Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як утеплити фундамент дерев'яного будинку зовні і зсередини: всі тонкощі процесу

  1. Відео-поради фахівця з теплоізоляції будинку з дерева
  2. Ізоляція фундаментної коробки від прямого контакту з ґрунтом
  3. Як змонтувати утеплення фундаменту зовні за допомогою пінополістиролу
  4. Зовнішнє утеплення фундаменту пінопластом
  5. Зовнішнє утеплення фундаменту Піноплекс
  6. Чим відрізняється гідроізоляція і утеплення фундаменту пінопластом від пеноплекса
  7. Зовнішнє утеплення фундаменту пінополіуретаном
  8. Чому не рекомендується утеплювати фундамент зсередини

Зміст статті:

У дерев'яних будинках на утеплення всіх конструкцій витрачається менше сил і засобів, ніж в інших типах будівель, тому що дерево має низьку теплопровідність. Але навіть в зрубах є елементи, які не можна виконати з дерева, і часто саме вони стають провідниками холоду, що надходить в будинок. Найбільші тепловтрати чекають господаря, який не передбачив утеплення фундаменту, безпосередньо контактує з землею. А так як найчастіше фундамент монтують з бетонних плит або моноліту з високою теплопровідністю, то відсоток витоків тепла через підставу може досягати 20%. Розглянемо, як утеплити фундамент і які матеріали слід використовувати.

Відео-поради фахівця з теплоізоляції будинку з дерева

Коли краще робити утеплення фундаменту дерев'яного будинку

Найоптимальніший час для утеплення фундаменту - початок будівництва, коли ще не стоять стіни і не настелені чорнові підлоги. Але, на жаль, частіше за все проблема назріває вже при експлуатації будівлі. І першими сигналами стають вогкість і цвіль в підпіллі, вологі підвали, взимку покриваються інеєм і морозом на прилеглій до вулиці стороні. Але навіть в цьому випадку не пізно утеплити фундамент будинку.

Але навіть в цьому випадку не пізно утеплити фундамент будинку

Найзручніше утеплювати фундамент до моменту зведення коробки

Ізоляція фундаментної коробки від прямого контакту з ґрунтом

Коли фундамент побудований, всередині його коробки залишається багато порожнього місця. Якщо не планувати земельна ділянка (або розташовувати його під частиною будівлі), то всю коробку варто засипати землею або керамзитом до рівня майбутньої підлоги. Вона стане додатковою прошарком між грунтом і статями. Земля обійдеться дешевше, тим більше що при ритті котловану утворюється багато надлишків грунту, які господареві залишається засипати всередину фундаменту. Правда, цей спосіб простий тільки на перший погляд. Якщо вам доведеться використовувати привізну землю, то для насипу висотою в метр для коробки 10х10 витрата землі складе обсяг семи КАМАЗів. До того ж, навряд чи техніка зможе висипати привезену землю всередину, і вам доведеться весь обсяг перелопачувати вручну. І головний мінус утеплення землею - слабке якість теплоізоляції.

Вигідніше зробити підсипку керамзитом. Їм заповнюють не всю коробку, а тільки 40 см від внутрішніх стінок фундаменту. В цьому випадку ви і підвал збережіть, і развязочние вузли комунікацій можете розмістити в підпіллі.

Для створення керамзитового утеплення треба змонтувати по внутрішньому периметру стінок опалубку. Вона буде незнімної, тому застосовуйте будь-які міцні матеріали, які за зовнішніми характеристиками не будуть використовуватися зовні будівлі. Підійде шифер, обрізки дощок і ін. Всередину готової опалубки засипають керамзит, а при створенні чорнової підлоги його прикривають гідроізоляційним шаром і мінватою.

Всередину готової опалубки засипають керамзит, а при створенні чорнової підлоги його прикривають гідроізоляційним шаром і мінватою

Якщо прокладені комунікації не дозволяють засипати керамзит всередину коробки, то можна утеплити зовні, додавши гідроізоляційну захист у вигляді цегляної стіни

Цей спосіб утеплення краще ізолює будинок від холоду, ніж земля, але його варто використовувати як доповнення до основних робіт. Головною умовою гарної теплоізоляції фундаменту повинна стати захист його стінок від холоду і вологи. Вона виконується методом обклеювання або напилення на зовнішні стінки матеріалів-утеплювачів.

Як змонтувати утеплення фундаменту зовні за допомогою пінополістиролу

Найпоширенішим способом, як утеплити фундамент зовні, є обклеювання стін пінополістирольними матеріалами. За рахунок спіненої структури полістироли добре тримають тепло і, що важливо, практично не пропускають вологу. Дешевшим є звичайний пінополістирол, який в народі називають пінопластом. Дорожче, за рахунок особливостей виробництва і окремих добавок, обходиться екструдований пінополістирол, по-іншому званий Піноплекс.

Полістироли випускають у формі плит різної товщини. Вибирають потрібний розмір з урахуванням майбутнього використання підвального приміщення і особливостей місцевого клімату. Найчастіше в російських умовах монтують 5-сантиметрові плити, але якщо підвал обладнати під винний льох, де повинна бути температура близько 10 градусів, то застосовують 10-сантиметровий утеплювач. Особливу увагу приділяють обклеювання кутів, тому що саме з них починається промерзання фундаменту. Для цього беруть плити на 3-4 см товщі основного утеплювача.

Технологія теплоізоляції фундаменту із застосуванням екструдованого пінополістиролу

Розглянемо, в якому випадку рекомендується застосовувати той і інший варіант утеплювача.

Зовнішнє утеплення фундаменту пінопластом

При виробництві пінопласт набуває легкої, насичену бульбашками повітря структуру, за рахунок якої прекрасно тримає тепло. Це ж властивість зробило пінополістирол влагопроніцаемая і вентильованим. Але осередки не дуже щільно прилягають один до одного, тому при монтажі матеріал може кришитися або ламатися.

Такий утеплювач прекрасно працює на грунтах з малим рівнем промерзання за умови, що його захистять по обидва боки від вологи.

Зовнішнє утеплення фундаменту Піноплекс

Якщо ж проводити утеплення фундаменту своїми руками в місцевості, де зими суворі і грунт промерзає на великі глибини, то краще використовувати Піноплекс. Він в три рази стійкіше пінопласту по міцності, тому витримає тиск мерзлого грунту і не викришиться. До того ж, у екструдованого пінополістиролу більш еластична закритопорістой структура, позбавлена ​​здатності пропускати вологу.

Чим відрізняється гідроізоляція і утеплення фундаменту пінопластом від пеноплекса

Якщо створювати утеплення фундаменту дерев'яного будинку зовні за допомогою пеноплекса, то вам не потрібно закривати його гідроізоляційним матеріалом. Всі інші етапи монтажу полістирольних утеплювачів виконуються по одній схемі, в чому можна переконатися, подивившись відео - як утеплити фундамент зовні.

  • підготовка ґрунту

По всьому периметру фундаменту викопується траншея глибиною до початку заснування. Якщо рівень промерзання у вашій місцевості невисокий, то досить прокопати трохи нижче максимальної межі. Так як полістироли ставлять на жорстку основу, то варто знизу розсипати траншею шаром піску з гравієм (10 см) і утрамбувати їх.

Так як полістироли ставлять на жорстку основу, то варто знизу розсипати траншею шаром піску з гравієм (10 см) і утрамбувати їх

Чим глибше прокопали траншея, тим вище буде теплоізоляція фундаментних плит

  • підготовка фундаменту

Перед тим як утеплити фундамент, зачістьте його від залишків землі і вирівняйте цементним розчином всі нерівності. Для якісної теплоізоляції полістиролу потрібна рівна поверхня, щоб забезпечити максимальне прилягання утеплювача до стінки. Готове підставу треба прогрунтувати.

  • гідроізоляція фундаменту

Наступний етап робіт - гідроізоляційний захист фундаменту. Чому вона потрібна? Абсолютно паронепроникних утеплювачів не буває, тому деяка кількість вологи все одно просочиться всередину утеплювача і буде проникати в бетонну основу. Для полістиролів волога не страшна, а бетон на морозі може дати тріщини. Тому треба всю зовнішню поверхню фундаментних плит промазати рідкої гумою або проклеїти бітумними матеріалами. Гумовим складом це зробити простіше, так як він продається готовим. Залишається ретельно переміщати і пройтися шпателем по всьому фундаменту.

Рулонні бітумні матеріали вимагають вміння працювати з пальником. Причому всі стики необхідно дуже ретельно прогрівати, щоб не залишилося швів, через які волога зможе проходити в товщу фундаменту.

Можна також скористатися мастиками на основі бітуму.

  • Обклеювання плит утеплювача

Для фіксації пенополістіролов до фундаменту використовують поліуретановий клей або мастику на основі бітуму і полімерів. Обов'язково прочитайте склад заздалегідь, щоб переконатися у відсутності органічних розчинників. Якщо знайдете серед компонентів ацетон, бензин та ін., То такі склади для обклеювання не підійдуть. Вони руйнують полімерну структуру утеплювача і призводять до розривів плит. Змащують пінополістирол точково або промащуючи пензлем сама підстава. Починають кладку знизу від кута, ставлячи плити на піщану подушку. Проклавши перший ряд, другий починають так, щоб його шви припадали на середину нижчих листів, на зразок цегляної кладки. З'єднуються плити пазами в замок, але якщо вам доводиться підрізати край, то стик обов'язково змащують мастикою або клеєм. При стикуванні кутів шов рекомендується задути монтажною піною, щоб закрити можливий місток холоду.

  • Укладання зовнішньої захисту

Останнім етапом у монтажі є ізоляція утеплювача від зовнішніх факторів. Підземну частину можна закрити руберойдом і присипати грунтом, якщо використовувати Піноплекс. При укладанні пінопласту потрібна додаткова гідроізоляція. За руберойду наклеюють водонепроникну плівку або ставлять цегляну стінку (в півцеглини). Зовнішню частину армують стекловолоконной сіткою, штукатурять і закривають оздоблювальним матеріалом.

Зовнішню частину армують стекловолоконной сіткою, штукатурять і закривають оздоблювальним матеріалом

Захисна цегляна кладка вбереже пінопласт від вологи, що надходить з грунту

Зовнішнє утеплення фундаменту пінополіуретаном

Деякі господарі шукають, як утеплити фундамент дерев'яного будинку максимально швидко. Для цього варто застосувати напилювані утеплення з пінополіуретану. Робочі прямо на будівництві змішають компоненти і за день завдадуть рідкий склад на всю зовнішню поверхню фундаменту. Після затвердіння поліуретан утворює щільне, суцільне, безшовне покриття з характеристиками, аналогічними ПЄНОПЛЕКС. Правда, в цьому випадку вартість утеплення буде висока.

Чому не рекомендується утеплювати фундамент зсередини

При виборі між зовнішнім і внутрішнім утепленням віддавайте перевагу першому варіанту, так як утеплити фундамент будинку зсередини можна лише при наявності якісної вентиляції в підвалі. Фахівці вважають, що внутрішнє утеплення зміщує точку роси, в результаті чого фундамент повністю потрапляє під вплив зовнішньої вологи та холоду і швидко починає руйнуватися. Утеплювач створює в підвалі підвищену вологість, і її усунути зможе тільки додаткова вентиляція. А це - зайві витрати. До того ж, частина корисної площі у вас піде під «пиріг».

До того ж, частина корисної площі у вас піде під «пиріг»

За рахунок відсутності швів напилюваний поліуретан забезпечує високу теплоізоляцію

Але якщо немає іншого виходу, то краще за все використовувати рідкий пінополіуретан, який максимально захищає від вологи.

Без утеплення фундаменту перший поверх буде завжди страждати від вогкості в кутах і холоду.

Без утеплення фундаменту перший поверх буде завжди страждати від вогкості в кутах і холоду

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями:

Чому вона потрібна?
Сподобалася стаття?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама