Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

У Сочі в самому розпалі сезон каштанів

У лісах під Сочі дозріли каштани, а в меню місцевих ресторанів з'явилися страви з цього осіннього лісового делікатесу.

Їстівний каштан росте не скрізь. У нашій країні, наприклад, зустрічається тільки на Кавказі, причому переважно в західній його частині.

Ці горіхи під час Великої Вітчизняної війни врятували жителів Сочі від голоду. Старожили згадують, що в 42 і 43-му роках були просто небувалі врожаї. Але і сьогодні каштани привертають увагу гурманів і прихильників здорового харчування: в них високий вміст амінокислот і рослинного білка.

З каштанів готують десятки, якщо не сотні страв, від гарнірів до десертів. У Франції, наприклад, це настільки важливий продукт, що там щорічно відзначають День каштана.

На ринку кілограм каштанів можна купити за 150 рублів, але багато хто воліє самі збирати горіхи в лісі. Вони дозрівають в жовтні і збір триває до початку зими. Каштани можна зривати прямо з дерева, але частіше їх піднімають з землі. Хоча тут їх може бути трохи, адже плодами харчуються дикі і домашні тварини.

Традиційно каштани смажать, варять, запікають, і навіть їдять сирими. Вони добре поєднуються як з сіллю, так і з цукром. В основі практично всіх модних гастрономічних новинок лежать старовинні рецепти. Наприклад, одне із старовинних страв Кавказу є гарбузовий суп з каштановим хлібом. Схожий рецепт, до речі, є і у італійців, і французів.

Шеф-кухар Андрій Колодяжний знає майже все їстівні рослини Кавказу. У хід у нього йде все: гриби, молюски та навіть водорості. А так як він шанувальник сезонного меню, то зараз акцент робить на каштани. Його авторський рецепт - каштановий крем зі смаженою на мангалі рибою, зараз це - сарган. «Тільки пішов. Це м'ясистий, смачний сарган. А по сезону використовуємо майже всю рибу. Це камбала, півень, лисиця, луфарь, горбиль », - розповів Андрій Колодяжний.

Інгредієнти кухар знаходить сам або закуповує у рибалок і в невеликих фермерських господарствах. Місцеві рослини завжди в достатку: кропива, рогіз і навіть лопух.

«Коли буває ожина по сезону, ми готуємо соуси, десерти і так далі. Мільйон рецептів. Різні трави: чебрець, зімбілак, портулак, ми тут теж готуємо. Дику ромашку, я її недавно зустрів в Солохаул, теж можна готувати », - прокоментував шеф-кухар.

У цього захоплення сочинського кухаря є своя назва - гастроботаніка. Ціла кулінарна наука. В Ростуризму вже не перший рік говорять про нерозкрите потенціалі гастрономічного туризму. Російська кухня дуже сильно розрізняється в різних регіонах. Кавказька - одна з перспективних. Люди тисячі років використовували в їжу тільки те, що знаходили в лісах або вирощували самі. Сьогодні це не стільки необхідність, скільки спосіб життя. Збирати трави і плоди на Кавказі можна цілий рік. Так, відразу після каштанів на столах з'являться хурма і мандарини.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама