Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Сонячні грона на Білгородщині (С. А. Дзекунов) [1977 - - Садівникам, виноградарям, квітникарям. Збірник статей]





()

Можливість вирощування винограду в умовах Центрально-Чорноземної зони, особливо в її південній частині - Бєлгородської області, доведена не тільки дослідженнями наукових установ, а й численними дослідами любителів цієї справи. На Білгородщині вже є кілька сортів винограду з підвищеною морозо- і мільдьюустоічівостью, рано дозрівають і дають високий урожай відмінних за якістю плодів.

На своїй ділянці я вже багато років вирощую виноград. З 25 випробуваних сортів мною визнані найкращими наступні: лікувальний сорт Краса півночі (Ольга), Мускат стійкий, Ювілейний Новгорода, Шасла північна, Голубка, В. Терешкова, Золотистий ранній, Альфа, Русский Конкорд, Лідія, Мадлен Анжевін, Десертний, Перли Саба.

У Білгородській області грунт родюча, та й клімат відповідний для вирощування європейських столових сортів винограду. Число днів з середньодобовою температурою вище 10 ° С тепла становить 155-160, що забезпечує дозрівання здебільшого сортів винограду. З давніх часів славиться своїм різнобічно розвиненим садівництвом і ягідниками Корочанський район. Недарма І. В. Мічурін назвав Корочу другим Кримом. Великий перетворювач природи вів переписку з корочанцамі, посилав сюди наукових співробітників для надання допомоги садівникам.

У колективних садах, на присадибних і пришкільних ділянках всіх районів області виноград займає не останнє місце. З 15 548 садівників-любителів, які мають дільниці в колективних садах (їх площа на Білгородщині становить 831 гектар), не менше половини велику увагу приділяє виноградарству. Особливо багато любителів захоплюється виноградарством в Бєлгороді, Яковлеве, Старому Осколі, Губкіна, Валуйки, Коротше і Шебекіно. Більшість виноградарів-любителів серйозно підходить до цієї справи, веде його по-науковому, на високому агротехнічному рівні.

Досвід кращих любителів, які застосовують нові прогресивні методи обробітку винограду, свідчить про те, що ця культура для Бєлгородщини дуже перспективна.

В. В. Тулузаков (Білгород) займається вирощуванням винограду 7 років. Зазнав 27 сортів, визначивши найбільш підходящі для нашого краю. Серед них: Фіолетовий ранній, Шасла північна, Декоративний, Альфа, Русский Конкорд, Мускат самарський № 138, Куйбишевський, Північний ранній, Золотистий ранній, Мускат Оттонель та ін. Віктор Васильович винайшов оригінальний метод кільчеванія живців. Навесні, на початку квітня, він укладає їх в яму з вологим піском верхніми нирками вниз, а нижніми кінцями вгору з нахилом в південну сторону. Потім прикриває їх шаром землі товщиною 5 см, а зверху встановлює дерев'яну раму зі склом. Цей спосіб кільчеванія забезпечує 100-відсоткову приживлюваність живців.

У 1974 році В. В. Тулузаков вирішив, як він висловився, «посадити» на Альфу дванадцять, переважно столових сортів, щоб підвищити їх зимостійкість, стійкість проти мільдью та надати їм інші хороші якості.

З цією метою на глибину 20 см закопав у землю дві лози Альфи, довжиною до 3 метрів. Коли виросли з них зелені пагони, зробив щеплення зеленими живцями інших сортів незвичайним способом - в бічній заріз, по 12 штук на кожній лозі. Всі живці прижилися. Восени лози були відрізані від маточного куща, а потім добре вкорінені рослини посаджені на постійне місце. У наступному році вони вже плодоносили.

Кущі винограду В. В. Тулузаков обрізає без сучків заміщення, залишає найбільш довгі пагони, розташовані ближче до основи куща, підв'язує їх з нахилом; пасинки не буде відрізати, а видаляє їх тільки в нижній частині. Він не робить зайвих зелених операцій, а лише проріджує і вкорочує окремі пагони. Грунт між рядами розпушує способом перевалу, перемішуючи землю з органічними і мінеральними добривами; для поливу і підгодівлі застосовує дренажну систему, маючи в своєму розпорядженні труби під землею з виходом кінців на поверхню грунту. У 1975 році В. В. Тулузаков з кожного куща зібрав в середньому по 8 кг винограду.

Щоб виключити катаровку (обрізку коренів у верхній частині підземного штамба) і зменшити деформацію лоз при їх укритті, навколо кожного куща він робить лунки (діаметром 70 см і глибиною 20 см), які залишаються відкритими все літо. Для укриття винограду на зиму уздовж шпалери викопує канавки глибиною 5-7 см. У них уздовж ряду укладає лозу, зверху і знизу кладе для відгону гризунів полин або чернокорень, потім укладає теплоізоляційні напівтруби (їх називають «шкаралупою»), які зазвичай застосовуються для утеплення трубопроводів, а зверху покриває їх поліетиленовою плівкою.

Не менш цікавим є досвід вирощування винограду викладачем Білгородського педінституту Миколою Йосиповичем Морозом і його дружиною Надією Іларіонівною. Разом вони займаються виноградарством більше 10 років, зазнали до 40 різних сортів. Тепер на їх ділянці налічується 21 сорт (43 куща), серед них: Шасла золотиста, Ізабелла чорна, Магарач 414, Мадера угорська, Мускат білий, Фіолетовий ранній, Альфа, Мадлен Анжевін і ряд інших.

З огляду на, що живці в погребі зберігати ненадійно (висихання, пліснявіння), вони їх восени закопують в землю на глибину 50-60 см, попередньо обернувши в крафт-папір. Після цього згорток прикривають дощечкою, щоб при добуванні не пошкодити живці, і засипають землею. На місце зберігання насипають невеликий земляний вал, який попереджає затікання паводкових вод. Таке зберігання гарантує 100-відсоткове збереження живців. Для кращої приживлюваності живців вони ранньою весною саджають їх в удобрений грунт з піском, насипану в старі відра, які ставлять на сонячному місці. У кожному відрі розміщують по 4-5 живців. Якщо живці готують з кущів свого саду, то їх вибирають з частими (6-ю, наприклад) междуузлій на південній стороні куща. Верхня нирка на держаку повинна бути в напівприкритими положенні. З огляду на, що грунт прогрівається повільно, відро з посадженими живцями поглиблюють на 5 см в землю. Навколо відра роблять земляний вал (по його висоті). Періодично проводять полив грунту в відрах. Восени цього ж року відра з виросли тепер уже саджанцями ставлять в підвал, попередньо скоротивши пагони. Навесні наступного року відра з рослинами знову закопують в землю, але вже на 2/3 частини їх висоти. Влітку поливають рослини звичайним способом. До осені вони добре вкорінюються і виростають з великими пагонами. В цей час саджанці витягують з відер способом розмиву землі водою, при цьому не допускається ні найменшого порушення кореневої системи. Після виїмки з відер рослини садять на постійне місце, провівши необхідну обрізку.

Морозови вирощують виноград і для декоративних цілей (Альфа, Шиллер). Роблять вони це так. Близько огорожі навесні викопують яму, засипають її щебенем, битою цеглою, піском, перегноєм, мінеральними добривами, а зверху накладають ще шар родючої землі товщиною 10 см. Таку незасипаних ще повністю землею яму залишають до осені. Тоді відрізають від куща визріла лозу довжиною до 5 метрів і укладають її кільцем в яму, видаливши заздалегідь нирки, залишивши лише дві на кінці. Цей кінець виводиться на поверхню грунту. Після цього яма повністю засипається землею і вдруге поливається.

Морозови проводили посадку винограду і в підготовлену з осені яму. І в тому і в іншому випадку результати були хорошими.

За останні роки Морозови безкорисливо допомогли (живцями, саджанцями) обзавестися виноградом 85 садівникам, вчили їх відання виноградарства безпосередньо на ділянках. З ініціативи Миколи Йосиповича на базі Білгородського педінституту був організований факультет обласного університету з охорони природи. Для слухачів цього факультету в числі інших читаються також лекції з садівництва та виноградарства. На заняттях виступав з лекціями Платон Трохимович Деменко, досвідчений виноградар з Харкова. Він же забезпечив посадковим матеріалом не одну сотню белгородцев, які тепер вирощують кращі для нашого краю сорти винограду. Велику допомогу надав нам харківський любитель-мічурінець Сергій Карпович Сімавонян. Його виноград Голубка, Дружба, В. Терешкова можна зустріти в багатьох колективних садах Бєлгородської області.

Можна назвати інших бєлгородських любителів-виноградарів, які творчо застосовують нові способи вирощування цієї культури. Електрика з Ново-Оскольського району Т. А. Рожкова по праву вважають в нашій області справжнім майстром виноградарства. Він випробував до 200 сортів і гібридів винограду, застосовував різні способи щеплення, особливо настільну, косим зрізом з язичком. На його ділянці ростуть такі цінні сорти та гібриди винограду, як Краса Дону, Гібрид № 19, Гібрид ранній, Рожевий, Еврика, Ранній Магарач, Кардинал, Народний, Богатирський, Фіолетовий ранній, Альфа.

Відрадно відзначити, що при Скороднянском плодосовхозе Губкінокого району закладається сортовипробні ділянку Мічурінського інституту садівництва. Тут будуть проходити випробування нові сорти винограду і інших плодових культур.





Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама