Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

М'ячі богів - VIRTUEАЛЬНИЙ Парничок

Оригінал взято у Оригінал взято у   masterok   в   м'ячі богів   У 40-х роках ХХ століття в джунглях Коста-Ріки було зроблено цікаве відкриття masterok в м'ячі богів

У 40-х роках ХХ століття в джунглях Коста-Ріки було зроблено цікаве відкриття. Робочі United Fruit Company, вирубують хащі тропічних джунглів під бананові плантації, несподівано натрапили на гігантські кам'яні статуї правильної кулястої форми.

Найбільші досягали трьох метрів в діаметрі і важили близько 16 тонн. А найменші були більше дитячого м'ячика, маючи всього десять сантиметрів в діаметрі. Кулі розташовувалися поодинці і групами від трьох до півсотні штук, іноді утворюючи геометричні фігури.

У 1967 році один інженер і любитель історії та археології, який працював в Мексиці на срібних рудниках, повідомив американським вченим, що виявив в шахтах такі ж кулі, але набагато більших розмірів.

Через деякий час на плато Аква-Бланка поблизу селища Гвадалахара (Гватемала) на висоті 2000 м над рівнем моря археологічна експедиція знайшла ще сотні кам'яних куль.

Подібні кам'яні кулі були також знайдені поблизу міста Аулалуко (Мексика), в Палма-Сур (Коста-Ріка), Лос-Аламосі і штаті Нью-Мексико (США), на узбережжі Нової Зеландії, в Єгипті, Румунії, Німеччини, Бразилії, Кашкадар'їнської обл. Казахстану і на Землі Франца Йосипа.

З легкої руки Еріха фон Деникена кулі охрестили «м'ячами, в які грали боги».


Їх поява деякі геологи приписували вулканічної діяльності. Куля ідеальної форми може утворитися, якщо кристалізація вулканічної магми відбувається рівномірно на всі боки.

Однак, як би переконливо не звучали ці припущення, остаточної розгадки феномена донині немає. Перш за все, вони не здатні пояснити виникнення гранітних куль.

Крім того, не могли ж древні вулкани правильно розташувати у вигляді фігур безліч куль, що мають, до того ж, сліди шліфування! І хоча значна частина таких куль, схоже, дійсно має суто природне походження, деякі екземпляри, наприклад кулі Коста-Ріки, ніяк не вписуються в рамки цієї теорії, оскільки мають явні сліди вирівнювання та шліфування. Зараз в Коста-Ріці знайдено вже більше 300 кам'яних сфер. Тут трапляються і розсипи маленьких кульок по 10 сантиметрів в діаметрі, і гігантські «статуї» по три метри, які важать під 20 тонн. Матеріал різний - від вулканічної породи до граніту.

Деякі кулі в момент виявлення виглядали так, немов би їх недавно принесли на місце. Інші були частково зариті. Або ледь стирчали з-під землі. А кілька примірників знайшли на глибині в два метри. Глибше ніхто не копав. Проте, складалося враження, ніби-то кулі виповзають з надр.

Проте, складалося враження, ніби-то кулі виповзають з надр

Перше наукове дослідження куль було зроблено Доріс Стоун безпосередньо при їх відкритті робочими United Fruit Company. Результати її дослідження були видані в 1943 в «American Antiquity», провідному академічному журналі по археології в Сполучених Штатах.

Семюель Лотроп, штатний археолог Музею археології та етнографії Пібоді Гарвардського Університету, провів основні польові роботи по дослідженню куль в 1948 р Заключне повідомлення про результати його досліджень було видано Музеєм в 1963 році.

Воно містить карти ділянок, де були знайдені кулі, детальні описи глиняного посуду і металевих об'єктів, знайдених поруч з кулями, і багато фотографій, даних вимірювань і малюнків куль, їх взаємного розташування і стратиграфических контекстів.

Найбільш ретельно дослідженням куль після Лотроп стали польові роботи, зроблені в 1990-1995 археологом Іфігенія Квінтаніллой під егідою Національного Музею Коста-Ріки.

Вона змогла розкопати кілька куль в їх початковому стані. Станом на 2001 рік основна частина інформації, яку вона зібрала, ще не була опублікована, хоча і становила предмет її дипломного дослідження в Університеті Барселони.

Станом на 2001 рік основна частина інформації, яку вона зібрала, ще не була опублікована, хоча і становила предмет її дипломного дослідження в Університеті Барселони


Майже всі кулі зроблені з granodiorite, твердої лавової породи, оголення якої розташовуються в передгір'ях передмість Talamanca. Є кілька примірників, зроблених з coquina, твердого матеріалу, подібного вапняку, який утворюється з черепашок і піску в берегових відкладеннях. На думку археологів, кулі були виготовлені за допомогою обробки круглих валунів до сферичної форми в ході декількох етапів. На першому етапі валуни піддавали поперемінно сильного нагрівання і охолоджування, в результаті чого верхня частина валунів відшаровувалася подібно листю цибулини.

Granodiorite, з якого вони зроблені, як було виявлено, ще зберігає сліди сильних перепадів температури. Коли вони наближалися за формою до сфери, їх далі обробляли кам'яними інструментами з матеріалу тієї ж твердості. На фінальній стадії кулі поміщалися на підставу і полірувалися до блиску.

Нерідко в засобах масової інформації з'являються заяви, що ці кулі мають досконалої сферичної формою з точністю до 2 міліметрів. У реальності для таких категоричних тверджень немає підстав.

Справа в тому, що ніхто ніколи не вимірював кулі Коста-Ріки з подібною ступенем точності.

Справа в тому, що ніхто ніколи не вимірював кулі Коста-Ріки з подібною ступенем точності


По суті, ніхто не знає напевно, для чого саме виготовлялися ці кулі.

На час перших іспанських завоювань кулі вже ніхто не виготовляв, і вони залишалися повністю забутими, поки не були знову відкриті в 1940-х.

Деякі археологи вважають, що кулі розташовувалися перед будинками знатних людей як символ їхньої влади або таємного знання.

Є також думка, що саме створення і переміщення куль мало велике релігійне або соціальне значення, одна з, ніж їх остаточне місце розташування.

Як вже говорилося, значна частина кам'яних куль розташовувалася якимись групами. Частина цих груп утворювала прямі або звивисті лінії, трикутники і паралелограми. Одна група з чотирьох куль, як було визначено, вирівняна по лінії, орієнтованої на магнітну північ.

Зустрічається також версія, що розташування кам'яних куль нагадує деякі небесні сузір'я.

Багато з куль, деякі з них в групах, були знайдені на вершині насипів. Це призвело до припущення, що вони, можливо, зберігалися всередині будівель, створених на вершинах насипів. Так, наприклад, в розташованому у Тихоокеанського узбережжя на кордоні з Гватемалою центрі Ісапа, що був трохи пізніше ольмеків, круглі кулі невеликого розміру були виявлені поруч з маленькими кам'яними стовпами, які цілком могли служити для них підставками.

Фактично всі відомі кулі були переміщені від їх початкового розташування в ході сільськогосподарських робіт, що знищило інформацію про їх археологічних контекстах і можливих групах. Більш того, до теперішнього часу всі групи (крім кількох) вже зруйновані, тому вимірювання, проведені майже п'ятдесят років тому, не можуть бути перевірені на точність.

Частина куль була підірвана і зруйнована місцевими шукачами скарбів, які вірили байкам, що кулі містять золото. Кулі скачували в яри і ущелини або навіть під воду на морському узбережжі (як в Isla del Caсo).

Нині значна частина куль використовується в якості простого прикраси газонів.

Залишається невідомим і час виготовлення куль.

Оскільки надійних методів датування кам'яних виробів зараз не існує, археологи змушені покладатися лише на стратиграфические дослідження і визначають дату виготовлення куль з культурних останкам, що виявляється в тих же відкладеннях.

Знайдені під час розкопок такі останки датуються нині археологами в діапазоні від 200 року до н.е. до навіть 1500 року н.е. Але і навіть настільки широкий діапазон не можна визнати остаточним.

Справа в тому, що стратиграфічний аналіз завжди залишає масу сумнівів в датуванні подібних артефактів. Хоча б тому, що якщо зараз кулі переміщаються з місця на місце, то ніщо не може виключити можливості подібного переміщення куль і в той самий час, який дає стратиграфія.

Отже, кулі цілком можуть виявитися набагато більш давніми. Аж до сотень тисяч і мільйонів років (є й такі гіпотези).

Зокрема, абсолютно не виключена і версія, висловлювана Джорджем Еріксоном і іншими дослідниками, що кулі мають вік понад 12 тисяч років. При всьому скептицизмі археологів по відношенню до подібної датою, вона аж ніяк не позбавлена ​​підстав.

Зокрема, Джон Хоупс згадує кулі в Isla del Caсo, які знаходяться під водою біля узбережжя.

У разі, якщо дані кулі були туди переміщені вже в більш пізній час і перебували там спочатку, то помістити їх туди могли лише тоді, коли рівень моря був суттєво нижчим за сучасний. А це і дає їх вік не менше 10 тисяч років ...

Загадкою залишається і спосіб транспортування куль (або заготовок для них), - від місць їх розташування до місць передбачуваного походження матеріалу для їх виготовлення десятки кілометрів, істотна частина з яких припадає на болота і хащі тропічного лісу ...

Найперший звіт про дослідження куль Коста-Ріки археолог Доріс З. Стоун закінчив словами словами: «Ми повинні віднести вчинені сфери Коста-Ріки до незбагненним мегалитическим загадок». У цьому з ним неможливо не погодитися ...

* * *

Кам'яні кулі зустрічаються насправді не тільки в Коста-Ріці. Є повідомлення про те, що подібні кулі моряки Мурманського пароплавства знаходили на узбережжі Північного Льодовитого океану. А ось це - знімок куль на узбережжі одного з островів Нової Зеландії:

Або ось ще факти:

У 1969 році в Німеччині, в Ейфелі, під час вибуху каменоломні з укосу викотився ідеально кругла куля діаметром в п'ять метрів і вагою понад 100 тонн.

У Казахстані при розробці піщаного кар'єру з великої глибини були викопані кілька великих кам'яних куль.

Унікальною краси кулі були виявлені по бортах балки Букобай в Соль-Илецком районі Оренбурзької області.

Ще кілька десятків таких каменів знаходилося в яру в п'яти кілометрах на захід від Жирновському Волгоградської області. У 2002-2003 роках, на жаль, найкрасивіші і виразні з них знищили місцеві бульдозеристи-нафтовики, які протягнули кілька трубопроводів.

Кулі в Волгоградської області
Кулі в Волгоградської області

Годі куль (до 2 метрів в діаметрі) на арктичному острові Чампа на Землі Франца Йосипа. Однак, трапляються і зовсім крихітні.

У жовтні 2007 року на глибинах 10-25 метрів на дні Чорного моря біля Геленджика експедиція «Космопоиска» знайшла кулі діаметром від 0,7 до 1 метра. Найменший вдалося підняти і обстежити на березі.

Геологи та історики зробили висновок, що куля виточений штучно, а на його поверхні видно «бортик» і Х-подібний пропив. Для чого робили такі кулі, які занадто великі і для самих гігантських порохових гармат, і для найбільших катапульт, невідомо.

Богучанської кулі аж ніяк не претендують на звання найбільш загадкових.

Богучанської кулі аж ніяк не претендують на звання найбільш загадкових

Деякі Богучанської кулі лежать порізаними на часточки.

Арктичний острів Чампа - одне з найбільш унікальних на Землі місць - весь усіяний дивними круглими каменями.

Не претендуючи на кінцеву істину, можна зробити наступний попередній висновок. Безумовно, камені з Чампі можна віднести до розряду кулястих конкрецій. Конкреції - від латинського слова concretio - зрощення, згущення.

Це стяжения, мінеральні утворення округлої форми в осадових гірських породах. Центрами такого стяжения можуть бути зерна мінералів, уламки порід, раковини, зуби і кістки риб, залишки рослин.

Центрами такого стяжения можуть бути зерна мінералів, уламки порід, раковини, зуби і кістки риб, залишки рослин

Найбільше їх утворюється в пористих осадових породах - пісках і глинах. За будовою найчастіше зустрічаються концентрично-шаруваті - як би складені з декількох шкаралуп.

Вони складаються зазвичай з карбонатів кальцію, оксидів і сульфідів заліза, фосфатів кальцію, гіпсу, сполук марганцю.

Освіта конкрецій відбувається приблизно так: на стінках виникають нарости, які, розростаючись назустріч один одному, змикаються і утворюють різні форми. На Землі переважають конкреції кулясті, дископодібні, рідше зустрічаються в формі еліпса або неправильні - зрощені.

На Землі переважають конкреції кулясті, дископодібні, рідше зустрічаються в формі еліпса або неправильні - зрощені

Думок з приводу походження кам'яних куль стільки ж, скільки і дослідників. За словами Віктора Боярського, від кожного геолога, хоч раз побував на Чампі, він чув своє пояснення цього феномена.

Віктор Боярський не виключає, що на Землі Франца-Йосипа є ще місця средоточения кулястих каменів: «Не здивуюся, якщо нові експедиції повідомлять про що-небудь подібне. В геологічному плані цей куточок планети здатний піднести масу найнесподіваніших сюрпризів ».


Камінь на гостре Пасхи
Камінь на гостре Пасхи

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама