Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Капуста квашена

  1. Інгредієнти для квашеної капусти
  2. Як вибрати капусту для квашення
  3. Яку тару вибрати?
  4. Спосіб приготування квашеної капусти
  5. Для смаку і кольору

Середина осені - саме час квасити капусту. Прохолодний жовтня пахне листям, димками осінніх багать і апетитною, хрусткою, вітамінної квашеною капустою. Нехай зараз в будь-який час року можна купити свіжі або заморожені овочі-фрукти, а в супермаркетах продають заморські плоди і салати по-корейськи - вони не замінять просту, але таку корисну квашену капусту! Саме вона - лідер зимового меню за вмістом вітаміну С, який навряд чи збережеться в «пластмасових» зимових фруктах або запасах з морозилки. А як приготувати таку - зараз дізнаєтеся. Середина осені - саме час квасити капусту

Капуста квашена

Чи знаєте ви, що навіть князі за часів Київської Русі відводили особливі ділянки на городах - капусники, спеціально під вирощування капусти для квашення? І надходили правильно - адже, крім аскорбінки для сильного імунітету, квашена капуста постачає організм залізом - для гемоглобіну, калієм - для серця, магнієм - для міцних нервів!

Квашена капуста хороша не тільки сама по собі - у вигляді апетитного салату з запашним соняшниковою олією. Це ще й смачний інгредієнт для багатьох страв: з нею можна гасити м'ясо, варити борщ, готувати вінегрети, штрудели, пиріжки, вареники!

Інгредієнти для квашеної капусти

На 1 великий качан капусти - 1 велика морква. Капусту майже завжди квасять в компанії з морквою, яка надає хрест і аромат.

На 3-літрову ємність - приблизно 1,5-2 столових ложки солі і 0,5 склянки цукру.

Інгредієнти для квашеної капусти

Сіль для квашення підходить тільки велика, кам'яна, і обов'язково - НЕ йодованої! Від йодованої солі капуста, як і солоні огірки, робиться м'якою, тому використовуйте звичайну кухонну сіль.

Як вибрати капусту для квашення

На смак капусти впливає не тільки рецепт, але і багато інших чинників: сорт, якість і навіть час, коли капуста була зрізана.

Краща капуста для заквашування восени - среднепоздних сортів ( «Слава», «Подарунок»), які зрізають на початку жовтня. Пізні ж краще підходять для зберігання в свіжому вигляді або ж «другого заходу» - заквашування капусти під Новий Рік.

Не соромтеся на ринку гарненько розглянути і навіть помацати капусту! Нам потрібен самий білий і самий щільний качан. Саме з таких квашена капуста виходить смачною, хрусткою. При натисканні на качан чується хрускіт, він пружний, соковитий, що не пухкий? Те що треба!

Також упевніться, що капуста не подмёрзшая і не підгнила. Якщо очистити і заквасити зіпсовану капусту - замість квашеної є ризик отримати тухлу. А якщо верхні листки вже зчистив хтось до Вас - цілком можливо, що капуста була подмёрзшей. Краще вибирайте незайману капусту і знімайте верхній шар листя самі - вони нам стануть в нагоді.

Яку тару вибрати?

Квасити капусту можна в скляних, дерев'яних, емальованих ємностях.

А в пластикових і металевих - алюмінієвих, нержавіючих - не можна!

Зазвичай капусту квасять в банках, іноді - в бочках, але можна і в каструлі. Головне, щоб емаль була цілою.

Спосіб приготування квашеної капусти

Є два способи заготовки капусти: сухий і «мокрий». У першому випадку капусту перетирають з сіллю, у другому - заливають розсолом, теплим або холодним. Я готую за другим способом.

Сполоснём капусту і знімемо 2-3 верхніх аркуша, не викидаємо їх.

Морквину очистимо і помиємо.

Морквину очистимо і помиємо

нашінкуем капусту нашінкуем капусту   натремо моркву   Змішаємо капусту і моркву натремо моркву Змішаємо капусту і моркву

Нашінкуем капусту за допомогою ножа або шинкування. Намагаємося шинкувати не товста, але і надто тоненько не варто, щоб капуста вийшла не м'якою, а хрусткою.

Морквину натремо на крупній тертці. До речі, терта морква надає квашеній капусті трохи вловимий рожево-оранжевого відтінку. А якщо порізати моркву тонкою соломкою, то капуста залишиться білою.

Приготуємо розсіл, розчинивши сіль в теплій воді.

Перемішуємо капусту з морквою і щільно утрамбовують в посуд для квашення (в даному випадку - каструлю), заливаємо теплим розсолом і доливаємо холодною водою до верху ємності.

Перемішуємо капусту з морквою і щільно утрамбовують в посуд для квашення (в даному випадку - каструлю), заливаємо теплим розсолом і доливаємо холодною водою до верху ємності

Приготуємо розсіл для квашення капусти

Накриваємо листям капусти і ставимо зверху гніт. Металеві предмети не підходять. Можна використовувати важкий камінь (чисто вимитий!), Або дерев'яну дощечку, або кришку від скляної форми, а зверху поставити щось важке. Наприклад, банку з консервацією. А під ємність з капустою потрібно поставити миску, щоб розсіл виливався туди в процесі бродіння.

Щільно утрамбуйте капусту в ємність для квашення

Ставимо капусту в тепле місце на 2 доби. Не забуваємо іноді протикати заготівлю дерев'яною паличкою на всю висоту, щоб виходили гази, які утворюються під час бродіння і можуть надати капусті гіркуватий присмак.

Укрийте заквашену капусту зверху листами капусти

Через 2 дні розчинний цукор в невеликій кількості розсолу і виллємо в капусту. Чекаємо ще деньок - і смачна, хрустка квашена капуста буде готова!

Поставте квашену капусту в теплі під гніт

Для смаку і кольору

Вище наведено один з базових рецептів квашення капусти, який можна урізноманітнити всілякими добавками на ваш смак.

Якщо, крім морквини, додати буряк - капуста придбає оригінальний смак і красивий рожевий відтінок. Можна покласти трохи солоних огірочків чи грибочків; додати кислі фрукти або ягоди - яблука, сливи; дуже смачно і оригінально виходить з журавлиною.

Через кілька днів квашена капуста готова

Крім солі і цукру, можна квасити капусту з іншими спеціями: чорним або запашним перцем, гвоздикою, лавровим листом. Скільки господинь - стільки й варіацій.

Заквасьте свою капусту і поділіться рецептом з нами!

При натисканні на качан чується хрускіт, він пружний, соковитий, що не пухкий?
Яку тару вибрати?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама