Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

В Абакані тарифи на тепло можуть зрости на 84%

Дата публікації: 27 серпня 2018 року о 17:04.
Категорія: Економіка .

Економіка

Інститут проблем природних монополій (ІПЕМ) оцінив ефекти для населення від введення нової схеми розрахунків тарифу на теплову енергію - методу «альтернативної котельні». Інститут зазначає, що тариф «альткотельной» вище поточного рівня тарифів для всіх 19 міст, які висловили бажання стати «пілотними» для впровадження нового методу тарифного регулювання. При цьому в Абакані додаткове зростання тарифів може скласти 84%.

Такий стрибок, на думку експертів, з одного боку, несе ризик сплеску соціальної напруженості, а з іншого, становить небезпеку для фінансової стійкості енергокомпаній, так як місцева влада може в перспективі піти на кардинальне обмеження зростання тарифів.

Нова схема розрахунку тарифів на теплову енергію за методом «альтернативної котельні» дозволена до застосування з січня 2018 року. Відповідно до неї, як граничного рівня тарифу на теплоенергію (price cap) буде використана передбачувана вартість тепла в разі будівництва нової локальної котельні в регіоні. Очікується, що такий підхід дозволить усунути основні недоліки поточної схеми розрахунку тарифів, заснованої на методі індексації. Поки перехід на новий метод тарифного регулювання є добровільним. На даний момент перейти на метод «альтернативної котельні» виявили бажання 19 міст Росії, в тому числі Абакан.

ІПЕМ за допомогою спеціального калькулятора, розміщеного на сайті Міненерго Росії, провів розрахунки можливих нових тарифів «альтернативної котельні» для зазначених міст і порівняв їх з поточними. Розрахунки показали, що в 10 з 19 міст додаткове зростання тарифів перевищить 20%, в 4 з 19 - буде нижче 10%. Лідерами по додатковому зростанню тарифів стануть Абакан (+ 84%), Красноярськ (+ 68%) і Новосибірськ (+ 53%). Повна версія складеного Інститутом рейтингу міст щодо можливого додаткового зростання тарифів на тепло представлена ​​по засланні .

На думку ІПЕМ, в деяких містах таке зростання витрат на теплопостачання може спровокувати вкрай негативну реакцію населення. У російській практиці тарифного регулювання існує ряд прикладів, коли під тиском громадської думки переглядалися вже затверджені параметри індексації тарифів (тарифи на ЖКП в Новосибірську в 2017 році), і навіть заморожувалося поширення окремих методів тарифного регулювання (соціальна норма електроспоживання). Однак, як вважають експерти, такий сценарій зворотного одностороннього перегляду тарифів загрожує, перш за все, фінансової стійкості самих теплопостачальних організацій, так як в рамках переходу на новий метод тарифоутворення для реалізації інвестпрограм вони будуть змушені залучити значні позикові кошти.

Раніше в цьому році Інститут опублікував дослідження з аналізу зростання тарифів на житлово-комунальні послуги (ЖКП) в 15 «містах-мільйонниках» Росії з 1 липня 2018 року. У висновках попередньої роботи ІПЕМ вказав, що частка витрат на ЖКП в доходах російських домогосподарств впритул наблизилася до психологічно важливої ​​позначки в 15%, після якої виникають передумови для зниження платіжної дисципліни побутових споживачів.

Повний текст експертної думки "Перехід сфери теплопостачання на метод« альтернативної котельні »: наслідки для пілотних міст" доступний за засланні .

Про організацію:

Інститут проблем природних монополій (ІПЕМ) - незалежний науково-дослідний центр, заснований в 2005 році. Діяльність Інституту проблем природних монополій спрямована на дослідження стану природно-монопольних секторів російської економіки (електроенергетика, газова промисловість, залізничний та трубопровідний транспорт) і взаємозалежних з ними галузей промисловості (транспортне та енергетичне машинобудування, вугільна галузь та інші). Інститут бере активну участь в процесах формування промислової політики Росії, визначення інструментів її реалізації в галузевому і регіональному аспектах. Додаткову інформацію про Інститут можна знайти на сайті www. ipem. ru

Новини по темі

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама