Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Пресметка на калкулатор за волумен на дневник. Пресметка на кубниот капацитет на дневникот и количината на потребни материјали за изградба на трупницата

 1. Тркалезна дневник
 2. Кубен метар дрво
 3. Формула за пресметување
 4. Размислете како да го пресметате кубниот капацитет на дневникот.
 5. Во спротивно, овој метод на пресметување на волуменот ќе ни даде неточен резултат.
 6. Со бар или табли, сè е многу поедноставно.
 7. Пресметка по куб
 8. Пресметка според формулата

Кога градите куќа од заоблен лог, треба правилно да ја пресметате количината на потребни материјали

Изградбата на куќа од тркалезна форма или, како што честопати се нарекува, профилирана лог, секогаш привлекувала големо внимание. На крајот на краиштата, покрај естетскиот дизајн, ваквите простори за живеење носат природност, природност и цврстина. Тоа е причината зошто многу идни сопственици на домови го даваат својот предност на овој материјал, а со тоа оставаат без соодветно внимание профилираниот бар или дневник куќи рачно сечкање . Но, кога планираат идна градба, многумина не знаат како да го пресметаат обемот на дневникот и колку материјал е потребно да се купат за нивниот дом. Ајде да се обидеме денес да го разбереме ова прашање и да го решиме главниот проблем на сите почетници градители.

Тркалезна дневник

Процесот на производство на заоблен труп трае многу време, затоа што за да се добие точната цилиндрична форма, работниците пилани користат специјални машини, кои го отстрануваат надворешниот слој од дрво (сапуво или покореје), оставајќи на крајот само јадро - најтрајниот дел од трупот. Ова е она што го разликува профилираниот лог од дрвата. И ако сметате дека во процесот на обработка со употреба на опрема со голема прецизност, тогаш никогаш нема да пронајдете лог во форма на конус, како што често се случува за време на рачното сечење.

Друга предност што има заоблен лог, е степенот на намалување.

Ако во просек куќата се намали за 3-4 години и за ова време дрвото може да изгуби од 7 до 10% во висина, тогаш профилираниот лог може да се намали за не повеќе од 3-5% за истиот период.

Благодарение на ваквите податоци, заоблениот труп отсекогаш имал предност пред своите конкуренти, поради што многумина претпочитаат изградба дрвена куќа од овој материјал. Но, сепак, како да се пресмета кубниот капацитет на заоблениот труп е главната задача што си ја поставивме денес.

Кубен метар дрво

Пред да започнете со пресметување на кубниот капацитет на дневник, треба сами да разјасните што е кубен метар дрво.

Навистина, многу луѓе често дури и не се сомневаат дека ослободениот градежен материјал, особено заоблениот труп, се пресметува во кубни метри.

Значи, кубен метар е единица волумен, со должина на рабовите од еден метар. Едноставно кажано, должината, ширината и висината на кој било материјал (бетон, дрво, вода) е еден метар. Овој волумен се нарекува кубен метар градежен материјал. Во нашиот случај, кога е подигната дрвена куќа од профилираниот дневник, ќе зборуваме само за кубен метар на заоблениот труп.

Формула за пресметување


Формула за пресметување

За изградба на куќата можете да купите трупци со различен дијаметар

Заоблените логови се разликуваат во дијаметар. Во секој случај, сопственикот на идната дрвена куќа може да купи и тенки трупци со дијаметар од 150-180 мм и дебели - 300-350 мм. Кој материјал да се даде предност зависи од регионот на живеење. Ако температурата на воздухот во зима во јужните региони на земјата не падне под -20 ° C, тогаш тенки профилирани трупци ќе се вклопат за градба. Во други случаи, кога температурата може да се спушти под -40 ° C, неопходно е да се купат подебели материјали што ќе помогнат да се задржи топлината во куќата. Во зависност од дијаметарот и должината на дневникот, ќе се промени и вредноста на кубен метар. Како да се пресмета волуменот на дневникот во овој случај?

На помош на градителите може да дојде Државниот стандард за # 2728-75, со кој се регулираат количините на тркалезна дрва, во зависност од должината и дијаметарот на горниот крај. Користејќи го овој стандард, каде што се дадени табелите на тркалезна дрва, можно е лесно да се пресмета обемот на трупците потребни за градба. Во случаи кога овој документ не е достапен, можете да ја користите следната формула за пресметка:

∏ * R² * H,

каде ∏ (Пи) го искажува односот на обемот на кругот до должината на дијаметарот, R е радиусот на дневникот, а H е должината на дневникот. Заменувајќи ги должината (6 метри) и дијаметарот (200 мм) на дневникот под формулата, го добиваме следниот резултат:

3,14 * 0,1² * 3 = 0,188 м³.

Со други зборови, формулата може да се изрази на таков начин што во еден заоблен лог има 0,188 кубни метри градежен материјал. Благодарение на оваа формула, можете лесно да го пресметате кубниот капацитет на дневник, имено: 1 куб. метар / 0,188 = 5,3 логови. Ова не е незгоден начин со кој можете лесно да пресметате колку профилирани логови се неопходни за изградба на дрвена куќа.

Мерење на количината на дрво и граѓа од производство на мерките за волумен, во нашиот случај во кубни метри. Во принцип, пресметката се врши според стандардни геометриски формули, но може да има некои нијанси.

Размислете како да го пресметате кубниот капацитет на дневникот.

Од геометриска гледна точка, дневникот е цилиндер. Соодветно на тоа, волуменот на единечен дневник се пресметува со помош на формулата за волуменот на цилиндарот, односно: бројот Пи се множи со квадратот на радиусот и должината. Бројот Пи ни е познат (3.1415 - за оние кои заборавиле), радиусот се одредува со мерење на дијаметарот и поделба на 2, додека должината се добива со директно мерење. Сите измерени вредности се земаат во метри.

За да се пресмета вкупниот волумен на трупци, неопходно е да се помножи добиената вредност на волуменот за еден дневник со нивниот вкупен број. Како што можете да видите, тука нема ништо особено тешко, ако не и неколку „но“:

 • Дневниците треба да бидат повеќе или помалку блиску до идеалниот цилиндер;
 • Тие треба да имаат приближно ист радиус;
 • Тие мора да бидат со иста должина;

Во спротивно, овој метод на пресметување на волуменот ќе ни даде неточен резултат.

Тоа е причината зошто, при преглед на купените логови, обрнете внимание на нивната кореспонденција едни со други во дијаметар и должина.

Оваа техника често се користи за мерење на обемот на сортираната дрва, како и заоблените трупци. Вторите се обработени од фабриката и ги имаат истиот параметар на радиус и должина, што ја прави пресметката на волуменот прилично точна.

Приближната количина на неорганирани логови ќе биде полесно да се пресмета „од око“ со пресметување на волуменот на редовната коцка. Логовите се наредени во куп, во кои се мерат должината, висината и ширината. Множејќи ги овие бројки, добивате јачината на магацинот. Прилагодете ги празнините помеѓу логовите и разликата на логовите во дијаметар и должина (исто така „од око“) и ќе добиете приближен вкупен волумен на трупци.

Со бар или табли, сè е многу поедноставно.

Нивниот волумен се пресметува со горенаведениот метод, само, во овој случај, резултатите од пресметките поточно ќе одговараат на реалноста. Причината е тоа што и штицата и дрвата се вклопуваат заедно во магацинот и имаат иста должина. Така, оџакот од фабрички бар е редовна коцка, а тоа во голема мерка ја поедноставува пресметката на неговиот волумен.

Покрај тоа, за да се пресмета кубниот капацитет на дневник, можете да користите специјални табели наречени кубни маси. Ваша задача е да го измерите дијаметарот и должината на дневникот, по што треба да ја разгледате табелата за соодветните индикатори. Сепак, за да го добиете вкупниот волумен, ќе треба да го измерите секој најавување во магацинот и да ги сумирате индивидуалните вредности. Од друга страна, тоа ќе даде точен резултат.

Кога се врши бербата тркалезно дрво пред сè, обидете се точно да го пресметате неговиот кубен капацитет.

Мерењето е направено во горниот дел, каде што дијаметарот ќе биде нешто помал. Кога мерат стебла со друг дел од круг, тие се обидуваат да ги мерат по најтесниот пресек, минувајќи низ центарот на годишните прстени од дрво.

Оваа техника се користи затоа што ни овозможува најпрецизно да процениме колку од еден труп ќе се исече пилена дрва, кои имаат најголема вредност во обработката на дрво. Очигледно, сечењето ќе ги направи, врз основа на дијаметарот на горниот крој.


Од истата причина, пределот на трупот на трупот, каде разликата помеѓу поголемите и помалите дијаметри на исекотината е голема, се претпочита да биде отфрлена и да не се користи во работното парче. Сеедно, преземете ја пиланата ќе биде дрво за горниот дел.

При одредување на должината, мерењата се прават со точност од 10 см, додека должината е заокружена. Оваа точност се должи на фактот дека при сеча на логови обично се прават две датотеки - едната е поголема, а другата е помала. Прво, направете го дното, потоа горниот - од другата страна. паѓа во таа насока каде што се наведнува неговиот врв. Пилите го прават дното на страната каде што треба да падне буре.

Во овој случај, горниот пропил е направен од друга страна, стои во насока спротивна на најверојатниот пад. За време на последователното пила, камшикот обично се пика со пила во еден сече, но честопати е дозволена исечената грешка - може да оди малку косо, поради ова, толку голема грешка.

Пресметка по куб

Во согласност со него, можно е да се одреди обемот на секој дневник со правење мерења и избирање на вредност според табелата. Во табелата, дијаметарот на стеблото оди со чекор од 1-2 см, а должината на чекорот е 10 см. Секако, не е многу погодно да се користи целата табела на табелата со кубатура.

Оваа табела ги прикажува податоците за најчестите дијаметри и должини на горниот дел. Обично се бара да се брои јачината на звукот за трупци во должина до 6 метри. Тоа е логовите со таква должина што се вклопуваат во повеќето стандардни тела од обични, а не специјализирани како камиони за влегување или влечење приколки кон тракторите, тоа е во големина до 6 метри што се распакувани трупците.

Секако, кога една шума е предадена на пилана, ние не зборуваме за какви било „приближни“ пресметки и потребно е да се примени целосен ГОСТ во последната пресметка - на крајот на краиштата, ова се пилани и пари на шумарите кои сакаат точно броење.

Пресметка според формулата


Пресметка според формулата

V = πd²l / 4, каде d е дијаметарот на трупот во горниот дел, l е должината на дневникот, π = 3,14 - за нашите пресметки не е потребна поголема точност на оваа константа.

Ова е погодно кога нема при рака ГОСТ, но има само. Со големи количини на работа, дури и од три или четири автомобили, ќе треба многу време да се пресмета на овој начин, згора на тоа, оваа техника не е стандардизирана и не е аргумент во финансиските спорови.

Како да се пресмета волуменот на дневникот во овој случај?
Реклама
Реклама
Новости
Реклама
Реклама