Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як виростити картоплю з насіння на Supersadovnik.ru

  1. 1 ПРИЧИНА: Ви отримуєте безвірусного розсаду картоплі
  2. 2 ПРИЧИНА: При посіві насіння у вас є шанс отримати унікальні екземпляри картоплі
  3. 3 ПРИЧИНА: Це просто дуже захоплююче, вирощувати розсаду картоплі
  4. Де взяти насіння картоплі для посіву на розсаду?
  5. Купівля насіння картоплі
  6. Календар селекціонера картоплі
  7. Вирощування розсади картоплі
  8. Незвичайні способи посадки картоплі
  9. Посадка картоплі під нетканний чорний матеріал
  10. Вирощування картоплі в бочці, контейнері або поліетиленовому пакеті

Вирощувати картоплю з насіння? Картопля відмінно розмножується бульбами, передаючи потомству свої якості. Виявляється, все не так просто! Є як мінімум 3 причини спробувати посіяти насіння картоплі.

1 ПРИЧИНА: Ви отримуєте безвірусного розсаду картоплі

Вірус - серйозна проблема картоплі, зазвичай ми її недооцінюємо. На всіх ділянках, де з року картопля поновлюється бульбами, він заражений відразу декількома типами вірусів (їх приносять комахи), про що говорять слабкий ріст пагонів, бліді викривлені листя з точками і плямами, зниження врожайності. Проте "вірусні" бульби на вигляд і смак не відрізняються від здорових. вони непогано зберігаються і годяться для розмноження, хоча кожне наступне покоління вегетативно розмноженого картоплі з-за вірусів слабкіше попереднього (віруси накопичуються). Це легко помітити: гострих проявів у вірусних інфекцій картоплі немає.

Проходить жоден рік, перш ніж врожайність вашого картоплі знизиться настільки, що почне вас турбувати. А ось коли ви посадите поруч зі звичайною картоплею розсаду, вирощену з насіння, різниця вас просто вразить: у "насіннєвих" рослин висока, здорова, красива бадилля. Поруч з ними рослини з бульб дійсно виглядають хворими.

Справа в тому, що віруси картоплі не передаються з насінням. У сіянців якість бульб таке ж, як у дорогого елітного насіннєвого картоплі, оздоровленої в лабораторії. Ось тільки купуючи насіннєві бульби , Не завжди можна ручатися, що це дійсно "еліта", а у випадку з насінням сумнівів бути не може. Це не означає, що елітні бульби з лабораторій не слід купувати. Коли потрібні перевірені сорти, без еліти не обійтися. Але вибирайте офіційного продавця.

2 ПРИЧИНА: При посіві насіння у вас є шанс отримати унікальні екземпляри картоплі

У картоплі дуже великий розкид ознак у насіннєвому потомстві. У цьому він не схожий на сорту томатів і перців , З насіння яких виходять рослини, схожі на материнські. З однієї ягідки картоплі часом виростають бульби всіх видів і мастей! Вони будуть сильно відрізнятися від батьків, визнаємо відразу: зазвичай не в кращу сторону.

Але рано чи пізно попадуться і такі, що перевершать будь-які сорту , Які ви коли-небудь вирощували. Сійте потроху щороку, відбирайте найкращі, порівнюйте матеріал від посівів різних років і знову відбирайте.

Це можливість отримати ідеальний для вашої місцевості сорт картоплі!

3 ПРИЧИНА: Це просто дуже захоплююче, вирощувати розсаду картоплі

Ви зовсім іншими очима подивіться на культуру, про яку, здавалося б, уже все відомо: побачите сіянці картоплі, їх молоді бульби, оцініть відмінності сортових рослин від отриманих випадковим запиленням.

Де взяти насіння картоплі для посіву на розсаду?

Насіння з власних рослин

Зберіть налівшіеся, виполненніє ягоди з кращих рослин картоплі. Розкладіть їх в приміщенні з кімнатною температурою в один шар на папері або підвісьте в марлевих мішечках на дозаривание. Коли ягоди картоплі стануть м'якими, треба випустити з них насіння в стакан з водою, добре промити, потім відразу відкинути на сито, розкласти на фільтрувальної папері і просушити. Залишати насіння у воді надовго не можна: вони набухнуть і потім зіпсуються при зберіганні. зберігають насіння в паперових пакетиках при кімнатній температурі. вони не втрачають схожості до 10 років.

Купівля насіння картоплі

Насіння картоплі можна придбати в спеціалізованих інститутах або в садових центрах. Широко доступні в роздрібному продажі насіння від агрофірми "Седекія". Вони йдуть під комерційними назвами (Ілона, Лада, Тріумф і інші), але слід пам'ятати, що це не назви сортів картоплі, а умовні назви популяцій, що дають, за оцінками агрономів фірми, найбільш качественнний і вирівняне насіннєве потомство. Іншими словами, не варто сподіватися, що насіння з певною назвою дадуть сортові сіянці, як насіння інших овочевих і квіткових гібридів і сортів , До яких ми всі звикли.

Ви отримаєте досить різноманітне потомство, яке далі потрібно буде оцінювати і відбирати, залишаючи для вегетативного розмноження кращі: врожайні, стійкі до хвороб, з компактним розташуванням бульб в гнізді.

Календар селекціонера картоплі

  • Липень - Заготівля свого насіння картоплі
  • Січень-березень - Купівля фірмових насіння картоплі
  • Квітень - В середині місяця посів насіння картояфеля на розсаду
  • Травень - В кінці місяця висадка розсади картоплі в грунт
  • Червень-липень - Догляд: полив і підгодівля
  • Серпень - Викопування бульб, сортування, відбраковування гірших, закладка кращих на зберігання
  • Вересень-грудень - Зберігання врожаю картоплі
  • Травень - Висадка бульб сіянців на випробування, після якого зберігання тільки бульб від кращих рослин

Вирощування розсади картоплі

Якщо ви вирішили вирощувати картоплю з насіння, в середині квітня необхідно посіяти насіння на розсаду. Перед посівом замочіть насіння в розчині марганцівки на 30-40 хвилин. Ретельно промийте і підсушіть насіння. Пропарений субстрат з торфу, дернової землі, перегною і піску (3/1/2/1) засипте в ємності, поверхня ущільните дощечкою. посійте се-
міна по поверхні (1).

Присипте посіви тонким (до 0,5 см) шаром субстрату. Зволожите з пульверизатора. Накрийте плівкою і поставте в тепле місце (+ 20 ... + 25 ° С) для пророщування. Сходи з'являються приблизно через 3 тижні. Зніміть плівку і знизьте температуру до + 18 ... + 20 ° С. В стадії двох справжніх листків пікірують сіянці в касети або горщики 9 х 9 см (2).

В кінці травня висадіть розсаду в грунт (3).

Мульчируйте грунт навколо рослин сухим торф'яним крихтою, щоб уникнути пересихання коренів. У серпні акуратно викопують бульби, сортують, вибраковують гірші і закладають кращі на зберігання. У травні бульби сіянців висаджують на випробування, після якого знову закладають на зберігання тільки бульби від кращих рослин.

Детальніше: Майстер-клас: Як виростити і посадити розсаду картоплі

Незвичайні способи посадки картоплі

Незвичайні способи посадки картоплі

Вибір технології залежить, по-перше, від грунту. Там, де близько підходять грунтові води, і на низьких ділянках краще віддати перевагу посадку на гребені. У посушливих місцях - в траншеї або окремі лунки.

Відстань між кущами в рядах - 40-50 см (в залежності від сорту і величини бульб), між рядами - 70 см.

Посадка картоплі під нетканний чорний матеріал

Для отримання ранньої картоплі бульби садять під чорний нетканий матеріал. Ділянка перекопують, вносять добрива, розрівнюють граблями і накривають чорною плівкою, закріпивши краю. Потім в ній роблять хрестоподібні надрізи, розкопують совком лунки глибиною 10-12 см і укладають в них бульби. Цей спосіб дозволить уберегти картопля від поворотних заморозків, зберегти вологу в землі, уникнути боротьби з бур'янами і, нарешті, отримати урожай майже на місяць раніше - так вирощують саме ранні сорти картоплі. Під час збирання бадилля зрізають, плівку знімають і практично з поверхні грунту збирають бульби.

Вирощування картоплі в бочці, контейнері або поліетиленовому пакеті

Вирощування картоплі в бочці, контейнері або поліетиленовому пакеті

Є ще один цікавий спосіб інтенсивного вирощування картоплі - в бочці. На дно високої ємності (залізної, пластмасової, дерев'яної, плетеної - краще без дна і з пророблену по колу отворами, щоб не застоювалася вода і грунт дихала) поміщають шар компосту, змішаного з землею (1: 1), товщиною 10-15 см, кладуть на нього кілька картоплин по колу або в шаховому порядку і засипають шаром компосту і землі (10 см). Коли сходи досягають 2-3 см, їх знову присипають компостом із землею. І так кілька разів поки ємність і не наповниться приблизно на метр висоти. Головне, не дати паросткам повністю проклюнутся, тобто сформувати зелену частину, в цьому випадку коренева система перестане розвиватися і до самої поверхні землі потягнеться товсте стебло. Землю в ємності потрібно регулярно добре проливати, особливо в спекотну суху погоду. І підгодовувати - настоєм золи, комплексними добривами. В результаті в ємності об'ємом близько одного кубічного метра можна виростити мішок і більш картоплі.

В результаті в ємності об'ємом близько одного кубічного метра можна виростити мішок і більш картоплі

Де взяти насіння картоплі для посіву на розсаду?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама