Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Комбінації плитки фартуха на кухні. Якого розміру повинен бути кухонний фартух

  1. Функціональність фартуха на кухні
  2. Все геніальне просто
  3. Кахельна плитка
  4. За якою формулою розраховують ширину фартуха
  5. Інші варіанти виконання кухонних фартухів
  6. Вибір фартуха зроблений
  7. оптимальна висота
  8. проводимо розрахунки
  9. оптимальна ширина
  10. параметри
  11. Розрахунки в цифрах
  12. Підведемо підсумки
  13. Висновок і використовувані матеріали
  14. Що таке фартух
  15. Який матеріал для фартуха краще? (Відео)
  16. довжина фартуха
  17. Висота фартуха
  18. Монтаж фартуха з системою Olivet (відео)
  19. Монтаж скляного фартуха (відео)
  20. Як визначити розмір фартуха на кухні
  21. Оптимальна ширина фартуха
  22. Ідеальна висота фартуха
  23. Розмір кухонного фартуха під витяжкою
  24. Матеріали для виготовлення кухонних фартухів
  25. Визначення оптимальної висоти кухонного фартуха
  26. Послідовність монтажу фартуха
  27. Висновок по темі

Кухня - найбільш відвідуване місце в квартирі, будинку. Тут ми готуємо їсти і, власне, їмо. З цієї причини кухня швидко забруднюється. Одним з прекрасних рішень в плані швидкого наведення чистоти на кухні є фартух. Кухонним фартухом називається площа стіни, на яку укладають плитку, кахель, скло - все те, що можна швидко відмити від забруднення. Перед початком роботи потрібно вирішити для себе, навіщо вам потрібен кухонний фартух . Яку саме функцію він буде виконувати у вашій кухні?

Функціональність фартуха на кухні

Розглянемо головні функції, що їх цим важливим елементом інтер'єру. По-перше, це декоративна функція. Необхідно, щоб кухонний фартух прикрашав і гармонійно вливався в інтер'єр кухні, відтіняв і підкреслював красу кухонного гарнітура або, навпаки, привертав всю увагу до себе і приголомшував своєю яскравістю і красою ваших гостей. По-друге, практичність. Фартух повинен захищати стіну між верхніми і нижніми а також за мийкою і плитою від попадання жиру і крапель води, при цьому він сам повинен легко відмиватися. По-третє, матеріал, з якого зроблений фартух, повинен мати стійкість до миючих речовин, а також механічних впливів, тобто до тертя при збиранні.

Переважно, щоб кухонний фартух відповідав цим трьом вимогам. Щоб отримати від нього максимальну вигоду для інтер'єру кухні, важливо його правильно розташувати. Часто люди задаються питанням про те, чи можна обійтися без кухонного фартуха. Можливо, ваша кухня повністю оброблена плиткою або в ній встановлені стінові панелі, тоді фартух несе виключно декоративну функцію, а його установка залежить лише від ваших власних уподобань.

Припустимо, ви остаточно переконалися в необхідності монтажу кухонного фартуха на вашій кухні. Тоді справа залишилася за малим, необхідно вибрати матеріал, з якого буде виготовлений ваш новий предмет інтер'єру, а також дізнатися, за якою формулою розраховують ширину фартуха.

Все геніальне просто

Найпростіше і найменш витратне рішення - стінові панелі. Багато виробників меблів пропонують покупцям на вибір стінові панелі такого ж забарвлення, що і стільниці. Ви можете придбати їх разом зі своїм кухонним гарнітуром. Ці панелі є нічим іншим, як заламинировать листами деревно-стружкової плити, при цьому вони лише трохи тонше, ніж стільниця. Таку стінну панель ви можете легко встановити самі або її встановлять збирачі вашої кухні. Вона має стандартні розміри. У цьому випадку ширина фартуха розраховується за формулою "Стандарт". При всій простоті монтажу такої фартух відмінно виглядає і невибагливий у використанні. Його колір зазвичай вибирається відповідно до кольору стільниці. Такий виглядає гармонійно, ідеально підібраним і, безсумнівно, не залишиться без уваги ваших гостей. Щоб встик стільниці зі стіновий панеллю не потрапляла волога, пил і сміття, що привертає домашніх комах, його закривають спеціальним меблевим куточком. Цей куточок може бути абсолютно будь-якого кольору.


Кахельна плитка

На сьогоднішній день найбільш поширений фартух з кахельної плитки. Широкий асортимент пропонованої виробниками плитки, різноманітність фактур і величезна палітра колірних рішень дозволяє зробити свій кухонний фартух індивідуальним і неповторним. Єдина проблема, що виникає в разі застосування кахлю на кухні - це те, що покласти фартух необхідно до В цьому випадку вам слід знати, за якою формулою розраховують його ширину. Стандартна ширина фартуха на кухні становить 600 мм. Краще, якщо його краю будуть примикати до кордонів кухонних шаф, але найчастіше практично цього досягти складно. Тому потрібно укладати кахель з запасом, щоб шафи кілька закривали краю плитки.

За якою формулою розраховують ширину фартуха

В разі стандартних розмірів кухонного гарнітура кахельна плитка на стіну укладається на висоті 850 мм. У місці, де буде розташовуватися витяжка, плитка повинна підніматися до верхнього краю підвісних шаф, висота фартуха в цьому місці в результаті може досягати 120-150 см залежно від висоти навісних шаф. Ширина фартуха на кухні в цьому місці залежить від ширини обраної вами витяжки, плюс по 5 см з кожного боку. Таким чином, при ширині витяжки 50 см ширина фартуха складе 60 см, а при ширині витяжки в 60 см, відповідно - 70 см. При установці фартух повинен починатися трохи нижче, ніж зазвичай, тобто приблизно на висоті 83 см від підлоги, а його ширина в цьому випадку складе 62 см.


Тепер, знаючи, за якою формулою розраховують ширину фартуха, ви легко можете порахувати необхідну кількість плитки для нього. Роблячи вибір кахельної плитки, необхідно враховувати, що фактурний кахель більш складний у догляді. Розмір плитки також впливає на її вибір. Більша плитка укладається швидше і легше, укладка 10 х 10 см коштуватиме дорожче. Вибір кольору залишається за вами, тільки ваші уподобання щодо кольору зіграють тут роль. Можна підібрати плитку в тон стільниці, а можна, навпаки, зіграти на контрасті. Тут все залежить тільки від вас.

Інші варіанти виконання кухонних фартухів

Цікавим рішенням буде укладання фотоплитки, тут в якості малюнка може виступати будь-яка широкоформатний фотографія або повторюване зображення. У цьому варіанті ширина кухонного фартуха підганяється з урахуванням картинки.
Набирає популярності ще один різновид плитки - дзеркальна, вона, правда, зажадає від господині значних зусиль в догляді.


Не менш цікавим рішенням може стати фартух з скляної плитки або мозаїки. Крім того, дизайнери пропонують різні варіанти фартуха зі скла або триплекса.


Вибір фартуха зроблений

Після того як ви розглянули безліч варіантів виконання кухонних фартухів, а також дізналися, за якою формулою розраховують ширину фартуха, можна сміливо братися за справу. Результат залежить від вашого бажання і вміння. Можливо, з керамічною плиткою буде важко впоратися, а тим більше облаштувати свою кухню фартухом зі скла, фотоплиткою, мозаїкою, але завжди існує альтернатива, яка підвладна навіть вам. Кераміку або скло можна замінити на пластик. Монтаж кухонного фартуха з пластика вимагає меншого професіоналізму. На худий кінець, завжди можна запросити майстра, який виконає роботи по монтажу фартуха на професійному рівні.

Робоча поверхня кухні постійно знаходиться під впливом негативних факторів. Жир, волога, термічні перепади і хімічні речовини щодня забруднюють фартух, але, не дивлячись, на все це зовнішній вигляд приміщення зобов'язаний мати презентабельний вигляд.

Внаслідок чого виникає питання, як і чому, захистити робочий простір? Потрібен універсальний матеріал, що оберігає від забруднення і водночас не псує інтер'єр. Тому необхідний якісний ремонт , Що враховує висоту і ширину фартуха для кухні.

оптимальна висота

Проміжок між підлоговими шафами і підвісним гарнітуром формує висоту фартуха на кухні. Робиться поправка в 1-2 см для запасу. Як правильно визначити висоту від підлоги? Запам'ятайте кілька порад, які полегшать вам життя.

  • Підбірка столів здійснюється в залежності від росту людини, який буде основним користувачем приміщення. Решту предметів у вигляді меблів або побутової техніки при виборі ніякої ролі не грають;
  • Рівень столів прямо пропорційний від висоти справжньої або майбутньої плити;
  • Висота підлогових шаф здійснюється добіркою з урахуванням габаритів миючих і пральних машин, розташованих на кухні;
  • Куплені столи стандартних розмірів, цілком полегшать вам вибір.

Давайте дотримуватися першого пункту. Згідно з ним спершу необхідно обчислити зручну висоту підлогових шаф виходячи зі своїх антропометричних даних. Головне, щоб вам було зручно, і були відсутні неприємні відчуття в області спини. Якщо висота підібрана коректно, то ви не будете сутулитися або нахилятися вниз.


Абсолютно всі рухи повинні бути природні і відбуватися в зручній стійці. Після того як ви визначили найкращі параметри, потрібно відняти від них 10-20 мм. Потім вашій увазі постане необхідне значення для нижньої межі. Це і буде той стандарт висоти для кухонного фартуха. Такий підхід один з найбільш ефективних, що дає можливість для подальшого маневру.

Якщо ваша мета розміщення кухонної плити, то слід заміряти її габарити. Отримані дані - це межа, нижче якого лавірувати не має сенсу. Потім відбувається вибірка потрібних меблів і побутової техніки. При гострій необхідності можете виготовити зручну підставку під плиту, при цьому нижня межа піднімається. Це важливо тільки за умови переміщення пральної машинки між підлоговими шафами.

Це важливо тільки за умови переміщення пральної машинки між підлоговими шафами

проводимо розрахунки

Потрібна висота - 89-90 см. При підборі гарнітура стандартних габаритів, не маючи ні найменшого бажання його міняти, рівень кухонного фартуха 850 мм - 10 мм. Це визначає площу від підлоги до захисного матеріалу - 84 см виходячи зі стандартних 850 мм.

Варто особливо відзначити, що при розподілі країв низового порога не забувайте про таку важливу річ, як розетки. Вони зобов'язані, знаходяться вище підлогових шаф. При необхідності їх слід перемістити, поряд з цим розетки не повинні залишатися під столами.

Запам'ятайте! Загальна висота фартуха на кухні від нижньої позначки визначається проведеної лінією. Від неї варто розрахувати відстань до всіляких точок, розташованих на підлозі. За умови нерівності поверхні підлоги, дане відстань схильне коливання. Після чого потрібно з отриманих даних вилучити найбільше значення і провести порівняння його з рівнем підлогового шафи. При зіставленні відомостей, де стільниця знаходиться нижче такої величини, то нижню межу слід приспустити.


оптимальна ширина

При визначенні необхідних габаритів, крім висоти ми ще беремо до уваги такий важливий фактор, як ширина фартуха на кухні. При розгляді захисного матеріалу крізь призму геометричних знань, ми отримуємо відрізок або прямокутник, у якого дистанція від нижньої до верхньої межі є шириною декоративного фартуха.

Яка ширина фартуха на кухні і від чого вона залежить? Давайте розберемося:

  1. Один з перших показників рівень домашніх стель.
  2. При висоті столу на кухні все встає відразу на свої місця.
  3. Ще дуже цікаві показники, що залежать від витяжки та безпосередньо від її конструкції.
  4. На кожній кухні присутній плити, її ми теж беремо до уваги.
  5. Як не дивно, тип кухонних плит нас теж цікавить. Вони бувають газові або електричні.
  6. Варто звернути увагу на габарити верхніх шаф.


Варто звернути увагу на габарити верхніх шаф

параметри

Вище ми вже відзначали, що габарити всього гарнітура залежать від розмірів людини, який буде постійно експлуатувати все приміщення. Але і тут є підводні камені. Будинки, де розташований низька стеля, примножать обмеження. Наприклад, верхні шафи категорично не повинні стикатися з стелями. В даному випадку рекомендовано купувати кухонні меблі, яку найкращим чином можна розмістити в потрібному приміщенні.

Мінімальна дистанція від статевих шаф до нижньої стінки - 45 см. Отже, стандартні габарити вироби матиме обмеження 45 см +2 см = 47 см. Проміжок 20 мм - злегка заходить за стільницю.


Проміжок 20 мм - злегка заходить за стільницю

Розрахунки в цифрах

Зручна висота кухонного фартуха не перевищує 90 см. При отриманому рівні виходить досить просторо, що полегшує будь-які дії з посудом і не ув'язнює при русі. Одночасно з цим, легко дістати необхідні речі з будь-якої з полиць. Прийнятна висота робочої зони 90 см + 20 см = 920 см.

Давайте докладніше розрахуємо найбільші величини. Виходячи з того, що тумби зібрані з урахуванням габаритів посудомийної машини, їх висота - 90 см. Таким чином, якщо висота гарнітура 2 000 мм - дотягнутися до верху, буде складно. Далі, 200 см - 90 см = 110 см. Це і є найбільша ширина робочої зони для підлогового шафи з посудомийній машиною. Ширина фартуха розраховується: 110 см + 2 см = 112 см.

В результаті при покупці гарнітура стандартних розмірів, отримуємо робочу зону: 200 см - 85 см = 115 см. Ширина фартуха: 115 см + 2 см = 117 см.


Підведемо підсумки

Зверніть увагу! Проміжок від підлогових до верхніх шафок не повинен бути більше ширини смуги. При витяжці камінного стилю, то вона зазвичай знаходиться вище шаф. Смуга із захисного матеріалу при будь-якому проекті заходить за витяжку приблизно на 10 мм, виступаючи на 30-40 мм з усіх боків при ширині.

При загальних розрахунках в результаті ми досягли необхідних мінімальних - 47 см і максимальних - 117 см даних. Всі обчислення умовні, але принцип зрозумілий. Тут немає жорстких рамок, і залишається політ для експериментів і фантазії. Людям, що не відповідає загальним стандартам, так чи інакше, необхідно буде підлаштовувати гарнітур під свої габарити, не звертаючи уваги на наведені тут розрахунки.

Порада! При бажанні зібрати кухонний фартух своїми руками слід керуватися оптимальною шириною в шістсот міліметрів, тому що під такі габарити легше знайти потрібну плитку.


Висновок і використовувані матеріали

Давайте подивимося, які матеріали нам пропонують для обробки кухонного фартуха. Їх варіації різноманітні і дозволяють здійснити вибір на ваш смак:

  • Кераміка (керамічна плитка).
  • Мозаїка (мозаїчна плитка).
  • Вироби під натуральний камінь.
  • Керамогрнатний матеріал.
  • Метал.
  • Загартоване скло.
  • Люстерко.
  • Полімери і пластик.

При розрахунку габаритів висоти і ширини фартуха на кухні певного стандарту не існує. Має бути врахувати велику кількість різноманітних факторів, внаслідок чого єдиної відповіді не передбачено. У загальних рисах можна окреслити деякі поради. Найкраще планувати ремонт в комплексі, обчислюючи необхідні параметри заздалегідь, вони вам дуже знадобляться.

Кухонний фартух виконує важливу роль, захищаючи стіни кухні від загрязненійФартук на кухні - гордість господині. І мова, звичайно ж, піде не про полосочке тканини, якої захищають одяг від кулінарних експериментів, а про важливий елемент інтер'єру кухні, чий обов'язок - поєднувати практичні та естетичні функції і служити захистом стін від бризок води і краплею жиру. Якою має бути висота кухонного фартуха -разберем ретельно його розміри.

Що таке фартух


Фартух з керамічної плитки дуже стійкий і довговічний, має прийнятну ціну
Фартух з керамічної плитки дуже стійкий і довговічний, має прийнятну ціну

Спочатку визначимося з термінологією. Що з себе являє фартух? Це захист стін кухні від летять бризок води, жиру, обробляють продуктів. Як правило, фартух повинен проходити вздовж мийки, плити і всієї робочої зони (робочого столу), займаючи простір між столом і навісними шафами. Його розміри можуть бути різними, але є певна стандартна величина, якої дотримуються виробники кухонь.


Для виготовлення кухонних скло-панелей застосовується гартоване скло   Дзеркальний фартух візуально розширює простір невеликої кухні
Для виготовлення кухонних скло-панелей застосовується гартоване скло

Дзеркальний фартух візуально розширює простір невеликої кухні

Сучасний фартух може бути зроблений з різних матеріалів:

  • Керамічна плитка;
  • склопанель;
  • пластик;
  • мозаїка;
  • метал;
  • Люстерко.

У кожного матеріалу є свої плюси і мінуси. Фартух з мдф коштує недорого, його установка не становить труднощів і робиться швидко, причому зробити це можна своїми руками без особливого досвіду робіт. До мінусів відноситься те, що мдф боїться високих температур і може втратити вигляд при частому контакті з водою.


стійкість   стінових панелей   з МДФ до впливу вогню і вологи визначається їх вартістю
стійкість стінових панелей з МДФ до впливу вогню і вологи визначається їх вартістю


Металевий фартух виглядає дуже стильно, однак вимагає до себе більшої уваги   Мозаїчна фартух складний в монтажі, проте має неповторний вигляд
Металевий фартух виглядає дуже стильно, однак вимагає до себе більшої уваги

Мозаїчна фартух складний в монтажі, проте має неповторний вигляд


Кухонний фартух з пластика виглядає стильно, коштує не дорого і простий в монтажі, проте довговічним його назвати не можна
Кухонний фартух з пластика виглядає стильно, коштує не дорого і простий в монтажі, проте довговічним його назвати не можна

Плюси кераміки в її довговічності, міцності, багатоваріантності, гігієнічності, стійкості до води і температурі. Клеїти її можна своїми руками, але для цього потрібно вміння. Варіантом плитки є мозаїка, яку клеїти злегка складніше.

Скло і метал виглядають красиво, стильно, сучасно. Однак своїми руками метал і скло клеїти складно, а сам цей матеріал на відміну від мдф та плитки доведеться постійно протирати, так як на ньому залишаються непривабливі розлучення. Те ж можна сказати про дзеркало. Пластик, як і мдф, простий і недорогий. Але він не зносостійкий і горючий, тому поруч з плитою йому не місце. Зате класти його неважко.

Який би фартух не був вибраний - мдф, плитка, склопанель, його треба правильно встановити, щоб він дійсно виконував свою практичну функцію в повній мірі. А для цього треба розрахувати його розміри і зрозуміти на якій висоті його зміцнювати.

Який матеріал для фартуха краще? (Відео)

Коли визначатися з розмірами

З розмірами фартуха варто визначитися до того, як почнуться ремонтні роботи. І тут неважливо, чи буде господар квартири кріпити його своїми руками або ж доручить роботу професійним майстрам.

Укладання фартуха з будь-яких матеріалів на кухні проводиться, коли розроблений проект кухні, прорахована висота столів, рівень навішування шаф, визначений гарнітур і його місце на кухні. В цьому випадку можна точно розрахувати розміри і вже тоді обробка цього фартуха на кухні проводиться по точно намічених лініях.

довжина фартуха

Якою має бути довжина фартуха? Цей параметр визначити найпростіше. Фартух повинен бути тієї ж довжини, що і запроектована робоча зона, яка включає в себе величини:

  • ширини мийки;
  • робочого столу;
  • плити (з двох сторін, якщо вона стоїть біля стіни).

До цієї величини додається 2-5 см і виходить потрібна довжина фартуха.


Довжина кухонного фартуха визначається розмірами робочої поверхні
Довжина кухонного фартуха визначається розмірами робочої поверхні

Висота фартуха

Висота фартуха на кухні від статі або ж початку фартуха від статі залежить від висоти столу. Висоту столу правильно підбирати виходячи зі зручності господині і, відповідно, вона залежить від її росту. При цьому при роботі за таким столом господиня не повинна надмірно нахилятися або високо піднімати руки. Поза повинна бути природною. Щоб визначити потрібну висоту для себе, треба встати і представити себе за роботою. На тому рівні, на якому руки лежать правильно, на стіні робиться відмітка. Від цієї позначки вниз відкладається 2-3 см і проводиться лінія. Це буде нижня межа фартуха від статі, з якої можна починати кріпити фартух своїми руками.

Важливо: Якщо плита знаходиться відчутно нижче рівня столу, то нижня межа фартуха на висоті від підлоги повинна вимірюватися щодо плити, а не стола. Від рівня плити вниз відкладається 2-3 см і чертится лінія кордону фартуха.


Як визначити розміри фартуха
Як визначити розміри фартуха

Якщо обрана стандартна меблі, то висота у неї теж стандартна. Дорівнює вона приблизно 85 см. Звідси і вираховується нижня межа пролягання фартуха. На стіні відзначається висота від підлоги 85 см, від якої вниз відкладається 2-3 см і прокреслюють лінія - це буде межа укладання фартуха.

Важливо: Не варто обмежуватися вимірами тільки в одній точці. На жаль, в будинках, особливо старих, підлога може бути не зовсім рівним і звідси висота в різних точках кухні від статі теж буде різною. Тому треба відміряти потрібні відстані по довжині фартуха в 3-4 місцях і тільки тоді креслити лінію.

Монтаж фартуха з системою Olivet (відео)

Ширина фартуха

Як визначити власне ширину фартуха перед тим, як кріпити його своїми руками? Ці розміри вирахувати теж неважко.

Вона залежить від висоти, на якій передбачається закріпити навісні шафи. Висота їх кріплення в свою чергу залежить від зручності користування ними господарів будинку і в першу чергу від зростання господині, яка буде працювати на кухні.

Втім, тут може виникнути обмеження, що накладаються ще й висотою стель. Адже навісні шафи при навішуванні не повинні перебувати зовсім близько під стелею.


Ширина фартуха під витяжкою залежить від типу обраної витяжки та її особливостей установки
Ширина фартуха під витяжкою залежить від типу обраної витяжки та її особливостей установки

Саме мінімальна відстань від стільниці до нижнього краю шаф 55 -60см. А найоптимальніше відстань для людини з ростом середнім і вище среднего- 70- 90 см: саме при такій відстані зручно працювати і піднімати предмети в шафи.

До заданої віддалі між стільницею і рівнем нижнього краю навісних шаф додається 2 сантиметри. Ця висота відкладається від рівня стільниці і прокладається лінія. Відстань між точкою на ній і точкою на нижній межі фартуха і буде шириною фартуха. Знову-таки виміри краще проводити за трьома-чотирма точкам.

Важливо: Розетки треба запроектувати заздалегідь. Їх розташовують над стільницею.

Фартух під витяжкою робиться за такими розрахунками. Так як витяжка повинна бути на відстані 70-75 см від рівня плити, то ширина фартуха повинна бути на пару сантиметрів більше цієї величини.

Монтаж скляного фартуха (відео)

висновок

Визначитися з розмірами фартуха на кухні не так і складно. Головне - заздалегідь продумати розстановку меблів і продумати її зручність.

Назва «фартух для кухні» з'явилося як асоціація зі спецодягом наших господинь. Фартух охайної господині береже її одяг від плям і бризок жиру. Кухонний фартух забезпечує захист стін над плитою, раковиною і робочим столом від тих же бризок киплячої олії, пара, жирних плям. І якщо захисний матеріал для стін господарі вибирають, виходячи з особистих переваг, то ширина і висота фартуха на кухні залежать від розмірів меблів і побутової техніки.

Ширина фартуха на кухні залежить від багатьох факторів, але він обов'язково повинен виконувати функцію захисту стіни від кухонного бруду

У будь-якому випадку, кухонний фартух повинен гармоніювати з кухонними меблями і кольором стін в кухні, захищати стіну від крапель жиру і бруду, пилу і крихт, легко відмиватися від різних забруднень, бути стійким до хімічних складів, призначеним для відмивання жиру. Незалежно від того, які дизайнерські рішення будуть прийняті і які матеріали будуть обрані, господарям доведеться визначити розмір фартуха для кухні ще до установки меблів.

Як визначити розмір фартуха на кухні

Відстань від підлоги до початку фартуха визначається виключно висотою столів. Стандартна їх висота - 85 см. Але розміри можуть варіюватися в залежності від висоти кухонної плити. Якщо Ви плануєте включити пральну машину в кухню, найімовірніше, висоту столів доведеться робити 90-92 см. Тоді пральна машина без проблем стане під стільницю. Але під кухонну плиту доведеться робити підставку (якщо це не вбудована варильна поверхня).

Оптимальна ширина фартуха

Нижній край фартуха повинен заходити під стільницю хоча б на 1 см. Отже, відстань від підлоги до початку фартуха має бути не менше 84 см для звичайної кухні і 89-90 см для кухні, в яку вмонтовано пральна машина. Важливий момент : Коли ви будете проводити розмітку початку фартуха за рівнем, перевірте ще раз відстань від лінії розмітки до статі в різних точках вашої кухні. Якщо ваш підлога нерівна, стіл може виявитися нижче початку фартуха. Звичайно, монтажники спробують вирівняти столи, але не факт, що їм вдасться добитися ідеального результату.


Ширина фартуха на кухні зазвичай залежить від кухонних меблів

І ширина фартуха на кухні, і його висота залежать в першу чергу від розміщення меблів. Так, якщо низ навісних шаф збудований в одну лінію і витяжка не встановлюється, можна зробити фартух в одну смугу. Якщо ж суть справи шаф різна, фартух може бути виконаний фігурно. Якщо планується витяжка, доведеться доповідати кілька рядів плитки.

Ідеальна висота фартуха

Цей параметр визначається відстанню між столами-тумбами і навісними шафами. Висота фартуха на кухні 55-65 см вважається оптимальною. При такій відстані зручно дотягуватися до поличок і навісних шафок, при цьому верхні шафи не заважають роботі господині. Але така висота не є еталоном. Якщо ви звикли до іншої висоті шаф або ваш зріст нижче або вище середнього, зробіть шафи, такої висоти, яка буде для вас зручна. В цьому випадку висота фартуха буде залежати від розташування шаф і кухонної витяжки.


Висота фартуха на кухні залежить від відстані між нижнім і верхнім рядом кухонних меблів

Ідеальною вважається висота кухонного фартуха в 60 см, оскільки це розмір, під який зручно підбирати кахельну плитку . Якщо ви віддаєте перевагу інші матеріали, які по ширині не підходять під розмір майбутнього фартуха, беріть матеріал з запасом. Адже зазвичай шафи «нависають» над плитою, і неважливо, великий чи не дуже буде захована частина фартуха. Крім того, його можна опустити нижче, під стільницю.

Розмір кухонного фартуха під витяжкою

Це ділянка, яка потребує особливої ​​уваги. Щоб визначити розмір кухонного фартуха під витяжкою, потрібно точно знати її розташування. Вважається, що нижня площа витяжки повинна знаходитися на відстані 70-75 см від плити або варильної поверхні. Це мінімальна висота. Максимальна може бути і більше, вона залежить від типу витяжки, наявності або відсутності шафи над нею.


Розміри цього кухонного фартуха визначені розмірами витяжки та його призначенням

Ширина фартуха під витяжкою залежить від ширини плити і витяжки. Навісна витяжка камінного типу зазвичай монтується без шафи. В цьому випадку висоту фартуха слід збільшити до висоти шаф. Традиційні (підвісні плоскі) витяжки можна встановлювати з шафою або без нього. Намагайтеся, щоб фартух заходив за кожну сторону витяжки на 5-10 см. Це потрібно для того, щоб не було неприємностей через можливі похибок при монтажі навісних кухонних шаф.

Правильно підібрана висота фартуха на кухні, стандарт якої буде розглянуто далі, дозволяє захистити стіни від бризок води, жиру і накопичення конденсату, що значно спрощує догляд за меблями і чистку кухні.

Фартух з керамічної плитки вважається одним з найпопулярніших завдяки простому догляду і різноманіттю кольорів.

Кухонних фартух виробляють з різних простих догляді і упаковки матеріалів. Ці матеріали можуть відмінно доповнити інтер'єр вашої кухні. У далеке минуле відходять одноманітні фартухи з керамічної плитки, поступаючись місцем новим матеріалам - склу, акрилу і пластику.

Матеріали для виготовлення кухонних фартухів

Сучасні кухні дозволяють обладнати їх фартухами з різних матеріалів:

Скляний фартух відображає освітлення, що робить кухню більш просторим і світлим.

  1. Керамічна плитка. Відносіться до традіційніх матеріалів и дозволяє обладнаті кухню недорогий и простий у догляді захист. Асортимент плитки з найрізноманітнішою кольоровий гамою и фактур дает можлівість создать кухонний фартух в тон Вашої кухні.
  2. Мозаїка. Даній материал можна Віднести до різновіду плитки, так як їх Властивості много в чому схожі. Мозаїку віробляють НЕ только з кераміки, а такоже зі скла и смальти. Ее установка складніше, чем плитки, но результат перевершує всі Очікування. Особливо ефектно таке покриття Виглядає на кріволінійніх поверхнях, воно надає Їм особливо фактуру и рельєф.
  3. Скло. Прикрашені візерункамі матоване або прозоре загартоване скло дуже просто мити, воно НЕ піддається механічнім, хімічніх и температурних вплівів. Скляні поверхні в довжина могут досягаті 3-х метрів, что дозволяє створюваті фартухи без швів и стіків.
  4. Пластик. Недорогий и Стійкий до зовнішніх вплівів материал. Особлівість пластикових фартухів в тому, что смороду виготовляють з суцільного листа, внаслідок чого бруд и жир не накопічується в швах, як у випадка з керамічною плиткою, мозаїкою и Деяк іншімі матеріалами.
  5. Камінь. Надає кухні Вишуканий и дорогий вид, особливо в зелених сандалів зі стільніцею з того ж матеріалу. Камінь может буті у виде тонких плит, або літокерамікі - плітообразного матеріалу, в якому верхня частина Зроблено з граніту, мармуру або Іншого виду натурального каменю, а нижня частина керамічна, така ж, як у звічайній плитки.
  6. Дерево. Для виробництва дерев'яних фартухів Використовують захіщені від Дії волога плити ДСП або МДФ. Вони мають невелику вартість, але головний ворог деревини - висока температура, тому частина фартуха, яка знаходиться над плиткою, слід виконувати з іншого, більш стійкого матеріалу, або використовувати ДСП і МДФ з тонким металевим покриттям.
  7. Акрил. Характеризується невеликою вагою і простотою установки. Даний матеріал дозволяє наносити на його поверхню будь-який малюнок, фотографію або візерунок. Володіє одним значним недоліком - такий матеріал легко дряпається, тому його не можна чистити за допомогою жорстких засобів.
  8. Метал. Дозволяє додати кухні професійний і високотехнологічний вид. Головний недолік - складність догляду за таким фартухом, так як на ньому сильно помітні сліди від рук, бризки води і жиру. Для вирішення цієї проблеми рекомендується вибирати фартух з матового металу, або прикрашений фактурним малюнком.

Як можна побачити, вибір матеріалів для створення захисного кухонного фартуха дуже широкий. Традиційно він виготовляється з плитки, МДФ і ДСП, але на зміну їм зараз часто використовую і інші більш різноманітні матеріали.

Визначення оптимальної висоти кухонного фартуха

Визначення оптимальної висоти кухонного фартуха

Розміри кухонного фартуха в першу чергу залежать від параметрів кухонних меблів. Стандартні тумби кухонного гарнітура мають висоту близько 85 см, отже, відстань від підлоги до нижньої частини фартуха становитиме 83-84 см, так як він повинен хоча б на 1-2 см заходити за меблі. Ширина фартуха повинна збігатися з шириною кухонного гарнітура, хоча іноді його продовжують і на кутову частину кухні з метою повністю обмежити зону попадання крапель води з мийки.

Висота кухонного фартуха повинна бути такою, щоб повністю заповнити просвіт між робочою поверхнею тумб і нижньою частиною навісних шаф. Найбільш зручну відстань по вертикалі між тумбами і навісними полицями становить близько 60 см, але цей параметр сильно залежить від вашого зростання.

Висота такого фартуха над плитою або варильною поверхнею повинна бути більше, ніж над рештою кухонного гарнітура. Ця вимога пояснюється тим, що під час приготування їжі бризки жиру і води піднімаються вище і часто осідають на висоті 75-80 см від поверхні плитки. Якщо над вашою варильною поверхнею встановлена ​​витяжка, то вона здатна значно скоротити шлях крапель і бризок, але простір між нею і плиткою все одно має бути захищене фартухом.

Для того щоб визначити параметри фартуха для вашої кухні, слід провести нескладні розрахунки, в яких необхідно враховувати такі параметри:

Сміливо і красиво виглядатиме кухонний фартух з фотодруком.

  1. Висота кухонних тумб. Вона може бути в діапазоні від приблизно 75 см до 85-90 в залежності від вимог, що висуваються до кухонного гарнітуру.
  2. Відстань від поверхні тумб до навісних шаф. Цей параметр з додаванням кількох сантиметрів і буде висотою кухонного фартуха.
  3. Наявність і розташування витяжки над плитою. При наявності витяжки фартух повинен доходити до неї і виходити за її нижні межі на кілька сантиметрів. Якщо витяжка відсутня, то фартух слід встановити до верхнього рівня навісних шаф або полиць.

З огляду на перелічені параметри, розраховуємо зразкове положення і площа, яку буде займати фартух. Цей крок дуже важливий для підрахунку матеріалу, який потрібно буде закупити для його створення. В результаті загальний стандарт для висоти фартуха становить від 57-62 см при установці його на висоті над підлогою на рівні 83-85 см. Частина захисту, яка створюється над плиткою або варильною поверхнею, буде перевищувати загальну висоту на 25-50 см.

Послідовність монтажу фартуха

Залежно від використовуваних матеріалів, монтаж фартуха може мати деякі особливості.

Скляна захист кріпиться до попередньо вирівняною стіні за допомогою наскрізного навісного кріплення, липучок або спеціального силіконового клею. При установці такого фартуха слід бути дуже обережним, так як матеріал дуже крихкий і може розколотися від неправильно прикладеного зусилля. Монтаж скляної захисту відрізняться від інших тим, що вона не повинна заходити на кілька сантиметрів за меблі, а встановлюється в рівень з нею.

Фартухи з МДФ і ДСП менш вибагливі в установці і кріпляться до стіни за допомогою саморізів або рідких цвяхів.

Установка захисту з плитки, мозаїки або натурального каменю в загальних рисах дуже схожа друг не одного і проводиться за допомогою спеціального клею для плитки. Клей наносять на попередньо вирівняну поверхню стін за допомогою шпателя з зубами, розмір яких беруть згідно з рекомендаціями виробника клею. Якщо конкретних інструкцій на упаковці немає, то використовують шпателі з зубами розміром від 3 до 6 мм. Після завершення установки плитки шви між ними закладають спеціальним складом, колір якого можна підібрати залежно від характеру забарвлення плитки, меблів або інших елементів кухонного інтер'єру.

Особливу увагу слід приділити установці фартуха з мозаїки. З її допомогою можна створити будь-який орнамент, який при вмілому виконанні буде виглядати як витвір мистецтва. Для створення складного малюнка краще звернутися за допомогою до професіоналів, а прості візерунки можна створити самому, хоча це і вимагає досить великої кількості часу, акуратності і завзятості.

Висновок по темі

Фартух для кухні призначений не тільки для виконання своєї прямої функції - захисту стін від крапель жиру, водяних бризок і цвілі, але і для доповнення інтер'єру кухні.

Добре продумана і красиво виконана захист стане прикрасою будь-якої кухні, тим більше що сучасне різноманітність оздоблювальних матеріалів дозволяє втілити в життя вашу будь-яку, навіть саму вигадливу ідею.

Дотримуючись акуратність і точність, можна легко впоратися з цим завданням, не вдаючись до допомоги майстрів. Не бійтеся експериментувати і творити, адже подвійно приємно буде насолоджуватися закінченим видом своєї кухні, усвідомлюючи при цьому, що зробили все самостійно!

Яку саме функцію він буде виконувати у вашій кухні?
Внаслідок чого виникає питання, як і чому, захистити робочий простір?
Як правильно визначити висоту від підлоги?
Яка ширина фартуха на кухні і від чого вона залежить?
Що з себе являє фартух?
Який матеріал для фартуха краще?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама