Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Пристрій фундаменту для приватного будинку

  1. різновиди фундаментів
  2. Грунт на ділянці
  3. Монолітний плитний фундамент
  4. Стрічковий фундамент - універсальна класика
  5. Стовпчастий фундамент - для легких конструкцій
  6. Свайний і свайно-гвинтовий фундамент

Отже, ви приступаєте до будівництва будинку і починаєте з пристрою фундаменту Отже, ви приступаєте до будівництва будинку і починаєте з пристрою фундаменту. У минулому залишилися питання постановки на облік, отримання кадастрового паспорта. Завершено етап суперечок щодо зовнішнього і внутрішнього устрою майбутнього будинку. Перед майбутніми домовласниками постає питання: що послужить міцною основою для досягнення вашої мрії про комфортний і надійному заміському будинку? Слова «котлован» і «фундамент» починають займати думки майбутнього власника заміського будинку практично відразу після покупки земельної ділянки.

різновиди фундаментів

Говорячи технічною мовою, фундамент призначений для передачі навантаження від розташованих вище частин будівлі на грунт підстави. Говорячи образно, фундамент - опора, запорука надійності і довговічності будинку. З точки зору бухгалтерії, фундамент - це як мінімум від 10 до 30% загальної вартості будівництва, причому будь-яка економія в цьому питанні обійдеться вам на порядок дорожче.


Навантаження на фундамент залежить від типу будинку - чи плануєте ви побудувати легкий каркасний будинок або цегляний з товщиною стін в три цегли, перекриттями з бетонних плит, з підвалом і з цокольним поверхом. А якщо потрібен підвал, то без заглибленою стрічки не обійтися. Словом, визначитеся спочатку з типом і масштабом будови, щоб не ставити цегляний двоповерховий особняк на стовпчастих фундаменті, так на осушеному торфі. Усадка, перекоси і, як наслідок, тріщини і розломи - страшний сон заміського домовласника.

Що його визначає вибір принципу пристрою фундаменту для приватного будинку?

Критерієм є навіть не ціна, а параметри грунту Критерієм є навіть не ціна, а параметри грунту. Вид грунту на ділянці, глибина його промерзання, рівень залягання ґрунтових вод. Який ступінь надійності того чи іншого фундаменту на ділянці з конкретною геологією, краще вирішувати професіоналам. Правда, відразу виникає питання: у що обійдуться послуги геологів і проектувальників і на скільки це збільшить вартість будівництва?

Деякі домовласники на свій страх і ризик обмежуються самостійної діагностичної процедурою. Це означає вирити шурф лопатою або пробурити свердловину, яка дозволить відрізнити глину від піску. Потім можна звернутися до довідника з таблицею грунтів і на основі цієї інформації скласти попередній розрахунок. На території Північно-Західного федерального округу грунти бувають скельні і напівскельні, піщані, глинисті, торф'яні, хрящуваті - всі вони відрізняються по одному дуже важливому для подальшого будівництва параметру - сдимистості. Цей термін позначає опір промерзлого грунту несанкціонованого вторгнення в грунт. Критерій сдимистості при проектуванні і наступному будівництві фундаменту враховується в найпершу чергу.

Думка експерта:

Звичайно, завжди треба намагатися все зробити якісно і сумлінно. Тому будь-яка поважаюча себе фірма, що займається будівництвом фундаментів, каже замовнику про необхідність геологічної розвідки грунту перед початком робіт зі зведення фундаменту. На практиці часто буває цілком достатньо дослідження не настільки докладного. Наприклад, якщо грунту непогано вивчені побудували будинки сусідами, будинки яких надійно стоять на своїх фундаментах уже не один рік. Будівельна компанія запропонує замовникам за додаткову плату (5500 рублів) зробити кілька отворів буром, на три метри завглибшки. У більшості випадків це дозволяє повноцінно судити про якість грунту під майбутнім фундаментом.

Втім, треба розуміти, що така перевірка може виявитися достатньою, але 100% гарантію дає тільки повне геологічне вишукування, ціна якого, зрозуміло вище і починається від 20000 рублів.

Грунт на ділянці

Промерзання ґрунту призводить до здуття грунтів, які згодом осідають нерівномірно, що може викликати появу тріщин у фундаментах і стінах. Питання про вплив на каркасні, брусові, колод і газобетонні будинки сил морозного обдимання - один з найважливіших. Найчастіше такий захід, як просте заглиблення фундаменту, не може гарантувати відсутність сезонних переміщень грунту. Втім, для легких будинків, каркасних і дерев'яних, на думку нашого експерта, переміщення грунту не страшні. Інша справа - всі види кам'яних будинків.

Скелясті грунти, наприклад, вважаються не промерзає (і відповідно непучиністих), тому в скельних і напівскельних породах котловани під дерев'яні будинки не риють, а знімають верхній просадчика шар.

Піщаний грунт вважається непучиністим підставою, якщо в ньому немає дрібнозернистих і пилуватих пісків. Глинисті грунти (глини, суглинки, супіски) - в сухому стані служать хорошим підставою і відносяться до умовно непучиністим. Однак в водонасиченому стані і при малій щільності знаходяться в текучому стані і сильно спучуються при промерзанні.

Хрящуваті грунти є сумішшю з піску і глини з великою кількістю дрібного каменю і щебеню і вважається досить надійним, тому що важко розмивається водою.

Поширені в Ленобласті торф'яні грунти (осушені в різному ступені болота) сильно насичені вологою і сильно стискаються під навантаженням. Відомо, що торф здатний вбирати до 8 обсягів води.

Думка експерта:

Якщо основа неоднорідне, дуже бажані геологічні вишукування, які допоможуть спрогнозувати несучу здатність різних шарів грунту. Причому навіть прогнози фахівців не гарантують вам стовідсоткового результату.

Коли підготовчий етап завершено, можна визначитися з типом власне фундаменту. Існують два основних: дрібне закладення і закладення нижче глибини промерзання. До першого типу відносяться плитні, мелкозаглубленние стрічкові і стовпчасті фундаменти. До фундаментів другого типу, що використовуються в житловому будівництві, можна віднести стрічкові, стовпчасті й пальові.

думка експерта

При розрахунках використовується розрахункова глибина промерзання - положення кордону промерзання щодо рівня грунту, прийняте в якості розрахункової величини, узаконеної нормативними документами.

Для Санкт-Петербурга і Ленінградської області розрахункова нормативна глибина промерзання грунту становить 1.45 метра.
За глибиною залягання фундаменти поділяються на:

- заглиблення, у яких підошва розташовується на глибині промерзання або нижче,
- мелкозаглубленние, у яких підошва розташовується вище глибини промерзання,
- незаглиблений, у яких підошва розташовується на поверхні грунту або вище.

Монолітний плитний фундамент

З човном на поверхні океану в розмові з нами порівняв плитний фундамент один з експертів-будівельників. Це поетичне порівняння насправді досить точно відображає поведінку такого фундаменту. За рахунок своєї площі монолітний плитний фундамент поводиться впевнено на проблемних грунтах - рухливих і просадних, на вологих ґрунтах з високим рівнем стояння грунтових вод. Хочете солідний будинок на глинистому ґрунті? Тоді плитний фундамент - рішення для вас. Такий фундамент має масу достоїнств: універсальність, надійність, довговічність, простота виготовлення. Недоліки: висока ціна (від 4000 руб. За м2) і тривалі терміни монтажу в зв'язку з необхідністю набору міцності бетоном. Загальна вартість такого фундаменту порівнянна з вартістю самого будинку - 300-400 тис. Рублів.

Для пристрою плитного фундаменту спочатку риють котлован, потім його утрамбовують і роблять на дні подушку із шару піску і шару гравію. Зверху на них укладають гідроізоляційний матеріал. Поверх гідроізоляції наливають тонкий шар бетону. А потім укладають арматуру і закачують в котлован бетонний розчин. Надалі фундаментна плита може стати підлогою першого поверху або на спорудженої таким чином плиті влаштовується цоколь. Для пристрою підвалу плита укладається нижче рівня землі, а на плиті заливається цокольний поверх. В результаті виходить герметично, надійно, солідно і недешево.

Плюси монолітного плитного фундаменту:

- якщо плита залита правильно, вона буде служити дуже довго;

- підходить практично для будь-яких грунтів;

- витримує великі навантаження;

- можливі подальші перепланування і зміни в проекті в процесі будівництва.

мінуси:

- досить складно зробити плиту на рельєфному ділянці.

- дорожнеча через великі витрат на земляні роботи, бетон і арматуру.

Думка експерта:

Самий проблемний грунт - осушені торфовища. І тут якраз плитний фундамент не підійде. Якщо вам належить будувати на такому грунті, торф під фундаментом повністю виймається і на його місце вкладається грунт або піщана подушка. Єдино можливий варіант фундаменту на торфі - свайно-гвинтовий.

Як окремий випадок монолітної плити можна розглядати стрічкові і стовпчасті мелкозаглубленние фундаменти. Але тоді можуть виникнути проблеми з надійністю через чутливість до сдимистості (цей термін позначає опір промерзлого грунту несанкціонованого вторгнення в грунт) і нерівномірних осідань грунтів. Помилки в проектуванні і монтажі такого типу фундаментів досить часто призводять до серйозних наслідків.

Стрічковий фундамент - універсальна класика

стрічковий - найпоширеніший тип фундаменту. Стрічкові фундаменти закладення на глибину промерзання до недавнього часу використовувалися найбільш часто. Універсальні, надійні і відносно довговічні, вони, правда, відрізнялися трудомісткістю виготовлення і високою ціною. На жаль, класичний стрічковий фундамент минулих років в наші дні починає кришитися - його доводиться підливати вже після 25-30 років служби.
Сьогодні технології зробили крок вперед, тому при відповідних умовах (непучиністих грунту) багато землевласників вибирають саме цей, перевірений часом варіант.

Стрічковий фундамент споруджують по всьому периметру несучих стін - причому як зовнішніх, так і внутрішніх. Якщо споруджується земельна ділянка (цокольний поверх), то стрічковий фундамент є одночасно і його стінами. Навіть мелкозаглубленний стрічковий фундамент дає власникові будинку можливість облаштувати підпілля або навіть льох всередині периметра фундаменту. На відміну від фундаментів глибокого закладення, мелкозаглубленний стрічковий залізобетонний фундамент на піщаній подушці заглиблений всього на 40-60 см, що забезпечує значну економію трудовитрат і матеріалів, і в кінцевому підсумку в 2-2,5 рази знижує вартість нульового циклу. Такий фундамент дозволяє застосовувати в якості перекриттів бетонні пустотні плити і зводити будь-малоповерхова будівля.

Стрічковий фундамент   може бути монолітним або збірним Стрічковий фундамент може бути монолітним або збірним. Якщо ви не впевнені в ступені сдимистості грунту на ділянці, варто зробити стрічку монолітною. Збірні ж фундаменти монтуються, в залежності від будівельної системи будівлі, з різних конструктивних елементів - блоків-подушок, стінових блоків. Збірний фундамент непридатний для будівель з підвалом - ступінь його водонепроникності залишає бажати кращого, а робити додаткову гідроізоляцію - дорого і неефективно.

Етапи роботи при влаштуванні стрічкового фундаменту:

- геодезична розбивка осей майбутнього фундаменту теодолітом на місцевості.

- відкопування траншеї.

- влаштування піщаної подушки.

- укладання руберойду під основу фундаменту (для запобігання витоку цементного молока при бетонуванні фундаменту).

- пристрій арматурних каркасів з арматури d12a3 і 6а1.

- монтаж опалубки.

- геодезичне нівелювання горизонту фундаменту.

- бетонування фундаменту бетоном М300.

- демонтаж опалубки.

Вартість стрічкового фундаменту розраховується з урахуванням роботи і матеріалів, перетину стрічки фундаменту, її висоти, загальної довжини, а також віддаленості ділянки від міста. З цих параметрів складається ціна погонного метра - від 2400 до 6100 рублів. Необхідна умова - наявність під'їзних шляхів для вантажівок, що доставляють матеріали.

Стовпчастий фундамент - для легких конструкцій

Одні з найпростіших і недорогих фундаментів - стовпчасті. Але і застосуємо він тільки для легких конструкцій, каркасних або дерев'яних будинків. стовпчасті фундаменти по витраті матеріалів і трудовитрат в 1,5-2 рази, а при глибокому закладенні навіть в 3-5 разів економічніше стрічкових, не вимагають додаткових робіт з гідроізоляції, влаштування вимощення, обробці цоколя.

Мають вигляд окремих опор (кам'яних або дерев'яних), що влаштовуються під стіни. Дерев'яні опори недовговічні, а ось кам'яні стовпи (з гранітного або бутового каменю, цегли-залізняку) прослужать набагато довше.

Для будинків з підвалом або цокольним поверхом, а також на ділянках з істотними перепадами висот такі фундаменти не годяться. Великі навантаження можуть їх перекинути. Застосовувати стовпчастий фундамент на грунтах, схильних до пученію і переміщень, категорично не можна - вони можуть почати «гуляти». Існує варіант «з перев'язкою» (так званої риндбалкой), що в деякій мірі підвищує надійність опор.

Вартість стовпчастого фундаменту в порівнянні з іншими видами невисока і складе 15-20% від вартості всіх робіт при будівництві будинку. Середня ціна погонного метра з урахуванням роботи і матеріалів - від 2500 рублів.

Свайний і свайно-гвинтовий фундамент

У типовій для Ленобласті геологічної ситуації, коли при високому рівні стояння грунтових вод на поверхні грунт слабкий, а нижче - з хорошою несучою здатністю, можна використовувати фундамент палі. Чим палі відрізняються від стовпів? Принципово нічим, тільки розміром і несучою здатністю. Найдешевші - буронабивні пальові фундаменти , Але їх складно виготовляти при дуже високому рівні грунтових вод. Фундаменти ТІБЕ - це вдосконалена буронабивна паля. Така свайно-стрічкова конструкція зводиться за допомогою ручного фундаментного бура ТІСЕ-Ф з відкидним плугом. Вартість зведення такого фундаменту становить від 2000 рублів за погонний метр, термін виготовлення - 2-3 тижні.

Пальово-гвинтовий фундамент   - мабуть, найпопулярніший спосіб забезпечити надійне підгрунтя для вашого заміського будинку Пальово-гвинтовий фундамент - мабуть, найпопулярніший спосіб забезпечити надійне підгрунтя для вашого заміського будинку. Цей фундамент економічний і побудувати його можна порівняно швидко, за 1-2 дня. При дотриманні всіх технологічних тонкощів, конструкція вийде цілком надійною.

Головним достоїнством гвинтових фундаментів нового покоління є їх універсальність і зручність у використанні. Конфігурації опор настільки великі, що їх можна використовувати не тільки для спорудження будинку, але і для пристрою гамака або парасольки, альтанки, огорожі та багато чого іншого. Причому палі заввишки до 1 метра може вкрутити за допомогою ручного важеля ключа одна людина. А для таких споруд, як містки, причали, пірси фундамент палі є єдиним рішенням.

Стандартна паля довжиною 2,5 м в залежності від діаметра обійдеться вам від 2700 до 5500 рублів Стандартна паля довжиною 2,5 м в залежності від діаметра обійдеться вам від 2700 до 5500 рублів. Все, що довше, стає дорожче на 400-700 рублів за кожні півметра «негабариту». Дуже важливо, щоб при виготовленні паль дотримувалися всі необхідні технологічні умови - покриття труб ґрунтовкою, подвійний шар епоксидної емалі. Тільки тоді можна розраховувати на заявлену виробниками довговічність - свайно-гвинтовий фундамент служить до 70 років », - стверджують фахівці.

Так що, панове домовласники, вам належить вирішення цілого комплексу проблем, пов'язаних з грунтовими умовами, конструкціями і поверховістю будівлі. І економія може виявитися подвійний платою і не тільки за фундамент, а й за весь будинок. Тому краще всього довіритися професіоналам для прийняття рішення по розрахунку, підбору і монтажу фундаменту.

Текст: Оксана Крапивко

Консультант: Микола Бєляєв, менеджер групи компаній «Оптима»

Землевласник №3 (79) 2013

Схожі статті:

Перед майбутніми домовласниками постає питання: що послужить міцною основою для досягнення вашої мрії про комфортний і надійному заміському будинку?
Що його визначає вибір принципу пристрою фундаменту для приватного будинку?
Правда, відразу виникає питання: у що обійдуться послуги геологів і проектувальників і на скільки це збільшить вартість будівництва?
Хочете солідний будинок на глинистому ґрунті?
Чим палі відрізняються від стовпів?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама