Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Який ухил каналізаційної труби вважається оптимальним в різних ситуаціях

  1. Як правильно розрахувати значення ухилу?
  2. Відміряємо нахил внутрішнього трубопроводу
  3. Стандарти на труби зовнішньої каналізації
  4. Визначаємо наповненість відвідних труб

Укладати труби за принципом «як вийде» не можна, так як в більшості будинків змонтована самопливна стічна система. А вона дуже примхлива: недостатній ухил каналізаційної труби призводить до засмічення, занадто великий - до протікання і збільшення шуму. Оскільки в стічних водах містяться і залишки їжі, і жири, і дрібне сміття, на стінках утворюється наліт, і вони заростають з часом. Кут нахилу в спеціалізованій літературі вказується в сантиметрах, а не в градусах, як це зазвичай прийнято. Пропонуємо вам розібратися, як правильно застосовувати нормативи і робити розрахунки.

Як правильно розрахувати значення ухилу?

У всій спеціалізованій літературі: довідниках, нормах і правилах - ухил зовнішньої каналізаційної труби наводиться у вигляді десяткового дробу. Цифри 0,07 або 0,003 позначають відношення висоти зниження до довжини водовідведення. Дані легко переводяться в звичні одиниці виміру, наприклад, сім сантиметрів або три міліметри на метр. Щоб розрахувати, який ухил каналізаційної труби (H) робити, потрібно просто перемножити довжину труби (L) на величину ухилу (x).

Вихідні дані для розрахунку:

  • L = 5600 міліметрів;
  • x = 0,07;
  • H = L * x = 5600 * 0,07 = 392 міліметри.

Оптимальний перепад висот між початком і кінцем водовідведення склав 39,2 сантиметра.

Оптимальний перепад висот між початком і кінцем водовідведення склав 39,2 сантиметра

Головними параметрами для визначення ухилу каналізаційних труб є їх діаметр і довжина. Однак при проектуванні багато хто забуває про те, що значення мають також кількість поворотів і стиків водовідведення. Враховувати потрібно кількість точок скидання і характер стоків. Погодьтеся, що для унітазу і умивальника вони будуть істотно відрізнятися

Кут ухилу каналізаційної труби залежить від діаметру водовідведення. При діаметрі 50 міліметрів одну її сторону слід опустити на 30 міліметрів на метровому відрізку. На 20 міліметрів опускають на кожному метрі 11-сантиметрову трубу. Для водовідведення діаметром 16 сантиметрів мінімальний ухил становить 0,008 метра (8 мм). Якщо ж розрахунок проводиться для великих труб (Ø 200 мм), потрібно нахиляти трубу на сім міліметрів на кожному метрі.

Відміряємо нахил внутрішнього трубопроводу

Згідно СНИП ухил труб в квартирі залежить від діаметра. На кухні і в ванній використовуються різні труби, тому є мінімальні і нормальні значення. В межах цих значень і слід працювати.

Для мийки на кухні, а також раковини, пісуари, умивальника і ванни зазвичай використовують 40 або 50-міліметрові труби, для яких нормальний ухил становить 0,035, а мінімальний 0,025. При монтажі унітазу для стічних вод беруть відвідну лінію діаметром 100 міліметрів. Для нього мінімальний ухил дорівнює 0,012, а нормальний - 0,02.

Щоб розрахувати потрібний кут нахилу, краще використовувати лазерний або бульбашковий рівень. Пол, яким би рівним він не здавався, еталоном горизонтальності служити не може. Дешевше придбати потрібний інструмент, ніж потім переробляти каналізацію або робити собі і сусідам ремонт.

Стандарти на труби зовнішньої каналізації

Будівельні нормативи містять оптимальні розміри ухилу зовнішніх каналізаційних труб. Їх діаметр істотно більше, ніж у використовуваних при монтажі внутрішніх водовідводів.

Істотно перевищувати встановлені значення категорично не можна, інакше каналізаційна система не зможе правильно працювати: труби будуть замулюватися і дуже швидко заб'ються.

Для труби Ø150 міліметрів нормальний ухил становить 0,008 метра або 0,8 сантиметра на один метр довжини. Для двухсотмілліметрового трубопроводу це значення менше, і становить 0,007 м або 0,7 см.

Для умов, коли неможливо створити нормальний ухил, визначено мінімально допустимі значення параметра: 0,007 м (0,7 см) і 0,005 м (0,5 см) для труб діаметром 150 і 200 міліметрів відповідно.

Занадто великий ухил приведе до замулювання: вода не буде змивати тверді частинки нечистот, які прилипають до стінок і звужують просвіт. В результаті можуть зірватися водяні запори в сифонах

Максимально допустимий ухил становить 0,15 метра або 15 сантиметрів на 1 м.

Визначаємо наповненість відвідних труб

При укладанні водовідведення значення має не тільки, який ухил каналізаційної труби буде зроблений, але і рівень її наповненості. Для обчислень використовується наступна формула:

K = H / D, де

  • K - наповненість каналізаційної труби;
  • H - висота рівня стоків в водовідведенні;
  • D - діаметр каналізаційної труби.

Показник наповненості дорівнює одиниці, якщо труба повністю залита. Для порожнього водовідведення величину K становить нуль.

Для порожнього водовідведення величину K становить нуль

Оптимальна заповненість каналізаційних труб знаходиться в межах від 50% до 60%. Разбежка обумовлена ​​можливістю застосування труб з різною шорсткістю внутрішньої поверхні. Недостатня наповненість водостоку негативно позначається на терміні його служби: приплив повітря до стінок в такому агресивному середовищі сприяє руйнуванню матеріалів

Оптимальне значення K, при яких система працює в нормальному режимі, знаходиться в діапазоні від 0,5 до 0,6.

Цифри можуть коливатися в цих межах залежно від матеріалів, з яких вони виготовлені. Всі вони відрізняються здатністю до утворення прикордонного шару. Для азбестоцементних або керамічних труб, наприклад, показник наповненість повинен складати 0,6. Вони більш шорсткі, ніж ті ж пластикові, для яких рекомендована наповненість дорівнює 0,5.

При дотриманні цих показників стічні води будуть проходити зі швидкістю близько 0,7 м / с. Цього достатньо, щоб підтримувати тверді частинки в підвішеному стані і не допускати їх осідання і налипання на стінки труби.

В результаті розрахункові параметри каналізаційного трубопроводу повинні відповідати формулі:

K≤V√y, де

  • K - наповненість каналізаційної труби (оптимальне значення 0,5-0,6);
  • V - швидкість;
  • √y - квадратний корінь наповнюваності трубопроводу.

Як правильно розрахувати значення ухилу?
Як правильно розрахувати значення ухилу?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама