Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Добриво для картоплі при посадці: яке краще, ніж підгодувати

  1. різновиди добрив
  2. Мінеральні добрива. Специфічність їх застосування
  3. органічні добрива
  4. Обробка бульб як один з варіантів підгодівлі
  5. Ісполін - джерело корисних речовин

.

Кожна людина, що займається городництвом, обізнаний, що картопля - примхлива овочева культура і щоб в осінній період порадіти зібраному врожаю, необхідно сильно постаратися.

Кожна людина, що займається городництвом, обізнаний, що картопля - примхлива овочева культура і щоб в осінній період порадіти зібраному врожаю, необхідно сильно постаратися

Добриво картоплі перед посадкою - ефективний метод підвищення врожайності

Початківці фермера помилково продовжують вважати, що кількість і якість зібраного врожаю прямо залежить від підживлення картоплі під час цвітіння або вегетації. Однак це не зовсім так. Вегетація картоплі - період, коли всі цінні поживні та мінеральні речовини овочем засвоюватися не будуть. Правильно підібране добриво для картоплі при посадці - ось запорука якісного врожаю.

Існує величезна різноманітність видів добрива, які можна придбати в спеціалізованих магазинах. Деякі садівники вдаються до більш спрощеного методу і виготовляють підгодівлю в домашніх умовах. На їхню думку, це і економічно, і результативно.

різновиди добрив

Людина, зацікавлений в збірці чудового врожаю картоплі, коли-небудь задається наступними питаннями: «Які існують ефективні добрива?», «Чим удобрювати картопля при посадці?», «Які види добрив виявляться кращими для підгодівлі цієї цінної овочевої культури?». На них ми спробуємо дати докладні відповіді в представленій статті.

Для картоплі прийнятними є такі види добрив:

  • органічні добрива (компост і гній);
  • курячий послід;
  • зола;
  • сечовина;
  • аміачна селітра;
  • кісткове борошно.

Важливими для картоплі є і мінеральні комплексні добрива, серед яких виділяються:

  • нітрофоска;
  • кемира картопляна.

Сечовина - популярне добриво для картоплі

Мінеральні добрива. Специфічність їх застосування

Мінеральні добрива насичують землю необхідними для картоплі корисними речовинами і захищають бульби від всіляких паразитів і шкідливих комах.

Мінеральні речовини вносяться в грунт в осінній період. це:

  • суперфосфат (1 кг на сотку землі);
  • сірчанокислий калій (2 кг на сотку).

У весняний період слід дотримуватися наступних розрахунків:

  • селітра аміачна (1 кг на сотку землі);
  • сечовина (1 кг на сотку).

Головне правило в використанні мінеральних добрив при посадці картоплі - це збалансованість. Думка про те, що одностороння підгодівля мінеральних добрив призведе до відмінного збору врожаю помилкове, особливо, якщо це стосується початкового періоду розвитку рослин. Земля не зможе насититися усіма необхідними поживними речовинами.

Наприклад, якщо «переборщити» з азотом, це призведе до зайвого росту бадилля, але ніяк не бульб картоплі, тобто все що потрібно картоплі, буде йти в листя. В такому випадку, можна буде похвалитися лише пишними і високими кущами картоплі, а ось урожай не потішить свого господаря.

Буде грубою помилкою, якщо перевищити рекомендовану норму щодо використання добрив. Не варто думати про те, що чим більше добрив, тим краще. Підживлення картоплі повинна бути своєчасною і грамотної, тільки таким чином можна сподіватися на якісний і прибутковий урожай, інакше можна нашкодити рослині і знизити його врожайність.

Підживлення картоплі повинна бути своєчасною і грамотної, тільки таким чином можна сподіватися на якісний і прибутковий урожай, інакше можна нашкодити рослині і знизити його врожайність

Селітра аміачна вноситься з розрахунку 1 кг на сотку землі

органічні добрива

Серед вищезазначених добрив особливе місце займають органічні добрива. Вони насичують землю необхідними речовинами, роблять землю м'якою, податливою, пухкої, що теж важливо для гарного росту овочевої культури. Разом з поживними речовинами земля насичується киснем. У такому грунті краще утримується волога. Все це створює для картоплі практично ідеальні умови для зростання.

До речі, наявні в грунті органічні добрива з часом розкладаються. Завдяки цьому, на поверхню землі виділяється велика кількість вуглекислоти, що дуже позитивно позначається на зростанні бульб овоча і на його врожайності.

Однак тут є як плюси, так і мінуси. Використовуючи органічні добрива, урожай збереться в 2 рази більше звичайного, але негативним моментом є можливість зараження грунту різними шкідниками, серед яких найбільшу небезпеку становлять парша або хрущ, які, не замислюючись, будуть з превеликим задоволенням харчуватися бульбами картоплі. Тому щоб уникнути таких плачевних результатів багато фермерів органічним добривам воліють мінеральні.

Однак як показує багаторічна практика, краще використовувати і органічні і мінеральні добрива одночасно. Це в значній мірі підвищить відсоток врожайності.

Деревна зола - недороге і безпечне добриво для картоплі

Одним з кращих і рекомендованих добрив є деревна зола. Її вносять в грунт від 5 до 10 кг на 1 сотку землі. У цьому добриві є такі корисні речовини, як:

  • магній;
  • калій;
  • фосфати.

Як удобрюють картопля золою? Її додають в кожну лунку при посадці в кількості 5 столових ложок. Разом з золою в ямку можна покласти сухий перегній (700 грам). В результаті, картопля порадує не тільки своєю врожайністю, а й своїми відмінними смаковими якостями.

Щодо калію, тут потрібно діяти обачно і уважно. Кожному городникові відомо, що деяка кількість цього засобу вже міститься в грунті і вносити засіб потрібно строго по нормі.

Ще одним з ефективних і прославлених органічних добрив є курячий послід. Багато садівники і фермера воліють цей вид добрива завдяки його концентрації і дуже швидкого впливу на зростання овочевої культури. Однак використання цього різновиду добрива в чистому вигляді загрожує небажаними наслідками, такими як сильний опік рослин і їх загибель. Щоб уникнути таких неприємностей, краще його попередньо змішувати з водою. Тут в обов'язковому порядку повинна дотримуватися пропорція 1:15. Приготована суміш настоюється протягом 3-4 днів в захищеному від холоду місці. Готову підгодівлю використовують в розрахунку 1 л на 1 кущ.

Готову підгодівлю використовують в розрахунку 1 л на 1 кущ

Курячий послід можна придбати в зручних гранулах

Обробка бульб як один з варіантів підгодівлі

Культивація бульб картоплі різними поживними розчинами з наявністю борної кислоти, марганцю і міді - ще один продуктивний спосіб підживлення картоплі при його посадці. Всі ці речовини забезпечують картоплі гарне цвітіння, позитивний розвиток кореневої системи.

Є можливість придбати такі розчини в готовому вигляді або заготовити їх власноруч. Для цього необхідно взяти по 0,5 грам кожного речовини і розчинити їх в 1,5 літрі води. Бульби картоплі опускаються в цей приготований склад, в якому вони простоюють близько 3-4 годин. Після цієї виконаної процедури культуру висаджують в грунт.

Борна кислота входить до складу розчину для підживлення картоплі

Ісполін - джерело корисних речовин

На думку багатьох садівників чудодійною підгодівлею для картоплі є велетень. До його складу входять такі корисні речовини:

  • торф;
  • фосфор;
  • калій;
  • азот.

Ісполін - речовина, представлене у вигляді невеликих гранул, чудово розчиняються у воді. Даний вид підгодівлі гарантує отримання в майбутньому відмінного врожаю з відмінними смаковими якостями. Це добриво використовується в двох видах:

  • у вигляді порошку, коли при посадці в кожну підготовлену ямку насипають по 1 столовій ложці підготовленого речовини;
  • в рідкому вигляді: у відрі води розчиняється 50 г сухого інгредієнта. Цим рідким розчином поливають посаджений картопля.

Картопля - овочева культура, яка потребує підгодівлі. Тільки тут головне знати міру і слідувати інструкції. Але підгодівля - це не єдиний спосіб примножити свій урожай. Картопля - овочева культура, яка потребує певного догляду, своєчасного поливу, підгортання, розпушування і прополки. Звідси, грамотно підібране добриво і дотримання правил допоможе зібрати урожай картоплі з кулінарними якостями.

», «Чим удобрювати картопля при посадці?
», «Які види добрив виявляться кращими для підгодівлі цієї цінної овочевої культури?
Як удобрюють картопля золою?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама