Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Картопля - другий хліб

  1. Вибір місця і підготовка грунту під картоплю
  2. Підготовка до посадки картоплі
  3. посадка картоплі
  4. Догляд за картоплею
  5. розмноження
  6. Прибирання і зберігання картоплі
  7. сорти
  8. ранні сорти
  9. Хвороби и Шкідники
  10. Колорадський жук
  11. нематода
  12. фітофтороз
  13. Різоктоніоз
  14. суха гниль
  15. мокра гниль
  16. макроспоріоз
  17. рак картоплі
  18. Чорна ніжка
  19. Кільцева гниль
  20. крапчатость
  21. полосчата мозаїка
  22. функціональні хвороби

Збереглися археологічні свідчення того, що самі ранні форми картоплі культивували в Перу близько 4500 років тому. З дикого картоплі інки вивели холодостійкі різновиди, які становили основу їх раціону. Іспанські конкістадори, які прибули до Південної Америки в пошуках золота, скарбів і нових земель, мародерствуючи в спустошених селах, наткнулися на кілька незвичайних продуктів: кукурудзу, боби і "трюфелі".

Те, що іспанцям здалося трюфелями, насправді було бульбами картоплі, які вони, в числі інших трофеїв, привезли додому в 16 столітті. Так почалося завоювання картоплею європейського, а потім і світового визнання.

Картопля (Solanum tuberosum) - вид багаторічних клубненосного трав'янистих рослин з роду Паслен (Solanum) сімейства Пасльонові (Solanaceae). Бульби картоплі є важливим продуктом харчування.

Збереглися археологічні свідчення того, що самі ранні форми картоплі культивували в Перу близько 4500 років тому

Картопля. © fir0002

Спочатку картопля поширювався в Європі повільно і не користувався великою довірою, його вирощували лише в якості незвичайної новинки. У деяких колах у нього навіть склалася дивна репутація овоча нечистого, нездорового, примітивного і навіть ... противного духові християнства. Однак, інші люди визнали картопля цілющим рослиною, здатним вилікувати безліч хвороб (від діареї до туберкульозу) і ... потужним афродизіаком.

Звичайно, зараз ми можемо скільки завгодно сміятися над подібними уявленнями, однак такий складний шлях треба було пройти картоплі, щоб нарешті отримати своє справжнє визнання в Європі в якості делікатесу. Але це сталося тільки в 17 столітті, коли багато європейських монархів стали популяризувати картопля на своїх територіях в якості цінної овочевої культури, здатної нагодувати широкий загал. Пізніше британці направили картопля в свої колонії в Північній Америці, так картопля виконав ще одну подорож через Атлантику.

Вибір місця і підготовка грунту під картоплю

Картопля воліє пухкі, глибоко оброблені, легкі і середньосуглинисті або супіщані грунти. Вимоги до родючості грунтів у цієї культури високі. Грунт повинна бути скопати з осені на глибину 25-35 см.

Рекомендується при цьому заорати в землю побільше перегною або компосту (з розрахунку 6-8 кг на 1 кв.м.), які за зиму встигнуть добре розкластися.

Картопля любить добре освітлені сонячні місця: розміщення цієї культури в затінених місцях призводить до витягування рослин і утворення дрібних бульб. Картопля не рекомендується вирощувати два роки поспіль на одному місці, так як в цьому випадку в грунті накопичуються шкідники та збудники хвороб, він починає вироджуватися. На колишнє місце картопля повертають не раніше ніж через 3-4 роки. Його можна розміщувати після будь-який овочевий або зернової культури, за винятком томата, перцю, баклажана і суниці.

Його можна розміщувати після будь-який овочевий або зернової культури, за винятком томата, перцю, баклажана і суниці

картопляне поле

Підготовка до посадки картоплі

Всім відомо, що садити бажано бульби пророщені (з довжиною паростків 1-2 см). Якщо ж ви запізнилися з підготовкою до посадки картоплі, і на ваших бульбах ще немає паростків, необхідно їх хоча б «пров'ялити». Мінімум за тиждень до посадки картоплі розкладіть посадковий матеріал тонким шаром в провітрюваному приміщенні з температурою повітря близько 15 градусів.

Бажано бульби попередньо вимити, - так легше знайти зіпсовані картоплини, та й збудники хвороб хоч частково змиються.

Якщо ж до планованої посадки картоплі залишилося не більше п'яти днів, то краще картопля прогріти при температурі 20-25 градусів. За два дні до посадки картопля можна прогріти і більш жорстко - при 30 градусах, але тільки якщо ви абсолютно впевнені у відсутності вірусних інфекцій посадкового матеріалу. В іншому випадку така висока температура спровокує розвиток захворювань рослини.

Якщо ви готували картопля до посадки методом тривалого світлового пророщування, то за кілька днів до посадки картопля необхідно помістити в темне місце

Багато городників застосовують замочування бульб перед посадкою, - картопля поміщають в розчин мінеральних добрив для прискорення сходів, посилення росту, збільшення врожайності. Розчин готують наступним чином: 400 г суперфосфату наполягають протягом доби в 10 л води, помішуючи періодично, потім додають 400 г аміачної селітри і такі мікроелементи як цинк, марганець, мідь, бор, магній. Бульби поміщають в отриманий розчин на 1 годину. Як тільки бульби підсохнуть, можна починати посадку картоплі. Збільшення врожаю на 10-40% в залежності від сорту дає замочування бульб картоплі на добу в розчині препарату «Байкал ЕМ-1» в пропорції 1: 1000.

Корисно також опудривание посадкового матеріалу попелом. По-перше, попіл - цінне мінеральне добриво, що підвищує якість грунту. По-друге, він підвищує якість і самого картоплі. У зв'язку з тим, що калій в попелі міститься в вуглекислої формі, збільшується вміст крохмалю в бульбах.

посадка картоплі

Посадка картоплі - справа відповідальна. Недостатньо просто закинути бульби в лунки і закопати. Лунки (або траншеї) необхідно підготувати.

Лунки (або траншеї) необхідно підготувати

Картопля. © Forest & Kim Starr

Перед посадкою картоплі лунки корисно полити розчином мідного купоросу (1 ст. Л. На відро води), внести по 1 ч. Л. суміші стовченою яєчної шкаралупи і рослинного масла, півкіло компосту або перегною і пару ложок деревної золи в кожну лунку. Все це необхідно перемішати в лунці з землею, і тільки потім розкласти бульби. Цей комплекс допоможе захистити посадки картоплі від грибкових хвороб, капустянки і дати майбутнім рослинам необхідне харчування.

Якщо існує небезпека заморозків, то при появі сходів їх можна знову «закопати», - провести підгортання, повністю покривши сходи землею. Це не тільки захистить посадки картоплі від нічних заморозків, а й охоронить від першого нашестя колорадського жука.

Догляд за картоплею

Підгортання, розпушування, прополка бур'янів, підгодівлі і при необхідності полив - ось основні агротехнічні заходи по догляду за картоплею, які створять сприятливі умови для збору великого врожаю.

Картопля любить живильну, пухку, повітропроникну грунт. Тому для нормального розвитку рослин і підвищення врожайності цю культуру необхідно за сезон кілька разів підгортати. Підгортання слід проводити сапкою або ручної мотикою краще після дощу або після поливу, щоб земля була вологою і пухнастою.

Підгортання сприяє появі додаткових столонів (у картоплі це підземні видозмінені частини стебел, на яких через певний час почнуть утворюватися бульби.) Цей простий агротехнічний прийом дозволяє на 25-30% підвищить врожайність. Особливо потребують підгортання ранні сорти картоплі, у яких період клубнеобразования протікає дуже швидко і інтенсивно.

Особливо важливо підгортання в початковий період росту ще й як міра захисту ранніх посадок від поворотних заморозків. Молоді рослини на початку росту дуже чутливі до заморозків: вже при -1 - -3 ° С бадилля чорніє. Тому, як з'являться сходи, і при ймовірності заморозків рекомендується підгорнути картопля з «головою».

Цей прийом не тільки врятує посадки від заморозків, а й посилить розвиток кореневої системи рослин, а значить, буде сприяти зростанню врожаю.

Цей прийом не тільки врятує посадки від заморозків, а й посилить розвиток кореневої системи рослин, а значить, буде сприяти зростанню врожаю

Квіти картоплі. © Rasbak

Якщо загрози заморозків у вашій місцевості немає, то перше підгортання робиться, коли бадилля відросте на 20-25 см. Рослини підгортають, використовуючи грунт з міжрядь, таким чином, щоб над землею залишалися верхівки бадилля висотою в кілька сантиметрів. Через 2-3 тижні проводять повторне підгортання.

Інша необхідна міра по догляду за картоплею - підгодівлі, які за сезон зазвичай проводять три рази. Особливо сприятливо діють на формування бульб, їх лежкість і смак ранні підгодівлі.

Першу проводять під час росту бадилля, якщо кущі розвиваються слабо і мають блідо-зелені тонкі стебла і блідо-жовті дрібні листя. Для приготування розчину на 10 л води беруть 15-20 г сечовини і 0,5 л коров'яку або пташиного посліду. Вносять з розрахунку 0,5 л під кожен кущ.

Другу підгодівлю проводять під час бутонізації. У 10 л води розводять 30-60 г сульфату калію і 200 г деревної золи і вносять по тій же нормі, що і при першій підгодівлі: 0,5 л під кожен кущ.

Третю підгодівлю вносять під час цвітіння. У 10 л води розчиняють 30-60 г суперфосфату і 15-20 г нітрофоски. Вносять під кожен кущ по 0,5 л.

Протягом вегетаційного періоду під час регулярних підгортання і розпушування видаляють сміттєву рослинність. Приблизно через місяць після сходів бадилля змикається настільки щільно, що в її тіні виживають лише найсильніші види бур'янів.

Бадилля дає харчування для зростаючих бульб, тому її не можна зрізати або вкорочувати. А ось квітки картоплі, які в великій мірі поглинають поживні речовини, зрізати бажано, щоб направляти харчування до бульб, збільшуючи їх масу.

Поливати картопля слід рідко, але рясно, щоб промочити шар грунту на глибину 40-50 см або з розрахунку 10-15 л на дорослий кущ. Для отримання хороших урожаїв зробіть три поливу: після появи сходів, під час бутонізації та після цвітіння.

розмноження

Картопля зазвичай розмножують бульбами. Нерідко на російських городах на посадку вживають що доведеться, аж до виродженого насіннєвого матеріалу багаторічного використання або продовольчої картоплі, купленого в овочевому магазині. Від такого посадкового матеріалу навіть при гарній підгодівлі високих врожаїв чекати не доводиться. Мало того, з таким матеріалом можна занести на ділянку хвороби картоплі, від яких буває майже неможливо позбутися.

Для посадки краще всього купувати картоплю в розплідниках або спеціалізованих магазинах. Як правило, там продають сертифікований високоякісний насіннєвий картопля першої репродукції, вільний від вірусів і найбільш небезпечних хвороб і шкідників. Природно, що вартість такого роду посадкового матеріалу вище звичайної, зате тільки за рахунок своєї чистоти він дає прибавку врожаю протягом близько п'яти років, поступово перезаражаясь. Після чого потрібно знову придбати здоровий матеріал.

Бульби картоплі. © Rasbak

Придбавши бульби високої репродукції, продуктивність сортів можна щорічно підтримувати простими прийомами насінницької роботи. Протягом усього літа спостерігайте за картопляним полем і позначайте шматочком яскравої матерії добре розвинені, потужні кущі без ознак ураження хворобами, з типовими ознаками сорту, випереджаючими в зростанні і розвитку своїх сусідів. При викопуванні молодої картоплі помічені кущі обходьте стороною, щоб потенційний насіннєвий матеріал не потрапив на стіл. Для насіннєвих цілей відбирають бульби вагою 60-80 г. Такі бульби швидше утворюють кореневу систему, допомагаючи рослинам краще переносити несприятливі умови.

Прибирання і зберігання картоплі

При бажанні свою картоплю можна мати до столу задовго до збирання повного врожаю. З моменту цвітіння, тобто приблизно з середини червня, на пухких грунтах руками відокремлюють великі бульби і використовують в їжу. На важких грунтах бульби виймають із землі, обережно підкопуючи кущі.

Ранньостиглі сорти картоплі дозрівають за 60 днів. У середній смузі Росії їх зазвичай прибирають в першу половину липня, при перших ознаках пожовтіння нижніх листків. Збирання середньоранніх, середньостиглих і пізніх сортів здійснюють, коли пожухнет і висохне бадилля: среднеранние - в серпні; середньостиглі та середньопізні сорти - в кінці серпня-вересні.

За 7-10 днів до збирання бадилля скошують, в результаті чого відбувається відтік поживних речовин з бадилля в бульби. Це сприяє їх кращому дозріванню, швидкого утворення міцної шкірки, підвищує безпеку. Здорову бадилля можна використовувати на компост. Однак, при найменшій підозрі на наявність захворювань в бадиллі її краще спалити.

Землю можна використовувати як сховище невикопанного картоплі протягом 2-3-х тижнів. Копати картоплю краще садовими вилами або лопатою з боку міжряддя, намагаючись не пошкодити бульби. Після викопування картопля рекомендується помити щіткою і просушити: чисті бульби краще зберігаються. Потім укласти в мішки або ящики і прибрати в місце холодного зберігання.

При вирощуванні картоплі для зимового зберігання рекомендується брати сорти з середнім і середньопізніх термінами дозрівання, термін вегетації у яких становить в середньому 110-115 днів. У таких сортів врожайність, як правило, вище, і сам картопля смачніше за рахунок більш високого відсотка міститься в бульбах крохмалю.

При збиранні ведуть відбір бульб на насіння з найбільш врожайних і здорових кущів. При цьому насіннєву картоплю відразу кладуть в окрему тару. Вважається, що насіннєву картоплю - це середній з хорошого куща або кращий з поганого. Якщо не вести такий відбір, то через 4-5 років будь-який новий здоровий кущ вироджується.

Картопля сорт 'Amandine'. © Spedona

сорти

Сорти картоплі діляться на ранні, середньоранні, середньостиглі, середньопізні та пізні в зависмости від того, через скільки днів після посадки можна починати викопувати бульби:

  • ранні - через 50-65 днів.
  • среднеранние - через 65-80 днів.
  • середньостиглі - через 80-95 днів.
  • середньопізні - через 95-110 днів.
  • пізні - через 110 і більше днів.

ранні сорти

  • Тімо - самий скоростиглий сорт столового призначення. Можна вирощувати в усіх регіонах. Дуже смачний. Добре зберігається. Стійкий до раку картоплі.
  • Імпала - ранньостиглий столовий сорт. Користується популярністю завдяки стабільній високої врожайності в Центральному та Південному регіонах Росії. Бульби 90-150 г, з гладкою жовтою шкіркою і дрібними вічками. М'якоть світло-жовта, смачна. Лежкость відмінна. Стійкий до раку картоплі та золотистої картопляної нематоди.
  • Ред Скарлет. Один з кращих червоношкірих столових сортів. Широко поширений в Центральному та Південному регіонах Росії. Бульби великі, 85-120 г, красиві, з гладкою червоною шкіркою, дрібними вічками і жовтою м'якоттю. Чи не темніють при механічних пошкодженнях, не змінюють колір після варіння. Сорт добре переносить посуху. Стійкий до раку картоплі, золотистої картопляної нематоди, фітофторозу, скручування листя і вірусних захворювань.
  • Антоніна. Районований по Західно-Сибірському регіону. Бульба овальний, м'якоть світло-жовта. Зберігається добре, лежкість в сприятливих умовах - 95%.
  • Здоровань. Районований по Центральному регіону. Овальні бульби покриті гладкою жовтою шкіркою, м'якоть кремова. Зберігається дуже добре, лежкість - 97%.
  • Холмогорский. Районований по Північному регіону. Бульба овальний, шкірка гладка червона, м'якоть світло-жовта. Лежкість - 93%.

середньоранні сорти

  • Віза. Районований по Північному і Волго-Вятському регіонах. Бульба овально-округлий, шкірка червона гладка, м'якоть світло-жовта. Лежкість - 89%.
  • Одіссей. Районований по Центральному і Центрально-Чорноземний регіонах. Бульба овально-округлий, шкірка жовта, м'якоть жовта. Лежкість - 93%.
  • Російський сувенір. Районований по Середньоволзька і Північно-Кавказького регіонах. Бульба овальний, шкірка жовта, м'якоть кремова. Лежкість - 92%.

середньостиглі сорти

  • Загадка Пітера. Районований по Північному, Північно-Західному і Далекосхідному регіонах. Бульба подовжено-овальний, шкірка гладка червона, м'якоть кремова. Вміст крохмалю - 10-12,5%. Лежкість - 94%.
  • Колобок. Районований по Центральному регіону. Бульба овально-округлий, шкірка і м'якоть жовті. Відмінно зберігається: лежкість - 98%.
  • Пірол. Районований по Центральному регіону. Бульба овально-округлий, шкірка жовта, м'якоть жовта. Урожайність - 118-227 ц / га. Лежкість дуже висока - 98%.

середньопізні сорти

  • Журавинка. Районований по Центральному регіону. Бульба овально-округлий, шкірка червона, м'якоть світло-жовта. Лежкість - 93%.
  • Сатурна. Районований по Центральному регіону. Бульба овально-округлий, шкірка жовта, м'якоть світло-жовта. Лежкість - 89%.
  • Чайка. Районований по Волго-Вятському регіону. Бульба овально-округлий, шкірка жовта, м'якоть світло-жовта. Лежкість 92%.

пізньостиглі сорти

  • Здабиток. Районований по Центральному регіону. Бульба подовжено-овальний, шкірка червона, м'якоть біла. Вміст крохмалю - 19,2-25,4%. Лежкість - 88%.

Профілактика від шкідників і хвороб картоплі

Картопля ушкоджують десятки видів шкідників і хвороб. З шкідників найбільш небезпечний колорадський жук, дорослі особини і личинки якого знищують листя. Великої шкоди цій культурі завдають також дротяники і картопляна і стеблова нематоди. Пошкоджені проволочниками бульби погано зберігаються і малопридатні в їжу. Попелиці та інші сисні шкідники висмоктують сік з листя, переносять з хворих рослин на здорові небезпечні хвороби.

Більшіх збитків урожаю и якості картоплі завдають хвороби, особливо Такі, як фітофтороз, різоктоніоз, парша звичайна, чорна ніжка, суха и мокра гниль и деякі інші. Уражені рослини перестають розвіватіся, а бульби погано зберігаються и даже гинут. У картоплі знижується вміст цінних поживних речовин, погіршуються його смакові і товарні якості, скорочується лежкість.

Картопля. © Forest & Kim Starr

На жаль, ефективних засобів боротьби з шкідниками та хворобами картоплі не існує. Застосування отрутохімікатів пов'язано з погіршенням якості харчового картоплі. Мало того, хімічні речовини можуть завдати шкоди здоров'ю людини та екології.

Ось чому найбільш важливим в системі заходів захисту картоплі є своєчасне проведення профілактичних заходів, що перешкоджають занесенню і розвитку збудників хвороб і шкідників на рослини і в грунт. Хвороби картоплі поширюються, головним чином, з посадковим матеріалом. Тільки сертифікований високоякісний насіннєвий картопля першої репродукції гарантовано вільний від вірусів і найбільш небезпечних хвороб і шкідників.

Збудники багатьох хвороб накопичуються в грунті, особливо при тривалому вирощуванні картоплі на одному місці. З цієї причини для профілактики від будь-яких шкідників і хвороб велике значення має дотримання сівозміни з поверненням картоплі на колишнє місце не раніше, ніж через 3-4 роки. Якість посадочних бульб і сівозміну - два найголовніші умови, без яких неможливе досягнення хороших результатів.

Хвороби и Шкідники

Проволочник

Живе в землі і пошкоджує столони, коріння, підстава стебел і особливо бульби. Личинки жуків-коваликів проходять через бульба, утворюючи ходи, що нерідко призводить до його загнивання. Цей шкідник має жовте або світло-коричневе дуже тверде циліндричне тіло довжиною 15 - 25 мм, діаметром 1 - 2 мм. У нього три пари ніг однакової величини і плоска головка. Одне покоління зростає 3 - 5 років. Завдяки яскравому кольору личинки при перекопуванні грунту легко виявляються. Їх збирають і знищують.

Найбільш часто дротяники зустрічається серед пирію, де знаходить для себе багато їжі. Цей злісний бур'ян необхідно знищувати. Личинки шкідника скупчуються також в купах гною, змішаного з тирсою і стружкою. Вредоностного дротяники зростає в посушливу погоду. При нестачі вологи картопля слід поливати. У боротьбі з цим шкідником можна використовувати приманку - скибочки картоплі або моркви, розкладаючи в міжряддях. Як тільки на них накопичиться шкідники, їх збирають і спалюють в гасі. Допомагає в боротьбі з проволочником рання осіння перекопування грунту. Глибоке розпушування в весняно-літній період сприяє знищенню личинок. Ефективне дію надає вапнування кислих ґрунтів.

Див. Матеріал: Проволочник - нещадно шкідник картоплі

Колорадський жук

Пошкоджує вегетативні органи і бульби картоплі. Жуки і личинки об'їдають листя, а іноді і молоді пагони. Шкідник проникає в західні і південні райони Ленінградської області, сильно пошкоджує рослини на південному заході Нечорноземної зони. Жук має опуклу короткоовальні форму, жовте забарвлення з п'ятьма смугами. На голівці темні плями. Його довжина 7 - 12 мм, ширина 4,5 - 8 мм. На нижньому боці аркуша жук відкладає від 2 до 70 яєць овальної форми світло-оранжевого кольору. У першій стадії розвитку личинка шкідника темно-сіра, потім вона стає червоною, червоно-помаранчевої і в кінцевому підсумку - оранжево-жовтої. Лялечка жовто-білувата, довжиною 9 - 10 мм, шириною 6 - 6,5 мм. Спекотна погода найбільш сприятлива для розвитку цієї комахи. Лялечка колорадського жука подібна до лялечкою сонечка. Відрізняються вони тим, що перша рухома, а друга знаходиться в стані спокою.

Кращим способом боротьби з цим шкідником на присадибних ділянках є збір і знищення жуків і личинок. Збирають їх у банки з гасом або концентрованої кухонної солі. Одночасно знищують і яйця. При сильному поширенні шкідника ділянки обприскують 80% -ним технічним хлорофосом в дозі 20 - 30 г на 10 л води. Закінчують обприскування за 30 днів до збирання врожаю. Ефективна триразова обробка посадок Ділором з розрахунку 3 - 6 г препарату на 10 л води. Останній раз отрутохімікати використовують не пізніше ніж за 20 днів до збирання врожаю.

Див. Матеріал: Методи боротьби з колорадським жуком

нематода

Небезпечний шкідник. Паразитує на коренях і бульбах картоплі. Являє собою майже мікроскопічний організм з класу круглих черв'яків. Її величина менше 1 мм. Живе також на бур'янах - пасльоні чорному і блекоті. Уражені рослини картоплі відстають у рості, листя жовтіє, зморщується. Бульби формуються дрібними або зовсім не утворюються. Коріння розвиваються слабо.

Комахи інтенсивно висмоктують сік з клітин рослини, виснажуючи і вражаючи їх токсинами. До кінця вегетації картоплі з тіл відмираючих самок утворюються цисти кулястої форми темно-коричневого кольору величиною 1 мм. Вони заповнені тисячами яєць і личинок нематоди. При тривалому вирощуванні картоплі на одній ділянці цей шкідник накопичується в грунті і завдає масовий шкоди культурі. Яйця і личинки зберігають свою життєздатність до 10 років. Шкідник поширюється пошкодженими бульбами, зараженим грунтом, а також людиною, що переносить яйця і личинки комахи взуттям та одягом.

Ефективним заходом боротьби з картопляною нематодою є негайне видалення пошкоджених рослин. Їх обережно викопують разом з бульбами і прилеглої до них грунтом, укладають в тару і виносять на край ділянки. Бульби ретельно очищають від землі і промивають. Рослини з корінням спалюють або закопують в яму на глибину до 1 м, обробляючи їх сечовиною в дозі 3 - 5 кг препарату на 1 куб. м. маси.

маси

Посадки картоплі. © LoopZilla

Найбільших втрат урожаю і якості картоплі в багатьох районах зони завдають хвороби, особливо такі, як фітофтороз, суха і мокра гниль, ризоктоніоз, макроспороз, кільцева гниль і деякі інші. Уражені рослини рано припиняють вегетацію, а бульби погано зберігаються і навіть гинуть. У картоплі знижується вміст цінних поживних речовин, погіршуються його смакові якості і товарність.

фітофтороз

Найпоширеніше грибкове захворювання картоплі. Вражає листя, стебла і бульби. При попаданні збудника хвороби на листках з'являються невеликі бурі плями. Розростаючись, вони гублять всю рослину. У бульби гриб потрапляє в період збирання врожаю при їх зіткненні з ураженими частинами рослин і грунтом, а також при зберіганні. На їх поверхні утворюються буро-сірі вдавлені плями. Усередині тканина фарбується в іржаво-бурий колір. Хвороба поширюється у вологу, помірно теплу погоду.

Для предотвращеняі захворювання після збирання врожаю з ділянки видаляють і знищують все уражені рослинні залишки, а перед посадкою відбирають тільки здорові бульби. У період вегетації при появі перших ознак хвороби рослини обприскують 90% -ним розчином хлорокиси міді і 80% -ним поліхомом, з розрахунку 40 г на 10 л води, обробляючи до 5 разів за сезон. Останню обробку проводять не пізніше ніж за 20 днів до збору врожаю. Можна використовувати і бордоскую суміш: 100 г мідного купоросу і 100 г вапна, розведені в 10 л води. Цим препаратом обробляють не більше 3 разів за сезон. Останній раз обприскують за 15 днів до збирання врожаю.
При небезпеки сильного ураження вегетативних органів рослин за 2 тижні до збирання врожаю бадилля скошують. Для зниження захворювання бульб рекомендується робити це на початку появи хвороби. Зменшенню втрат врожаю від фітофтори сприяє використання для посадки щодо стійких до цієї хвороби сортів картоплі - Темп, Гатчинський, Ольов і ін.

Різоктоніоз

Грибне захворювання, зване чорною ніжкою. Хвороба вражає коріння, бульби і підстава стебел, в результаті чого рослини поступово в'януть. На поверхні уражених бульб з'являються темні бородавочки, дрібні, а іноді вдавлені мокнучі плями. Особливо небезпечно поразку очок. Бульби з пошкодженими очима не дають сходів. У вологі роки на підставі стебел іноді з'являється білий наліт.

Щоб запобігти захворюванню, бульби пророщують на світлі, для посадки відбирають неуражені, застосовують тільки перепрілий гній і підвищені дози калійних добрив, проводять ретельний догляд за посадками і періодично змінюють ділянки. Після збирання врожаю видаляють і спалюють рослинні залишки.

Звичайна парша. Вражає бульби. На них з'являються бородавочки і виразки, іноді суцільно покривають поверхню. Уражені бульби гірше зберігаються, у них знижується товарний вигляд і збільшується відхід при очищенні. Парша поширюється через заражений грунт і бульби. Хвороба посилюється при ізбитчном вапнування, тобто у лужному середовищі, а також при внесенні занадто великих доз органічних добрив безпосередньо в лунку. Хороші результати дає своєчасна зміна культур на ділянці і використання відносно стійких до парші сортів - Ольов, Детскосельскій, Ора, Берлихинген і ін.

суха гниль

Широко поширене захворювання, що завдає значної шкоди картоплі. Хвороба передається під час зберігання уражених або механічно пошкоджених бульб. Її розвитку сприяють підвищені дози азотного добрива, в тому числі і надлишок гною. У місцях ураження утворюються темно-бурі плями, м'які на дотик. Спостерігаються зморщені концентричні складки з подушечками різного забарвлення. При цій хворобі бульби нерідко повністю гинуть. Для зниження захворюваності необхідно ретельно відбирати здорові бульби, просушувати і зберігати в сухих приміщеннях при температурі 0 ... 2 градуси.

мокра гниль

Хвороба проявляється під час зберігання. При ураженні картопля розм'якшується і зволожується, перетворюючись в слизову масу темно-бурого або рожевого забарвлення з неприємним запахом. У сховищі захворювання частіше спостерігається у верхньому шарі (20 - 25 см), де зберігається підвищена вологість повітря. Хвороба посилюється при різких коливаннях температури, підвищення вологості повітря, переохолодженні або подмораживанию бульб, механічних пошкодженнях, а також при зараженні їх іншими хворобами - бурою бактеріальною гниллю, чорною ніжкою, фітофторою, паршею, кільцевою гниллю. Для запобігання захворювання необхідно своєчасно і дбайливо прибирати продукцію, ретельно відбирати здоровий посадковий матеріал і підтримувати оптимальний режим зберігання.

макроспоріоз

Вражає листя, стебла і бульби картоплі. Листя покриваються сухими концентричними коричневими плямами. Тканина в цих місцях руйнується і в суху погоду обсипається, в результаті чого утворюються отвори різної величини. При сильному ураженні платівка листа жовтіє і засихає. На уражених стеблах з'являються довгасті сірувато-коричневі сухі плями, які проникають глибоко в тканину. На бульбах хвороба проявляється у вигляді чорних злегка вдавлених плям різної форми. Очки гинуть, розвивається суха і мокра гниль. Хвороба передається через уражені рослинні залишки і бульби, тому їх необхідно видаляти і знищувати. Для посадки використовують тільки здоровий матеріал. У період вегетації рослини не більше 3 разів обприскують хлорофосом з розрахунку 40 - 60 г на 10 л води. Обробку припиняють за 30 днів до збирання врожаю.

рак картоплі

Хвороба вражає бульби, кореневу шийку, стебла і листя. На надземних органах утворюються нарости у вигляді коралів величиною 10 - 12 см, забарвлених в зелений колір. На бульбах і столонах захворювання виявляється у вигляді білого наросту, поступово темніє і сильно збільшується в розмірах, за формою нерідко нагадує головку цвітної капусти. Це захворювання - карантинний об'єкт. Інфекція збудника може зберігатися в грунті до 30 років. Вона поширюється через заражені бульби і землю при підвищеній вологості і помірній температурі грунту (14 ... 18 градусів).

Найбільш ефективним засобом боротьби з хворобою є обробіток ракоустойчівие сортів - Пріекульскій ранній, Фаленскій, Весна, Детскосельскій, Гатчинський, Сулев, Ольов, Шпекула і ін. На заражених ділянках протягом 5 - 6 років не можна висаджувати картоплю. Тару і знаряддя праці необхідно ретельно мити і обробляти отрутохімікатами, а уражені рослинні залишки і бульби спалювати.

Чорна ніжка

Захворювання зазвичай проявляється незабаром після сходів. У уражених рослин жовтіють і згортаються листя. Нижня частина стебла і коріння загнивають і стають чорними. Такі рослини легко висмикуються. При пізніх термінах поразки в пазухах нижніх листків формуються повітряні зеленіючі бульби. У клубнеплодов в місцях їх прикріплення до столонах тканину темніє, перетворюючись в слизову масу з неприємним запахом, шкірка тріскається. Зараження відбувається при високій вологості повітря і грунту через хворі рослинні залишки. Недолік вологи і спекотна погода стримують розвиток інфекції. Хвороба може проявитися при зберіганні бульб або після їх висадки.

Для зменшення захворювання чорною ніжкою з ділянки видаляють уражені рослинні залишки. Періодично змінюють місце посадки картоплі і відбирають для цих цілей тільки здорові бульби, а протягом вегетації своєчасно видаляють хворі рослини. Перед закладанням на зберігання картоплю слід просушити на світлі і зберігати при оптимальній температурі і зниженій вологості повітря. Ефективним є використання відносно стійких сортів - Ольов, Ідеал, Берлихинген і ін.

Кільцева гниль

Вражає бульби картоплі. Спочатку з'являються рожеві або бурі плями і тріщини, потім заражається судинна система, що набуває жовте забарвлення, добре видиму на зрізі. Надалі, при розвитку шкідливих мікроорганізмів, уражені місця темніють, поступово поширюючись на весь бульба.

Інфекція збудника хвороби передається через уражені бульби при високій температурі і помірної вологості грунту. Бактерії розвиваються повільно, тому не завжди проявляють свою хвороботворність в рік посадки, сильно вражаючи рослини наступного сезону.

Щоб захистити картоплю від цього захворювання, необхідно ретельно відбирати здорові бульби, дезінфікувати сховища, застосовувати помірні дози азоту і використовувати більш стійкі до кільцевої гнилі сорти - Ідеал, Берлихинген і ін.

крапчатость

Уражаються листя і бульби картоплі. Листова пластинка у хворих рослин забарвлюється нерівномірно. Хвороба сильно знижує врожай і погіршує якість бульб. Щоб захистити рослини від цієї хвороби, для посадки використовують бульби від зовні здорових рослин. Посадки протягом літа оберігають від попелиць, клопів і цикад, які є переносниками вірусів.

полосчата мозаїка

Вірусна хвороба. Сильно вражає рослини і знижує врожай бульб. Вона проявляється на жилках нижньої сторони листя і стеблах у вигляді поздовжніх смуг. Захворювання призводить до раннього старіння і відмирання рослин. Уникнути його можна тільки при використанні здорового посадкового матеріалу і захисту посадок від комах - переносників вірусів.

Готика (веретеновидними бульб). Часто зустрічається захворювання. У уражених рослин листки розташовуються під гострим кутом до стебла і зменшуються в розмірах. Пластинка листка стає шорсткою. Захворювання впливає на формування бульб, які набувають веретеновидную форму. Боротьба з цим захворюванням картоплі зводиться до придбання здорового посадкового матеріалу, вільного від вірусів і інших хвороб, і ретельного оберігання посадок від занесення інфекції з інших ділянок.

функціональні хвороби

Виникають при нестачі окремих елементів мінерального живлення. Вони погіршують ріст і розвиток рослин, знижують урожай і якість бульб, але легко переборні, якщо симптоми захворювання виявлені в ранній стадії і вчасно вжиті необхідні заходи. Найбільш часто фізіологічні захворювання з'являються при неправильному режимі зберігання картоплі, надмірної вологості грунту і екстремальних температурних умовах.

Недолік азоту викликає збліднення, пожовтіння, а іноді і відмирання часткою листя. Рослини формуються слабкими, з тонкими і укороченими стеблами і дрібним листям. Для усунення цього недоліку виробляють 2 - 3 підгодівлі розчином азотних добрив. Особливо ефективно діють гнойова жижа, аміачна селітра і сечовина. Вносять їх на початку розвитку рослин з проміжками 2 - 3 тижні. На бідних грунтах в розчин ефективно додати трохи калію і фосфору. В першу підгодівлю дають 15 - 20 г азотних добрив з додаванням 10 - 15 г калійної солі і суперфосфату, в другу - дозу всіх елементів збільшують на 20 - 30%. Починаючи з третьої підгодівлі, доцільно перейти на внесення тільки калію.

Обов'язково чекаємо Ваших секретів вирощування картоплі!

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама