Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Олександр Флінт: Життя в Америці: міфи і реальність, США, Обозреватель, блог

І продовжимо з того ж циклу Моя Америка.

Це робиться не часто, але якщо роблять, то роблять відразу по всьому місту. Останній раз таке я бачив 20 років тому.

Місто займається своїм озелененням. Цілеспрямовано садять кущі і дерева там, де можна. Якщо дерево стоїть біля дороги - (5 метрів від проїжджої частини) ти у себе на ділянці не маєш його право чіпати. Будь-які проблеми - дзвониш в муніципалітет і вони самі повинні розбиратися. За це ми платимо податки на землю. Якщо дерева засохли, заважають, впали, то приїжджає служба, все прибирає, мітить місце на GPS і навесні посадить там нове дерево, з урахуванням попередніх проблем і прохань. І начебто земля твоя, але перешкодити цьому ти не можеш. Такі правила в місті.

Але дерева крім користі створюють і додаткові витрати і турботи. Їх треба підстригати регулярно, тому що падаючі гілки обривають дроти, а закопати всі наші кабелі в землю, місто поки не наважився. Листя від дерев восени ми складаємо уздовж дороги або прямо на дорогу і їх спеціальним мегапилесосом збирають, кладуть гнити на 3 роки і потім видають жителям у вигляді перегною без плати. Знову таки за це ми платимо податки. Гілки перерубують в тріску і роздають для декоративних садів. Старі дерева розпилюють на дрова і вони видаються 3 рази за зиму жителям міста без плати.

Одна з проблем дерев - це їх коріння. Якщо вони ростуть уздовж дороги, особливо такі дерева як платан - то вони своїм корінням запросто піднімають бетонний тротуар або ламають верхній асфальтовий шар дороги. Але так як вулиця наша зроблена на бетонній подушці з арматурою, то підняти асфальт зверху дерево не може. А ось бетонний тротуар - запросто.

В Америці це своєрідне правило або закон - тротуар завжди із залізобетону. Його заливають відразу по всьому місту разом з бордюрами, які з'єднані в цілу систему зливів води, заїздів в приватні двори і тротуарів. Плита з бетону заливає в глибину на стандартно 8 дюймів або 20 см глибини. Кожна плита тротуару не вставлений з наступною в єдине ціле. Між ними йдуть шви в 1 см ширини, які заливаються силіконом. І ось саме такі плити піднімаються корінням дерев. Якщо йти в темряві і плита піднята хоча б на 4 см над усіма іншими, то зачепиться, впасти і зламати собі шию, можна запросто. Взимку почистити сніг машиною теж складніше - нерівність покриття заважає цьому. Тому потрібно проводити ремонтні роботи з вирізання занадто великих коренів. Що сьогодні у нас і робиться.

Ти ще не читаєш наш Telegram ? А дарма! підписуйся

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама