Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Чому жовтіють, сохнуть і скручуються листя огірків?

  1. Неправильний режим поливу огірків
  2. брак добрив
  3. Холодна погода
  4. пекуче сонце
  5. Різні хвороби огірків
  6. шкідники огірків
  7. Травми коренів огірка
  8. Причини пожовтіння і в'янення нижніх листя огірка
  9. Методи відновлення листя огірка
  10. Як не допустити пожовтіння листя огірка?

Кожен городник рано чи пізно може зіткнутися з однією і тією ж проблемою - у огірків раптом починають жовтіти, сохнути, а іноді і скручуватися листочки. Чому так відбувається і як запобігти пожовтіння листя огірків? Як зупинити його, поки не стало надто пізно? У цій статті розглянемо причини того, чому жовтіють, сохнуть і скручуються листя огірків. А також - методи профілактики та боротьби з цією проблемою. Кожен городник рано чи пізно може зіткнутися з однією і тією ж проблемою - у огірків раптом починають жовтіти, сохнути, а іноді і скручуватися листочки

Пожовтіння листя огірка

зміст:

Неправильний режим поливу огірків

Поливати огірки треба так, щоб в грунті був достаток вологи, але не надлишок її або дефіцит. При нестачі вологи листя огірків гарантовано будуть жовтіти, при надлишку вологи в грунті, крім того, що листочки будуть жовтіти, ще й можуть почати загнивати самі рослини. В ідеалі, грунт повинен бути помірно зволожена на глибину близько 9-12 см.

Що потрібно робити, якщо листочки огірків в теплиці або відкритому грунті раптом почали змінювати колір? Насамперед, потрібно відразу нормалізувати полив, встановити, чи достатньо зволожена грунт, пересушена чи вона або перезволожений. Це легко перевірити, розкопавши грунт на глибину 9-11 см. Оптимальний режим поливу в теплиці - це відро води в розрахунку на квадратний метр, кожні два або три дні. Зрозуміло, що якщо стоїть спека, то норму поливу огірків можна подвоїти, а якщо сиро і похмуро - то зменшити наполовину.

Якщо грунт під огірками зволожений занадто сильно, то обов'язково потрібно припинити поливи і розпушити грунт на всій поверхні. Допускається також розсипати по поверхні сухою річковий пісок або деревну золу, вони вберуть частину вологи.

У тому випадку, якщо грунт під огірками пересушене, то його потрібно добре пролити. Використовувати для зволоження грунту слід тільки воду кімнатної температури, а щоб волога проникла глибше в грунт, перед поливу її бажано розпушити. Після поливу грунт слід замульчувати перегноєм шаром в 1 сантиметр.

брак добрив

Якщо в грунті вологи вистачає, а листя жовтіє, значить рослини потрібно підгодувати. Так, відомо, що в період активного росту огірки необхідно підживлювати азотними добривами, якщо їх буде не діставати, то листочки почнуть жовтіти.

При пожовтіння листя можна спробувати підгодувати огірки аміачною селітрою, розчинивши 25-30 г в відрі води. Норма витрати такого розчину приблизно 1,5-2 літри на квадратний метр. Підживлення огірків бажано провести 2-3 рази, звертаючи увагу на стан листових пластинок. У тому випадку якщо жовтизна листя не спала, можна підгодувати їх розчином нітроамофоски, розчинивши столову ложку цього добрива в відрі води. Норма витрати - 3-4 літра на квадратний метр грунту.

У тому випадку якщо листочки огірків не тільки починають жовтіти, але ще можуть скручуватися, то це говорить, швидше за все, про значний дефіцит азоту в ґрунті. Зрозуміти, що це саме нестача азоту, можна у напрямку закручіваемості листової пластинки огірка, якщо вона скручується донизу, то це точно дефіцит азоту.

Заповнити різкий дефіцит азоту можна, внісши в грунт аміачну селітру в кількості 15-18 г на квадратний метр, попередньо розчинивши її у воді. Можна у вечірній час обробити самі рослини огірків аміачною селітрою, розчинивши у відрі води 8-10 г цього добрива. Це буде вже позакореневе підживлення, яка може дати позитивний ефект.

Пожовтіння листя через брак азоту. © drduhgylie

Холодна погода

Тут все просто: холод в недоречне для рослин час - це найжорстокіший для них стрес, і вони на цей стрес відповідають завжди однаково - некрозами. Пожовклі ділянки листя огірка - це і є некрози.

При появі жовтих листочків на огірку постарайтеся привести температуру в теплиці (у відкритому грунті ми, на жаль, нічого зробити не зможемо) в норму. Днем в сонячну погоду нормальна температура для огірка в теплиці дорівнює + 23 ... + 25 градусів, в похмуру - + 19 ... + 21 градусу, вночі - + 16 ... + 19 градусів; в період плодоношення - днем ​​в сонячну погоду +24 ... + 25 градусів, в похмуру + 22 ... + 24 градусів, а вночі + 19 ... + 21 градусу. Регулювати температуру в теплиці можна шляхом установки обігрівачів (підвищуючи її) або відкриттям кватирок і дверей (знижуючи температуру).

пекуче сонце

Зазвичай листю огірка шкодить не саме сонце, а в комплексі з іншими факторами. Часто ми самі винні, а сонце лише посилює. Скажімо, якщо поливаємо огіркові рослини в спеку, то волога, що накопичились на листових пластинках, діє як лінза: крізь неї проходять промені і пропалюють тканини листа. Другий варіант - це коли випадає невеликий короткочасний дощ, який на листових пластинках залишає маленькі краплі, а ті після виходу сонця з-за хмар буквально закипають і випаровуються з поверхні листа огірка, залишаючи опіки.

Вихід тут один - не поливати рослини в спеку по листочків, поливи краще проводити в ранкові та вечірні години, а вранці треба намагатися при поливі не потрапляти на листові пластинки. У теплиці для того щоб не накопичувався конденсат, що випадає дощем на листочки огірків, потрібно відкривати кватирки, щоб знижувати вологість повітря і температуру і не допускати його появи.

Різні хвороби огірків

Найбільш частими з великого списку хворобами, які викликають пожовтіння листових пластинок, є грибні, наприклад, борошниста роса. Вона крім зміни кольору листових пластинок може привести до їх засихання і Сгортуємість.

Борошниста роса проявляється у вигляді борошнистого нальоту на верхній стороні листової пластинки. У цьому випадку рослини потрібно обробити препаратами на основі міді (Хом, оксихом, бордосская рідина) або фунгіцидами.

При виявленні на листових пластинках добре помітних жовто-коричневих плям потрібно обробити рослини 1% колоїдної сіркою. Такі плями, а слідом за ними і всихання і скручування листової пластинки, викликає антракноз. Як правило, однієї обробки може і не вистачити, в цьому випадку потрібно провести через пару тижнів обробку повторно, але на цей раз використовувати 1% -ю бордосскую рідина. Через пару днів слід провести закріплює ефект обробку мідним купоросом (0,5% -м розчином) прямо по осередках інфекції або присипати їх товченим вугіллям.

Через пару днів слід провести закріплює ефект обробку мідним купоросом (0,5% -м розчином) прямо по осередках інфекції або присипати їх товченим вугіллям

Сохнуть від борошнистої роси листя огірка. © Cynthia M. Ocamb

Якщо на листках огірка з'явилися округлі жовті плями і листочки починають засихати, то переверніть уражені листові пластинки - побачите з нижньої сторони борошнистий наліт, значить це несправжня борошниста роса. Після виявлення нальоту необхідно відразу припинити поливати рослини приблизно на тиждень, потім обробити їх препаратом оксихом в кількості 18-22 г на відро води.

Якщо до плодоношення ще як мінімум місяць, то можна обробити рослини препаратом Різоплан (дві столові ложки на відро води). Обробки даних препаратами потрібно проводити строго в весняний час. Не забудьте в осінній період видалити всю бадилля з ділянки і на даній площі знову зайнятися вирощуванням огірків не раніше ніж через 5-6 років.

шкідники огірків

Різні шкідники огіркових рослин, наприклад, попелиці, павутинний кліщ, висмоктуючи сік з тканин листа, викликають його пожовтіння, а в кінцевому підсумку - скручування і засихання.

Зрозуміти, що це саме вони, можна, по-перше, за кольором листя огірків, які спочатку бліднуть, а потім жовтіють і скручуються і, по-друге, за наявністю самих шкідників. Скупчення попелиці виявити легко, варто перевернути листочок, а ось кліща помітити складніше, зазвичай можна зрозуміти, що огірки атакував саме кліщ, по павутинці на нижньому боці аркуша.

У випадку з попелиць може допомогти все та ж нітроамофоска - 2 столові ложки на відро води, ну а з павутинним кліщем може впоратися колоїдна сірка - 75-85 г на відро води.

Травми коренів огірка

Травмувати коріння огірка можуть як шкідники, так і ми з вами - обриваючи їх при висадці розсади або через невмілих дій при прополюванні або розпушуванні грунту.

У разі нещасного випадку коріння огірка в результаті розпушування грунту необхідно підгодувати рослини азотними добривами (аміачна селітра 5-7 г на літр води - норма на квадратний метр), після чого акуратно їх подокучіть на пару сантиметрів.

Листя огірка уражені тлею. © Rebecca

Причини пожовтіння і в'янення нижніх листя огірка

Ми розібралися в причинах і методах усунення пожовтіння, в'янення і засихання основних, великих листових пластинок огірка, але нерідко спостерігається така картина: основні листочки виглядають здоровими, а нижні, більш дрібні листові пластинки огірка раптом починають жовтіти і в'янути. Городники б'ють на сполох, не знаючи причин цього явища, а так воно небезпечно насправді?

Сама часто зустрічається причина пожовтіння саме нижніх листових пластинок огірка - це нестача світла. Розташовані більш високо, більш потужні листові пластинки елементарно затінюють нижні листки і ті відмирають, будучи незатребуваними.

В даному випадку на сполох бити не варто, можна просто видалити пожовклі і початківці засихати листочки огірка, вони рослині вже просто не потрібні.

Друга причина - це можливий дефіцит мікроелементів, таких як магній або макроелементів, таких як калій і фосфор.

В даному випадку необхідно внести під огірок комплексне добриво, яке містить і мікроелементи. Норма внесення 12-15 г на квадратний метр. Іноді допомагає внесення деревної золи, це відмінне калійне добриво містить і мікроелементи теж. Під кожен кущ, попередньо розпушити і полив грунт, потрібно внести 50-100 г деревної золи.

Третя причина - це природне старіння рослини. Якщо нижні листочки огірка почали жовтіти ближче до кінця сезону, то турбуватися не варто, швидше за все, вони відмирають, оскільки самі нижні листові пластинки старіші.

В даному випадку той же самий кращий варіант - видалити листові пластинки огірка, щоб вони не почали загнивати.

Якщо жоден з цих способів не допомагає, то перевірте: чи не заважають рослини один одному, можливо вони розміщені занадто близько і листова маса одних сильно затінює ті, що розташовані поруч. Якщо це дійсно так, то доведеться вживати кардинальних заходів - видаляти частину батогів огірка або навіть рослини цілком.

Засихання нижніх листя огірка

Методи відновлення листя огірка

Отже, різні причини появи жовтих і засихають листочків на рослинах огірка ми розглянули, проте трапляється іноді так, що жодна з цих причин не підходить, тоді можна скористатися універсальними методами відновлення нормального зовнішнього вигляду листових пластинок.

Найнадійніший метод - це обробки огірків складами, які можуть одночасно і з шкідниками боротися, і рослини збагачувати мінеральними речовинами.

Варіант перший: суміш молока і мила. Необхідно в відро води додати літр молока, 30 г господарського мила і 40 крапель йоду. Важливо дуже добре розмішати мило, аж до повного розчинення, воно буде грати роль «прилипачів». Даним розчином потрібно обробити огірки, як тільки з'являться перші жовті листочки і так робити кожні два тижні, поки вони не зникнуть.

Варіант другий: настій хліба і йоду. Необхідно на 15-20 годин замочити у відрі води цілу буханку житнього хліба, після чого слід додати в розчин 60-70 крапель йоду, процідити і можна обробляти цим настоєм огірки кожні 12-14 днів.

Варіант третій: настій цибулиння. Необхідно взяти грам 500-600 цибулиння і залити відром води. Ємність цю потрібно довести до кипіння, далі зняти з вогню, закрити щільною кришкою і залишити на 12-15 годин. Залишається процідити, розбавити вдвічі водою і можна як обробляти рослини, так і поливати під кущ, витрачаючи на кожен по 250-300 г.

Як не допустити пожовтіння листя огірка?

Наостанок розповімо про корисні складах, які допоможуть не допустити несвоєчасного пожовтіння листя огірків.

На першому місці - трав'яний настій живокосту, це найбезпечніша і корисна підгодівля. Причому відмічено, що огірки найкраще реагують на підживлення саме з живокосту. Для того щоб зробити таку підгодівлю, потрібно приблизно кілограм свіжого живокосту дрібно порубати і залити відром води, після чого приблизно протягом тижня дати настоятися. Потім залишиться процідити настій, розбавити в три рази і використовувати його як для обприскування (2-3 л на квадратний метр), так і для підгодівлі (500-600 г на рослину).

Дане добриво дуже добре поєднується з деревною золою. Порядок дії такий - потрібно спершу розпушити грунт, полити її даними зеленим добривом, після чого присипати деревною золою шаром в сантиметр.

Порядок дії такий - потрібно спершу розпушити грунт, полити її даними зеленим добривом, після чого присипати деревною золою шаром в сантиметр

Пожовтіння листя огірка через брак харчування

Як профілактичний засіб проти різних грибних захворювань можна використовувати розчин звичайної харчової соди. Необхідно столову ложку соди розвести у відрі води і обробляти цим розчином огірки, витрачаючи по літру на квадратний метр і намагаючись потрапляти на обидві поверхні листових пластинок.

Досить ефективним в цьому плані є розчин сечовини, до того ж це хороша позакореневе аміачна підгодівля. Необхідно в відрі води розчинити 35-45 г сечовини і обробити рослини, витрачаючи по літру розчину на кожне.

Протигрибковим ефектом володіє і кисломолочний розчин. Необхідно кефір або молочну сироватку розбавити вдвічі і зробити обробки, також змочуючи обидві поверхні листя огірків.

Прекрасним засобом профілактики борошнистої роси і одночасно хорошою позакореневого підживлення огірків є настій коров'яку. Необхідно кілограм гною розвести в трьох літрах води і дати йому добу настоятися. Потім настій потрібно процідити, розбавити водою в три рази і провести обробки, витрачаючи по 1,5-2 літра на квадратний метр.

Трохи меншим ефектом, але все одно здатним запобігти появі борошнистої роси і пов'язане з нею пожовтіння листя огірка, а також підгодувати рослини калієм, має настій деревної золи або пічної сажі. Для його приготування необхідно 500-600 г деревної золи або 250-300 г сажі розчинити у відрі води і дати настоятися 25-30 годин. Після цього настій бажано процідити і можна обробляти їм рослини намагаючись потрапляти на обидві поверхні листових пластинок, витрачаючи по літру на кожен кущ.

Ось все, що ми хотіли розповісти про причини виникнення жовтих і засихають листі огірка і методах вирішення даної проблеми. Сподіваємося, що ми вам допомогли. Якщо є питання, пишіть їх в коментарях, ми обов'язково відповімо!

Чому так відбувається і як запобігти пожовтіння листя огірків?
Як зупинити його, поки не стало надто пізно?
Що потрібно робити, якщо листочки огірків в теплиці або відкритому грунті раптом почали змінювати колір?
Городники б'ють на сполох, не знаючи причин цього явища, а так воно небезпечно насправді?
Як не допустити пожовтіння листя огірка?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама