Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Посадка часнику під зиму, фото, коли садити восени 2018 року

  1. Коли садити часник під зиму
  2. Коли часник краще не садити
  3. Посадка озимого часнику
  4. Часник перед посадкою - підготовка
  5. Грунт для часнику
  6. Як посадити часник під зиму
  7. Догляд за часником після посадки восени
  8. Особливості посадки озимого часнику
  9. Посадка часнику під зиму на Уралі
  10. Посадка часнику під зиму в Сибіру
  11. Сорти озимого часнику

Часник (лат Часник (лат. Allium sativum) є багаторічним трав'янистим рослиною, видом роду Лук сімейства Амарилісові підродини Цибулеві. Це овочева культура є популярною у багатьох народів світу вже протягом шести тисяч років - часник затребуваний як в кулінарії, так і в медицині. Їстівними є не тільки цибулини часнику, але також і листя, стрілки і квітконоси молодих рослин. Батьківщиною рослини є Середня Азія, а в культуру його вводили в гірських районах Афганістану, Ірану, Пакистану, Узбекистану, Туркменії і Таджикистану. Вченими висловлювалося припущення, що часник походить від цибулі длінноостроконечного, який поширений в гірських ущелинах Туркменії і на Тянь-Шані, і подальші дослідження підтвердили цю здогадку - часник дійсно генетично відрізняється від цього виду цибулі, тому з високим ступенем впевненості можна сказати, що часник - різновид цибулі. Вирощують його як ярових, так і озимим способом. У цій статті ми розповімо вам, як правильно посадити часник озимих сортів.

Коли садити часник під зиму

Терміни посадки часнику восени 2018

Коли садити озимий часник? Озимий часник вирощують з осені. Попередню культуру потрібно прибрати з ділянки, на якому ви плануєте посіяти озимий часник, не пізніше, ніж до кінця липня. Посадка часнику в грунт здійснюється за 35-45 днів до морозів. До настання зими і промерзання грунту часник встигає розвинути кореневу систему довжиною 10-12 см, проте зелена поросль вже не з'явиться. Оптимальний час посадки часнику з 20 вересня по середину жовтня. Однак якщо ви вирішили вирощувати часник з бульбочек, а не з зубків, то сіяти їх можна в квітні.

Якщо вірити місячним календарем, то найбільш сприятливі дні для посадки часнику в 2018 році - 4, 5, 12-15 вересня, а також 11, 12 і 13 жовтня. Хто не встиг в ці дати, залишаються ще 8, 11 і 16 листопада.

Коли часник краще не садити

Занадто рано посаджений часник проросте, чого не можна допускати категорично, а часник, посаджений надто пізно, не встигне вкоренитися і підмерзне, тому так важливо дотримуватися вивірені багаторічним досвідом терміни посадки озимих сортів.

Посадка озимого часнику

Після якої культури садити часник

Перед тим, як визначити ділянку для озимого часнику, потрібно знати, після чого можна садити часник, тобто, які культури можуть передувати часнику, а після яких він рости не буде. Найкраще буде рости часник після однорічних овочів з коротким вегетаційним періодом - огірків , перцю , баклажанів , гарбуза , кабачків , Зернових культур або ягідних кущів. Не рекомендується висаджувати часник на ділянці, де росли коренеплоди - їх урожай прибирають пізно, і навряд виснажена коренеплодами грунт встигне відновитися. Чи можна садити часник після часнику? Категорично ні. Так само, як і після лука . Принцип плодосмена передбачає, що вирощувати часник на місці, де він ріс в поточному році, ви зможете не раніше, ніж через три-чотири роки.

Часник перед посадкою - підготовка

На відміну від ярого часнику, який розмножується тільки зубками, озимий часник розмножується і зубками, і бульбочками. Для того щоб виростити повноцінну цибулину з бульбочки, знадобиться два роки, а з зубки можна отримати велику цибулину на наступний рік після посадки. Перед тим, як посадити часник восени, посівний матеріал перебирають, отбраковивая пошкоджені, дрібні і хворі зубки, а також ті, у яких порушена оболонка, потім якісні зубки 2 години дезінфікують в зольному лузі - розчині 400 г золи в двох літрах води, що кипіли в протягом півгодини і потім охолодженому. Замість зольной лугу для знезараження зубків можна використовувати двохвилинний обробку посівного матеріалу в соляному розчині (3 столових ложки на 5 літрів води), а потім дезінфікувати протягом хвилини в розчині мідного купоросу (1 чайна ложка на 10 літрів води).

Грунт для часнику

Де садити часник? Часник світлолюбний, тому ростіть його під сонцем в супіщаних некисла грунті, угноєної для попередньої культури - свіжий гній в грунті для часнику призводить до того, що його частіше вражають хвороби і шкідники. Якщо є необхідність внести в грунт добрива після попередньої культури, зробіть це не пізніше, ніж за півтора-два тижні до посадки часнику: перекопайте грунт на штик лопати, додаючи на кожен м² по 5-6 кг перегною, а також по 30 г суперфосфату і по 20 г калійної солі, після чого полийте ділянку розчином мідного купоросу (1 чайна ложка на 10 літрів води). До посадки накрийте грядку плівкою.

Як посадити часник під зиму

На підготовленому для посадки ділянці роблять борозни глибиною 15-20 см на відстані 20-25 см одна від одної, на дно канавок насипають крупнозернистий пісок шаром 1,5-3 см, для того, щоб запобігти контакту зубків з грунтом і захистити їх від гниття . Відстань між великими зубками має бути 12-15 см, а між тими, що подрібніше - 8-10 см. Після закладення зубків в грунт ділянку обов'язково мульчують Двосантиметровий шаром сухого торфу або змішаних із землею тирси. Якщо зима безсніжна, доведеться вкрити посіви руберойдом або поліетиленом, але як тільки почнеться снігопад, зніміть плівку, щоб сніг лягав на ділянку.

Якщо в якості посівного матеріалу ви використовуєте бульбочки, їх висівають на глибину не більше 3 см на відстані 2 см один від одного при дистанції між борозенками в 10 см. Якщо ви посіяли бульбочки навесні, в квітні, то до осені вони дадуть цибулинки-однозубки, які потрібно викопати, підсушити і знову посадити в грунт, щоб на наступний рік вони дали повноцінну цибулину.

Догляд за часником після посадки восени

Посадка і догляд за часником у відкритому грунті не завдасть вам клопоту. Озимий часник культура з підвищеною холодостійкістю, і якщо тільки він до зими встигне наростити кореневу систему, він прекрасно перенесе зиму, особливо якщо ви замульчіруете ділянку і накриє його руберойдом. Навесні з ділянки знімають укриття і зчищають 2 см мульчі, щоб сходам було легше пробитися крізь земну товщу. В кінці червня часник починає викидати стрілки, які необхідно виламувати ще до того, як вони досягнуть висоти 10 см, інакше цибулина в результаті вийде занадто дрібна. Як тільки з'явиться перша зелень, внесіть в грунт азотні добрива - сечовину , Коров'як або розчин пташиного посліду. Наступну підгодівлю - розчин 200 г золи на відро води - внесіть в червні або липні. Часник краще підгодовувати органічними добривами. Полив часнику в фазі активного зростання повинен бути рясним, в фазі дозрівання цибулин переходять на помірний полив, а якщо стоїть дощова погода, то необхідність в додатковому зволоженні відпадає, оскільки надлишок вологи в другій половині вегетаційного періоду провокує хвороби і випрівання цибулин. Після поливу або дощу землю на ділянці рихлять, а бур'яни видаляють. Якщо ви після того, як проклюнутся сходи, замульчувати ділянку, боротися з бур'янами, рихлити грунт і поливати часник вам доведеться набагато рідше.

Прибирати часник потрібно в сонячну погоду, коли масово пожовтіє нижнє листя - зазвичай це буває в кінці липня або початку серпня, на два тижні раніше, ніж дозріває ярої часник. Викопані цибулини озимого часнику досушивают на сонці протягом 4-5 днів, очищають від ґрунту, обрізають корінці і вкорочують стебло до 10-20 см. Не дозволяйте часнику перестигати - його головки від цього розпадаються.

Особливості посадки озимого часнику

Посадка часнику під зиму в Підмосков'ї

Власне, немає великої різниці між вирощуванням озимого часнику в Україні і в Підмосков'ї - все залежить від того, коли і як почнеться зима. Якщо зима почнеться з снігопаду, то вам навіть не доведеться вкривати часник плівкою, але якщо при міцних морозах зима буде безсніжною, без укриття часник вимерзне. Найголовніше - не дати посівам замерзнути в грунті, тому орієнтуйтеся за кількістю снігу: багато снігу - не приховують часник, мало - вкривайте. Навесні, коли з'являться сходи, всі ваші страхи залишаться позаду.

Посадка часнику під зиму на Уралі

Уральські городники рекомендують не мульчувати подзимние посадки часнику, а просто накривати їх від морозів руберойдом або плівкою. Мульчувати ділянку краще навесні, коли проклюнутся сходи. Крім того, якщо з роками часник стає все дрібніше і зберігається гірше, уральці рекомендують в якості посадкового матеріалу використовувати не зубки, а бульбочки: в перший рік бульбочки дадуть цибулинки-однозубки середніх розмірів, зате на другий рік вони стануть помітно більшими. Не рекомендується уральці розпушування грунту, оскільки при розпушуванні підрубує верхній ряд корінців, і рослина може недоотримати якогось елементу живлення, стане слабшати і, можливо, навіть хворіти. Замульчувати по весні ділянку робить розпушування непотрібної процедурою і зберігає здоров'я рослині.

Посадка часнику під зиму в Сибіру

У Західному Сибіру терміни посадки озимого часнику більш ранні - з середини вересня по перший тиждень жовтня. Крім того, укривання руберойдом ділянки з посівами до випадання снігу обов'язково. В іншому посадка і догляд за часником мало чим відрізняються від цих процесів в інших районах.

Сорти озимого часнику

Для того, щоб домогтися успіху у вирощуванні озимого часнику, дуже важливо вибрати адаптований до вашої місцевості сорт. Сорти часнику бувають стрілки і не утворюють стрілок. Ті сорти, що дають стрілку, зазвичай більш витривалі і зимостійкі. Пропонуємо вам характеристики декількох популярних в культурі озимих сортів, серед яких ви можете знайти той, що підійде саме вам.

  • Любаша - сорт української селекції з хорошою зимостійкістю і сухостійні, прекрасно зберігається до 10 місяців без втрати якості. Висота стебла 90-120 см, кількість зубків до 7 штук, середня вага одного зубки 15-10 м Цибулина біла з ледь помітними фіолетовими прожилками.
  • Український білий - обробляється як в ярий, так і в озимої культури. Сорт не стрілку, але прекрасно зберігається, вага цибулини від 50 до 140 г, кількість зубків в цибулині від 4 до 12 шт.
  • Спас - теж український сорт, виведений львівськими селекціонерами, що володіє високою врожайністю і лежкістю. Кількість зубків від 7 до 9, середня вага цибулини від 60 до 100 г. Стійкий до нематоди і фузаріозу.
  • Ювілейний Грибовський - один з кращих старих сортів з дуже гострим смаком, високими врожайністю, лежкостью і стійкістю до шкідників і захворювань. Цибулина важить близько 40 г і складається іp 5-8 зубків.
  • Ювілейний 07 - сорт урожайний, стійкий до фузаріозу, добре зберігається. Цибулина біло-бузкова з штрихами, складається з 5-8 зубків, смак напівгострий.
  • Надійний - сорт урожайний з півострів смаком, зберігається майже рік в теплому приміщенні, цибулина, біла з бузковими штрихами, складається з 6-7 зубків.
  • Фіолетовий харківський - стрелкующийся врожайний сорт, стійкий до хвороб. Цибулина фіолетова, округло-сплюснута, масою від 30 до 60 г, кількість зубків до 6 штук.
  • Мессідор - урожайний сорт, виведений в Голландії. У цибулині до 10 зубків.

Після цієї статті зазвичай читають

Додати коментар

Чи можна садити часник після часнику?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама