Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як можна використовувати бадилля томатів з вигодою для саду та городу

  1. Бадилля томатів від шкідників
  2. Бадилля томатів як добриво
  3. Як ще використовувати томатну бадилля на городі?

Хто хоч раз вирощував помідори, неодмінно стикався з ситуацією, коли після чергового пасинкування або проріджування кущів залишаються цілі оберемки "зістрижену" зелені. Але ж процедуру цю треба повторювати регулярно, бадилля і обірвані листя все накопичуються.

Куди це багатство дівати і що з ним робити? Чи не викидати! Адже бадилля томатів - не просто стеблинки з листочками, а одночасно і чудове добриво, і засіб проти городніх шкідників. Зараз навчимо вас, як правильно використовувати бадилля помідорів на городній ділянці.

Бадилля томатів від шкідників

Помідорова бадилля буде корисна на городі в якості натурального інсектициду. Її ефективність проти цілого ряду комах-шкідників відома давно і обумовлена ​​наявністю у всіх частинах рослини отруйної сполуки - соланіну.

Від яких комах здатна захистити бадилля томатів:

  • тля ,
  • колорадський жук ,
  • павутинний кліщ ,
  • хрестоцвіті блішки ,
  • мурахи ,
  • листогризучі гусениці ,
  • морквяна муха ,
  • пильщик,
  • огневка,
  • галлица,
  • плодожерка .

Для приготування дієвого засобу проти цих комах з томатної гички потрібно приготувати настій або відвар. Годяться всі зелені частини рослини - листя, стебла, пасинки.

Для приготування настою 1 кг свіжої подрібненої бадилля томатів заливають 10 л теплої води, настоюють не менше 4-5 годин, а потім в якості прилипачів додають 40 г наструганного кускового мила (або 3 ст.л. рідкого мила).

Для приготування відвару 4 кг свіжого подрібненого листя і стебел томатів заливають 10 л води і кип'ятять на повільному вогні під кришкою близько півгодини. Після охолодження відвар проціджують, розбавляють водою в пропорції 1: 4 і додають 40 г мила.

Обприскування уражених шкідниками культур настоєм або відваром томатної гички проводиться з інтервалом в тиждень. Не рекомендується цього робити лише під час фази цвітіння. Таким чином можна обробляти не тільки садові і городні, а й кімнатні рослини, а також розсаду.

Зберігати такий настій або відвар можна до півроку - в щільно закупорених скляних ємкостях в прохолодному місці. А можна висушити бадилля про запас (робити це краще в тіні на свіжому повітрі) і використовувати в міру необхідності. Відвар з сухою томатної гички готується кілька в інших пропорціях. На 10 л води беруть 1 кг подрібненої сировини, настоюють 4 години, а потім кип'ятять під кришкою на слабкому вогні ще пару годин. Концентрований відвар остуджують, а перед застосуванням додатково розбавляють водою 1: 4.

Обробку рослин краще виконувати рано вранці або ввечері, коли спаде спека, щоб не обпекти листя.

Не перевищуйте вказані в рецепті норми витрати томатної гички і не використовуйте для приготування настоїв і відварів бадилля, заражену хворобами, щоб не рознести інфекцію по всій ділянці.

Бадилля томатів як добриво

Якщо ваша ділянка зараз не потребує захисту від шкідників, ви можете приготувати з томатної гички поживне добриво для інших культур, і навіть не одне!

Наприклад, бадилля можна просто подрібнити і закласти в грунт восени, а навесні на це місце висадити розсаду, навіть тих же помідорів! Їм сподобається, ось побачите.

А ще бадилля томатів можна використовувати в якості рідкого зеленого добрива. Трав'яну закваску з нею готують так, щоб обсяг бадилля становив приблизно чверть від усієї зеленої маси сировини. Для цього будь-яку велику ємність (бочка, відро) заповніть травою на 2/3 об'єму і доверху залийте водою. Потім ємність накрийте так, щоб залишився невеликий доступ повітря - можна закрити її плівкою, в якій зробити кілька отворів для газообміну - і залиште траву бродити. Готовий до вживання таке органічне добриво з томатної гички буде приблизно через 10 днів (в спеку ще раніше). Літр настою розводять у 10 л води і поливають рослини під корінь.

Цією ж "бражкою" з томатною бадиллям можна обприскувати рослини по листю, щоб убезпечити їх від шкідників.

Ще один відмінний варіант використання гички томатів в якості добрива - її спалювання. Так-так, ви не помилилися. Отримана в результаті зола буде для ваших посадок цінним джерелом корисних макро- і мікроелементів і стане чудовим живильним доповненням. Золу як добриво вносять в землю навесні або восени при перекопуванні грядок, додають в лунки безпосередньо перед посадкою рослин або в воду для поливу (100 г на 10 л води).

Бадилля помідорів як добриво також може бути використана в якості компосту, але, щоб не ризикувати здоров'ям своїх рослин, доведеться чекати близько трьох років, перш ніж такий компост можна буде безпечно застосовувати на своїй ділянці. Це пов'язано з високим ризиком поширення грибкових захворювань, чиї збудники можуть виявитися в бадиллі і не втратять своєї активності довгий час, навіть коли бадилля буде розкладатися. Якщо ви повністю впевнені в здоров'я рослин, які використовуються в цих цілях, можете застосовувати отримане добриво вже через рік-півтора.

Для приготування компосту томатну бадилля укладають в компостніцу (яму, купу) шарами, перемежовуючи їх з шарами землі і тирси. Кожен шар для знезараження проливають розчином мідного купоросу (2 ст.л. на 10 л води), а потім весь обсяг закривають темною плівкою, в якій проробляють кілька отворів для доступу повітря, або темним спанбондом або навіть щільним шаром соломи. Приблизно раз на два тижні дуже бажано перелопачувати всю масу, перемішуючи шари. Для стимулювання ферментації деякі городники додають в компостну купу трохи курячого посліду, коров'яку або сечовини.

Як ще використовувати томатну бадилля на городі?

Виявляється, всіма перерахованими варіантами застосування на дачній ділянці корисні властивості томатної гички не вичерпуються!

Наприклад, бадилля помідорів може захистити ваші плодові посадки від мишей. Її подрібнюють і підсипають під молоді дерева або чагарники (агрус, смородину). Протягом літнього сезону можна поповнювати це захисне мульчування свіжозірваними пасинками і листям томатів.

Точно так же бадилля томатів (навіть не подрібнену) можна використовувати в якості мульчі і на овочевих грядках - просто розкладаючи її в підсушеному вигляді в міжряддях. Бадилля прекрасно впорається зі своїм завданням.

А ще томатна бадилля допоможе позбутися від запаху в вуличному туалеті. Так само, як і кропива, бадилля буде відлякувати комах і поглинати аміак, нейтралізуючи неприємний запах і допомагаючи вмісту швидше розкладатися. Підсипати ці рослини в кабінку потрібно щотижня.

Обов'язково візьміть цю інформацію на озброєння і надалі не позбавляйтеся від надлишків томатної гички - адже вона може стати прекрасним бюджетним доповненням (а то і замінником) багатьох хімікатів, які використовуються на ділянці в якості інсектицидів і добрив.

Куди це багатство дівати і що з ним робити?
Як ще використовувати томатну бадилля на городі?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама