Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Чому почорніла бадилля у картоплі і що з цим робити?

  1. Ознаки фітофтори на картоплі
  2. Чим обприскувати картоплю від фітофтори?
  3. Картопля, стійкий до фітофтори
  4. Що робити з почорнілою бадиллям картоплі?

Холодне і дощове літо - серйозне випробування для рослин. У несприятливих умовах вони можуть захворіти і загинути. Небезпека підстерігає картопля, томати, перець та ін. Ми розповімо, що робити, якщо бадилля у картоплі почорніла передчасно.

Якщо бадилля картоплі почорніла в липні, то виною тому затяжні дощі і низька температура повітря. Коли вночі стовпчик термометра опускається до 6-8 ° С, рослини атакує досить поширена грибкова хвороба - фітофтороз.

У досить тепле і сухе літо вона проявляється в серпні-вересні, коли вночі холоднішає, але до цього часу урожай часто встигає визріти. А при сирій погоді з самого початку літа картопля ризикує захворіти ще до моменту формування бульб. Тому починати боротися з фітофторою потрібно заздалегідь.

Ознаки фітофтори на картоплі

Перші ознаки фітофторозу - окремі темні плями на листових пластинах, пожовтіння і передчасне відмирання нижніх листків на кущі. При появі цих симптомів потрібно негайно обприскати бадилля фунгіцидами. Якщо літо видалося дуже вологим, хвороба може розвиватися дуже стрімко. Тоді невеликі плями можна і не помітити - листя швидко чорніють цілком. Потім хвороба переходить на бульби.

Примітно, що фітофтора може вражати посадки окремими острівцями і смугами. Справа в тому, що холодне повітря і висока вологість в першу чергу затримуються в низинах, поблизу високих будівель або лісу, де ділянку гірше провітрюється. У цих місцях рослини найбільш уразливі.

Якщо погода не радує вже на самому початку сезону, слід проводити профілактичні обприскування від фітофтори по здоровим листям картоплі.

Чим обприскувати картоплю від фітофтори?

Проти фітофторозу використовують біологічні та хімічні фунгіциди . Біофунгіциди безпечніші, але вони ефективні лише як профілактичний засіб і швидко змиваються з рослин в дощову погоду. Перед посадкою бульб грунт проливають Тріхоціном (розчин готують за інструкцією до препарату), а потім грунт і з'явилися молоді рослини регулярно (з інтервалом 5-7 днів) обприскують Алірін-Б, Гамаіром або Фітоспорін.

Щоб розчин краще тримався на кущах, в нього додають прилипач або рідке мило.

Якщо на картоплі ще немає видимих ​​ознак хвороби, можна проводити профілактичні заходи за допомогою народних засобів.

У сире і дощове літо не обійтися без хімічних засобів. Перед посадкою бульби обробляють препаратом Престиж. Він захищає картоплю та від фітофторозу, і від підступного дротяники. У період вегетації посадки обприскують такими препаратами, як Ридоміл Голд, Профіт Голд, Хом, Ордан, мідний купорос.

Картопля, стійкий до фітофтори

Багато сучасні сорти картоплі стійкі до хвороб, в тому числі і до фітофтори. Але з роками картопля вироджується, тому потрібно регулярно оновлювати насіннєвий матеріал. Якщо ви вже не перший рік садите бульби, що залишилися після зими, велика ймовірність, що в холодне літо посадки атакує фітофтора, навіть якщо цей сорт вважається стійким до грибкових хвороб. Тому часом набагато вигідніше купити новий насіннєвий матеріал, ніж потім весь сезон витрачати гроші на фунгіциди і при цьому отримати убогий урожай.

При виборі сортів картоплі потрібно звертати увагу на ті, в описі яких є фраза "стійкий до фітофторозу". Але слід врахувати, що і цей сорт може не виправдати ваших сподівань: багато що залежить від мікроклімату ділянки та грунту.

Городники відзначають, що непоганий стійкістю до фітофторозу мають сорти картоплі Натхнення, Весна, Блакить, Загадка Пітера, Імпала, Лаура, Травневий квітка, Маніфест, Наяда, Невський, Ред Скарлет, Казка, Сударушка, Удача, Чародій.

Що робити з почорнілою бадиллям картоплі?

Багатьох городників цікавить питання: чи росте картопля, якщо почорніла бадилля? На жаль немає. Без листя бульби не ростуть, а гниють в грунті, тому уражену бадилля потрібно повністю зрізати, а через тиждень викопати картоплю.

Збудник фітофторозу продовжує жити на рослинних рештках, тому їх потрібно прибрати з ділянки і обробити розчином фунгіциду високої концентрації (200 г мідного купоросу на 10 л води) або "випалює" сечовиною (700 г на 10 л води), щоб не допустити поширення грибкових спор на інші культури. Після такої обробки бадилля можна спалити.

Після збору врожаю бульби перебирають і просушують. Грунт протруюють фунгіцидом .

Щоб захистити картоплю від фітофторозу, потрібно використовувати якісний насіннєвий матеріал стійких до хвороб сортів, до посадки і після збору врожаю знезаражувати грунт біофунгіцид, під час періоду вегетації уважно стежити за погодою, з метою профілактики обприскувати рослини фунгіцидами по здоровим листям і правильно утилізувати хвору бадилля.

Чим обприскувати картоплю від фітофтори?
Що робити з почорнілою бадиллям картоплі?
Багатьох городників цікавить питання: чи росте картопля, якщо почорніла бадилля?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама