Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Просо звичайне: як росте, виглядає, плід являє собою, користь крупи, корисні властивості, шкоду, фото

  1. Де росте і як виглядає просо
  2. Опис видів і корисні властивості проса
  3. Фотогалерея
  4. Користь і шкода проса звичайного
  5. Цілющі властивості пшона (відео)
  6. Корисні властивості каші з проса
  7. Як правильно приготувати кашу з крупи проса
  8. Застосування проса в косметології
  9. Просо як кормова культура
  10. Як вирощують просо
  11. Як приготувати пшоняну кашу (відео)

Просо, або пшоно, здавна завоювало чільне місце як в сільському господарстві, так і в інших сферах, таких як косметологія і народна медицина Просо, або пшоно, здавна завоювало чільне місце як в сільському господарстві, так і в інших сферах, таких як косметологія і народна медицина. У чому причина такої популярності і як витягти максимум користі з цієї злакової культури - читайте в нашій статті.

Де росте і як виглядає просо

Трав'янистий однорічник, що досягає 1,5 м і володіє добре розвиненою кореневою системою, порожніми циліндричними гіллястими стеблами зі слабким опушенням і довгими ланцетними листками - так виглядає класичний представник проса, що відноситься до сімейства мятлікові. У злаку також варто відзначити никнуло, сильно розгалужене суцвіття-мітелку, здатне складати мало не третину довжини всієї рослини. На кінці гілок - по одному колоску. В одному колосі - два самозапильні квітки, а до кінця періоду вегетації рослина обзаводиться плодами. Плід представляє собою округлу зернівку, її діаметр становить близько 2 мм. Колір плоду може варіюватися від білого і жовтого до червоного і чорного. Дозріває пшоняної зерно в липні-серпні, тобто термін вегетації при посадці на початку літа триває 60-90 днів.

Батьківщиною проса звичайного прийнято вважати Індію і Китай, однак сьогодні рослину можна зустріти практично на всій території посушливих і напівпосушливих районів. Дике просо може виростати на висоті від 2,5 до 3 км над рівнем моря високо в горах. Культивується пшоно в центральній частині Росії, на Україні і в Казахстанської республіці, в багатьох країнах Азії - Монголії, Китаї, Пакистані (частка в світовому виробництві - 55%), а також на території Африки в Уганді, Танзанії, Сенегалі, Ефіопії та ін. (частка в світовому виробництві - близько 25%).

(частка в світовому виробництві - близько 25%)

Опис видів і корисні властивості проса

Крім звичайного, або посівного, проса на території РФ культивується тільки один вид - просо головчатое (італійське). Однак є й інші види проса, відмінні за характеристиками: тефф (карликова), африканське, південне (дрібне), кров'яний, японське і т.д.

Просо головчатое вирощується, на відміну від звичайного, не як зернова культура, а як кормова. Рис відрізняється від інших видів будовою волоті: вона має яскраво виражений головний стрижень і короткі бічні відгалуження у вигляді лопатей з тонкою щетиною на поверхні.

Відмітна ознака проса японського - це овальна, загострена або пірамідальна форма волоті, що має загострену верхівку. На колосках 2 квітки, один повноцінний, а інший - зародковий.

Африканський вид - вирощується в посушливих тропіках в Індії і Бірмі. Характерна риса - потужне кореневище, що йде в землю більш ніж на 3 м і циліндричні суцвіття.

Що стосується лікувальних властивостей проса, то до них можна зарахувати такі:

  • Завдяки високому вмісту калію і клітковини пшоняної зерно діє як липотропное засіб, що активізує обмінні процеси в організмі;
  • Магній сприяє розширенню судин, тому просо рекомендується вживати для зниження артеріального тиску;
  • Просо звичайне - ефективний засіб проти накопичуються шлаків і токсинів;
  • Рекомендується приймати просо тим, хто хоче прискорити процес загоєння ран або зрощення кісток;
  • Анемія - найгірший ворог пшона, оскільки воно стимулює кровотворення;
  • Рис уповільнює розвиток пухлин грудей і лікує нирки;
  • Сечогінну дію пшона описано навіть в древніх працях (Авіценна).

Завдяки високому вмісту калію і клітковини пшоняної зерно діє як липотропное засіб, що активізує обмінні процеси в організмі;   Магній сприяє розширенню судин, тому просо рекомендується вживати для зниження артеріального тиску;   Просо звичайне - ефективний засіб проти накопичуються шлаків і токсинів;   Рекомендується приймати просо тим, хто хоче прискорити процес загоєння ран або зрощення кісток;   Анемія - найгірший ворог пшона, оскільки воно стимулює кровотворення;   Рис уповільнює розвиток пухлин грудей і лікує нирки;   Сечогінну дію пшона описано навіть в древніх працях (Авіценна)

Фотогалерея

У чому різниця між просом і пшоном

Суть цих двох назв однакова - вони позначають одну і ту ж злакову культуру, тим не менше, різниця є. Вона полягає в способі обробки: справа в тому, що пшоном зазвичай називають зерна проса, які зазнали шліфуванню, тобто у них відсутня верхня шкірка. Таким чином, пшоно - це звичні для наших очей жовтуваті кульки, а просо - це «сирий» продукт коричневого кольору.

Причина для обробки зерна - необхідність зниження критичного вмісту марганцю, який у великих кількостях гірше засвоюється організмом.

Користь і шкода проса звичайного

Корисні властивості, обумовлені багатим біохімічним складом пшона, були доведені як експериментально, так і на практиці. Яку користь просяне зерно може принести організму? Завдяки високому вмісту білків в поєднанні практично з повною відсутністю простих цукрів пшоняна каша показана страждають надмірною вагою і вегетаріанцям.

Пшоно з легкістю засвоюється організмом і виводить з нього антибіотики, при цьому помітно підвищуючи імунітет, тому його настійно рекомендується вживати в їжу людям, які пройшли курс ліків, як мінімум протягом тижня після одужання.

Ще одна корисна властивість проса - це здатність позитивно впливати на еластичність шкіри та інших тканин, зміцнювати кістки, волосся і нігтьові пластини. Цим злак зобов'язаний змістом у своєму складі велику кількість кремнію.

Незважаючи на цілий спектр позитивних ефектів на стан людини, просо не рекомендується вживати певним категоріям людей. Перш за все, це ті рідкісні «щасливчики», у яких виявлена ​​алергія на пшоняної зерно. Також не рекомендується зловживати злаком людям, що страждають загострене захворюваннями кишкового тракту, наприклад, виразкою шлунка (викличе печію); також просо протипоказано вагітним жінкам. В умовах нормальної переносимості передозування пшёнкі чревата зниженням потенції і загальним погіршенням самопочуття.

Цілющі властивості пшона (відео)

Каша з проса

Просо - друга за обсягами російського виробництва крупа після гречки. У чому ж секрет її невиліковним популярності?

Корисні властивості каші з проса

Пшёнка - це одна з найбільш легкозасвоюваних каш, що стоїть в одному ряду з гречаною кашею і рисом. Незважаючи на те, що пшоняна крупа трохи поступається своїм родичам за ступенем вмісту амінокислот і поживністю, однак має ряд переваг над багатьма злаковими культурами. Культура містить такі активні речовини, як крохмаль, білки, калій, магній, розчинні жири, цукру, клітковину, мікроелементи, вітаміни PP, B1 і B2. Ще одна особливість каші з пшона - високий вміст міді, що перевершує навіть рибу і м'ясо і поступається лише печінки.

Пшёнка не містить глютен, тому підходить для тих, хто дотримується безглютенової дієту. Пшоняну кашу призначають до регулярного вживання людям із захворюваннями серця і судин, що страждають на атеросклероз, циститом, запорами, недокрів'ям і захворюваннями нервової системи.

Пшоняну кашу призначають до регулярного вживання людям із захворюваннями серця і судин, що страждають на атеросклероз, циститом, запорами, недокрів'ям і захворюваннями нервової системи

Як правильно приготувати кашу з крупи проса

Для пшёнкі слід вибирати тільки свіже зерно, оскільки просяні зерна - самі недовговічні, вони швидко втрачають форму і набувають гіркуватий присмак. Технологія приготування пшёнкі включає наступні етапи:

  • Слід кілька разів промити пшоно до такої міри, щоб воно не робило воду каламутною;
  • Перед варінням за бажанням можна обкаліть пшоно на сковорідці або ошпарити окропом - так ймовірність гіркоти готового блюда буде виключена;
  • Інгредієнти беруться в таких пропорціях: 1 частина крупи і 3 частини води. При збільшенні частки води вийде більш в'язка консистенція, а при зменшенні - розсипчаста;
  • Сам процес варіння можна організувати двома способами: або тримати каструлю на вогні до повного випаровування води (близько 25-30 хв), або варити кашу 15-20 хвилин, а потім наполягати в вкутаним стані протягом години.

Вийшло блюдо - ідеальний варіант для сніданку, якщо додати до каші цукор, вершкове масло або трохи меду.

Застосування проса в косметології

Пшоняна крупа не раз виручала прагнуть зберегти свою красу і молодість: цинк, кальцій, залізо, мідь і вітаміни, що містяться в просяних зернах, здобули пшону гідне місце в складі багатьох косметичних засобів.

Як правило, екстракт пшона включається в якості основного активного речовини в засоби, що допомагають в боротьбі з облисінням, погано гояться ранами, жирною шкірою і віковими зморшками. Оскільки пшоно - це практично гіпоалергенний продукт, на його основі виробляються терапевтичні косметичні антивікові лінійки, призначені для людей, схильних до алергічних проявів.

Оскільки пшоно - це практично гіпоалергенний продукт, на його основі виробляються терапевтичні косметичні антивікові лінійки, призначені для людей, схильних до алергічних проявів

Просо як кормова культура

Багате вітамінами і крохмалем просяне зерно давно увійшло в раціон багатьох груп тварин, яких розводять в сільському господарстві. При цьому слід зазначити, що в хід йдуть як самі зерна, так і солома. Отже, для яких тварин найкраще підходить пшоно?

  • Велика рогата худоба і вівці харчуються молодим просом, висіяним на пасовищах, і грубим кормом з соломи;
  • Просо прекрасно вписується в раціон домашніх птахів, особливо курчат. Втім, на сьогоднішній день будь-який зерновий корм для птиці роблять на його основі з додаванням елементів з високим вмістом протеїну, яким просо, на жаль, не так багато.

Як вирощують просо

Просо - сільськогосподарська культура, тому серед агрономів давно встановлено стандарт, згідно з яким має вирощуватися ця рослина. Основні вимоги однолітник до умов - це досить висока і стабільна температура (від 18 до 25 ° С), відсутність заморозків, пухка, багата органікою грунт (чорнозем) і своєчасне добриво азотом або фосфором.

Слід відзначить, що просо звичайне як вид володіє тільки яровими формами. Його сильні сторони - це посухостійкість, невимогливість до грунту і здатність дати великий урожай за порівняно короткий час. Недоліки - повільне зростання на початку життєвого циклу, низька морозостійкість, схильність хворобам.

Як приготувати пшоняну кашу (відео)

Для того щоб отримати хороший урожай проса, агрономи враховують не тільки показники температури, характеристики грунту і режим внесення підгодівлі, а й звертають увагу на те, які культури росли на полі раніше. Ідеальні попередники для проса - це картопля та інші овочі, озимі, цукровий буряк . Категорично забороняється сіяти зерна пшона на землю, де до цього росла кукурудза, оскільки ці культури з одного сімейства, а значить, їх вражають одні і ті ж бур'яни і шкідники. Сіяти рослина повторно на один і той же ділянку рекомендується з перервою не менше ніж в 6 років.

Посів проводиться з початку квітня і до кінця червня, головна умова - це усталена погода і відсутність загрози настання заморозків. Оскільки всхожесть насіння стовідсоткова, рекомендується використовувати посівний матеріал тільки 1-й (вищої) категорії.

До скошування проса приступають при визрівання не менше ніж 75% всіх зерен. Решта плоди можуть дозріти вже після процедури збирання.

Просо - незамінна в господарстві і кулінарії крупа, яка, до всього іншого, має масу лікувальних властивостей, тому рішення включити такий продукт в свій раціон принесе вам тільки користь.

Яку користь просяне зерно може принести організму?
У чому ж секрет її невиліковним популярності?
Отже, для яких тварин найкраще підходить пшоно?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама