Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як вибрати радіатор опалення

  1. Конструкція радіаторів опалення
  2. Типи радіаторів опалення
  3. Розрахунок потужності радіатора опалення
  4. Типи підключення сучасних радіаторів
  5. Особливості вибору радіаторів опалення
  6. Загальні рекомендації щодо вибору радіаторів

Часи громіздких, чавунних «радянських» радіаторів опалення безповоротно йдуть

Часи громіздких, чавунних «радянських» радіаторів опалення безповоротно йдуть. Їх замінюють більш компактні, стильні батареї, які набагато ефективніше віддають тепло і добре вписуються в інтер'єр квартири, або ж вільно ховаються за фальш-стінами.

Якщо ви не є фахівцем в ремонтних роботах та в перший раз зіткнулися з купівлею радіатора в квартиру або приватний будинок, то вибір може зайняти чимало часу, а кінцевий результат не завжди відповідати вашим очікування. У приміщенні може бути занадто прохолодно або ж, навпаки, жарко і задушливо. Щоб цього не сталося, ми постараємося докладно і доступно описати процес вибору радіатора опалення.

Конструкція радіаторів опалення

Залежно від методу виготовлення і збірки все сучасні радіатори діляться на три види:

секційні радіатори

Такий радіатор збирається з окремих секцій, при цьому кожен елемент виготовляється за допомогою лиття під великим тиском, після чого секції з'єднуються між собою за допомогою ніпелів. Всі місця з'єднань обробляються спеціальними міцними герметиками на кшталт високотемпературного силікону або іншими засобами.

    особливості:
  • мають високу міцність і стійкість до перепадів температур;
  • підтримують можливість «наростити» додаткові секції для повноцінного обігріву будь-якого приміщення.

панельні радіатори

Через особливості конструкції бувають тільки сталевими. Являють собою панель прямокутної форми, яка складається з двох листів, зроблених з високоякісної сталі і зварених між собою. В кожному аркуші є поглиблення, які при з'єднанні панелей разом утворюють канали - по ним і здійснюється циркуляція води.

Такі панелі виробляються різних розмірів, що дозволяє опалювати приміщення будь-якої площі.

    особливості:
  • рідко використовуються в житлових приміщеннях;
  • мають невеликий поріг робочого тиску, чутливі до його перепадів;
  • можуть бути нестійкими до корозії з внутрішньої сторони, що скорочує їх термін служби.

пластинчасті радіатори

Виготовляються з гнутих труби, на яку нанизані пластинки зі сталі. Циркуляції гарячої води по трубі нагріває пластини, які значно збільшують площу обігріву. Для більшої привабливості пластини в таких радіаторах закривають за допомогою декоративного короба, що робить їх схожими на сталеві панельні батареї. У коробі робляться спеціальні отвори, що створюють конвекцію повітря навколо радіатора. Підтримують установку терморегуляторів.

    особливості:
  • основна перевага таких батарей - надійність на тлі конкурентів. За рахунок відсутності в системі радіатора з'єднань (є тільки на вході і виході гнутих труби), можливість протікання мінімальна;
  • з недоліків можна виділити недостатньо рівномірний прогрів кімнати: поруч з пластинчастим радіатором завжди буде тепліше, ніж у протилежної стіни;
  • зовнішній вигляд таких батарей також залишає бажати кращого, тому в квартири з євроремонтом краще доглянути інші моделі. Пластини всередині радіатора з часом збирають на себе пил, що не тільки позначається на чистоті, але і на ефективності роботи.

Типи радіаторів опалення

Радіатори опалення діляться на типи:

біметалічні радіатори - одні з найміцніших і ефективних. Поєднують в собі якості відразу декількох типів радіаторів. Відрізняються гарною тепловіддачею (практично як у алюмінієвих конструкцій), в той же час дуже міцні через наявність усередині сталевих (іноді мідних) труб, які можуть запросто витримати перепади тиску в багатоквартирних будинках. На труби надівається кожух з алюмінієвих ребер, через що радіатори і називаються біметалічними.
Бувають тільки секційними (складаються з окремих секцій, пристикувався один до одного).

    Переваги біметалевих радіаторів:
  • порівняно невелика вага;
  • можливість включення в будь-які системи опалення;
  • довгий термін служби;
  • малі розміри самого радіатора, що економить місце в кімнаті.

алюмінієві радіатори - виготовлені з алюмінієвого сплаву. На відміну від сталевих, швидко нагріваються і остигають. Мають підвищену тепловіддачу через властивостей алюмінію, тому вони можуть бути невеликими, що ніяк не відбивається на ефективності обігріву. Важать набагато менше батарей з інших металів.
Бувають секційними і пластинчастими. Здатні витримувати велике робочий тиск - на нашому сайті представлені моделі з порогом до 25 атмосфер.

До недоліків можна віднести високі вимоги до якості води і її чистоті. Підвищена кислотність теплоносія може викликати окислення робочої поверхні радіатора, що призведе до небажаних наслідків, тому такі батареї рекомендується використовувати в приватних будинках і котеджах, де найпростіше стежити за станом води.

сталеві радіатори - бувають панельними і пластинчастими. Рідше можна зустріти секційні, але в цьому випадку секції з'єднуються не за допомогою різьблення, а точковим зварюванням - такі батареї досить дорогі. Всі достоїнства і недоліки панельних і пластинчастих радіаторів ми описали раніше.

чавунні батареї - «радянська» класика, яка до сих пір використовується в деяких приміщеннях. Невибагливі, їм не страшна корозія і якість води в системі. Відрізняються підвищеною зносостійкістю. Повільно нагріваються і повільно остигають, але велика маса таких радіаторів дозволяє створювати високу теплоїнерційною, що згладжує різкі перепади температур в приміщенні.

До недоліків можна віднести складність монтажу, не найпривабливіший вигляд, необхідність фарбування. Через велику внутрішнього обсягу займають досить багато місця в приміщенні, а миття такої батареї складніше, ніж будь-який інший.

Якщо вас турбує зовнішній вигляд радіаторів, в нашому магазині ви можете придбати спеціальні екрани, які не тільки приховають старі чавунні батареї, але і добре розподілять тепло в будинку.

Розрахунок потужності радіатора опалення

Перепади температур в зимовий час непередбачувані і через неправильно підібраного радіатора можна опинитися в зовсім холодній кімнаті, або ж, навпаки, в парилці. Щоб цього не сталося, необхідно розрахувати кількість секцій радіатора для конкретного приміщення або зіставити заявлену потужність з площею кімнати.

Ступінь обігріву 1 кв. м. приміщення однієї секцією залежить від багатьох факторів. Ось деякі з них:
- чи встановлені в приміщенні звичайні або пластикові вікна;
- подвійне або потрійне засклення вікон;
- одне вікно, два або більше;
- чи є опалювальними приміщення зверху і знизу;
- кількість зовнішніх стін (характерно для кутових кімнат).

    Для звичайної кімнати в житловій квартирі з пластиковими вікнами і висотою стель в 2.7 метра за норму прийнято брати 100 Вт потужності на 1 квадратний метр приміщення.

Таким чином, для кімнати в 15 квадратних метрів буде потрібно радіатор з потужністю від 1500 Вт. Більшість виробників виставляють потужність при відповідно середньої температури теплоносія (води) в 70 ° С. Для кімнат з двома зовнішніми стінами краще взяти за середню потужність близько 120 Вт на квадратний метр.

приклад
Середня потужність однієї секції в біметалевих радіаторах від компанії Royal Thermo Revolution складає близько 168 Вт. Знаючи, що площа приміщення близько 20 кв. м., потрібно розділити це число на 168 і помножити на 100. Вийдуть 11.9 - тобто для опалення приміщення вам знадобиться радіатор з 12 секціями.

Для приміщень, в яких стелі вище 2.7 м, потужність радіатора краще розраховувати за обсягом на 1 м. Куб. В цьому випадку для панельного будинку береться показник в 41 Вт на кубометр, а для цегельного - 34 Вт на кубометр.

Ці розрахунки дуже приблизні - в них не враховуються всі особливості приміщення, тому краще скористатися послугами фахівців. Вони врахують всі важливі чинники, аж до виходу кімнати на різні сторони світу (наприклад, південна і західна сторони будуть нагріватися сильніше), особливостей клімату регіону, якості утеплення зовнішніх стін і багато чого іншого. На ефективність опалення впливає навіть спосіб підключення радіаторів.

Багато виробників вказують площу, для опалення якої призначені радіатори, в технічних характеристиках виробів.

Типи підключення сучасних радіаторів

Ми звикли до того, що батареї в будинках підключаються по одному типу: колектори підводяться до них збоку. Але існують і інші можливості подачі теплоносія в радіатори:

- Бокове підключення в радіаторах
Бокове підключення використовується в більшості радіаторів - монтаж вимагає мінімального втручання. Труби підводяться до батареї збоку: труба, що підводить до верхнього колектора, а відводить до нижнього.

При цьому способі радіатор прогрівається досить рівномірно, але стирчать на увазі від стелі до підлоги труби псують інтер'єр. Втопити їх в стіні буде недалекоглядним рішенням з міркувань безпеки, а щоб приховати за фальш-стінкою доведеться додатково витратитися і при цьому втратити деяку площу приміщення. До того ж такий тип підключення не зовсім ефективний для радіаторів з великою кількістю секцій.

- Нижня підключення в радіаторах
Нижня підключення зручніше за рахунок відсутності на увазі труб опалення. В цьому випадку труби прокладаються під плінтусом або підлогою і приєднуються до радіатора з нижньої сторони.

При такому вигляді підключення поверхню батареї прогрівається рівномірно і дуже швидко. Такі радіатори можна використовувати як в однотрубної системі опалення, так і в двотрубної.

- Комбіноване підключення
В цьому випадку радіатор має можливість як бічного, так і нижнього підключення.

Особливості вибору радіаторів опалення

Вибір радіатора залежить від того, в якому приміщенні ви збираєтеся його встановити. В першу чергу на це впливає тип системи опалення.

Централізоване опалення використовується в більшості багатоквартирних будинків. Всі радіатори встановлюються в систему послідовно - від верхнього до нижніх поверхах. Звідси деякі особливості експлуатації:
- перепади тиску в таких системах не рідкість через те, що пуск насоса подачі гарячої води супроводжується стрибком тиску;
- за якістю теплоносія стежать рідко, тому його кислотність може бути підвищена, можуть бути присутніми різні домішки, які призводять до корозії металу.

У зв'язку з цим в централізованих системах опалення рекомендується використовувати чавунні і біметалічні радіатори, які відмінно справляються з водою будь-якої якості. Середній показник тиску в трубах опалення багатоквартирного будинку становить близько 8-9 атмосфер, але частіше цей показник нижче через неідеальних технічних умов. Вибирати радіатори слід з запасом по тиску, в тому числі і по обпресувальна.

Обпресувальні тиск - це показник, який використовується для перевірки систем опалення на герметичність. При цьому в трубах створюється надлишковий тиск, гідравлічний удар, який може виникнути в реальних умовах. Граничний тиск, яке можуть витримати радіатори в такій ситуації, називається обпресувальна.

Автономні системи опалення використовуються, в основному, в приватних будинках і котеджах. В цьому випадку вода в системі рухається по колу в двотрубному з'єднанні, а господарі можуть контролювати якість води. Тиск в трубах трохи нижче, ніж в централізованих системах, перепади зустрічаються набагато рідше і менш значні, тому вибір радіаторів при автономному опаленні набагато ширше.

Для автономних систем підходять алюмінієві і сталеві батареї. Звичайно, ніхто не заборонить вам поставити чавунні чи біметалеві, але чавун не особливо привабливий зовні, а біметал дуже дорогий і має більш низькі показники тепловіддачі, ніж той же алюміній.

Загальні рекомендації щодо вибору радіаторів

  1. При виборі розміру радіатора опалення виміряйте відстань від підвіконня до підлоги і відніміть від нього 200 мм. Отримане число і буде ідеальною висотою нової батареї, т. К. Фахівці рекомендують відступати по 100 мм від кордонів радіатора до поверхонь. В цьому випадку завмер міжосьової відстані (відстані між осями верхнього колектора, що забирає воду, і нижнього) не завжди точний, оскільки багато виробників використовують різні накладки і каркаси на труби.
  2. Моделями з більш високою інерційністю (довго нагріваються і довго остигають) складніше управляти, температура в приміщенні буде змінюватися дуже повільно. Якщо хочете використовувати терморегулятори, зверніть увагу на алюмінієві і біметалічні радіатори.
  3. Перед покупкою радіатора в багатоквартирний будинок уточніть в місцевих комунальних службах максимальний тиск в централізованій системі опалення. Вибирати батарею за показником робочого тиску слід завжди з запасом, бажано вагомим, оскільки комунальники люблять випробовувати системи опалення гідравлічними стрес-тестами.
  4. Для звичайної квартири краще вибирати секційні батареї, які відрізняються високою тепловіддачею і можливістю «наростити» секції.
  5. У приватний будинок і виробниче приміщення можна вибрати панельні або пластинчасті радіатори, які не люблять високого тиску.
  6. Якщо вам не важливий зовнішній вигляд і ви думаєте тільки про термін служби і надійності батареї, придивіться до чавунних моделям. Хоча зараз на ринку їх все менше: їх потрібно фарбувати, важко мити, вони помітно важче своїх аналогів, але зате можуть прослужити до 50 років.
  7. Для розрахунку необхідної потужності радіатора краще звернутися до фахівця або використовувати один з онлайн калькуляторів в інтернеті, де будуть враховуватися всі необхідні фактори, аж до середньорічних температур. Якщо ж вам ніколи цим займатися, то використовуйте формулу 100 Вт на квадратний метр (але врахуйте, що вона не є точною і показники обігріву будуть залежати від температури в системі опалення і багато чого іншого).
  8. Радіатори з нижньою подачею теплоносія привабливіше, ефективніше в площі нагрівання поверхні батареї і дозволяють підключати їх як до однотрубної, так і до двотрубної системі.

При правильно підібраному радіаторі опалення у вашому домі завжди буде тепло і комфортно. Завжди вдавайтеся до консультацій фахівців і уникайте самостійного монтажу батарей, якщо у вас немає відповідних навичок.


Вибрати радіатор опалення

Дивіться також:
Як вибрати обігрівач для дому та офісу
Як вибрати опалювальний котел
Як вибрати водонагрівач

Рейтинг статті:

рейтинг: 4 голосів: 3

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама