Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Чому жовтіє бадилля у картоплі і що робити

  1. Читають на Дача6.ру:
  2. кліматичні чинники
  3. Недолік поживних речовин
  4. хвороби
  5. шкідники

Напевно, кожному дачникові коли-небудь доводилося стикатися з таким неприємним явищем, як передчасне в'янення картоплиння. Якщо незадовго до збору врожаю такий процес є природним, то на початку і середині вегетаційного періоду - явно говорить про те, що щось не так. Напевно, кожному дачникові коли-небудь доводилося стикатися з таким неприємним явищем, як передчасне в'янення картоплиння

Читають на Дача6.ру:

Причини передчасного пожовтіння бадилля можуть відрізнятися. Нерідко це пов'язано з постійно підвищеною або зниженою температурою повітря, недоліком важливих мікроелементів в грунті - азоту, фосфору та ін. В гіршому випадку пожовтіння свідчить про атаку шкідників або захворюванні рослини. Давайте розбиратися по порядку.

кліматичні чинники

Пожовтіння листя картоплі дуже часто відбувається в посушливі жаркі сезони. Згадайте літо 2010 року з його температурами від +30 до +40 C і вище. Деякі кущі на грядках жовтіли мало не повністю.

При температурі понад +30 C у картопляних кущів порушуються обмінні процеси, що в подальшому призводить до різкого зниження врожайності.

Крім температури величезну роль грає рівень вологості. Оптимальним є рівень в 70%. Найбільше вологи картоплі потрібно в період цвітіння.

Коли починають активно формуватися бульби, дуже важливо забезпечити надходження в грунт достатньої кількості повітря. У цей період слід подбати про розпушування.

↑ до змісту ↑

Недолік поживних речовин

Пожовтіння картоплиння може відбуватися через систематичну браку в грунті необхідних для росту і розвитку рослини поживних речовин. Найбільш часто проблема викликана нестачею наступних мікроелементів:

  • Азот необхідний картоплі для нарощування потужної зеленої маси і гармонійного формування бульб. При його недоліку листя спочатку помітно бліднуть, потім жовтіють, засихають і опадають. Додавати азотні добрива бажано ще при посадці картоплі з розрахунку 50 г на 10 кг коренеплодів.
  • Залізо і марганець - два нерозривно пов'язаних елемента, при значному нестачі яких рослини швидко починають в'янути. Виправити ситуацію допоможе полив картопляних кущів під корінь наступним складом: 5 г сірчанокислого калію на 10 л води. Також рекомендується обприскати кущі розчином мідного купоросу з розрахунку 50 г купоросу на 10 л води. Підживлення виконують 1 раз в тиждень до нормалізації ситуації.
  • Калій безпосередньо впливає на здоров'я рослин, смакові якості майбутніх плодів і тривалість їх зберігання. При недостатньому надходженні цього мікроелемента відбувається порушення процесів фотосинтезу, рослини стають більш болючими, гірше переносять посушливі періоди. Щоб уникнути подібного розвитку подій, восени при перекопуванні ділянки або навесні внесіть в грунт сірчанокислий калій з розрахунку 1 кг на 1 сотку.
  • Фосфор вкрай важливий для розвитку кореневої системи. Саме цей елемент відповідає за прискорений розвиток бульб і насичення їх крохмалем. Також як і у випадку з калієм, при нестачі фосфору рослини значно гірше переносять спеку. При нестачі цього мікроелемента картопляні кущі розвиваються гірше, багато листя на них можуть жовтіти. Щоб цього не відбувалося, ще з осені слід подбати про внесення в ґрунт суперфосфату з розрахунку 900 г на 1 сотку.

Перестаратися з внесенням мінеральних добрив також не слід. Їх надлишок також може самим негативним чином позначитися на стані картоплиння.

↑ до змісту ↑

↑ до змісту ↑

хвороби

Пожовтіння листя може свідчити про поразку рослин різними захворюваннями. В першу чергу можна виділити наступні хвороби:

  • вертіциллезному в'янення - хвороба, що має вірусну природу. Захворювання активізується при температурі від +17 до +22 C. Якщо зробити зріз стебла ураженої рослини, то можна побачити на ньому безліч темних плям. Лікувати марно. Вражений кущ потрібно оперативно викопати, винести за межі ділянки і спалити. Знизити ймовірність появи Вертіциллезному в'янення допоможе профілактична обробка посадок хлорокисью міді.
  • суха плямистість дає про себе знати приблизно за 2 тижні до початку цвітіння. На картоплинні з'являються характерні плями бурого кольору. Згодом вони збільшуються в розмірах. Навколишні листя і стебла починають швидко жовтіти і в'янути. Справитися з цим грибковим захворюванням допоможуть препарати «Акробат МЦ», «Квадріс», «оксихом», «Ридоміл Голд МЦ», «Хом».
  • фітофтороз дається взнаки пожовтінням нижньої бадилля на кущах. На заражених листі по краях утворюються темні плями. Через деякий час вони з'являються на всьому кущі. Для запобігання швидкого поширення хвороби слід застосовувати фунгіцидні препарати «Браво», «Ридоміл Голд», «Шірлан».

↑ до змісту ↑

шкідники

При сильному ураженні шкідниками пагони картоплі також можуть жовтіти. Найчастіше пожовтіння пов'язано з активною діяльністю наступних комах:

  • Колорадський жук і його личинки активно поїдають бадилля картоплі, не залишаючи на ній здорового місця. Після такої «обробки» покалічені рослини починають хворіти, а листя - жовтіти. Проти шкідника ефективні препарати «Банкол», «жукоїдів», «Командор», «Іскра». Можна використовувати для обприскування настої на основі часнику, чистотілу і кульбаб.
  • нематода вживає в їжу сік кореневої системи картоплі, тим самим сильно пригнічуючи рослина. В результаті листя не отримують достатньої кількості поживних речовин і починають поступово відмирати. У ряді випадків втрати врожаю від цього паразита можуть досягати 80%! Щоб відлякати нематоду в міжряддях картоплі слід підсаджувати чорнобривці, люпин, горох, овсяницу, овес або жито.
  • Проволочник , А точніше його личинки, в буквальному сенсі вгризаються в бульби і стебла картоплі. Атаковані рослини відразу починають відставати в розвитку, частина листя у них жовтіє через нестачу харчування. У пошкодженнях, залишених личинками, швидко починають розвиватися гриби і бактерії, приводячи до стрімкого розвитку гнилей. Для боротьби з комахами використовуйте препарати «Базудин», «Діазінон», «Престиж», «Провотокс».

При виявленні значної кількості пожовклого листя, в першу чергу, зверніть увагу на наступні моменти:

  • Скільки (і як часто) добрив Ви вносили.
  • Яка регулярність і обсяг поливів.
  • Яка погода стоїть.

Якщо з цим все нормально, придивіться уважніше: чи немає на хворих листках ознак хвороби або шкідника. Якщо побоювання підтвердилися, виконайте відповідні дії по обробці або видалення рослин.

При виявленні навіть незначних пожовтіння на картопляних кущах, уважно спостерігайте, чи не йде поширення жовтизни на інші частини рослини або сусідні кущі.

↑ до змісту ↑

Відео

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама