Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Червоніють листя у буряка - чому так відбувається і що робити

  1. Причина 1: кислий грунт
  2. Причина 2: дефіцит елементів живлення
  3. Причина 3: церкоспороз буряка

Буряк невибаглива у вирощуванні, але при недотриманні правил агротехніки може відбуватися почервоніння листя. Такі культури відстають у рості і розвиваються неправильно.

Відразу відзначимо, що почервоніння листя у буряка не завжди є ознакою будь-якої хвороби. У деяких сортів (Цукровий і Бордовий) бадилля стає червоною в результаті частих і рясних поливів. Зазвичай такі овочі зберігаються погано, але це почервоніння не позначається на якості і кількості врожаю. Тому, якщо рослина розвивається нормально, турбуватися нема про що. А ось якщо спостерігається відставання в рості, потрібно якомога швидше виявити причину і усунути її.

Причина 1: кислий грунт

Це найчастіша причина почервоніння бадилля буряка. Культура воліє грунту з нейтральною кислотністю, тому перед посівом насіння кислий грунт потрібно провапнованих (пролити ретельно розмішати зольним розчином - 2-3 склянки деревної золи на 10 л води). А восени під перекопування рекомендується внести в грунт крейда або доломітове борошно (450-500 г на 1 кв.м).

Вапнування грунту не тільки знизить кислотність, але і допоможе буряках засвоїти фосфор - важливий елемент, необхідний для правильного розвитку цієї рослини

Причина 2: дефіцит елементів живлення

Почервоніння бурякової гички може бути викликано нестачею фосфору, калію, магнію, марганцю або натрію. Так, при дефіциті фосфору надземна частина рослини спочатку набуває темно-зелене забарвлення, а через якийсь час стає червоною.

При нестачі калію бадилля теж стає темно-червоною (особливо по краях), а у важких випадках - хворіє і всихає. Цю хворобу нерідко називають краелістим некрозом.

При нестачі магнію бадилля буріє і закручується вгору, дефіцит марганцю і натрію теж призводить до почервоніння надрезние частини рослини.

Заповнити відсутні елементи в грунті допоможуть регулярні підгодівлі. Для усунення дефіциту магнію і марганцю рекомендується використовувати розчин гною (1:10) або курячого посліду (1:20). При цьому витрата добрива становить 1 л на 1 погонний метр.

Буряк потребує правильно удобрених грунтах з нейтральною кислотністю

Також для буряка корисна підгодівля вапном і калієм: в 10 л води розчиняють 200 г вапна і 80 г хлористого калію, все ретельно перемішують і кожні 14 днів поливають рослини з розрахунку 1 л розчину на 1 погонний метр. Підживлення припиняють, коли зникають ознаки дефіциту елементів живлення.

Щоб усунути дефіцит натрію, в воду для поливу потрібно додати поварену сіль (з розрахунку 1 ст.л. на 10 л води). А брак фосфору компенсують суперфосфатом в дозуванні 30-40 г на 1 кв.м.

Врахуйте: при надлишку мікро- і макроелементів листя буряка теж можуть почервоніти. Тому правильно виконуйте дозування внесених добрив.

Причина 3: церкоспороз буряка

З цією проблемою впоратися складніше, ніж з попередніми. Якщо листя буряка не просто почервоніли, але у них на краях з'явилася облямівка, а вся листова пластина покрилася коричнево-бордовими сухими плямами, на місці яких утворюються отвори, то рослина атакувала грибкова хвороба - церкоспороз.

Симптоми церкоспорозу буряків

Це захворювання вражає як цукрову, так і кормові буряки. Найчастіше воно проявляється в другій половині літа у вологу погоду. Грибок здатний скоротити урожай майже вдвічі. Тому важливо вчасно почати лікування і не забувати про профілактичні заходи.

Перед посівом протравите насіння в розчині марганцівки. Після появи сходів 3-4 рази за період вегетації обприскати посадки будь-яким фунгіцидом , А раз в 10-14 днів проводите обробки медьсодержащими препаратами (наприклад, 1% -ним розчином мідного купоросу).

Крім того, своєчасно видаляйте з грядки пошкоджені і засохле листя. Посадки повинні добре провітрюватися. У спекотну і посушливу погоду рясно поливайте рослини і рихлить грунт навколо них.

Ретельний догляд за буряком - запорука здорової гички і смачних коренеплодів. Щоб грамотно подбати про рослини і не допустити зміни забарвлення листя, скористайтеся нашими порадами зі статті Вирощування буряків - розкриваємо всі секрети .

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама