Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як зробити розрахунок сходів на другий поверх

  1. Загальні габарити ↑
  2. Показник крутизни ↑
  3. Ширина і висота ступенів ↑
  4. Параметр інтенсивності використання ↑

У наше століття обмеженого життєвого простору і раціонального використання житлових площ значення сходів неухильно зростає - вони грають роль сполучного елемента між поверхами, між окремо розташованими будівлями, служать несучими конструкціями будівлі. Функціональне призначення сходів вже давно доповнено значним декоративним елементом - завдяки різноманітності форм сходів і матеріалів, з яких вони виготовляються, вони можуть стати справжньою родзинкою інтер'єру. Проте як і раніше правильний розрахунок сходів залишається головною вимогою при її спорудженні. В іншому випадку, найрозкішніший або найвитонченіша сходи можуть стати потенційною загрозою здоров'ю людей, які нею користуються.

Основними елементами сходів є ступені, що складаються з сходинок і проступи, які кріпляться до широких тятив або косоурам з дерева або металу. Для того щоб конструкція була більш зручною і безпечною, на сходах встановлюється огорожа з балясин, зване балюстрадою, зверху якого кріпиться поручень. Є ще деякі додаткові елементи, які використовуються в залежності від конфігурації і конструкції сходів.

Є ще деякі додаткові елементи, які використовуються в залежності від конфігурації і конструкції сходів

З огляду на великий кут крутизни цих сходів, можна припустити, що підйом по ній буде утруднений, а що знаходиться поруч стіна обмежить маневрування при підйомі великих предметів

Величезна кількість будівельних бригад сьогодні пропонує свої послуги, проте їх професіоналізм буде видно тільки під час робіт. Більш того, в якості реклами на багатьох сайтах представлені вже готові сходи, що мають явні дефекти в своїй конструкції. Тому замовнику не заважає знати, як розрахувати сходи, щоб мати можливість контролювати будівельний процес і, якщо будівельники допустять помилку, попросити своєчасно її усунути.

При будівництві багатоповерхових житлових будинків норми розрахунку сходів дотримуються дуже суворо, адже від цього залежить безпека всіх мешканців. Власник заміського будинку або котеджу не так обмежений у виборі форм, розмірів і крутизни сходів, які будуть в ньому зводитися. І все-таки, щоб сходи були зручним і безпечним в експлуатації, краще дотримуватися існуючих норм.

Загальні габарити ↑

Розрахунок сходів на другий поверх здійснюється виходячи з наступних даних: висоти між поверхами і вільного простору, відведеного під сходи. Перш за все, варто визначитися з формою сходи. Найбільш зручною вважається одномаршова сходи - прямий марш, що починається на рівні одного перекриття і закінчується на рівні другого. Цей варіант підходить для тих приміщень, де висота між рівнями відносно невелика (від 2,5 до 3,5 метрів), а вільного місця для установки сходи досить.

Цей варіант підходить для тих приміщень, де висота між рівнями відносно невелика (від 2,5 до 3,5 метрів), а вільного місця для установки сходи досить

Перед тим, як визначитися з формою сходи, слід уточнити, чи достатньо вільного простору там, де планується її установка

Перед тим, як визначитися з формою сходи, слід уточнити, чи достатньо вільного простору там, де планується її установка

Дотримання норм при розрахунку сходів гарантує те, що вона буде зручна в експлуатації

Оптимальним співвідношенням довжини і висоти сходів вважається співвідношення 2: 1, тобто при відстані між поверхами в 3 метри довжина сходів становитиме 6 метрів.

Показник крутизни ↑

Важливим показником є ​​також крутизна сходи, що визначає кут конструкції. Як розрахувати кут нахилу сходів, щоб вона не становила небезпеки для оточуючих, була зручною в експлуатації і гармонійно вписувалася в інтер'єр?

Як розрахувати кут нахилу сходів, щоб вона не становила небезпеки для оточуючих, була зручною в експлуатації і гармонійно вписувалася в інтер'єр

За таких сходах без проблем можна переміщати великогабаритні предмети

За таких сходах без проблем можна переміщати великогабаритні предмети

Оптимальна крутизна сходи знаходиться в межах 30-40 градусів, хоча в заміських будинках найчастіше цей показник визначається перевагами власника

Оптимальним кутом нахилу сходів вважається кут в 30 градусів. Менший кут перетворить сходи в похилий пандус, громіздкий і незручний, а кут більше 40 градусів робить сходи небезпечної в експлуатації не тільки для літніх людей і дітей, а й для дорослих мешканців будинку.

Одна з різновидів одномаршових дерев'яних сходів - сходи «гусячий хід» - дозволяє заощадити простір, але очевидно, що показник її крутизни далеко виходить за межі встановлених норм

Ширина і висота ступенів ↑

Розрахунок ступенів сходів проводиться за двома параметрами і залежить від довжини середнього кроку людини, яка становить від 57 до 64 сантиметрів. Можна скористатися формулою, в якій сума ширини проступи (А) і подвоєною висоти подступенка (В) повинна не виходити за межі довжини середнього кроку людини. В математичному відображенні це виглядає так: А + 2В = 57-64см.

В математичному відображенні це виглядає так: А + 2В = 57-64см

Щоб користуватися сходами було зручно і безпечно, не слід нехтувати встановленими нормами висоти і ширини ступенів

Є й інші варіанти розрахунку, наприклад, формула зручностей: А-В = 12см. Який би спосіб розрахунку щаблів не використовувався, потрібно пам'ятати про те, що підйом по сходах з висотою ступенів більше 17 сантиметрів для літніх людей не буде асоціюватися з комфортом і безпекою.

Важливо! Все сходинки повинні бути однієї ширини і висоти, не допускаються навіть незначні відхилення. Це пов'язано з тим, що людина багато дій здійснює машинально, до таких дій можна віднести і підйом по сходах. Визначивши ширину і висоту ступенів, людина потім перемикається на інші думки, і найменша невідповідність закінчення сходів і її початку може призвести до нещасних випадків.

Параметр інтенсивності використання ↑

Є ще два важливі параметри, які потрібно враховувати при проектуванні сходів. Перед тим, як розрахувати розмір сходи, потрібно визначитися з кількістю людей, які будуть одночасно їй користуватися, і призначенням сходи. Від цих параметрів залежить ширина конструкції. Якщо сходами одночасно будуть користуватися два і більше осіб, що рухаються в протилежних напрямках, то її ширина повинна бути не менше 120 сантиметрів. Така ж ширина буде оптимальною в тому випадку, якщо по сходах передбачається переміщати об'ємні предмети (обладнання або меблі).

Така ж ширина буде оптимальною в тому випадку, якщо по сходах передбачається переміщати об'ємні предмети (обладнання або меблі)

Навіть без вимірювань видно, що ширина щаблів не відповідає нормам, а спуск і підйом по цих сходах може перетворитися в небезпечну подорож

Зазвичай в приватних будинках сходи такої ширини не потрібні, для комфортної експлуатації цілком підійде сходи 90-сантиметрової ширини. Якщо розміри приміщення обмежені, то ширину сходів можна зменшити до 70 сантиметрів - мінімально допустимої ширини.

Розрахунок дерев'яних сходів проводиться за тими ж параметрами, що і сходи з іншого матеріалу, але є нюанс - з огляду на, що дерево в порівнянні з металом або бетоном, менш міцний матеріал, на дерев'яних сходах шириною більше 90 сантиметрів доцільно встановити середню тятиву. Цей опорний брус додасть міцності дерев'яних сходах і дозволить уникнути можливого прогину ступенів.

Сходи іншої форми, наприклад, гвинтові або поворотні, розраховуються трохи інакше. Розрахунок гвинтових сходів залежить від її призначення: якщо ці сходи служить елементом декору приміщення і використовуватися буде епізодично, то її параметри можна трохи підкоригувати на користь естетичної складової і на шкоду комфортабельності.

Ця гвинтові сходи будувалася не для економії простору, тому підйом по ній буде зручним і безпечним

Якщо ж сходами передбачається користуватися постійно, переносити важкі габаритні предмети з поверху на поверх, то потрібно знати, як розрахувати гвинтові сходи правильно і варто дотримуватися загальноприйнятих правил. Зовнішній діаметр гвинтових сходів залежить від простору, яке їй надається, внутрішній - від діаметра несучої конструкції.

Тут вказані всі параметри, які потрібно враховувати при розрахунку гвинтових сходів

Сходинки гвинтових сходів за формою найбільше нагадують конус, тому до них теж пред'являються особливі вимоги: в центральній частині рекомендована ширина становить 20-25 сантиметрів, в найширшій - не більше 40 сантиметрів. Зате вимоги по висоті подступенка для гвинтових сходів більш демократичні: вони можуть досягати 18 сантиметрів.

Ще один спосіб раціонального використання простору - установка поворотних сходів. Вона трохи нагадує двухмаршевую сходи з проміжним майданчиком з тією лише різницею, що майданчик тут замінюється декількома ступенями, тому і розрахунок поворотних сходів не сильно відрізняється від розрахунку звичайних сходів.

Вона трохи нагадує двухмаршевую сходи з проміжним майданчиком з тією лише різницею, що майданчик тут замінюється декількома ступенями, тому і розрахунок поворотних сходів не сильно відрізняється від розрахунку звичайних сходів

Правильно розрахована сходи з поворотними ступенями займе небагато місця і вдало доповнить інтер'єр кімнати

Розрахунок сходів з поворотними ступенями грунтується на висоті підйому, довжині отвору сходи, загальній кількості ступенів і кількості поворотних ступенів (оптимальний варіант - не більше трьох).

Щоб знати, як правильно розрахувати сходи будь-якого виду і будь-якої форми, потрібно пам'ятати деякі параметри, загальні і незмінні для всіх видів сходів:

  • відстань від верхньої поверхні сходинки до стелі або верхніх ступенів гвинтових або поворотних сходів повинна становити не менше 2-х метрів, інакше можливі травми голови;
  • кількість ступенів в одному марші сходів може бути не менше трьох і не більше 16, відхилення від цього показника є порушенням правил техніки безпеки;
  • сходи вважається зручною для ходіння, якщо її крутизна знаходиться в межах 30-40 градусів.

Дотримуючись цих нескладних рекомендацій, можна підібрати форму сходів, що оптимально підходить для кожного конкретного випадку з урахуванням заданих параметрів, а також своєчасно помітити помилку в розрахунках будівельників.

Як розрахувати кут нахилу сходів, щоб вона не становила небезпеки для оточуючих, була зручною в експлуатації і гармонійно вписувалася в інтер'єр?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама