Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як боротися з гусеницями на яблуні: в павутині і на листках

  1. Шкідники плодових дерев і шкоду від них
  2. методи боротьби
  3. Боротьба з плодожеркою
  4. Методи боротьби з листовійкою
  5. народні методи
  6. хімічні засоби
  7. Профілактика появи гусениць на плодових

Яблуні ростуть практично на кожному садовій ділянці, приносячи щорічно рясний урожай своїм господарям. Однак чимало проблем доставляють шкідливі комахи та їх личинки, які люблять поласувати листям і плодами. Існує безліч способів, як боротися з гусеницями на яблуні. Вибір методу залежить від обсягів поразки, часу виявлення шкідників.

Шкідники плодових дерев і шкоду від них

гусениці є однією з форм існування і розвитку метелики, молі або інших комах, які відкладають свої яйця і паразитують в зелені чагарників і дерев. Їх самої негативною рисою є ненажерливість і добра пристосованість до умов життя. Личинки або гусениці на яблуні здатні повністю знищити квіти, листя, зав'язі і плоди на дереві.

Для того, щоб почати боротьбу з такими шкідниками, слід визначити вид комахи, чия личинка завдає шкоди плодовим культурам на ділянці. Для цього потрібно проводити регулярний зовнішній огляд дерев з метою виявлення гусениць і результатів їх діяльності.

Ознаки поселення личинок на дереві:

  • Виявлена ​​на яблуні павутина з гусеницями дозволяє точно упевнитися в їх присутності на рослині. Основні види шкідників, здатних її виробляти, - горностаєва моль, п'ядун, кільчастий і непарний шовкопряд , Білан.
  • Поява маленьких чорних гусениць на яблуні свідчить про її поразку білан , А великі і волохаті, довжиною 6-7 см є личинками шовкопряда.
  • Личинки, які оселилися під корою, здатні довгий час залишатися непоміченими. Вони прогризають в стовбурі численні ходи, пошкоджують його і збільшують ризик захворювання дерева грибковими хворобами і бактеріями, що здатне привести до всихання та загибелі дерева. Під корою живуть гусениці таких лускокрилих комах: яблуневої стеклянніци, древоточца, плодожерки та ін. Щоб виявити їх, необхідно при огляді шукати точки входів, оточені їх екскрементами і залишками життєдіяльності.
  • Дрібні гусениці на листках яблуні є личинками молі, які здатні об'їдати молоду зелень повністю, залишаючи дерево без листя і зав'язі.
  • Поселення гусениць в бутонах можна легко виявити, що дозволить швидко вжити заходів для їх знищення. Однак саме вони завдають найбільшої шкоди майбутньому врожаю, виїдаючи квітки і зав'язі. До любителям бутонів відносяться гусениці листокруток, плодожерки і бояришници.

На замітку!

Листовійки можуть з'явитися не тільки на яблунях, а й на грушах , Агрус, смородині та інших плодових і квіткових культурах.

Яблуні ростуть практично на кожному садовій ділянці, приносячи щорічно рясний урожай своїм господарям

Гусениці на яблуні

методи боротьби

Щоб позбутися від гусениць на яблуні з високою ефективністю, необхідно враховувати 2 фактора:

  • Правильно класифікувати шкідника: наявність загорнутих листя говорить про атаку листокруток; павутина в кроні яблуні свідчить про її поразку від яблуневої молі. Сірі гусениці з'являються з яєць, відкладених метеликом-білан і т.д.
  • Використовувати комплексний підхід, який включає своєчасну обрізку дерева, підгодівлю і полив, проведення профілактичних заходів проти появи метеликів і відкладання ними яєць - такі дії повинні проводитися регулярно весь рік, починаючи з ранньої весни і закінчуючи холодною зимою.

Боротьба з плодожеркою

Гусениця яблуневої плодожерки відноситься до найбільш поширеним шкідників плодових дерев. Лялечки її зимують в грунті поблизу стовбура, а навесні з'явилися з них метелики відкладають яйця, з яких з'являються невеликі черв'яки, які починають виїдати серцевину молодих плодів і навіть насіння, переходячи від одного яблука до наступного. Вони здатні зіпсувати велику кількість плодів, від чого недозрілі яблука опадають вниз.

До ефективних методів боротьби з плодожеркою відносяться:

  • своєчасний збір опалого плодів, щоб знищити їх разом з гусеницями;
  • регулярне очищення кори і накладання ловчих поясів на стовбур;
  • застосування інсектицидних засобів здійснюється після цвітіння дерев: щоб обробити яблуню від гусениць, використовують розчини хлорофосу (0,2%) або карбофосу (0,3%).

На замітку!

Перед обприскуванням всього саду рекомендується обробити спочатку 1 дерево, щоб перевірити дію розчину і відсутність шкоди для рослини. Якщо через добу все нормально, то хімічний препарат можна застосовувати і на інші посадки.

Методи боротьби з листовійкою

Зелені гусениці, які з'являються з яєць метелики-листовійки, харчуються квітами та молодими бруньками на яблуні, а потім поселяються в скручених листках, покритих виділяється ними павутиною.

ефективні методи знищення листовійки на яблуні :

  • ручне збирання та спалювання уражених листя разом з гніздами;
  • при сильному ураженні використовують хімічні препарати: розчином нитрафена 3% проводять обробку до початку цвітіння яблуні, потім повторити через 10-14 днів.

Хімічні методи знищення гусениць

народні методи

Для того, щоб ефективно боротися народними засобами з гусеницями на плодових деревах, рекомендується застосовувати перевірені методи:

  1. Змивання їх сильним струменем води, потім треба зібрати і спалити.
  2. Боротися з чорними гусеницями на яблуні при перших ознаках ураження рекомендується простим їх механічним струшуванням з гілок на подстеленную під деревом плівку і подальшим спалюванням.
  3. Висаджувати між деревами в саду ряди помідорів, запах бадилля яких відлякує метеликів і інших комах.
  4. Використання клейових поясів на стовбурах дерев, які перешкоджають пересуванню личинок з верхнього шару грунту до листя, гілок і зав'язі.
  5. Обприскувати яблуні від гусениць в червні можна концентрованим розчином хвої, чистотілу, пижма або будяків через 12-14 днів після цвітіння, далі обробку треба повторювати кожні 2 тижні.
  6. Обробку настоянкою з пижма слід робити кожні 5-6 днів.
  7. Використання настою з чистотілу: 1 ст. сухого листя залити 10 л води, дати настоятися 2 дні, процідити, додати 2 ст.л рідкого мила і окропити дерева.
  8. Відвар помідорової бадилля готується з 1 кг зеленої маси на відро води, які наполягають 4-5 ч, потім потримати на повільному вогні 3 ч. Перед обробкою розчин додатково слід розбавити чистою рідиною в пропорції 1: 2,5.
  9. Полиновий відвар готується з 1 кг сухих або свіжих квіток і 1 л води, кип'ятити 15 хв. і додати в відро води.
  10. Можна видалити гусениць домашніми засобами, до яких відносяться сода, оцет і господарське мило. Приготованими розчинами слід обприскати листя і зав'язі.

На замітку!

Всі рослинні настої і відвари необхідно використовувати повторно 3-4 рази з інтервалом в 6-7 днів. Народні рецепти краще часто міняти, т. К. Шкідники до них швидко звикають.

Народні засоби боротьби з гусеницями

хімічні засоби

У продажу є великий вибір інсектицидних засіб від гусениць на яблунях, до яких відносяться:

  • Інтавір - синтетичний піретроїди, що містить циперметрин, діючий негативно на нервову систему комах і гусениць (листовійки, плодожерки). Випускається у формі таблеток і порошку, які треба розчинити у воді. Норма витрати готового розчину: 10 л на дерево, всього можна робити 2-3 обробки.
  • Танрек - системний інсектицидний препарат, діюча речовина імідаклоприд, випускається в концентрованому вигляді. Розчин готується з розрахунку 3 мл на відро води. Дозволяє труїти гусениць протягом 3 тижнів після обприскування, однак його не можна використовувати в період цвітіння і плодоношення яблуні.
  • Карбофос, Фуфанон - форсфороорганіческіе інсектицидні засоби, що містять малатион, який надає контактно-кишкову дію і швидко отруює комах. Термін дії - до 10 днів. Рекомендується робити обробку тільки в період вегетації, не менше, ніж за 3 тижні до збору врожаю. Всього робиться 2 обробки.
  • Фитоверм - біопрепарат, яким можна обробити яблуні після цвітіння, щоб не застосовувати хімію в період росту плодів. Розчин готується включати вміст ампули на 2,5 л води.

Важливо!

При використанні будь-яких токсичних інсектицидних засобів слід надягати захисний одяг, респіратор і рукавички, щоб не отримати отруєння. Перед початком обробки треба уважно прочитати інструкцію і рекомендації для приготування розчину в правильній пропорції, щоб він був максимально ефективний проти даних шкідників.

Профілактика появи гусениць на плодових

Щоб зменшити кількість личинок і дорослих комах, необхідно регулярно оглядати яблуні та інші плодові дерева і проводити наступні заходи:

  • навесні оглядати кору на стовбурах, спалювати гнізда з павутиною, пошкоджені листя і виявлені яйцекладки;
  • провести відбілювання і обробку стовбура і яблуні грунту біля неї біопрепаратами (Ендобактерін і ін.);
  • регулярно використовувати рослинні настої для обприскування і захисту від шкідників;
  • розвісити в саду годівниці, які залучають птахів, які здатні знищити велику кількість гусениць і інших комах шкідників.

Такий комплексний підхід у боротьбі проти гусениць на яблунях допоможе знищити максимальну кількість шкідників, захистити плодові дерева і виростити багатий урожай яблук.

(1 оцінка, середнє 5 з 5)

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама