Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як поклеїти шпалери

  1. нанесення клею
  2. Наклеювання шпалер на стіну
  3. Розетки і вимикачі
  4. висушування шпалер

Починаючи ремонт в будинку або квартирі, багато хто стикається з простим, на перший погляд, питанням: як правильно клеїти шпалери?

До наклейці шпалер потрібно приступати після того, як стіни вирівняні, а стелю і стельові плінтуси пофарбовані. Щоб уникнути помилок і не зіпсувати дорогі шпалери, потрібно знати деякі нюанси цього процесу. Адже буде дуже неприємно, якщо по завершенні ремонту ви виявите, що шпалери розійшлися і почали відклеюватися. Тому розглянемо технологію наклейки шпалер докладно.

По-перше, необхідно використовувати спеціальний клей . Він повинен бути вологостійким, запобігати появі і розмноженню цвілі і грибків. Якісний шпалерний клей повинен легко розчинятися у воді, не утворюючи грудочок і не залишаючи плям. Вибір шпалерних клеїв сьогодні досить широкий. Однак далеко не всі з них відповідають вимогам, зазначеним вище. Властивості шпалерних клеїв можуть відрізнятися один від одного в залежності від того, для якого типу шпалер вони призначені.

По-друге, вибравши для шпалер клей, потрібно правильно його приготувати. Проблем з цим виникнути не повинно, так як на кожній упаковці є інструкція з зазначенням необхідної концентрації. У ємність наливається тепла вода і поступово, при безперервному помішуванні, щоб уникнути утворення грудок, засипається клей. Після того як клей ретельно розмішаний, йому потрібно дати відстоятися до повного розчинення.

нанесення клею

Перед тим як приступити до наклейки, для кращого зчеплення потрібно заґрунтувати стіни готовим шпалерних клеєм, змішаним з 20-30% води. Після цього клей наноситься на заздалегідь відведені і розрізані полотна шпалер зі зворотного боку. Робити це можна звичайною малярською кистю великої ширини або валиком. Розстеляємо на підлозі захисну плівку, укладаємо смуги і на всю довжину полотнища із зворотного боку наносимо клей.

Деякі види шпалер потрібно залишити в такому вигляді на нетривалий час. Взагалі-то, вказується в інструкції і різниться в залежності від типу шпалер. Важливо не перетримати полотна, так як вони можуть розмокнути і клеїти їх стане неможливо. Інші види шпалер можна наносити на стіну відразу ж після нанесення. Бамбукові шпалери наносять сухими безпосередньо на загрунтовану клеєм стіну, в іншому випадку такі шпалери можуть розтягнутися і раскиснуть, а після висихання стиснутися і утворити щілини на стиках. Купуючи шпалери, уважно читайте інструкції, в яких можуть міститися деякі застереження.

Будівельний клей: класифікація і призначення >>>

Наклеювання шпалер на стіну

Перед тим як нанести на стіну перше полотно шпалер, потрібно «відбити вертикаль». Для цього підійде будівельний схил. Його потрібно прикласти до стіни і провести лінію, паралельно якій і буде наклеєно перше полотно. Шпалери зазвичай клеять встик. Якщо ви придбали шпалери з малюнком, потрібно стежити за тим, щоб частини візерунка збігалися від полотна до полотна. Щоб це легше було зробити, варто заміряти висоту стіни і відрізати полотно з запасом 5-7 сантиметрів. По довжині першого полотна відміряються і інші. Витрата шпалер в такій ситуації кілька збільшується, і це потрібно враховувати. Якщо ж шпалери однотонні і малюнок підбирати не потрібно, то можна відрізати полотна, довжина яких збігається з висотою стіни.

Після всіх приготувань настає найважливіший момент - нанесення полотна на стіну. Докладаємо шпалери до стіни і ретельно розгладжуємо руками або чистою ганчіркою всі зморшки і міхури у напрямку зверху вниз і від середини до країв. Надлишки клею, які можуть виділитися з стиків, потрібно акуратно видалити губкою або дрантям. Якщо шпалери покриті фарбою, яка розмазується від вологи, то краще розгладжувати їх за допомогою щітки.

Якщо полотнища були відрізані з запасом, після наклеювання утворюється надлишок матеріалу біля плінтуса або під стелею Якщо полотнища були відрізані з запасом, після наклеювання утворюється надлишок матеріалу біля плінтуса або під стелею. Позбутися від нього зовсім нескладно: досить відзначити олівцем потрібну довжину, що перекриває край плінтуса на 5-6 мм, відрізати зайве під лінійку і приклеїти край назад.

Зараз дуже популярні вінілові шпалери. При їх використанні можуть виникнути деякі проблеми. Наприклад, якщо поверх них наклеїти бордюр, то він може через деякий час відвалитися. Щоб уникнути таких ситуацій бордюри краще наклеювати безпосередньо на стіну, а шпалери клеїти встик з ними. Для цього варто зробити позначку на потрібній висоті, прокреслити по периметру рівну лінію і наклеїти верхню частину шпалер. Після цього встик клеїться бордюр, а потім наносимо залишилася довжину шпалер. Звичайно, процес досить копіткий, зате результат порадує вас!

Шпалери. Основні типи і загальні характеристики >>>

Розетки і вимикачі

Ще одна проблема підстерігає при зіткненні з розетками та вимикачами. Кращий варіант - це завести шпалери під кришку вимикача або розетки, але для цього необхідно знеструмити квартиру. Буде краще, якщо компетентна людина викрутить пробки або відключить автомат, а потім перевірить відсутність напруги спеціальним приладом. Після цього можна зняти кришки і наклеїти шпалери без них. Технологія дуже проста: на місці вимикача або розетки вирізаємо дірку хрест-навхрест і заправляємо або обрізаємо кінці. Пам'ятайте про те, що ставити на місце кришки вимикачів і розеток можна тільки після того, як шпалери повністю висохнуть.

Якщо відключити електрику нікому, деякі сміливці відкручують кришки розеток і вимикачів і обережно заклеюють контакти ізолентою або щільним лейкопластиром, які потім, після висихання шпалер, видаляються. Однак, щоб не ризикувати, при неможливості знеструмити квартиру радимо клеїти шпалери навколо контуру кришок розеток і вимикачів, так само вирізавши дірку хрест-навхрест, а потім акуратно підрізаючи краю по контуру кришки.

висушування шпалер

Залишилося прояснити останній момент - як правильно висушити свеженаклеение шпалери? Якщо підійти до завершального етапу недбало, можна загубити всю попередню роботу. Пам'ятайте: протягом усього часу наклеювання шпалер і їх висихання можна допускати протягів. Під їх впливом шпалери можуть покоробитися, розповзтися або навіть відшаруватися від стін. Тому тримайте вікна, двері та кватирки закритими до тих пір, поки не будете впевнені в тому, що шпалери висохли до кінця.

Дотримуючись правил, наведених вище, ви цілком зможете впоратися з наклейкою шпалер самостійно. Технологія, як можна помітити, досить проста, і освоїти її нескладно. Поради, наведені в статті, допоможуть вам в цьому.

інформаційна служба plot.kz

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама