підійде слабкий розчин марганцівки.

особливості посадки

Викопувати лунки для посадки кущів слід на відстані не менше 40 см один від одного, залишаючи проміжок між рядами в 50 см.

Викопувати лунки для посадки кущів слід на відстані не менше 40 см один від одного, залишаючи проміжок між рядами в 50 см

Кущики полуниці висаджують через 40-50 см.

Особливістю цього сорту є швидке нарощування зеленої маси і високорослої, тому загущення посадки неприпустимо.

  • Кожну лунку зволожують 0,5 л. води. Коріння розсади дбайливо розправляють і заглиблюють в лунку, залишаючи точку росту (так зване сердечко) вище рівня землі на 1-2 см. Грунт навколо утрамбовують, а потім ще раз зволожують.
  • Коли вода повністю вбереться, рекомендується провести мульчування грядок соломою, тирсою або хвоєю.
  • У наступні 2-3 тижні саджанці потребують регулярного рясного поливу.

Висадку саджанців полуниці краще проводити у вечірній час.

Особливості догляду за сортом Чорний принц

Для того, щоб стабільно збирати багатий урожай якісних ягід, Чорного принцу необхідно забезпечити повноцінний догляд.

полив

Чорний принц - Вологолюбний сорт, який особливо гостро потребує щоденних поливах відразу після посадки і в період цвітіння.

Чорний принц - Вологолюбний сорт, який особливо гостро потребує щоденних поливах відразу після посадки і в період цвітіння

У період цвітіння полуницю краще поливати під корінь.

Однак полуниця при цьому дуже погано реагує на застій води в грунті. Якщо полив буде занадто рясним, збільшується ризик загнивання коренів і отримання рідких і не дуже солодких ягід, які не зможуть довго зберігатися.

Поливати кущі найкраще раз в тиждень, заливаючи воду (10-25 л) в канавки між рядами. Не рекомендується використовувати розпилювач, особливо під час цвітіння і плодоношення. Оптимальний час для процедури - вечір.

Після закінчення поливу рекомендується як слід розпушити землю, щоб не допустити утворення щільної кірки.

Якщо листочки в'януть, то причина може ховатися в рідкісних або недостатніх поливах.

підживлення

Підживлення можуть бути двох видів : Рідкими (у вигляді розчинів у воді для поливу) і позакореневими (розсипаними на поверхні біля кожного куща).

  • За 20-30 хвилин перед підгодівлею кущі рекомендується полити, намагаючись не намочити точку росту.
  • Навесні культура як ніколи потребує азотних добривах: з їх допомогою вона активно нарощує зелену масу. Відмінним варіантом стане аміачна селітра, сульфат амонію або сечовина.
  • З появою перших бутонів і на протязі всього періоду цвітіння полуницю слід підгодовувати фосфорними добривами: простим або подвійним суперфосфатом.
  • Під час дозрівання ягід їм слід забезпечити підгодівлю комплексними мінеральними речовинами.

Перша підгодівля вноситься при посадці саджанців.

Після збору врожаю

Зібравши останні ягоди з грядки, необхідно позбутися від старої мульчі, обрізати засохлі старе листя. Грядки потрібно прополоти, закладаючи в грунт органічні добрива, і стежачи за тим, щоб коріння не оголювалися.

висновки

При дотриманні нескладних вимог по догляду, Чорний принц здатний протягом багатьох років радувати рясними врожаями корисних і дуже смачних ягід.

Відео про осінню посадку полуниці

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама