Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як зібрати картоплю, щоб вона не гнила і не потеяряла смак - поради до сезону

Запорука гарного зберігання. Під час викопування картоплі бадилля на поле бути не повинно, а день повинен бути сухе і тепле.

На носі у дачників картопляний сезон - час, коли пора викопувати картоплю. Щоб урожай зберігався довго і був хорошої якості, дачник повинен дотримати кілька правил. Одне з головних - зібрати урожай вчасно, так як картопля, викопаний раніше терміну (схожий на молодий), зберігається погано, а пересидів в землі втрачає смак, корисні властивості і може почати підгнивати. Фермери і дачники зі стажем розповіли "Сегодня", як визначити готовність картоплі, навіщо стежити за прогнозом погоди перед викопуванням, як правильно сушити урожай і чи варто мити бульби перед тим, як опустити їх в льох.

РОЗБІЖНОСТІ У дачників: покіс і відмирання

За словами багатьох дачників, найпоширеніші ознаки того, що пора готувати інвентар для викопування картоплі - це відмирання або пожовтіння бадилля. Вважається, що до цього часу кущ "переключився" на дозрівання бульб на шкоду розвитку бадилля. Однак багато фахівців з цим не згодні і радять перевіряти зрілість бульб. "Бадилля може полягти не через того, що картопля готовий до збирання, а через надлишок вологи або азоту в ґрунті. Як результат - дачник збере мізерні, невиспевшіе плоди. Тому" вилягання "не завжди можна вірити. Я б радив викопати кілька кущів з різних рядів на пробу і своїми очима переконатися, що бульби повністю визріли, набрали масу і обзавелися щільною шкіркою ", - розповідає власник фермерського господарства Олег Бурий.

Косити АБО НЕ косити. Ще один важливий і спірний момент - чи влаштовувати покіс картопляних грядок до викопування. Противники такого методу пояснюють, що робиться це тільки, якщо картопля посадили пізно і "вершки" ще ростуть (що заважає зростанню і "наливанню" бульб). Прихильники ж способу стверджують, що покіс дасть можливість бульб отримати більше харчування. "Видаливши зелену частину, ви стимулюєте рослина пустити всі сили і поживні речовини на бульби. Тобто зробите так, щоб зелені не крала харчування у плодів. Покіс бадилля потрібно за 10-14 днів до викопування, залишивши стебло висотою 10-15 см. Другий момент: завдяки відсутньої бадиллі на коренеплоди нападуть хвороби і шкідники, які за літо прижилися на зелені, і такий урожай буде краще і довше зберігатися ", - пояснює агроном фермерського господарства Ілля Холмогоров. Після косовиці фахівці не рекомендують залишати скошений матеріал на грядках: його потрібно прибрати за межі дачі і спалити. Це ж треба буде зробити і зі стеблами після збору врожаю.

Бадилля. Потрібно посушити на грядці, а потім в сухому місці в тіні.

БЕЗ поливу І з лазнею

Готуватися до викопування картоплі потрібно заздалегідь, і робити це радять з відстеження погоди: потрібно "обійти" дощові дні і підібрати тиждень-два сухого періоду. "Як тільки визначилися з датою викопування, потрібно заодно припинити полив грядок. Це дозволить картоплі сформувати товсту шкірку, що буде запорукою" лежкости "бульби взимку. Якщо полив не припинити, то урожай буде нагадувати" молодий "картопля, який продають навесні. Він не годиться для закладки на зимове зберігання, так як почне швидко псуватися ", - пояснює фермер Юрій Вічістий. За словами фахівців, ідеальна температура повітря для викопування картоплі в діапазоні від +17 до +10 ° С (нижче вже холодно). А приступати до роботи найкраще днем, так як вранці або ввечері температура може бути дуже холодною (дивлячись який серпень-вересень).

"Замурзаних" УРОЖАЙ. Після викопування багато дачників, які вирощують картоплю для себе, а не в промислових цілях, миють бульби. Пояснюють вони це тим, що на вимитих овочах видно всі вади, що дозволяє ефективно розсортувати урожай і подовжити термін його зберігання. "Єдиний момент - сушити таку картоплю доведеться в два рази довше, ніж брудний: не три-чотири тижні, а шість-сім. У деяких випадках доводиться додатково опалювати приміщення або виносити ящики на вулицю (під навіс або в тінь), що досить трудомістким . до речі, сушити картопля під прямими променями сонця не можна, так як на світлі він зеленіє, і при цьому виробляється отрута соланін, який може привести до отруєння ", - говорить фермер Ігор Атаманов. Період сушки багато хто називає інкубаційним, так як за цей час виявляються хворі картоплини. Двох-трьох тижнів достатньо, щоб бульби "загоїли" дрібні ранки (на пошкоджених місцях утворюється захисний шар, що дозволяє протистояти інфекціям). Однак якщо картопля захворів фітофторозом, то за цей час він проявить себе - бульби почнуть гнити. Після просушування картопля потрібно перебрати (відкласти аж зелений і викинути підгнилий) і розсортувати в різні ящики за якістю (особливо ті, які потрібно з'їсти першими) і з калібрування. Опускати в підвал на зимове зберігання рекомендується в жовтні, коли температура опуститься до двох-п'яти градусів тепла.

Позеленілий картопля підходить як посадковий матеріал.

НА СЕМЕНА. Якщо ви висаджуєте картопля щороку, не поспішайте викидати позеленіли бульби. Більш того, всі картоплини, відкладені на насіння, бажано витримати на світлі до позеленіння. Так вони і зберігаються краще, і гризуни на них не зазіхають.

ЧИМ КОПАТИ

Два найпоширеніших інструменту для викопування картоплі - вила і лопата. Прихильників цих інструментів приблизно 50 на 50. "Якщо використовувати вила, ймовірність, що буде менше пошкоджених при викопуванні бульб, зростає. Крім того, землю не доведеться вирівнювати - вся вона прокидається крізь зуби", - кажуть ті, хто використовує вила. У тих, хто вважає за краще лопату, аргументи свої: якщо при викопуванні виходить зріз, то на повітрі він швидко заветрівается, і незаражений картопля може зберігатися якийсь час. Якщо ж бульба проткнули вилами, то, швидше за все, він не пролежить і місяці.

Вибір інструмента.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

джерело: сьогодні
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама