Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Избор на маче. Или како да се купи чистокрвни маче

Непотребно е да се каже, купувањето маче е одговорен бизнис и, понекогаш, не е лесно Непотребно е да се каже, купувањето маче е одговорен бизнис и, понекогаш, не е лесно. На крајот на краиштата, една симпатична мека мала топка на крајот ќе прерасне во возрасно животно што ќе живее до тебе повеќе од една деценија. Прво на сите, потребно е да се одреди целта на купувањето.

Кои се вашите надежи за вашето домашно милениче, без разлика дали планирате да се вклучите во својата шоу кариера или одгледување.

Првото нешто што потенцијален сопственик на мачка се соочува е изборот на раса.

Огромната разновидност на форми, големини и бои на мачки може да се збуни. Најдобро е да се држиш во рака и да не се предадеш веднаш на желбата за очарователност "Сакам педигре на мачка !!!". За да започнете, одете на изложбата, погледнете ги животните претставени таму. Сигурен сум дека ако немате никакви преференции пред да заминете на изложбата, тогаш, по заминувањето, може да има дури и премногу од нив. Главното правило при купување педигре маче, особено кога станува збор за бебето, со кого планирате да ги освоите врвовите на шоуто - не брзајте! Бидете сигурни да се забележи на раси сакате, разговарајте со одгледувачи, ги преземе своите координати.

Следниот чекор е да се соберат информации за расите што ве интересираат. Ова е важно затоа што постојат групи на раси кои изгледаат еден на друг, а за новодојденец во светот на мачката тие изгледаат слично (да речеме, група природни раси на мачки - Мејн Куун, Сибир, Норвешка шума итн.). Сепак, овие раси може да варираат во темперамент, може да имаат свои карактеристики на одгледување и одгледување. Сето ова е подобро да се знае однапред - пред да купите маче, така што подоцна нема да мора да бидете разочарани во расата, и маче - да ги менувате сопствениците. Кога расата е избрана, треба да одлучите на подот на маче. Овој момент исто така не е неважен.

Ако купите маче само за душата, тоа речиси и не е важно. Обично, мачиња кои не се наменети за одгледување и, соодветно, за шоу-кариера, се даваат метрика со соодветна ознака. Обично ваквите бебиња се сосема здрави, едноставно не се од интерес за понатамошен развој на оваа раса, бидејќи тие имаат отстапувања од стандардот. Ова не ги спречува да бидат убави и задоволни со своите сопственици. Постои мислење дека мачката треба да се породи барем еднаш "за здравје". Тоа не е.

Ако вашето домашно милениче било доделено на категорија животни од домашни миленици (без право на понатамошно одгледување), тогаш би било подобро за неа и за вас да стерилизирате. Истото важи и за пломби. Во моментов, таквите операции се изведуваат во секоја ветеринарна клиника. Ова нема барем да му наштети на здравјето на вашето домашно милениче, напротив, ќе го ослободи од болните и залудни "пребарувања" за време на периодот на сексуален лов. Ако одлучите да купите животински невести- (наменети за одгледување) или класа за шоу (животно за изложби и одгледување), тогаш полот на мачето тука игра улога. Ако зборуваме за мачка, неопходно е да се одлучи што интересира повеќе - изложба или размножување. Ако вашите планови не вклучуваат редовни посети на изложби, но сакате да видите во вашата куќа шармантни мачиња на вашата убавина, тогаш не треба да плаќате за шоу-животно. Престанете со вашиот избор на Писе класа писе.

Цената на мачката често зависи од нејзината размножувачка и изложбена вредност, реткоста или преваленцијата на бојата на мачката, на спектарот на бои кои мачката ги носи генетски. Многу е можно мачка од раса да ви биде понудена од одгледувач на интересни услови ако е навистина интересно како одгледување на ова одгледувалиште. Условите за продажба може да бидат многу различни. Како по правило, ова директно влијае на цената на животното. На пример, можете да продадете маче за половина цена, но со услов да му дадете на одгледувачот 1-2 мачиња на првиот избор од нејзиниот легло. Ако расата е ретка или бојата на мачката е уникатна, тогаш одгледувачот може да го продаде за цела легло. Обично, сите продажни услови се договараат поединечно помеѓу сопственикот и селекционерот, по што двете страни потпишуваат договор за продажба и купување на маче. Сите вербални договори мора да се внесат во договорот, така што во иднина нема да има недоразбирања меѓу страните. Многу е интересно за почетник да остане под крило на искусен одгледувач и познат расадник, бидејќи повеќе од еднаш ќе ви требаат помош од искусни felinologists! Ако, покрај одгледувањето, сонувате да освоите прво место на изложби, тогаш изборот на мачка треба да биде уште потраен, темелен и намерно. Идеално, шоуто е подобро да се избере со независен експерт во оваа раса или со експерт. Сепак, овој услов за почетник, како по правило, е тежок.

Прикажи го животното најдобро е купено во добро поставена одгледувачница. На изложбата исто така можете да купите котен мачор, особено ако мачето учествувала директно во неа, добила рејтинг и опис, а можеби и награда.

Не е препорачливо да се купат многу мали мачиња, особено бавно развиени раси. Постои шанса дека прилично маче со старост ќе стане полесно во вид и ќе изгуби на својот колега, кој во еден и пол месеци изгледаше многу полошо. Денес, многу изложбени системи наметнуваат забрана за учество во манифестацијата на мачиња до 3 месеци. Ова е многу разумно, бидејќи тоа ќе го избегне ризикот од инфекција со заразни болести и ќе му овозможи на експертот да види повеќе формирани мачиња. Ситуацијата со стекнување на педигре мачка-продуцент е приближно иста.

Сепак, концептот на "неред" во однос на мачката не функционира. Кат-творецот треба да биде само класа на шоу и само одличен тип на раса. Факт е дека мачките често се одгледуваат подобрувачи, бидејќи, за разлика од мачките, тие можат да остават повеќе потомци. Искусни одгледувачи често чекаат еден месец за раѓањето на пристојна мачка, која може да се однесе во расадникот како продуцент. Кога стекнете мачка, мора трезвено да ја процените вашата сила и способности. Впрочем, реката мачка треба редовно да се изложува, на тој начин рекламирање и себе и за своите деца. Исто така треба да земете во мачки кои дојдоа да се парат. Ако сето ова воопшто не ви пречи, и вашиот избор е точен, тогаш нема да бидете разочарани. Но, ние мора да се запамети дека во прилог на прекрасниот тип се уште има многу аспекти кои влијаат врз вредноста на производителот - единственоста на племенските линии, реткоста на бојата и оригиналноста на генетиката. Многу често, новодојденците на felinology се изгубени во шарени реклами на расадници, во изобилство на информации за раси. И воопшто, не е секогаш јасно каде да се оди за мачка. За повеќето потенцијални сопственици на мачки, првото нешто што ми доаѓа на ум е пазарот на птици. Не препорачувам. Одгледувачите, како по правило, никогаш не ги носат своите мачиња да продаваат на пазарот. Опасноста од фаќање на инфекција и губење на отпадоци со љубов никогаш нема да ја надвладеат секоја економска корист. Купување на "purebred" мачка на пазарот, всушност, купи мачка во торба. Маче, покрај болестите и недоследностите, исто така, може да се докаже како лажни документи до високата класа. Во моментов, некои миленичиња продавници почнаа да продаваат педигре мачиња. Обично тие се носат таму наутро и се земаат навечер, ако не се продадени. Ситуацијата тука е нешто подобра од пазарот. Сепак, стресот, исто така, може да предизвика болест на бебиња. Најчесто, "приватни трговци" донесуваат мачиња во продавницата за продажба, односно шансите да купат навистина интересно животно овде се мали, бидејќи најверојатно продаваат интересни и ветувачки животни пред да заминат во продавница за домашни миленици. Во продавницата за миленичиња можете да купите само милениче. Треба да се има на ум дека цената на маче ќе биде доста висока, бидејќи вклучува многу дополнителни трошоци - изнајмување на клетки, ветеринарни и транспортни трошоци. Следна мисла во посета на потенцијален мачка сопственикот е да се погледне за маче со реклами во весниците. Обично се однесуваат на весници со бесплатни реклами. Има повеќе шанси да купите пристоен маче, бидејќи покрај приватните соопштенија од одделни одгледувачи (луѓе кои содржат, на пример, само една омилена пичка, од која се добиваат лисја од време на време), може да има реклами од сопствениците на сопственици на садници. Со реклами во весници, можете апсолутно лесно да купите милениче и раса од класа животни. Шансите за купување на мачка, а уште повеќе за мачка од класата на шоуто е многу помалку тука, тоа ќе биде прилично несреќен случај и исклучок. Купувањето мачиња на реклами во специјализирани периодични изданија на мачки не е лишено од значење. Овде ќе се занимавате со сопственици на расадници, кои, како по правило, се многу одговорни за одгледување и продавање на мачиња. Сепак, сѐ уште постои шанса за грешка, бидејќи списанијата не се одговорни за рекламните информации објавени во нив, а одгледувачот може да биде или тривијален продавач на половни производи или вообичаен "кученце за одгледување" - мачки за одгледување само за профит, не грижејќи се за квалитетот на одгледуваните добиток. Сепак, шансите за стекнување на пристоен педигре животни се многу.

Можете исто така да се јавите во клубот на љубителите на мачки.

Мора да помогнете во изборот на маче класа од интерес за вас. Ова е веројатно најразумниот начин да се купи и чистокрвен и милениче денес. Огромниот виртуелен свет на Интернет исто така е полн со огласни табли - платени и бесплатни. Информации за продажба на мачиња се ставени тука како "приватни сопственици" и одгледувачи. Има толку многу шанси да се добие здраво милениче како семејство и одгледувач-животно од печатени реклами, или можеби малку повеќе, бидејќи тука не само што можете да ги видите родителите и детето, туку и да замислите што ќе порасне со гледање на фотографијата. мачиња од претходни ноти и учење за шоу-кариерата на нивните предци. Интернетот, исто така, нуди одлична можност да соберат информации за расата на интерес за вас, да се запознаете со страниците на расадници и клубови, да гледате фотографии од производители, да разговарате на форуми со експерти за раса и да ги дознаете нивните мислења и препораки во врска со моментално родени летоци. Верувајте ми, тие секако се свесни за сите родени ветувачки мачиња, дури и ако тие не се родени во натпреварувачки расадник. Несомнено, еден од најфреквентните форуми за љубителите на мачки е форумот на CATS порталот. ru.

Друга заедничка продажба место за мачиња е изложбата.

Тоа е доста погодно да се купи маче на изложбата, како што можете веднаш да се погледне на производители, бидејќи мачиња се продаваат, како по правило, за нив. Честопати малите деца се изложуваат во книжевна класа (класа каде што се оценува квалитетот на листовите), или одгледувачот го изложува мачето од шоу-класа поединечно, за да го потврди своето високо ниво. Со купување на такво маче, најверојатно ќе направите погрешен избор. Ако купите маче дома од одгледувач, не заборавајте да обрнете внимание на условите на животните. Важно е дека не само мачиња, туку и возрасни мачки имаат добро негувани и здрав изглед. Ако се сомневате во лошо здравје на бебето што го нудите, подобро е да се откажете од купувањето, особено кога станува збор за купување шоу-животно за многу пари. Подобро е да се остави депозит и да се подигне маче на 3-4 месеци со сите вакцини. Одгледувач со маче мора да ви даде ветеринарен пасош со наведените вакцини дадени на маче во мајката куќа. Ако купите животно со документи, тогаш ќе ви биде дадена метрика во ваши раце, каде што се наведени родителите на бебето, датумот на раѓање, раса, пол, боја. Или веќе подготвени педигре. Одговорен одгледувач сигурно ќе ви понуди да потпишете договор за продажба. Не бидете вознемирени и не ја напуштајте оваа постапка предвреме. Како по правило, таков договор е изготвен многу точно и ги штити интересите на двете страни. Во договорот се пропишани сите дополнителни аранжмани на селекционерот и новиот сопственик на маче. Прочитајте го договорот внимателно, разговарајте со одгледувачот за сите точки кои се збунувачки или збунувачки. Однесувајте се кон потпишувањето на договорот одговорно и со разбирање. Бидете сигурни да дознаете што одгледувачот го хранат маче, за да не се преведе прецизно Тоа е доста погодно да се купи маче на изложбата, како што можете веднаш да се погледне на производители, бидејќи мачиња се продаваат, како по правило, за нив маче на нова диета. Ова е гарантирано да го спаси бебето од варење, а ти од непотребни проблеми. Обично одгледувачот мора заедно со маче да му даде храна што бебето јадеше во неговиот стар дом. И, исто така, малку мачки отпадоци, така што маче лесно може да се најде лента во куќата на новите сопственици.

Конечно, потрагата по домашно милениче е позади и во твојата куќа, гејлинг лажење, меки критикувач, или ... ох! како голи чудо. Сега можете да им честитате на приклучувањето кон огромните редови на љубителите на мачки и сопствениците на мачки и ви посакувам секој успех во вашата шоу-кариера, размножување и едноставно во животот.

Автор: Светлана Пономарева (експерт "раса" на интернационалната категорија на ИКУ)

Извор: http://www.zoosite.ru/ (веб-страница за животни)

Реклама
Реклама
Новости
Реклама
Реклама